הקבינט המדיני־ביטחוני אישר שלשום (שבת) להשלים את עבודת סלילת הכביש הנפרד (הקטע השלישי והאחרון) לפלסטינים במדבר יהודה שבגדה המערבית. הכביש, המכונה "כביש מרקם חיים", צפוי לעבור בין ירושלים למעלה אדומים, לחבר בין העיירה הפלסטינית אלעיזריה לכפר א־זעיים, ולאפשר תנועה לפלסטינים בין צפון הגדה (שומרון ובנימין) לדרומה (יהודה).
הקבינט תקצב את ההחלטה בהשקעה של 335 מיליון שקל, על חשבון כספי המיסים שמשלמים הפלסטינים ברצועת עזה לרשות הפלסטינית, שנלקחו ממנה.
המטרה המוצהרת של סלילת הכביש היא למנוע מפלסטינים לנסוע בכביש 1 העובר באזור, ו"להסיט את הפלסטינים מהשטח שבין מעלה אדומים לירושלים, שיהיה זמין לישראלים בלבד […] לבודד את השטח, כדי שהפלסטינים לא יוכלו להגיע אליו (אלא רק ברגל) […] כולל למתחם חאן אל־אחמר, שנחשב עבורם לשטח אסטרטגי ליצירת רצף טריטוריאלי למדינה פלסטינית עתידית".
המטרה המוצהרת של סלילת הכביש היא למנוע מפלסטינים לנסוע בכביש 1 העובר באזור, ו"לבודד את השטח, כדי שהפלסטינים לא יוכלו להגיע אליו […] כולל למתחם חאן אל־אחמר, שנחשב עבורם לשטח אסטרטגי"
עוד הצהירו מטעמם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ כי מטרת הכביש היא "לשפר את התנועה, לחזק את החיבור התחבורתי בין ירושלים, מעלה אדומים ומזרח בנימין, ואת ההתיישבות באזור E1".
שטח E1 נמצא בין מעלה אדומים לירושלים, שייך לשטח המוניציפלי של מעלה אדומים, ולפי תוכנית בנייה ישנה, מתוכננת בו הקמה של כ־3,500 יחידות דיור לישראלים. התוכנית הוקפאה בעבר בשל לחץ בינלאומי, אך הממשלה הנוכחית מעוניינת לחדש אותה ולהוציא אותה לפועל.
ב־E1 גרים מאות פלסטינים־בדואים משבט ג'האלין, ובאזור הסמוך חיים אלפי בדואים נוספים – בהם כ־200 תושבי היישוב הפלסטיני הבלתי חוקי חאן אל־אחמר. לפי התוכנית, הם אמורים להיות מגורשים מביתם, המוגדרים לפי החוק הישראלי כבנייה בלתי חוקית, ומהאזור שבו הם מתגוררים זה מאות שנים.
קורשאן אבו סולימאן, רועה משבט הג'האלין המתגורר בכפר פחונים ב־E1, אומר כי הבדואים באזור אינם מתכוונים לעזוב בעקבות אישור התוכנית – ולו משום שאין להם לאן ללכת.
"רוצים להעיף מכאן את כולנו, ואין לנו מה לעשות בעניין. אנחנו לא נעבור. גם ככה אנחנו בלי ניירת, עם החלטות בית משפט שאסור לנו לגור בבית שלנו. כל האזור כאן נחשב כביכול 'לא חוקי', אבל לאן נלך?"
לדבריו: "רוצים להעיף מכאן את כולנו, ואין לנו מה לעשות בעניין. אנחנו לא נעבור. גם ככה אנחנו בלי ניירת, עם החלטות בית משפט שאסור לנו לגור בבית שלנו. כל האזור כאן נחשב כביכול 'לא חוקי', אבל לאן נלך?"
אז החלטת הקבינט לא תשנה את מצבכם בפועל?
"היא תשנה, כי סוגרים אותנו מכל הצדדים, לא נוכל לנסוע לשום מקום".
המטרה המוצהרת של הבידוד היא לגרש אתכם, אתה חושש שזה יקרה?
"החליטו כבר 20 פעם לפנות את חאן אל־אחמר, מפנים? בינתיים לא מפנים, אז אנחנו כאן. המצב שלנו רע גם ככה. כל יומיים מקימים מאחז חדש, מגיעים מתנחלים חדשים ושמים קראוון. מציקים לנו בלי סוף, עושים את המוות".
