"אחרי אבו מאזן, לא יהיה מי שיוביל לשלום"

ריאיון ג’יבריל רג’וב, בכיר פת"ח ומועמד פוטנציאלי לרשת את מחמוד עבאס, מזהיר כי עידן ההנהגה הפלסטינית המחויבת לפתרון שתי המדינות עשוי להסתיים ● בריאיון לזמן ישראל הוא קורא לממשל האמריקאי לפעול מול הרשות ללא דיחוי, וטוען כי חמאס יוכל להיות חלק מההנהגה הפלסטינית – אם יקבל את התחייבויות אש"ף

נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) נפגש עם ג'יבריל רג'וב, ראש התאחדות הכדורגל הפלסטיני, ברמאללה. 7 ביוני 2018 (צילום: Thaer Ganaim/APA Images/ZUMA Wire/Alamy)
Thaer Ganaim/APA Images/ZUMA Wire/Alamy
נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) נפגש עם ג'יבריל רג'וב, ראש התאחדות הכדורגל הפלסטיני, ברמאללה. 7 ביוני 2018

מחמוד עבאס עשוי להיות המנהיג הפלסטיני האחרון המאמין בפתרון שתי המדינות ומתנגד לאלימות כאמצעי להשגתו – כך אמר היורש הפוטנציאלי של נשיא הרשות הפלסטינית בריאיון לזמן ישראל.

"אבו מאזן הוא עמוד התווך האחרון של התנועה הלאומית הפלסטינית שמאמין בשני דברים: ביצוע פיוס היסטורי [עם ישראל] על בסיס פתרון שתי המדינות [ו]ששפיכות דמים לא צריכה להיות אופציה להשגת [היעד הזה]", אמר ג'יבריל רג'וב, מזכ"ל תנועת פת"ח של אבו מאזן ולשעבר ראש מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית.

רג'וב ציין כי פת"ח ורוב הסיעות באש"ף עדיין תומכים בפתרון שתי המדינות, אך הוסיף: "אני לא חושב שאחרי אבו מאזן יהיה מישהו עם האומץ להוביל [לעבר] הסכם שלום".

רג'וב מסביר כי מי שתוהים אם יש לשלב את חמאס בפוליטיקה הפלסטינית – במיוחד לאחר מעשי הזוועה של הארגון ב־7 באוקטובר 2023 – אינם מפגינים את אותה סקפטיות כלפי גורמים קיצוניים בישראל

בהתאם לכך, רג'וב קרא לממשל דונלד טראמפ לפעול מול מנהיג הרשות ללא דיחוי. "בין אם אנחנו אוהבים אותו ובין אם לא, [אבו מאזן] עדיין לגיטימי, ו'הבייבי שלו' נותר פתרון הסכסוך בדרכים של שלום".

נדיר שבכירי אש"ף מותחים ביקורת על אבו מאזן, אך החלטתו של רג'וב לשבח את נשיא הרשות הפלסטינית בריאיון נדיר לכלי תקשורת בשפה האנגלית מעידה על רצונו לשמור על יחסים טובים עימו.

ג'יבריל רג'וב, נשיא התאחדות הכדורגל הפלסטינית והוועד האולימפי הפלסטיני, יחד עם ספורטאים אולימפיים פלסטינים וחברי המשלחת, מגיעים לפריז לקראת המשחקים האולימפים, 25 ביולי 2024 (צילום: Ahmad GHARABLI / AFP)
ג'יבריל רג'וב, נשיא התאחדות הכדורגל הפלסטינית והוועד האולימפי הפלסטיני, יחד עם ספורטאים אולימפיים פלסטינים וחברי המשלחת, מגיעים לפריז לקראת המשחקים האולימפיים, 25 ביולי 2024 (צילום: Ahmad GHARABLI / AFP)

בעוד שאין בחירות באופק ואבו מאזן, שמתקרב לגיל 90, טרם מינה יורש, רג'וב בן ה־71 מוזכר לעיתים קרובות כמועמד פוטנציאלי להחליפו, בשל מעמדו החזק בפת"ח ובקרב סיעות פלסטיניות נוספות. בין הסיעות הללו נמצאת גם חמאס, שלדברי רג'וב תוכל להיות חלק מההנהגה הפלסטינית אם תקבל את התחייבויות אש"ף, כולל הכרה בישראל ואימוץ "אי־אלימות כבחירה אסטרטגית".

