בתום יום עדותו הראשון של ראש הממשלה בנימין נתניהו כנאשם במשפט תיקי האלפים, מתגבשת מסקנה נחרצת אחת: ראש הממשלה טרם הפנים שעדות בבית משפט – ובפרט כאשר המעיד הוא נאשם במשפט העומד בפני עבירות שעלולות לשלוח אותו לבית הסוהר – איננה מסיבת עיתונאים. היא איננה נאום לאומה. הדיבור לבייס הפוליטי לא יסייע לו לשכנע את השופטים להגיע להחלטה לזכות אותו מאשמה.
כשעה לתוך תחילת עדותו, נתניהו נראה כאילו הוא נכנס לאלמנט שלו. החקירה הראשית, שבמסגרתה נתניהו משיב לשאלות סנגורו עו"ד עמית חדד, מהווה בעצם שורה של הרמות להנחתה – באופן המזכיר את השאלות שהוא מקבל במסיבות עיתונאים מכתבי ערוץ 14.
נתניהו רואה בכך הזמנה לשאת נאום, שבו הוא מסביר לשופטים ולנוכחים שורת נושאים – החל מהמחלוקת בינו לבין ממשל אובמה על היחס לאיראן נוכח מהלכיה להעשרת אורניום, עבור במידת הריכוזיות והמונוליטיות השמאלנית של התקשורת לאורך רוב שנות המדינה, ועד לצורך להוריד מיסים ולקצץ בקצבאות הילדים על מנת לתמרץ את הציבור החרדי לצאת ולהשתתף בשוק העבודה.
נתניהו רואה בכך הזמנה לשאת נאום, שבו הוא מסביר לשופטים ולנוכחים שורת נושאים – החל מהמחלוקת בינו לבין ממשל אובמה על היחס לאיראן נוכח מהלכיה להעשרת אורניום, ועד לצורך להוריד מיסים
נתניהו הרגיש מאוד בנוח במהלך כל שעות עדותו, ביום פתיחת פרשת ההגנה במשפט, קרוב לחמש שנים מאז הוגש נגדו כתב האישום. בוודאי אחרי ההמולה הראשונית – מעגלי האבטחה ההיסטריים בדרך לאולם התת-קרקעי בבית המשפט המחוזי בתל אביב, הפגנות התומכים והמתנגדים מחוץ לבית המשפט, עמדות השידור והסיקור התקשורתי הדרמטי, ושורת הח"כים והשרים החנפים שהתייצבו לעמוד לימין הנאשם, ולעשות סיבוב תקשורתי.
משהתמלאו כל כללי הטקס, אפשר היה להתפנות לאירוע עצמו. הנאשם מס' 1 בתיקי האלפים, ראש הממשלה, מתייצב בעת כהונתו למסור עדות במשפט שבו הוא נאשם בעבירות שחיתות חמורות.
לשמחתו של נתניהו, הגלישה אל חומרת האירוע היא הדרגתית. השאלות שהפנה אליו עו"ד חדד בשלב החקירה הראשית היו קלות, זמן הדיבור היה ללא הפרעה, השופטים נתנו לו לזרום והפגינו יחס מכבד. מלבד כמה לחישות בספסלי העיתונאים באולם, איש לא העלה טרוניה על כך שהקשר בין נאומיו לבין עובדות כתב האישום הוא קלוש עד בלתי קיים.
מתעורר חשד שנתניהו עדיין לא הפנים, שהמטרה בעדות מטעם הנאשם במשפט פלילי אינה עוד דרך להעביר את הזמן, אלא שיש לה תכלית ברורה: להיאבק באישומים המופנים נגדו בכתב האישום, ושהתביעה בילתה את השנים האחרונות בלהביא ראיות להוכיחם.