למה הכוונה ב"מציקים"? מה הם עושים?
"נערי גבעות מסתובבים בכל מקום, עוברים בין הבתים, רוצים שלא נצא מהבית, וכאילו אין חוק, המשטרה והצבא לא עושים כלום. לפני שלושה ימים בא מתנחל אחד, הגיע לבית של (תושב בדואי) זקן, דחף אותו, נתן לו מכות. אמר שהכבשים שלו רועות בשטח שלהם. אשתו (של הבדואי) תפסה אבן ואמרה לו, 'אם תמשיך אני זורקת עליך'. התקשרתי למשטרה במעלה אדומים, אבל הם לא עשו כלום".
ממשטרת ישראל לא נמסרה תגובה לדבריו.
"נערי גבעות מסתובבים בכל מקום, עוברים בין הבתים, רוצים שלא נצא מהבית, וכאילו אין חוק, המשטרה והצבא לא עושים כלום. לפני שלושה ימים בא מתנחל אחד, הגיע לבית של (תושב בדואי) זקן, דחף אותו, נתן לו מכות"
בני השבט מספרים כי בשנים האחרונות – מאז הקמת הממשלה הנוכחית, וביתר שאת מאז פרוץ המלחמה – צה"ל והמשטרה החמירו את היחס לבדואים באזור. בנו של קורשאן התחתן ב־2023, וקורשאן רצה לבנות לו צריף ליד הצריף שלו, אבל הצבא לא התיר להם – והזוג הטרי נאלץ לגור עד היום בדיר הכבשים.
לדבריו: "לא נתנו לנו לעשות מסיבת חתונה. אסור לנו לעשות חתונה, לוויה, כלום. פה אסור להיכנס כי זה שטח אש. פה אסור כי שמורת טבע. פה – קרוב מדי להתנחלות. בתוך הכפר שלנו – גם אסור לבנות. לכן אני לא חושב עכשיו על תוכנית הפינוי. גם ככה לא נותנים לנו לחיות כאן. ואנחנו אזור שקט".
לפני שנה היה פיגוע בכביש 1, קרוב לאזור שלכם – פלסטיני רצח ישראלי ופצע שישה. בממשלה אומרים שזאת הסיבה שהוחלט שתיסעו בכביש נפרד.
"פיגוע איום ונורא, זוועה – זאת סיבה להעניש אלפי אנשים שלא עשו שום דבר? גם ככה אנחנו נבדקים במחסומים".
לפי תוכנית הכביש החדש, הפלסטינים אמורים לנסוע בין בית לחם ליריחו בלי להתעכב במחסומים.
"הם ישאירו את המחסום. אבל תשמע: הכביש הזה לא יעבור ב־E1 – ואנחנו לא נוכל להשתמש בו. אנחנו לא נוכל לצאת ולנסוע לשום מקום".
"סלילת כביש ההפרדה תיצור מציאות בלתי אפשרית לעשרות קהילות הרועים של הג'האלין באזור. הם לא יוכלו יותר לנסוע לאבו דיס, שם נמצאים בתיה"ס, המרפאות והחנויות שלהם"
פרופסור דן טרנר, רופא תושב כפר אדומים הפעיל בארגון "ידידי הג'אהלין" ומשתתף בפעילות הסיוע לשכניו הבדואים ובמאבק נגד תוכנית הבנייה ב־E1, מכנה את התוכנית להשלמת סלילת הכביש "מזעזעת".
לדברי טרנר: "סלילת כביש ההפרדה תיצור מציאות בלתי אפשרית לעשרות קהילות הרועים של הג'האלין באזור. הם לא יוכלו יותר לנסוע לאבו דיס, שם נמצאים בתי הספר, המרפאות והחנויות שלהם. נאסר עליהם לקנות בהתנחלויות באזור, כמו מישור אדומים, אז הם יישארו עוד יותר מבודדים ועוד יותר עניים".
בממשלה ובעיריית מעלה אדומים מנופפים בכך שזה כביש לפלסטינים, שיאפשר להם לנסוע בחופשיות בין אזורי בנימין ויהודה.
