תמונה אווירית של מסדרון נצרים ב-25 באפריל 2024 (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל

המראות של הרחבת האחיזה במסדרון נצרים הופכות לבעיה דיפלומטית עבור ישראל

בחודשים האחרונים גוברות הקריאות של שרים הקוראים לחדש את ההתיישבות ברצועת עזה ● דיפלומטים ממדינות ערביות ידידותיות אומרים כי בישראל לא מבחינים ולא מבינים שהמדינה צועדת בקצב מהיר לבידוד עולמי ● דיפלומט ערבי מזהיר: "הדברים שנאמרים ונעשים על ידי הממשלה הנוכחית, מרחיקים את ישראל מהעולם. אלה הם דברים שלא יעברו בשקט" ● פרשנות

דיפלומטים ישראלים נשאלים בשבועות האחרונות על ידי עמיתיהם מרחבי העולם על המתרחש בצפון עזה. התקשורת בישראל ובעולם מדווחת על שינויים גדולים המתבצעים בשטח, לרבות הרחבת ציר נצרים לקריה צבאית של 56 מ"ר, קצב מהיר של פריסת תשתיות אנרגיה, תקשורת, ביוב וכבישים.

חלק מהדיווחים מלווים בתצלומי אוויר. דיווחים אחרים מתבססים על קטעי וידיאו שמעלים מהנדסים או חיילים העובדים בשטח.

אתמול (שני) פרסם "הניו יורק טיימס" כתבה על הרחבת האחיזה במסדרון נצרים, בעיקר סביב מה שקודם לכן היה מעין ציר נהיגה שחצץ בין שליש צפון הרצועה לבין מרכז ודרום הרצועה. לפי ניתוח תמונות לווין של העיתון, בשלושת החודשים האחרונים נבנו כבר כ-19 בסיסים (או מוצבים שונים), חלקם עמדו במקום כבר לפני כן.

בנוסף, לכל כיוון של קריית נצרים שוטחו מבנים כדי לאפשר לחיילים על הגבול להגן על הנעשה במוצבים הפנימיים. לפי הערכות, קטעי וידיאו ופרסומים שעלו ברשתות, צה"ל שיטח כ-620 מבני מגורים, חממות ומתקנים נוספים באזור נצרים בשלושת החודשים הללו.

צילומי לווין לפני ואחרי של מסדרון נצרים: בתמונה העליונה, האזור ב-6 באוקטובר 2023. בתמונה התחתונה, האזור ב-20 באוגוסט 2024 (צילום: Planet Labs Inc. via REUTERS)
צילומי לווין לפני ואחרי של מסדרון נצרים: בתמונה העליונה, האזור ב-6 באוקטובר 2023. בתמונה התחתונה, האזור ב-20 באוגוסט 2024 (צילום: Planet Labs Inc. via REUTERS)

ב-19 בנובמבר 2024 הגיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ, הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי וראש שב"כ רונן בר לסיור בכל קריית נצרים, עד לחוף הים של עזה. נתניהו אמר שם:

"חמאס לא ישלוט בעזה, אנחנו מחסלים את היכולות הצבאיות שלו בצורה מרשימה מאוד. אנחנו עוברים ליכולות השלטוניות שלו, ועוד היד נטויה".

לגבי החטופים נתניהו אמר אז:

"מי שיעז לפגוע בחטופינו – דמו בראשו. אנחנו נרדוף אתכם, ואנחנו נשיג אתכם. אני אומר גם לאלה שרוצים לצאת מהמבוך הזה: מי שיביא לנו חטוף, ימצא דרך בטוחה – הוא ומשפחתו – לצאת החוצה. אנחנו ניתן גם תמורה של 5 מיליון דולר על כל חטוף חי. תבחרו, הבחירה בידכם, אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה".

