JavaScript is required for our website accessibility to work properly. שערורייה אנגלית למדי: לאן תוביל התפטרותו של הארכיבישוף מקנטרברי? | זמן ישראל
הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי בכנסיית וסטמינסטר לפני ההכתרה של המלך צ'רלס השלישי, 6 במאי 2023 (צילום: Andrew Milligan/Pool via AP)
Andrew Milligan/Pool via AP
לאן תוביל התפטרותו של הארכיבישוף מקנטרברי?

שערורייה אנגלית למדי

דוח חמור שחשף התעללות שיטתית בילדים ובנערים במסגרת מוסדות הכנסייה האנגליקנית הביא להתפטרות הארכיבישוף מקנטרברי, ג'סטין ולבי ● הפרשה מטילה צל כבד על הכנסייה, שהתעלמה מהתלונות במשך שנים וממשיכה לאבד את אחיזתה בחברה הבריטית המתחלנת

עריכה

ביום שלישי בשבוע שעבר התפטר ג'סטין ולבי מתפקידו כארכיבישוף מקנטרברי וראש הכנסייה האנגליקנית.

ולבי היה הארכיבישוף ה-105 במספר והשני בלבד להתפטר מתפקידו. הקודם שעשה זאת היה הארכיבישוף ויליאם סנקרופט, שהתפטר ב-1690 מטעמים פוליטיים אחרי שסירב להישבע אמונים למלך ויליאם ואשתו מרי. גם כשג'ורג' אבוט, הארכיבישוף ב-1621, פגע בחץ בשומר יערות במהלך ציד, הפרשה הוחלקה. ולבי הוא הראשון להתפטר בשל מחדל וחרפה שתכתים את מורשתו.

ולבי הגיש את מכתב התפטרותו למלך צ'רלס השלישי – אותו הוא משח בעצמו בטקס המלכה דתי במאי 2023. מה שהוביל למפלתו של ולבי היה דוח שחשף מסכת התעללויות אלימות בילדים, נערים וגברים צעירים במסגרת מוסדות חינוך ומחנות קיץ של הכנסייה.

מה שהוביל למפלתו של ולבי היה דוח שחשף מסכת התעללויות אלימות בילדים, נערים וגברים צעירים במסגרת מוסדות חינוך ומחנות קיץ של הכנסייה

כותב הדוח הוא קית מייקין – ראש שירותי הרווחה לשעבר, שמונה לבצע את החקירה על ידי הכנסייה האנגליקנית בעקבות תחקירים שפורסמו בכלי תקשורת בבריטניה. האדם שבמוקד השערורייה הוא ג'ון סמיית', עורך דין שמרני דתי בולט בשנות ה-70 וה-80 שניהל מחנות קיץ אוונגליסטיים באנגליה.

הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי מתפלל במהלך ביקור בקברו של אוסקר ארנולפו רומרו בסן סלוודור, 4 ביוני 2024 (צילום: Marvin RECINOS / AFP)
הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי מתפלל במהלך ביקור בקברו של אוסקר ארנולפו רומרו בסן סלוודור, 4 ביוני 2024 (צילום: Marvin RECINOS / AFP)

מייקין מצא שסמיית' התעלל באופן סדיסטי בילדים, נערים וגברים צעירים. הוא נהג להצליף בהם באופן ברוטאלי, לעיתים מאות ואלפי פעמים עד שהקורבנות דיממו בצורה קשה. הדוח מצא אותו אשם בהתעללות וניצול מיני ופסיכולוגי של הקרבנות הצעירים.

בשם הדת

סמיית' התפרסם לראשונה כפרקליטה של מרי וייטהאוס, אולטרה-שמרנית אנגלייה שיצאה למלחמת חורמה בשם הדת והמוסר בשנות ה-79 וה-80. וייטהאוס הטרידה את אמצעי התקשורת הממלכתיים בכל פעם שהסצנות על גבי המרקע היו מיניות מדי לטעמה או נגעו בחילול השם, זכויות נשים, להט"בק או כל חריגה מהקו הכנסייתי.

וייטהאוס הפכה למטרה ללעג בחברה המתחלנת בבריטניה. כמה סמלי שהאיש שייצג אותה בבית המשפט התגלה כאדם מסוכן ואלים שפגע במאות צעירים בשם אותה דת

וייטהאוס הפכה למטרה ללעג בחברה המתחלנת בבריטניה. כמה סמלי שהאיש שייצג אותה בבית המשפט התגלה כאדם מסוכן ואלים שפגע במאות צעירים בשם אותה דת.

סמיית', על פי העדויות, היה אדם כריזמטי שהרשים את קורבנותיו והפך לדמות אב עבורם. הוא פעל בפנימיית וינצ'סטר היוקרתית בדרום אנגליה ובמחנות קיץ נוצריים. על פי העדויות, הוא גילה אובססיביות בכל הנוגע למין ואוננות, עודד את הנערים להתוודות והעניש אותם באלימות חריגה בשם "רצון האל".