"זאת טענה צינית ומרושעת. היום, לנסוע מאבו דיס ליריחו, לדוגמה, לוקח 20 דקות, ולרמאללה בלי מחסומים ופקקים – 40 דקות. הכביש הזה יאריך לפלסטינים את הדרך פי שניים–שלושה. פלסטינים שגרים ליד מעלה אדומים יצטרכו לעשות עיקוף ענק להגיע לצפון, בזמן שהישראלים ימשיכו לנסוע בכבישים מהירים.
"המהלך יקדם אפליה והפרדה כמו שיש במקומות אחרים בשטחים. פלסטיני נוסע בדרך ארוכה ומסורבלת ולא יכול לנסוע בכבישים שמשרתים את ההתנחלויות, ועושה דרך ארוכה פי כמה מיהודי שעושה דרך מקבילה. בנוסף, זה גם גזל. ישראל גוזלת כספי מיסים מהפלסטינים, ומשתמשת בו לקדם התיישבות".
שלא במפתיע, בהנהגת המתנחלים בירכו אתמול על החלטת הקבינט להשלים את הכביש הנפרד. ראש מועצת בית אל, שי אלון, הצהיר: "היעד הברור הוא החלת ריבונות על כלל יהודה ושומרון"
שלא במפתיע, בהנהגת המתנחלים בירכו אתמול על החלטת הקבינט להשלים את הכביש הנפרד. ראש מועצת בית אל, שי אלון, הצהיר: "זאת הסנונית הראשונה שאנו רואים הלכה למעשה, כשהיעד הברור הוא החלת ריבונות על כלל יהודה ושומרון. הגיע הזמן שנראה את כל שטחי E1 נבנים בבנייה יהודית ענפה.
"אני מברך את הממשלה על יציאה לדרך אמיצה וצודקת למען ההתיישבות היהודית ביו"ש. אחרי שנים של התעלמות מוחלטת ומופקרת מתוכנית פיאד הפלסטינית להשתלטות על אדמות המדינה ויצירת התשתית להקמת מדינה פלסטינית דה פקטו – הגיעה העת לקבור אותה לחלוטין".
ראש עיריית מעלה אדומים גיא יפרח הוסיף: "המהלך ישפר באופן מהותי את ביטחון תושבי מעלה אדומים והסביבה, ויפחית את עומסי התנועה באזור. מעבר לפריצת הדרך המדינית, הפרויקט יאפשר תנועה פלסטינית מדרום יו"ש לצפונה במנהרה תת־קרקעית, מבלי לעבור בכבישים הישראליים, ובהתאם להסכמים".
בארגוני השמאל, לעומת זאת, הגיבו בזעם. מתנועת "שלום עכשיו" נמסר אתמול בתגובה לאישור: "סלילת הכביש תייצר מערכת כבישים נפרדת לישראלים ולפלסטינים (כבישי אפרטהייד), שתאפשר לסגור בפני פלסטינים מרחב עצום בלב הגדה, לספח את כל מרחב מעלה אדומים לישראל, 3% מהגדה, ולבנות את E1".
"סלילת הכביש תייצר מערכת כבישים נפרדת לישראלים ולפלסטינים (כבישי אפרטהייד), שתאפשר לסגור בפני פלסטינים מרחב עצום בלב הגדה, לספח את כל מרחב מעלה אדומים לישראל, 3% מהגדה, ולבנות את E1"
"אין כאן שום רצון לשפר את התחבורה הפלסטינית, אלא רק לאפשר סיפוח. אלה חדשות רעות מאוד לישראל, שמשמען עלול להיות חיסול האפשרות לסיום הסכסוך ולפתרון של שתי מדינות.
"הכביש גם ימיט מכה אנושה על הקהילות הבדואיות במרחב שינותקו מכל שאר הגדה ולא תהיה אליהן גישה עם רכב. עבור הקהילות המתגוררות ממש בסמוך לתוואי המתוכנן, ובהן מאות פלסטינים, המשמעות עלולה להיות גירוש בפועל".
תוכנית אסטרטגית לימין הישראלי
E1 משתרע על כ־7,000 דונם בין מעלה אדומים, ירושלים, והעיירות הפלסטיניות אבו דיס ואלעיזריה. רובו נמצא על אדמות שבעבר השתייכו לכפרים הפלסטיניים עיסאוויה (כיום בירושלים) וענאתא.