מתעורר חשד שנתניהו עדיין לא הפנים, שהמטרה בעדות מטעם הנאשם במשפט פלילי אינה עוד דרך להעביר את הזמן, אלא שיש לה תכלית ברורה: להיאבק באישומים נגדו
בהקשר זה, עו"ד חדד ציין בנאום הפתיחה שלו בפתח פרשת התביעה – שקדם לתחילת עדותו של נתניהו – כי פרשת ההגנה, ובראשה עדות הנאשם נתניהו, תוקדש להפרכת הטענות שהעלתה התביעה, ומיהר להוסיף: רוב רובם של תיקי האלפים קרסו כבר בשלב עדי התביעה.
מתעוררת תמיהה: אם אכן חדד מאמין שהתביעה לא הצליחה להוכיח את אישומיה במסגרת פרשת התביעה, מדוע לא הגיש לפני תחילת פרשת ההגנה בקשה לזיכוי עקב טענת "אין להשיב לאשמה"?
מתעוררת תמיהה: אם אכן חדד מאמין שהתביעה לא הצליחה להוכיח את אישומיה במסגרת פרשת התביעה, מדוע לא הגיש לפני תחילת פרשת ההגנה בקשה לזיכוי עקב טענת "אין להשיב לאשמה"?
לכאורה זו בקשה שאין בצידה מחיר: אם היא מצליחה, המשפט מסתיים. אם היא לא מצליחה – ממשיכים הלאה. אך נתניהו וחדד ויתרו על התענוג, והדבר מלמד שככל הנראה הצהרתו של חדד לא מתכתבת עם הערכתו האמיתית את ראיות התביעה.
אפשר להניח שהשופטים נמנעו מלהתערב ואפשרו את מופע היחיד הזה, מאחר שמדובר ביום הראשון של העדות. בימים הבאים, אם המגמה הזו תימשך, יש לקוות שסבלנותם תהיה קצרה יותר. אחרת, יתברר שמאמציו של נתניהו לעכב את המשפט פשוט החליפו שיטת פעולה: במקום לדחות את מועד תחילת עדות, כעת הוא משעמם את כולם למוות בדיבורי סרק ארכניים.
לצד זאת, מאחר שמדובר בעדות ראשית, השופטים בוודאי אומרים לעצמם שהם אינם מתערבים בתוכן, והנאשם רשאי להשתמש בזמן המוקצה לו על מנת להגן על עצמו בכל דרך שיבחר, יעילה יותר או פחות.
ועדיין, מבעד למסך העשן, אט אט נחשפת האסטרטגיה של ניהול הגנת הנאשם מס' 1 בתיקי האלפים. לגבי פוליטיקאים בכלל, ולגבי נתניהו בפרט, חל הכלל הוותיק – צריך לראות מה הם עושים, ולא להקשיב למה שהם אומרים.
תיק 4000, שבמסגרתו מואשם נתניהו ביחסי תן-וקח עם בני הזוג אלוביץ', הוא בכלל תיק המונע מאידיאולוגיה עמוקה ורבת שנים שבה דוגל נתניהו, שעניינה קידום השוק החופשי של התקשורת ויצירת "גיוון בתקשורת" – כלומר כלי תקשורת המשרתים את הימין. במשך שעה ארוכה הסביר נתניהו כיצד מהלכו ליצירת גיוון בתקשורת השתלב באידיאולוגיה שלו שעניינה שוק חופשי בכל התחומים.
הטיעון הזה, כשהוא מושמע במסגרת הגנתו של נתניהו בתיק 4000, מעורר צרימה: הרי נתניהו מואשם בתיק הזה במתן הטבות רגולטוריות לחברת "בזק" בשוק הטלקום, בתמורה להיענות חריגה לטובת גחמותיו הפרסומיות האישיות. סיוע רגולטורי כדי להיטיב עם מונופול – זה לא בדיוק מתיישב עם האידיאולוגיה שעניינה הוספת שחקנים כלכליים וקידום שוק חופשי.