רג'וב מסביר כי מי שתוהים אם יש לשלב את חמאס בפוליטיקה הפלסטינית – במיוחד לאחר מעשי הזוועה של הארגון ב־7 באוקטובר 2023 – אינם מפגינים את אותה סקפטיות כלפי גורמים קיצוניים בישראל. "ומה לגבי אותן קבוצות מטורפות בתוך ישראל? אף אחד לא שואל על [איתמר] בן גביר ו[בצלאל] סמוטריץ'", טען, בהתייחסו לשני ראשי המפלגות הימניות הקיצוניות שעימם חבר ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני שנתיים להקמת הממשלה.

רג'וב גינה את מעשי חמאס ב־7 באוקטובר. "אני יודע שאנשים חפים מפשע, כולל פעילי שלום, יחד עם נשים וילדים, נהרגו באותו יום. אף אחד לא יכול לתמוך בדבר כזה"

עם זאת, רג'וב גינה את מעשי חמאס ב־7 באוקטובר. "אני יודע שאנשים חפים מפשע, כולל פעילי שלום, יחד עם נשים וילדים, נהרגו באותו יום. אף אחד לא יכול לתמוך בדבר כזה", אמר רג'וב, המשמש גם כיו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית.

"אבל הסכסוך לא התחיל באותו יום", טען רג'וב, והצביע על עשרות שנים של "הריסות בתים, בניית התנחלויות, השפלות והרג" של פלסטינים בגדה המערבית, במזרח ירושלים וברצועת עזה.

פלסטינים עוברים דרך מחסום ישראלי סמוך לעיר בית לחם שבגדה המערבית, בדרכם להשתתף בתפילות יום השישי הראשון של חודש רמדאן במסגד אל־אקצא בירושלים, 7 במרץ 2025 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)
פלסטינים עוברים דרך מחסום ישראלי סמוך לעיר בית לחם שבגדה המערבית, בדרכם להשתתף בתפילות יום השישי הראשון של חודש רמדאן במסגד אל־אקצא בירושלים, 7 במרץ 2025 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)

לטענתו, ההסלמה במעשים אלה תחת שלטונו של ראש הממשלה נתניהו הובילה לעלייה באנטישמיות מחוץ לישראל, שהגיעה לשיאים בכמה מדינות מערביות בעקבות מתקפת 7 באוקטובר והמלחמה בעזה. "ישראלים כיום מקבלים הוראות להסיר את הכיפה שלהם כשהם בחו"ל", אמר רג'וב. "זה מה שהם רוצים?"

כשנשאל על קריאות לרפורמות פוליטיות פלסטיניות, בהתחשב בכך שכל מערכת הרשות הפלסטינית בגדה המערבית נשלטת על ידי אבו מאזן, הודה רג'וב כי הדבר נחוץ וכי מדובר ב"צורך ובאינטרס הלאומי שלנו".

הרשות הפלסטינית לא קיימה בחירות כמעט 20 שנה, ורג'וב ציין כי מהלך כזה יהיה חיוני, תוך שהוא מדגיש כי מדינה פלסטינית עתידית חייבת לדבוק בערכים של "דמוקרטיה ורב־פלורליזם פוליטי"

הרשות הפלסטינית לא קיימה בחירות כמעט 20 שנה, ורג'וב ציין כי מהלך כזה יהיה חיוני, תוך שהוא מדגיש כי מדינה פלסטינית עתידית חייבת לדבוק בערכים של "דמוקרטיה ורב־פלורליזם פוליטי, תחת העיקרון של שלטון אחד, חוק אחד ורובה אחד".

"אני חושב שאנחנו כן צריכים לבצע רפורמות… אבל השחיתות ברשות הפלסטינית היא גן ילדים לעומת מר ביבי והמאפיה שלו", טען, בהתייחסו למשפט הפלילי המתנהל נגד ראש הממשלה הישראלי. "ועדיין, אסור לנו לאבד תקווה, ואסור לנו לוותר" על מטרת ההכרה ההדדית, אמר רג'וב.

שליח דונלד טראמפ למזרח התיכון סטיב ויטקוף לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, 11 בינואר 2025 (צילום: תקשורת ראש הממשלה)
שליח דונלד טראמפ למזרח התיכון סטיב ויטקוף לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, 11 בינואר 2025 (צילום: דוברות לשכת ראש הממשלה)

"אין בינינו שום אמון. להם יש את הסיבות שלהם, ולנו יש את שלנו", המשיך, וטען כי יש צורך בצד שלישי שיסייע לקדם את הצדדים בכיוון הנכון. "הצד השלישי הוא הקהילה הבינלאומית, אבל עליה להיות מונהגת על ידי האמריקאים", אמר רג'וב. "האמריקאים הם היחידים שיכולים להפעיל לחץ על הישראלים".