אולם בחודשים האחרונים גוברות הקריאות של בכירים ישראלים לאפשר התיישבות בתוך עזה. לא מדובר רק בפעילות ובהצהרות הגלויות של דניאלה וייס אחרי שהיא סיירה בנצרים (צה"ל עדיין מכחיש את עצם כניסתה), אלא גם באמירות מובהקות של שרים בכירים בממשלה: בצלאל סמוטריץ', איתמר בן גביר, יצחק גולדקנופף, מיקי זוהר, אורית סטרוק ואחרים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ במסדרון נצרים, 19 בנובמבר 2024 (וידיאו: לע"מ)

בן גביר הגדיל לעשות אתמול וסיפר שהוא שוקל לעבור עם משפחתו לגור בעזה. בראיון ל"קול ברמה" הוא אמר:

"שוקל ברצינות לעבור עם משפחתי לרצועת עזה. זה בהחלט אפשרות שעומדת על הפרק. אני בעד לכבוש שטחים בעזה במיוחד לאחר שבעה באוקטובר. לעודד הגירה מרצון ולקחת שטחים זה הדבר הכי חשוב כרגע".

דיפלומטים ממדינות ערביות ידידותיות ששוחחו לאחרונה עם זמן ישראל, אומרים כי בישראל לא מבחינים ולא מבינים שהמדינה צועדת בקצב מהיר לבידוד עולמי. "הדברים שנאמרים ונעשים על ידי הממשלה הנוכחית, מרחיקים את ישראל מהעולם. אלה הם דברים שלא יעברו בשקט", הזהיר דיפלומט ערבי.

בישראל לא מבחינים ולא מבינים שהמדינה צועדת בקצב מהיר לבידוד עולמי. "הדברים שנאמרים ונעשים על ידי הממשלה הנוכחית, מרחיקים את ישראל מהעולם. אלה הם דברים שלא יעברו בשקט", הזהיר דיפלומט ערבי

למרות כל זאת, ראש הממשלה אינו מגיב להצהרות בולטות של סמוטריץ' או גולדקנופף בנוגע וכך משאיר לעולם לפרש את המהלך הצבאי בצפון הרצועה. "טיהור אתני", כינה זאת שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון – ודבריו עוררו הדים רבים ברחבי העולם. לדובר צה"ל לקח יותר מ-72 שעות להוציא הודעת תגובה האומרת:

"צה"ל פועל בהתאם לדין הבינלאומי, ומפנה אוכלוסייה בהתאם לצורך המבצעי ובאופן זמני, לשם הגנתה. צה"ל דוחה את הטענות החמורות על טיהור אתני ברצועת עזה, הפוגעות בצה"ל ובחייליו".

יעלון הסביר כי דבריו נועדו לשמש כתמרור אזהרה לקציני צה"ל הבכירים והזוטרים. הממשל הישראלי, לפי פרשנותו, מוליך שולל את הדרג הצבאי כאשר את הפעילות הצבאית בשטח מלוות הצהרות בומבסטיות על מניעת סיוע הומניטרי, הרעבת האוכלוסייה, שיטוח בניינים ובתים, הרחבת נצרים לכדי קריה צבאית ושלילת האפשרות מאזרחים פלסטינים לחזור לבתיהם בצפון הרצועה.

הממשל הישראלי, לפי פרשנותו של יעלון, מוליך שולל את הדרג הצבאי כאשר את הפעילות הצבאית בשטח מלוות הצהרות בומבסטיות על מניעת סיוע הומניטרי, הרעבת האוכלוסייה, שיטוח בניינים ובתים ועוד

איך מתמודדים עם כך הדיפלומטים הישראלים ברחבי העולם? משיחה עם אנשי משרד החוץ הם מספרים לזמן ישראל שהם נשענים על מכתב רשמי ששלחו ב-13 בנובמבר שר החוץ דאז ישראל כ"ץ והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר לבכירי ממשל ביידן.

המכתב הרשמי, בן 23 העמודים, שפורסם על ידי ברק רביד באתר Axios, נכתב במענה לאיום שהתקבל אז משר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין, שאם לא ייעצר המשבר ההומניטרי בצפון עזה, יהיו לכך השלכות.

כץ ודרמר הבהירו לממשל היוצא שאין בכוונת ישראל לגרש פלסטינים מצפון הרצועה או להרעיבם. במכתב מפורטים צעדים שישראל ביצעה בחודש אוקטובר ושהיא מתכוונת לבצע בעתיד הקרוב כדי לשפר את המצב. "ישראל מדגישה שאין מדיניות של פינוי כפוי של אזרחים מכל מקום ברצועת עזה כולל צפון עזה", נכתב במסמך.

