JavaScript is required for our website accessibility to work properly. איתי לנדסברג נבו: ישראל בורחת מהשוואה | זמן ישראל

ישראל בורחת מהשוואה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסתודד עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ במליאה לצד שר הביטחון ישראל כ״ץ. 25 במרץ 2025 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסתודד עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ במליאה לצד שר הביטחון ישראל כ״ץ. 25 במרץ 2025

"אתם מבצעים פקודות" אומר השר בצלאל סמוטריץ' לרמטכ"ל, בערב יום השואה 2025, כשהרמטכ"ל מוחה בישיבת הקבינט: "לא נרעיב את הרצועה". לא את חמאס, את הרצועה כולה, על כלל תושביה.

*  *  *

קשה לנו. לכולנו. ההשוואה. הרי אסור להשוות. לא לא. יאיר גולן כבר ספג את האש ואיבד תפקיד הרמטכ"ל כשרק רמז על ה"תהליכים". שורדי השואה נזהרים בכבוד וזיכרון משפחותיהם שנספו. עורכי תכניות ימי הזיכרון יודעים מה זה בלעדיות של תמונות היסטוריות. ניצולי השואה המוזלמנים מאחורי גדרות המחנות, הגופות בבורות המוות, הקרמטוריום ובעיקר הכמויות. 6 מיליון מתים.
אסור להשוות.

אבל השואה היא לא "רק" תעשיית ההשמדה. ככל שזה נורא לומר. השואה היא תהליך פוליטי, גזעני, פשיסטי, אכזרי, אנטי דמוקרטי, לא אנושי שהוביל להשמדת עם. והשמדת עוד מיליונים מעמים אחרים. צוענים. הומוסקסואלים. מתנגדי משטר. אנשי רוח ותרבות.

השואה היא חלחול יומיומי של שנאה למען שלטון דיקטטורי. השואה היא השמדת ערך החיים למען ערך השלטון. השואה היא ציות ללא עוררין למעשים מעוררי פלצות בבני אדם. ציות עיוור של צבא נגד אזרחים. פגיעה בקהילות שלמות כחלק ממדיניות שנועדה "לטהר" שטח ומדינה מנכחות מי שאינו מזוהה עם השלטון או האידאולוגיה שלו.

השואה היא חלחול יומיומי של שנאה למען שלטון דיקטטורי. השואה היא השמדת ערך החיים למען ערך השלטון. השואה היא ציות ללא עוררין למעשים מעוררי פלצות בבני אדם. ציות עיוור של צבא נגד אזרחים

אבל אצלנו בורחים מההשוואה. זה הרי מחלל את זכר הקרבנות. לא יתכן שאנחנו, דור שני ושלישי לניצולים, עושים מעשים דומים, או לפחות דומים לשלבים שלפני ההשמדה השיטתית. הרי לא בנינו מחנות השמדה בעזה. אז אסור להשוות.
הרי חמאס טבח בנו והוא אחראי לתגובה שהמטנו על אוכלוסיית עזה.

אלה שלא מוכנים להשוות, אולי לא זוכרים שראש ממשלת ישראל דוד בן גוריון לא הוביל מסע נקמה נגד גרמניה, אלא נגד הפושעים הנאצים. הוא חתם על הסכם שילומים עם נשיא גרמניה ולא הפציץ את ברלין.

ישראל מקיימת יחסים טובים כבר עשרות שנים עם המדינה שממנה יצאו מי שהשמידו שליש מהעם היהודי בשואה. תנו לזה רגע לחלחל.

מי שמשווה את איראן לנאצים ואת איומי ההשמדה שלה לעידן הנאצי, הוא אותו ראש ממשלה שפטר את היטלר מהמצאת הפתרון הסופי (המופתי דחף אותו) ואישר צוללות מתקדמות מגרמניה למצרים. ראש הממשלה הזה, בנימין נתניהו השווה השבוע במפורש בנאומו ביד ושם לרגל יום השואה טען: "מרצחי החמאס הם בדיוק כמו הנאצים. כמו היטלר".

אבל אסור להשוות.

מי שאישר כסף למימון מפלצת חמאס, אומר היום שאסור להשוות. אסור להשוות מה? האם הנהגת היישוב בשנות ה-40 אישרה מימון נשק לנאצים? ההסתה מצד ראש הממשלה נגד מתנגדיו הגיעה מהשלטים "שמאלנים בוגדים" עד לנאום ה"דיפ-סטייט", אבל אסור להשוות.

"אתם מבצעים פקודות" אומר השר בצלאל סמוטריץ' לרמטכ"ל, בערב יום השואה 2025, כשהרמטכ"ל מוחה בישיבת הקבינט: "לא נרעיב את הרצועה". לא את חמאס, את הרצועה כולה, על כלל תושביה.

כאילו אין לו, לאייל זמיר, שום סמכות למנוע פקודות בלתי חוקיות בעליל או חובה מוסרית ערכית להגן על חיי חיילי צה"ל ולא לשלוח אותם למשימות שאינן הגנה קיומית על ביטחון ישראל. ציות עיוור, זה מה דורש השר בממשלת ישראל, כמעט במילותיו של אחד מאדריכלי השואה הידועים, שטען כי רק ביצע פקודות. אבל אסור להשוות.

