בסוף השבוע האחרון, פרשת חיי שרה, הגיעו עשרות אלפי מתפללים למערת המכפלה בחברון. הם מילאו את הרחובות והסמטאות של קריית ארבע והיישוב היהודי בחברון, הקימו עיר של אוהלים וקרוואנים, ישנו בבתי ספר ובבתי הכנסת והתארחו אצל התושבים.
"אצלי במרפסת ישנו עשרה נערים בשקי שינה, קופאים מקור", סיפר ראש המועצה המקומית קריית ארבע ישראל ברמסון. כמה בני נוער שהגיעו לאירוע תקפו את מפקד פיקוד מרכז, אלוף אבי בלוט, בצומת תנובה הסמוך. הם כינו אותו בוגד וחסמו את דרכו.
לא מעט שרים הגיעו לשבת חיי שרה בחברון, ביניהם איתמר בן גביר ואורית סטרוק תושבי המקום, וגם בצלאל סמוטריץ', עמיחי אליהו, אריאל בוסו, מיכאל מלכיאלי, זאב אלקין וגילה גמליאל, שמגיעה למערת המכפלה ביום הזה כבר 15 שנה. שיחת היום בין הפוליטיקאים הייתה שינוי הסטטוס קוו במערת המכפלה.
וכך, מתחת לרדאר, על רקע המלחמה בעזה וההסדרה בלבנון, ובחסות הבחירות שהסתיימו בארצות הברית, נרקמת מציאות חדשה ועתירת סיכונים באחד המקומות הקדושים והנפיצים במזרח התיכון
וכך, מתחת לרדאר, על רקע המלחמה בעזה וההסדרה בלבנון, ובחסות הבחירות שהסתיימו בארצות הברית, נרקמת מציאות חדשה ועתירת סיכונים באחד המקומות הקדושים והנפיצים במזרח התיכון.
מערת המכפלה ידעה אינספור התנגשויות דמים בין יהודים וערבים לאורך ההיסטוריה, הידוע ביותר לדאבון הוא הטבח שביצע ברוך גולדשטיין במערה בפברואר 1994.
"השרים אמרו לנו שיהיו הרבה הפתעות בזמן הקרוב", אומר ראש המועצה ברמסון לזמן ישראל. "הם הבטיחו התפתחויות משמעותיות. ברור לכולם שהמצב במערת המכפלה אבסורדי. ערבי מתפלל באולם יצחק במערה. יש מעליו מחסה. למה אני לא יכול להתפלל שם? למה אני בחוץ תחת כיפת השמיים והוא בפנים?
"בוועדת שמגר קבעו הסדרים אחרי [הטבח שביצע] גולדשטיין. רצו לבוא חשבון עם היהודים אחרי כל מה שקרה. עברו כבר 30 שנה. העולם משתנה".
אחרי הטבח במערת המכפלה, קבעה וועדה בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר הסדרי חלוקה ותפילה במקום. בעיקרון, האולם המרכזי – אוהל יצחק ורבקה – פתוח למתפללים מוסלמים בכל ימות השנה, למעט עשרה ימי חג ומועד שבו יהודים יכולים להיכנס פנימה.
היהודים רשאים להתפלל בכל השנה באולמות האחרים – אוהל אברהם ושרה, אוהל יעקב ולאה והחצר המרכזית. בימי חג ספורים, המוסלמים יכולים להיכנס למתחמים היהודיים. מערת המכפלה נמצאת בחלק 2H של חברון, שנתון לשליטה ביטחונית ישראלית מלאה.
באופן פורמלי, הפלסטינים הם הבעלים הרשמיים של מערת המכפלה, הווקף שולט במערה, ומועצת העיר המוסלמית בחברון שמזוהה עם חמאס מחזיקה גם היא בסמכויות ניהול במערה
על פי המדרש, מערת המכפלה – יחד עם הר הבית וקבר יוסף – נחשבים לקניינם של העם היהודי, אחרי שנרכשו בכסף מלא. באופן פורמלי, הפלסטינים הם הבעלים הרשמיים של מערת המכפלה, הווקף שולט במערה, ומועצת העיר המוסלמית בחברון שמזוהה עם חמאס מחזיקה גם היא בסמכויות ניהול במערה.
העימותים היו תמיד גם על רקע ויכוחי הבעלות. עכשיו המדרש העתיק מתעורר שוב בחברון, יחד עם הבחירות בארצות הברית והממשל החדש, שמסתמן כפרו-ישראלי מובהק. בימין מזהים עכשיו הזדמנות בלתי חוזרת להשתלט על כל אולמות המערה.
ח"כ אביחי בוארון מהליכוד אמר השבוע לזמן ישראל שצריך לנצל את בחירת דונלד טראמפ לנשיא ולהלאים את מערת המכפלה. "הסוגייה במערה מורכבת. זכויות הקניין נמצאות בידי הווקף המוסלמי. כל שינוי שעושים שם הוא מלחמת עולם, אפילו מעלית קטנה בחלל של שני מטר אי אפשר לבנות.
"הגיע הזמן להפקיע את השטח מידי המוסלמים, והאתר כולו יהיה אתר מורשת לאומית כמו הכותל או קבר הרשב"י בהר מירון.