חיילי חטיבת הנח"ל במסדרון נצרים במרכז רצועת עזה, אפריל 2024 (צילום: דובר צה"ל)
חיילי חטיבת הנח"ל במסדרון נצרים במרכז רצועת עזה, אפריל 2024 (צילום: דובר צה"ל)

לדברי שני השרים, האזרחים הפלסטינים בצפון הרצועה לא חויבו לעזוב ו"תוכנית האלופים" של גיורא איילנד אינה התוכנית של הקבינט הביטחוני. "זו טענה שקרית", הם כתבו.

בפני ישראל נותר אתגר גדול מאוד של מציאת חלופה לאונר"א בכל הקשור להפצת מזון ותרופות.

כזכור, בחודש שעבר העבירה הכנסת חוק האוסר על הגופים הישראלים לתאם ולהיות בקשר עם נציגי אונר"א, הגוף בעל התפוצה והנוכחות הגדולה ביותר בעזה. תחולת החוק תיכנס לתוקף תוך שלושה חודשים מיום החקיקה – דהיינו, ב-30 בינואר 2025.

נכון לעת הזו, הממונה על תיאום פעולות הממשלה בשטחים (המתפ"ש) ממשיך להעביר סיוע לתוך עזה באמצעות ה-WFP – תוכנית המזון של האו"ם. אולם לא ברור מה היא התוכנית להמשך הדרך.

נכון לעת הזו, הממונה על תיאום פעולות הממשלה בשטחים (המתפ"ש) ממשיך להעביר סיוע לתוך עזה באמצעות ה-WFP – תוכנית המזון של האו"ם. אולם לא ברור מה היא התוכנית להמשך הדרך

כאמור, נתניהו לא מכחיש את הצהרות השרים הבכירים בממשלתו, והסתפק באותו מכתב דיפלומטי ששלחו כ"ץ ודרמר.

הדיפלומטים בשירות החוץ הישראלי נסמכים על נייר זה כדי לשכנע את העמיתים שלהם ברחבי העולם שזו המדיניות, אולם המציאות בשטח אינה נעלמת מעיני העולם הרחב.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
הקיום של מדינת ישראל הופך לבעיה דיפלומטית (לאיחוד האירופי, נורווגייה, בלגיה, צרפת, ספרד, סלובניה, אירלנד ........ ועוד מדינות באירופה שאיבדו את זהותן ומלאות במוסלמים אלימים שמנהלים אותן... המשך קריאה

הקיום של מדינת ישראל הופך לבעיה דיפלומטית (לאיחוד האירופי, נורווגייה, בלגיה, צרפת, ספרד, סלובניה, אירלנד …….. ועוד מדינות באירופה שאיבדו את זהותן ומלאות במוסלמים אלימים שמנהלים אותן. ישראל צריכה לעשות מה שטוב לה (בלי לנסות להרגיז) ולהתעלם ממדינות עלובות ללא זהו אלו.

תגידו לאותו דיפלומט ערבי, שאחרי הטבח הנוראי ביותר שבני אומתו ביצעו ביהודים, על מנת להשמידם לחלוטין ח"ו, אין לו שום זכות להעביר ביקורת. לא עלינו ועל מטרותינו, שיונקות מתורת ישראל. אחרי ה... המשך קריאה

תגידו לאותו דיפלומט ערבי, שאחרי הטבח הנוראי ביותר שבני אומתו ביצעו ביהודים, על מנת להשמידם לחלוטין ח"ו, אין לו שום זכות להעביר ביקורת. לא עלינו ועל מטרותינו, שיונקות מתורת ישראל. אחרי הכל, כולנו יודעים מאיפה האסלאם לקח את הרעיון של דת מבוססת מצוות מעשיות, חוקים ושלטון מדיני המבוסס עליהם: מהיהדות.
ולגבי העולם: מי שעמד מנגד וצהל בזמן שיהודים נשחתו – מוטב לו שישתוק. מי שמדבר גבוהה גבוהה על ערכים, תוך הפרתם ברגל גסה כשמתחשק, כי אין לו באמת כוונה ותכנית מעשית ליישם אותם בחיים – מוטב לו שישתוק. מי שמסרב לספק נשק לישראל בגלל "פשעי מלחמה" אבל מעביר ציוד בסיטונות לפושעי מלחמה אמיתיים בסודאן – מוטב לו שישתוק.

עוד 879 מילים ו-2 תגובות
סגירה