נתניהו לא דרש מאלוביץ' גיוון של התקשורת, אלא קידום האינטרסים של נתניהו האישיים של נתניהו ובני משפחתו. זו יכולה להיחשב אידיאולוגיה רק בעולם שבו "המדינה זה אני"; האישי הוא הכללי. הכול היינו הך
מלבד זאת, הכסות האידיאולוגית היא אכן אטרקטיבית, אבל לא מתכתבת עם העובדות המפורטות בכתב האישום. נתניהו לא דרש מאלוביץ' גיוון של התקשורת, אלא קידום האינטרסים של נתניהו האישיים של נתניהו ובני משפחתו. זו יכולה להיחשב אידיאולוגיה רק בעולם שבו "המדינה זה אני"; האישי הוא הכללי. הכול היינו הך.
בחלק השני של היום, חדד ונתניהו בכל זאת התחילו להיכנס לעובי הקורה בנושאים הנוגעים בתיק 4000. נתניהו, שהגדיר את אתר "וואלה" כאתר זניח מבחינה חדשותית, שגולשים אליו בעיקר בשל תיבות הדוא"ל והסיפורים על חתולים וכלבים, סתר את עצמו כאשר איפיין, בפירוט ובדקדוק, את כל ההיבטים שבהם מדובר באתר שמאלני, שלא רק שלא היטיב עם נתניהו אלא שעוינותו כלפיו הייתה בולטת.
בכלל, כמי שהגדיר את מכלול האירועים הכלולים בכתב האישום כ"פחות מטיפה בים" ממכלול האירועים המעסיקים את ראש הממשלה, נתניהו הפגין בקיאות מרשימה בשמות של עיתונאים מכל כלי התקשורת ובסיווג ההעדפות הפוליטיות שלהם. הנושא התקשורתי אינו שולי בעיניו.
רגע אחד במהלך יום עדותו הראשון של נתניהו בכל זאת העלה עננה על פניו: חדד הקפיד לפתוח כל שאלה שהפנה לנתניהו במילים "ראש הממשלה", ביטוי שהושמע באולם המשפט אתמול מאות רבות של פעמים.
כאשר התובעת תירוש קמה כדי להשמיע התנגדות לאופן ניסוח השאלות של חדד לנתניהו והתייחסה אל נתניהו בתואר "הנאשם" – היא עוררה עליה את זעמם של הסנגורים
ההקפדה על העניין הזה הייתה כה גדולה, עד שבשעת צוהריים מאוחרת, לקראת סוף יום הדיונים, כאשר התובעת עו"ד יהודית תירוש קמה כדי להשמיע התנגדות לאופן ניסוח השאלות של חדד לנתניהו והתייחסה אל נתניהו בתואר "הנאשם" – היא עוררה עליה את זעמם של הסנגורים.
חדד קפץ מכיסאו ומיהר לתקן אותה: "ראש הממשלה". ועו"ד ז'ק חן המייצג את בני הזוג אלוביץ' העיר לה: "אפשר להתגמש". תירוש עמדה על שלה: כאן בית משפט, ומר נתניהו הוא הנאשם, או הנאשם מס' 1. גם במקרה הזה, השופטים ביקשו להבליג, להתעלם, ולהתקדם הלאה.
תירוש עמדה על שלה: כאן בית משפט, ומר נתניהו הוא הנאשם, או הנאשם מס' 1. גם במקרה הזה, השופטים ביקשו להבליג, להתעלם, ולהתקדם הלאה
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
יום אחד עוד תיפרם רשת ההונאה הזאת, בה המקורבים לאבוס מפרכסים אלה את אלה וכותבים מנשרי תעמולה נלעגים במסווה של פרשנות משפטית.
עם כל הרפש וההבלים שעורם כאן אביר הדמוקרטיה הישראלית וטוהר המידות, הוא אפילו לא טורח לציין שהשופטים כבר אמרו בשלב פרשת התביעה שאין בסיס לאישום בשוחד.
ושוב אני מזכיר, בפעם המי יודע כמה – זה הכל smoke and mirrors. מה שבמרכז העניינים נועד להסתיר את המזימה העיקרית. זה נכון גם לגבי המלחמה.