בעוד הממשלה החדשה של סוריה שואפת להשיג לגיטימציה בינלאומית לאחר הפלת משטרו של בשאר אל־אסד, מדינות המערב נכונות לתת הזדמנות לממשלה בהנהגתו של אחמד א־שרע (הידוע בכינויו אבו מוחמד אל־ג'ולאני), מנהיג הארגון האסלאמיסטי היאת תחריר א־שאם.
במקביל, ישראל פועלת לוודא שבעלות בריתה לא יעניקו יד חופשית למי שעמד בראש ארגון ג'יהאדיסטי אכזרי. "מוקדם מדי להאמין למיתוג מחדש הזה", אמר גורם ישראלי לזמן ישראל.
ביום שישי, שר החוץ הצרפתי ז'אן נואל בארו ועמיתתו הגרמנייה אנאלנה ברבוק הפכו לדיפלומטים המערביים הבכירים ביותר שביקרו בדמשק מאז הפלת משטרו של אסד בחודש שעבר.
בישראל, שר החוץ גדעון סער מוביל מאמץ לדחוק בעולם להתייחס לממשלתו של א־שרעה בחשדנות רבה. הוא מזהיר שמדינות אירופה ממהרות מדי להתעלם מההיבטים הבעייתיים הפוטנציאליים של הממשלה החדשה
שני הדיפלומטים הדגישו בפני א־שרע כי העברת השלטון חייבת להיות שלווה ומכילה. "הדבר דורש דיאלוג פוליטי המערב את כל הקבוצות האתניות והדתיות, תוך שילוב שוויוני של גברים ונשים", אמרה ברבוק. היא הבהירה לא־שרע כי האיחוד האירופי מוכן לתמוך בתהליך המעבר השלטוני בסוריה, אך הזהירה: "אירופה לא תממן מבנים אסלאמיסטיים חדשים".
בארו נפגש עם מנהיגים נוצריים במדינה כדי לדון במעבר לעבר סוריה דמוקרטית.
בישראל, שר החוץ גדעון סער מוביל מאמץ לדחוק בעולם להתייחס לממשלתו של א־שרעה בחשדנות רבה. הוא מזהיר שמדינות אירופה ממהרות מדי להתעלם מההיבטים הבעייתיים הפוטנציאליים של הממשלה החדשה, במטרה להחזיר את מיליוני הפליטים שנמלטו מהלחימה מאז 2011.
"העולם מדבר על 'שינוי שלטון מסודר בסוריה'", אמר סער בכנס בחודש שעבר. "אבל זה לא כאילו הממשלה החדשה ששולטת כיום על כל סוריה נבחרה באופן דמוקרטי – זו כנופיית טרור שהייתה קודם לכן באידליב ותפסה את הבירה דמשק ואזורים נוספים. העולם רוצה מאוד לראות אותם כממשלה חדשה ויציבה, כי המדינות רוצות להחזיר את הפליטים שבשטחן לסוריה. אבל זה לא המצב".
בחודש שעבר סגנית שר החוץ שרן השכל האשימה את א־שרעה בכך שהוא "זאב בעור כבש". במסיבת עיתונאים הציגה השכל קולאז' של המנהיג הסורי, שנועד להמחיש את עברו כחבר בארגונים ג'יהאדיסטיים שונים
סער טען כי מיעוטים כמו העלאווים, הכורדים והנוצרים נמצאים תחת איום מצד ממשלתו החדשה של א־שרע. "זו ממשלה אסלאמיסטית שתנסה להשיג שליטה מאוחדת על כל סוריה", אמר.
בחודש שעבר סגנית שר החוץ שרן השכל האשימה את א־שרעה בכך שהוא "זאב בעור כבש". במסיבת עיתונאים הציגה השכל קולאז' של המנהיג הסורי, שנועד להמחיש את עברו כחבר בארגונים ג'יהאדיסטיים שונים.
"חשוב לא ליפול לניסיון להלבין את הקבוצות הג'יהאדיסטיות בסוריה. אנחנו יודעים מי הם ומה טבעם האמיתי, גם אם הם משנים את שמותיהם. אנחנו מבינים כמה הם מסוכנים למערב", אמרה השכל.
א־שרע, המנהיג בפועל של סוריה, הצטרף לאל־קאעדה בעיראק בשנת 2003, שם נתפס על ידי כוחות ארה"ב. לאחר שחרורו, הוא הקים את חזית אל־נוסרה כדי להילחם באסד בסוריה. משרד החוץ האמריקאי הכריז על א־שרע כטרוריסט בשנת 2013, והציב פרס של 10 מיליון דולר על ראשו ארבע שנים לאחר מכן.
מאז עלייתו לשלטון בדצמבר, מטיף א־שרעה לדו־קיום דתי ומבטיח שלא לכפות ציות מחמיר לעקרונות האסלאם הפונדמנטליסטי. הוא אף החליף את מדיו הצבאיים בחליפות והפסיק להשתמש בכינויו, אל־ג'ולאני
בסופו של דבר, א־שרע ניתק את הקשר עם אל־קאעדה, ומאז 2017 הוא מנסה להציג את היאת תחריר א־שאם כארגון מתון המתמקד בממשל ובהפלת אסד. ארה"ב הסירה את הפרס על ראשו בדצמבר במסגרת הניסיון לשפר את היחסים עם ההנהגה החדשה בסוריה.