"אחרי ההפקעה ושינויי הניהול אפשר יהיה להפוך את המקום לאתר תפילה מודרני שיתמודד עם הבעיות ועם הצפיפות. זה עיתוי חדש וטוב. הממשל האמריקאי הוא סולידרי, והבכירים שם רואים בצורה שונה את הסוגיה הפלסטינית", מסכם בוארון.
"אחרי ההפקעה ושינויי הניהול אפשר יהיה להפוך את המקום לאתר תפילה מודרני שיתמודד עם הבעיות ועם הצפיפות. זה עיתוי חדש וטוב. הממשל האמריקאי הוא סולידרי ורואה בצורה שונה את הסוגיה הפלסטינית"
בוארון ממשיך את הקו של ח"כ צבי סוכות מהציונות הדתית שתובע היום לשנות את הסטטוס קוו במערת המכפלה, ואת הסדרי התפילה שנקבעו במקום אחרי הטבח שביצע שם ברוך גולדשטיין.
סוכות מתלונן על כך שיהודים יכולים להתפלל רק ב-35% משטחי המתחם ומבקש לפתוח את המערה לתפילה בכל שעות היממה. הוא מעלה עוד הצעות דרמטיות שקשורות בשליטה הלוגיסטית על המקום ובמעמד ההיסטורי של הווקף המוסלמי.
סוכות, חבר בוועדת החוץ והבטחון ומנהל את הדיונים הנפיצים הללו בוועדת המשנה לענייני איו"ש בראשה הוא עומד. ערב האירוע הגדול בחברון בסוף השבוע, סוכות סייר במערת המכפלה עם גורמי ביטחון ואנשי המנהל האזרחי.
בוארון, סוכות וכל האחרים מתחילים לממש בפועל את החזון של יו"ר הציונות בצלאל סמוטריץ'. "שנת 2025 תהיה שנת ריבונות", הבטיח סמוטריץ' – ותחנה מרכזית במסע הזה היא מערת המכפלה
הרוח הגבית הזו שמקבלים הפוליטיקאים מהימין אחרי הבחירות בארצות הברית תגיע למקומות רחוקים ביהודה ושומרון ועד לעזה. בוארון, סוכות וכל האחרים מתחילים לממש בפועל את החזון של יו"ר הציונות בצלאל סמוטריץ'. "שנת 2025 תהיה שנת ריבונות", הבטיח סמוטריץ' – ותחנה מרכזית במסע הזה היא מערת המכפלה.
בוארון בונה על שר ההגנה המיועד פיל הגסת שתומך בהקמת בית המקדש בהר הבית. "אפילו אני לא הגעתי למקומות האלה", אומר בוארון. גם מזכיר המדינה המיועד מרקו רוביו ומייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי הבא, תומכים בעמדות הימין.
מייק האקבי, כומר אוונגליסטי והשגריר הבא של ארה"ב בישראל, תומך בהבטחה התנ"כית שמעניקה כל סנטימטר בארץ ישראל לעם ישראל. בראיון שנתן בשבוע שעבר לגל"צ אמר האקבי שיש אפשרות לסיפוח ביהודה ושומרון. האקבי, אגב, ביקר בביתו של בוארון בהתנחלות עמונה שפונתה בכוח בפברואר 2017 , וסייע לו לנהל את המאבק הדיפלומטי נגד הפינוי.
ועם כל ההתלהבות לשנות סדרי עולם, מה שעלול לפתוח חזית חדשה-ישנה מול הפלסטינים, יש גם מי שמטיל ספק בהצלחתן של היוזמות של הפוליטיקאים מימין.
ד"ר נעם ארנון, דובר היישוב היהודי בחברון, חוקר את מערת המכפלה כבר 30 שנה. ארנון טוען כי סיפור המערה הוא מורכב ומסובך מדי מכדי לבצע בו מהפכה מיידית, כפי שדורשים עמיתיו המתנחלים.
"הסיכוי לשנות משהו קטן, אבל שווה לנסות", אומר ארנון לזמן ישראל. "אני לא חושש מעימותים מול הפלסטינים. אנחנו חיים כאן תחת האיומים באלימות, אבל בדרך כלל זה לא קורה במערת המכפלה"
"הסיכוי לשנות משהו קטן, אבל שווה לנסות", אומר ארנון לזמן ישראל. "אני לא חושש מעימותים מול הפלסטינים. אנחנו חיים כאן תחת האיומים באלימות, אבל בדרך כלל זה לא קורה במערת המכפלה.
"אנחנו צריכים להגיע למצב שבו הערבים מנהלים במערה רק את עצמם, ולא את היהודים, בלי שנרוץ אחריהם בגלל כל שיפוץ של חצי בלטה. אם נשיג את זה, הרווחנו משהו".








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנומי האוניברסיטות שנתנו תארי דוקטור לכהניסטים נעם ארנון ומיכאל בן-יאיר ??? בושה ; ע"פ הכתוב בבראשית גופות יעקב ויוסף נחנטו !!! כמנהג הקבורה המצרי העתיק. האם יש במערת המכפלה בחברון ובקבר יוסף בשכם שני קברים עם גופות חנוטות ??? בוודאי שלא ; זהו גיור של קברים מוסלמים, כמי שהמתנחבל שנהרג בלבנון ניסה לעשות.