ברמאללה שררה בתחילה אופטימיות שארה"ב תהיה מוכנה למלא תפקיד כזה לקראת שובו של הנשיא טראמפ לתפקיד, במיוחד לאחר ששליחו למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, הצליח להביא את נתניהו להסכים להפסקת אש ולעסקת שחרור חטופים עם חמאס לאחר חודשים של קיפאון.

"המסקנה שלי הייתה שבלי לפנות מקום לחששות הרציונליים של הישראלים… לא אוכל להגשים את השאיפות הלאומיות שלי"

אך התחושה הזו התפוגגה במהירות אחרי שטראמפ הצהיר בחודש שעבר כי הוא מעוניין שארה"ב תשתלט על עזה ותעביר את כל תושביה למקום אחר לצמיתות. "זו בושה לממשל הזה לנצל את סבלם של חפים מפשע", אמר רג'וב.

בטווח המיידי, וושינגטון מתמקדת בהארכת הפסקת האש בעזה באמצעות עסקאות נוספות של חילופי חטופים ואסירים בין ישראל לחמאס.

לרג'וב יש פרספקטיבה ייחודית על הנושא, שכן הוא עצמו שוחרר מכלא ישראלי בשנות ה־80 במסגרת עסקה כזו. הוא ריצה 17 שנים במאסר בגין מעשי אלימות נגד ישראל, וטען כי ניצל את הזמן ללימוד הסכסוך הישראלי–פלסטיני. "המסקנה שלי הייתה שבלי לפנות מקום לחששות הרציונליים של הישראלים… לא אוכל להגשים את השאיפות הלאומיות שלי", אמר רג'וב.

נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (במרכז), ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה (שני מימין), שר הרשות לעניינים אזרחיים חוסיין א־שייח' (שני משמאל) וג'יבריל רג'וב (משמאל), 12 בדצמבר 2014 (צילום: Osama Falah / PPO / AFP)
נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (במרכז), ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, שר הרשות לעניינים אזרחיים חוסיין א־שייח' וג'יבריל רג'וב (משמאל), 12 בדצמבר 2014 (צילום: Osama Falah / PPO / AFP)

"גם לישראלים – כמו לפלסטינים – יש זכות לחיות בשלום, בביטחון, בנורמליזציה… אך בתוך הגבולות המוכרים בינלאומית", אמר, כשהוא מתייחס לקווי שביתת הנשק שלפני מלחמת ששת הימים ב-1967.

בהתייחסו לסוג עסקת החטופים שבה היה תומך, ציין רג'וב: "זה צריך להיות כולם תמורת כולם, כדי שנוכל לפתוח דף חדש".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
שטויות של אחד האנשים הקיצוניים בהנהגת הרשות הערבים מדברים בצורה מסוימת לכתבים מערבים ובצורה שונה לכתבים ערבים. למה שתתנו במה לבן אדם הזה? למה לתת תקווה לאנשים שיש איזה פרטנר לשלום שמחכה... המשך קריאה

שטויות של אחד האנשים הקיצוניים בהנהגת הרשות
הערבים מדברים בצורה מסוימת לכתבים מערבים ובצורה שונה לכתבים ערבים.
למה שתתנו במה לבן אדם הזה? למה לתת תקווה לאנשים שיש איזה פרטנר לשלום שמחכה שיושיטו לו יד בחזרה? לא נמאס לכם להשלות את הציבור? שעוד פעם נופתע שיטבחו בנו?
קחו אחריות על הדברים שאתם מפרסמים!!

ממש אני מאמין לו...... הוא מהנאצים ה"טובים"......(חמאס הם הנאצים ה"רעים"). רג'וב הצדיק את הטבח, חודש אחרי שהתרחש: https://www.ynet.co.il/news/article/hkpoegmba https://www.ynet.co.il/n... המשך קריאה

ממש אני מאמין לו……
הוא מהנאצים ה"טובים"……(חמאס הם הנאצים ה"רעים").
רג'וב הצדיק את הטבח, חודש אחרי שהתרחש:
https://www.ynet.co.il/news/article/hkpoegmba
https://www.ynet.co.il/news/article/hkpoegmba
https://www.ynet.co.il/news/article/hkpoegmba

עוד 832 מילים ו-4 תגובות
סגירה