עורך הדין ג'ון סמיית' שניהל מחנות קיץ אוונגליסטים באנגליה והתעלל בילדים (צילום: ערוץ 4 הבריטי, צילום מסך)
ג'ון סמיית' שניהל מחנות קיץ אוונגליסטיים באנגליה ובאפריקה והתעלל בילדים (צילום: ערוץ 4 הבריטי, צילום מסך)

ב-1982 החלו לצוץ עדויות ותלונות נגד סמיית'. במקום לפתוח בחקירה, בחרו בכנסייה בדרך הקלה: סמיית' עבר לפעול בזימבבואה ודרום אפריקה. "זה יפגע בעבודת האל אם זה יתפרסם", אמר אז בכיר בכנסייה באופן טיפוסי. הבעיה לא נפתרה, היא רק יוצאה לקהילות רחוקות של הכנסייה האנגליקנית.

כצפוי, סמיית' לא שינה את דרכיו: הוא המשיך להתעלל בילדים, 84 במספר, ובין היתר כפה עליהם לשחות ולבצע פעולות רבות נוספות בעירום כשהוא מצטרף אליהם, גם הוא בעירום. הוא נהג לישון עם הילדים והמשיך להכות אותם.

ההתעללות נמשכה גם בדרום אפריקה, לשם הוא עבר עד ליום מותו בגיל 77 ב-2018. סמיית' אומנם נעצר בזימבבואה לאחר שנער טבע באחד ממחנות הנוער שלו, אבל הוא זוכה וקורבנותיו לא זכו לצדק

ההתעללות נמשכה גם בדרום אפריקה, לשם הוא עבר עד ליום מותו בגיל 77 ב-2018. סמיית' אומנם נעצר בזימבבואה לאחר שנער טבע באחד ממחנות הנוער שלו, אבל הוא זוכה וקורבנותיו לא זכו לצדק והכרה עד לאחרונה.

ראשי הכנסייה מעלימים עין

סמיית' היה אחד המתעללים הגדולים ביותר בתולדות הכנסייה האנגליקנית ומספר קורבנותיו מגיע למאות ואולי אלפים. היו כאלו שניסו להתאבד ורבים נושאים צלקות עמוקות, גופניות ונפשיות לכל ימי חייהם.

האפיפיור פרנציסקוס משוחח עם הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי במהלך טקסי חגיגיות ההמרה של פאולוס הקדוש, בבזיליקת פאולוס הקדוש, 25 בינואר 2024 (צילום: Filippo MONTEFORTE / AFP)
האפיפיור פרנציסקוס משוחח עם הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי במהלך טקסי חגיגיות ההמרה של פאולוס הקדוש, בבזיליקת פאולוס הקדוש, 25 בינואר 2024 (צילום: Filippo MONTEFORTE / AFP)

ולבי הכיר אותו באופן רופף. הם החליפו כרטיסי ברכה לחג המולד, והארכיבישוף תרם סכומי כסף קטנים למחנות של סמיית' וככל הנראה לא ידע על מעשיו. ולבי נאלץ להתפטר בשל הכישלון העמוק של הארגון שבראשו הוא עמד.

במשך השנים, החל משנות ה-80, נפוצו שמועות על מעשיו של סמיית' והוגשו תלונות ועדויות בודדות שהובילו, כאמור, למעבר לדרום אפריקה. תלונה מפורטת הוגשה לראשי הכנסייה ב-2013 – אז ניתנו לראשי הכנסייה האשמות ברורות ודוח מפורט ראשון עם עדויות הקורבנות.

ולבי פעל לפי הפרוטוקול. נאמר לו שהתלונה הועברה לטיפול המשטרה, אבל זה לא היה המקרה: התלונות נעלמו וראשי הכנסייה לא עשו דבר כדי לוודא שהנושא מטופל

התלונה הוגשה באילי שליד אוקספורד והועברה לטיפולו של ולבי, שהתמנה אז לראש הכנסייה. ולבי פעל לפי הפרוטוקול. נאמר לו שהתלונה הועברה לטיפול המשטרה, אבל זה לא היה המקרה: התלונות נעלמו וראשי הכנסייה לא עשו דבר כדי לוודא שהנושא מטופל. "הוא לא גילה סקרנות", נכתב בדוח הבדיקה של מייקין, "נאמר להם לחכות לפעולת המשטרה אבל המשטרה לא עשתה דבר".

ההסבר שניתן מטעמו של ולבי מלמד יותר מכל על אופי הפרשה: "היו כל כך הרבה דיווחים על התעללויות שעקבנו אחריהם אז". 14 אלף הצלפות שספגו שלושה נערים הופיעו באחת מתלונות רבות שהועברו לראשי הכנסייה ונעלמו בין הרי הפגיעות בילדים וצעירים.

הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי מניח את כתר אדוארד הקדוש על ראשו של צ'ארלס השלישי, במהלך טקס ההכתרה בכנסיית וסטמינסטר בלונדון, 6 במאי 2023 (צילום: Richard POHLE / POOL / AFP)
הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי מניח את כתר אדוארד הקדוש על ראשו של צ'ארלס השלישי, במהלך טקס ההכתרה בכנסיית וסטמינסטר בלונדון, 6 במאי 2023 (צילום: Richard POHLE / POOL / AFP)

הנחש בגן

בין הטורפים המיניים, המתעללים והסדיסטים, סמיית' היה אחד הבולטים – אבל לא היחיד. התלונה נעלמה או הועלמה וראשי הכנסייה לא חשו צורך להתעסק בה.