בשנות ה־70 רוב האדמות הופקעו והפכו לאדמות מדינה. אדמות אחרות נמכרו למשקיע ישראלי־יהודי, שמשווק אותן ליזמים. פלסטינים מירושלים ומעזריה טוענים שחלק מהאדמות עדיין בבעלותם. המתחם סופח לשטח מעלה אדומים.
עבור הימין הישראלי, לבנייה ב־E1 יש מטרה אסטרטגית: לחבר את מעלה אדומים לירושלים, ובכך לנתק בין הפלסטינים במזרח ירושלים, באזור רמאללה (בנימין) ובבית לחם – ולמנוע הקמת מדינה פלסטינית
עבור הימין הישראלי, לבנייה ב־E1 יש מטרה אסטרטגית: לחבר את מעלה אדומים לירושלים, ובכך לנתק בין הפלסטינים במזרח ירושלים, באזור רמאללה (בנימין) ובבית לחם – ולמנוע הקמת מדינה פלסטינית.
תוכנית הבנייה, ששמה הישראלי הרשמי הוא "מבשרת אדומים", קודמה בעבר בידי ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. היא הוקפאה ב־2005 בעקבות לחץ כבד של הממשל האמריקאי בימי הנשיא ג'ורג' בוש.
נתניהו חידש את היוזמה, והיא אושרה במועצת התכנון של המנהל ב־2013, אבל הוקפאה שוב בלחץ בינלאומי וברקע איומים של מדינות באירופה – כולל בריטניה וצרפת – להחזיר את שגריריהן ולהפעיל סנקציות אם תאושר. במקביל דווח כי צה"ל החל בגירוש הג'האלין, אך הפסיק בלחץ אירופי.
ב־2017 – ושוב ב־2020 – נתניהו החל לקדם הצעת חוק לסיפוח מעלה אדומים ו־E1 לישראל, בתקווה שנשיא ארה"ב דאז והיום, דונלד טראמפ, יתמוך בכך. אבל טראמפ התנגד – ונתניהו גנז את היוזמה. במקום זאת, החל לקדם מחדש את תוכנית הבנייה בלא סיפוח. עם הקמת הממשלה הנוכחית החל לחץ לקידום התוכנית.
ככל הידוע, אין מאחזים של ישראלים בתוך שטח E1, אך מתנחלים הקימו מאחזים רבים מסביבו. בשנתיים האחרונות הבנייה באזור הואצה ומספר המאחזים גדל
ככל הידוע, אין מאחזים של ישראלים בתוך שטח E1, אך מתנחלים הקימו מאחזים רבים מסביבו. בשנתיים האחרונות הבנייה באזור הואצה ומספר המאחזים גדל, כמו בכל הגדה המערבית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הגיע זמן להחיל ריבונות על שטחי יהודה ושומרון
ולכן אני שמח מאוד שהממשלה מקדמת את המהלך הזה. מדינה פלסטינית היא אסון למדינת ישראל וזה ברור כשמש לכל מי שעיניו בראשו אחרי ה7.10. צריך לעשות כל שניתן כדי לטרפד אותה.
אפרטהייד כבר אמרנו?
יש דרך אחת להבטיח את שלום הישראלים והיא הסכם מדיני שיביא בהדרגה למדינה פלסטינית.
המתנחלים ונוער הפרעות שלהם, הם נטע זר שמנסים כל הזמן להשתלט על אדמות הפלסטינים, להקשות על החיים שלהם ולקדם סיפוח.
אחרי זה מתפלאים שיש פיגועים ואז בונים עוד כביש עוקף.
אופטזיציה: השמיעי קול! זה מאוד חשוב!
מבחיל,
זה כבר לא אפרטהייד.
זו הפרה של אמנת ג'נבה האוסרת על פינוי תושבים שטחם ע"י הכובש.
אז התחכמו פה כדי לאלץ אותם לעזוב באין יכולת לקיים מרקם חיים מינימאלי.
במעשיה בגדה המערבית, מדינת ישראל הופכת את עצמה למצורעת ואת תושביה לשותפים פאסיביים לפשעי מלחמה