מאז עלייתו לשלטון בדצמבר, מטיף א־שרעה לדו־קיום דתי ומבטיח שלא לכפות ציות מחמיר לעקרונות האסלאם הפונדמנטליסטי. הוא אף החליף את מדיו הצבאיים בחליפות והפסיק להשתמש בכינויו, אל־ג'ולאני. עם זאת, מנהיגים ישראלים נוספים, מעבר לשר החוץ, הזהירו מפני אימוץ מהיר מדי של השינוי לכאורה בדמותו של א־שרע.
במהלך ביקור בהר החרמון הזהיר שר הביטחון, ישראל כ"ץ, כי השליטים החדשים של סוריה "מעמידים פנים שהם מציגים תדמית מתונה, אך למעשה שייכים לכתות האסלאמיות הקיצוניות ביותר".
בינתיים, דיפלומטים ערבים מיהרו לדמשק כדי לפגוש את א־שרע. לאחר פגישה שהתקיימה בסוף דצמבר, הביע שר החוץ הירדני, איימן א־ספדי, תמיכה "בממשלה שמייצגת את כל מגזרי העם בסוריה" וב"כתיבת חוקה חדשה", כך דווח בטלוויזיה הרשמית של ירדן.
"אנחנו מסכימים לתמוך בעם הסורי בשיקום מדינתו", צוטט ספדי, שהוסיף: "המדינות הערביות מסכימות לתמוך בסוריה בשלב הזה ללא כל התערבות חיצונית"
"אנחנו מסכימים לתמוך בעם הסורי בשיקום מדינתו", צוטט ספדי, שהוסיף: "המדינות הערביות מסכימות לתמוך בסוריה בשלב הזה ללא כל התערבות חיצונית". בכירים מערב הסעודית ומקטאר גם כן הגיעו לדמשק כדי להיפגש עם א־שרע.
גם אוקראינה מיהרה לחדש את קשריה עם סוריה לאחר נפילתו של אסד, שהיה מקורב לרוסיה. שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביהה נפגש עם א־שרע בשבוע שעבר, והנשיא וולודימיר זלנסקי שלח 500 טון תבואה לסוריה והצהיר כי קייב יכולה לתרום לייצוב המדינה.
אף שחברי היאת תחריר א־שאם חגגו את המתקפה ההרסנית של חמאס על ישראל ב־7 באוקטובר 2023, ההנהגה החדשה של סוריה מדגישה כי אין לה עניין בלחימה עם ישראל. א־שרע אמר כי משטרו החדש "מחויב להסכם משנת 1974 ואנחנו מוכנים להחזיר את משקיפי האו"ם", בהתייחסו לכוחות השמירה על השלום שהוצבו באזור המפורז לצד הכוחות הסורים.
"אנחנו לא רוצים שום סכסוך, לא עם ישראל ולא עם אף אחד אחר, ולא ניתן שסוריה תשמש כבסיס לתקיפות. העם הסורי זקוק להפסקה. ההפצצות חייבות להיפסק וישראל צריכה לסגת לעמדותיה הקודמות", אמר א־שרע לעיתון "הטיימס" הלונדוני מוקדם יותר החודש.
המושל החדש של דמשק הדגיש גם הוא כי הממשלה שהוקמה שואפת ליחסים ידידותיים עם ישראל. "אין לנו פחד מישראל, והבעיה שלנו אינה עם ישראל", אמר מאהר מרואן ל־NPR
המושל החדש של דמשק הדגיש גם הוא כי הממשלה שהוקמה שואפת ליחסים ידידותיים עם ישראל. "אין לנו פחד מישראל, והבעיה שלנו אינה עם ישראל", אמר מאהר מרואן ל־NPR בחודש שעבר. "יש עם שרוצה דו־קיום ומעוניין בשלום, לא במחלוקות.
"אנחנו לא רוצים להתערב בשום דבר שיאיים על ביטחונה של ישראל או של כל מדינה אחרת", הוא אמר. "אנחנו רוצים שלום, ולא יכולים להיות יריב של ישראל או של כל אחד אחר".
ישראל גם אותתה על רצונה לקיים "קשרים תקינים" עם המשטר החדש, כפי שהצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת דצמבר. עם זאת, הוא הבהיר: "אם המשטר הזה יאפשר לאיראן להתבסס מחדש בסוריה, או יעביר נשק איראני או כל נשק אחר לחזבאללה, או יתקוף אותנו, נגיב בעוצמה ונגבה ממנו מחיר כבד".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
תפסיקו לפנטז לעולם לא יהיה שלום עם הערבים. חוזה ה"שלום" עם מצרים שווה מיליון חיילים מצריים 5000 טנקים אבאהמס מארצות הברית עשרות מטוסי אף איגל אמריקנים. לא קבלו זה כדי להלחם עם לוב. הרמאי הטיפש הגדול ביותר הוא המרמה עצמו.