ב-2017 שידר ערוץ 4 הבריטי תחקיר על מעשיו של סמיית'. "הוא היה הנחש בגן, הרגשנו מיוחדים תחת השפעתו והאמנו לכל מה שהוא אמר לנו", העיד אחד הקורבנות שטופחו על ידי סמיית'.

ולבי ניהל בהצלחה את טקס קבורת המלכה אליזבת' השנייה והכתרת בנה למלך, אבל כשנדרש להתמודד עם הבעיה החמורה ביותר של הארגון הבעייתי שהוא עומד בראשו, הוא העדיף להעלים עין

הכנסייה כבר לא יכלה להתעלם ועדיין, למרות ההד הציבורי, עברו שבע שנים נוספות עד שפורסם הדוח של מייקין. 11 שנים עברו מאז שהוצגו העדויות הברורות למעשיו של סמיית' בחסות הכנסייה ורק עכשיו נטל ולבי אחריות לכישלון הארגון שהוא עמד בראשו.

"ברור לי שאני צריך לקבל אחריות אישית ומוסדית על התקופה הארוכה והטראומטית, מהרגע שנודע לי ועד היום", כתב ולבי במכתב ההתפטרות שלו. "הימים האחרונים העצימו את תחושת האשמה שאני נושא עמי זמן רב לגבי כישלונותיה ההיסטוריים של הכנסייה האנגליקנית. במשך 12 שנים ניסיתי להחיל רפורמות, ועכשיו תפקידם של אחרים לשפוט מה אפשר היה לעשות אחרת".

הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי בטקס הלוויה הממלכתי של מלכת בריטניה אליזבת השנייה, בכנסיית וסטמינסטר בלונדון, 19 בספטמבר 2022 (צילום: Ben Stansall / POOL / AFP)
הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי בטקס הלוויה הממלכתי של מלכת בריטניה אליזבת השנייה בכנסיית וסטמינסטר בלונדון, 19 בספטמבר 2022 (צילום: Ben Stansall / POOL / AFP)

ולבי, מעידים פוליטיקאים ואנשי ציבור רבים, הוא אדם נעים ונבון, אבל בשעת המבחן המוסרי האמיתי הוא כשל. הוא ניהל בהצלחה את טקס קבורת המלכה אליזבת' השנייה והכתרת בנה למלך, אבל כשנדרש להתמודד עם הבעיה החמורה ביותר של הארגון הבעייתי שהוא עומד בראשו, הוא העדיף להעלים עין.

בחזרה לשמרנות

הכנסייה האנגליקנית התפצלה מהכנסייה הקתולית במאה ה-16 כדי לספק למלך הנרי השמיני גט מנישואיו ומאז היא המוסד הדתי המרכזי בבריטניה וחלק ממושבותיה לשעבר. כ־100 מיליון מאמינים חוסים בצילה ועתה יחל תהליך בחירה של ארכיבישוף חדש שייכנס לתפקידו בארמון למבת'.

הנטייה היא לבחור מישהו שמרני אחרי הכהונה הפרוגרסיבית יחסית של ולבי, שתמך בזכויות ונישואי להט"בקים למרות התנגדות של מאמינים במושבות לשעבר

הנטייה היא לבחור מישהו שמרני אחרי הכהונה הפרוגרסיבית יחסית של ולבי, שתמך בזכויות ונישואי להט"בקים למרות התנגדות של מאמינים במושבות לשעבר. אבל השאלה הגדולה היא האם זה חשוב בכלל.

בסקר הלאומי האחרון הצהירו יותר מחצי מהנשאלים כי הם אינם נוצרים – רובם הכריזו על עצמם כחסרי דת. 50% אמרו שהם רוצים לראות את המדינה מופרדת מהכנסייה ורק 21% תומכים בהמשך הקשר. מספר המתפללים שפוקד את הכנסיות בימי ראשון הולך ויורד באופן קבוע והגיע לשפל של 685 אלף בשנה שעברה.

מבט על ארמון למבת', מעונו לשעבר של הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי (צילום: Amer ghazzal / Alamy Stock Photo)
מבט על ארמון למבת', מעונו לשעבר של הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין ולבי (צילום: Amer ghazzal / Alamy Stock Photo)

"ולבי העניק ייעוץ רוחני לשישה ראשי ממשלה והשתתף בדיונים לאומיים בבית הלורדים", נכתב ב"הגרדיאן". "הוא דיבר אל האומה באופן קבוע באמצעות הבי-בי-סי בחג המולד, השנה החדשה ופסחא ושיתף את מחשבותיו מדי פעם. אם האומה העניקה לו תשומת לב, זה כבר ענין אחר".

אחרי שכשלה במבחן המוסרי, אולי הגיע הזמן לשאול האם בריטניה צריכה את הכנסייה שלה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,113 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים
אמיר בן-דוד

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-4 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.