כאילו אין לרמטכ"ל סמכות למנוע פקודות בלתי חוקיות בעליל או חובה מוסרית ערכית להגן על חיי חיילי צה"ל ממשימות שאינן הגנה קיומית על ביטחון ישראל. ציות עיוור, זה מה דורש שר בממשלת ישראל

ממשלת ישראל לא שורפת את הרייכסטאג, היא פשוט לא מכירה בנשיא ביהמ"ש העליון, מתעלמת מחוקי המדינה והדמוקרטיה, מנסה לפטר את היועמ"שית, וראש הממשלה מאשים את ראש השב"כ שהוא הוא הסכנה לביטחון המדינה.

אבל אסור להשוות.

ובעזה, אחרי שנה וחצי של מלחמה שנועדה להשמיד את חמאס בתגובה לטבח הנורא, נהרגים עשרות אלפי ילדים ונשים בהפצצות קשות, אבל זה לא נחשב לרצח עם. יש לנו חטופים בעזה וכל תגובה הפכה "מידתית" ומוצדקת, כי אסור להשוות.

נכון. רבים מתושבי עזה שמחו על התקפת חמאס וחלקם אף השתתפו בלינץ' נגד החטופים. אבל האם ילדי עזה אחראים להחלטת יחיא סינוואר לרצוח, לאנוס ולחטוף? ומה חלקם באשמה של התינוקות שנולדו אחרי הטבח?
אסור להשוות.

ממשלת ישראל, בהחלטה רשמית, מונעת כיום מזון וסיוע הומניטרי משני מיליון תושבי עזה. אכן חמאס הוא השלטון. אלא שמדובר בשלטון טרור שעלה לשלטון בכוח איומים ושליטה כוחנית גם על האוכלוסייה. האידאולוגיה שלו קודמת לאחריותו לחיי האוכלוסייה.

ישראל יודעת זאת.
העולם יודע זאת.
חוקי אמנות ז'נבה יודעים זאת והם נקבעו אחרי מלחמת העולם השנייה, ולמרות שהיה ידוע מה עולל השלטון הנאצי של גרמניה למיליונים בעולם. היה ידוע שתגובת העולם נגד אזרחי גרמניה בדרזדן וברלין היא תוצאה של מעשי הנאצים. למרות זאת נקבעו חוקי אמנות ז'נבה המגדירים מהם פשעי מלחמה. ואלה חוקים האוסרים על הרעבה ומניעת טיפול רפואי ואוסרים פגיעה באזרחים.
גם באזרחי האויב.
גם ישראל חתמה על האמנה הזו.

ממשלת ישראל לא שורפת את הרייכסטאג, היא פשוט לא מכירה בנשיא ביהמ"ש העליון, מתעלמת מחוקי המדינה, מנסה לפטר את היועמ"שית, ורה"מ מאשים את ראש השב"כ שהוא הוא הסכנה לביטחון המדינה

העולם אימץ קודים מוסריים. זה קרה אחרי מלחמה נוראית.
נדמה היום שממשלת ישראל, בניסיונה להכריע את חמאס, מתעלמת מהקוד המוסרי היהודי והאנושי. ועוד לא דיברנו על הפקרת השבויים בסוף מלחמה והפרת הסכם לסיום המלחמה.

אבל אסור להשוות.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 774 מילים
כל הזמן // יום שישי, 17 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

טראמפ: המלחמה באיראן "אמורה להסתיים בקרוב מאוד"

בחצות נכנסה לתוקפה הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה ● צבא לבנון: ישראל תקפה מספר יישובים לאחר שהסכם הפסקת האש נכנס לתוקפו ● התרעה הופעלה לפנות בוקר במושב נטועה, אולם צה"ל מסר שהדבר נבע מזיהוי שגוי ● הן צה"ל והן צבא לבנון קראו לאוכלוסייה שלא לשוב לדרום המדינה

לכל העדכונים עוד 6 עדכונים

השמרנים מסתפקים בהצהרות, הליברלים דורש צעדים אופרטיביים

הרחק מהדיונים התקשורתיים בעניין השר בן גביר, בית המשפט העליון מנהל מאבקים שקטים על גבולות ההתערבות השיפוטית ● פסקי דין שניתנו השבוע מציגים מחלוקות עקרוניות בין מי שמבקשים למחוק עתירות בנימוק של "כיבוד הרשויות", לבין מי שמסרבים להשאיר את המציאות ללא מענה משפטי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 964 מילים
אמיר בן-דוד

האמת תשחרר אותנו

"יש לך סרפדת", הכריז הרופא. "תגובה אלרגית, אני לא יודע להגיד למה, אני אתן לך טיפול תרופתי אבל תצטרכי לאבחן זאת במרפאת אלרגיות".

*  *  *

נסיבות החיים הביאו אותי במהלך השבועות האחרונים להגיע למרפאת חירום. זה היה אחרי לילה עם התראות חוזרות וביקורים במקלט, הצלחתי לחזור לישון (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אבל אחרי מספר שעות התעוררתי. שטפתי פנים, ובעודי מחליפה בגדים אני מבחינה שכל הגוף שלי מכוסה פריחה. החלטתי לא לחכות ונסעתי לראות רופא

הגר סידס היא כותבת תוכן ופובליציסטית במגוןן תחומים; אוכל, אופנה, תיירות, אקטואליה ופוליטיקה. הכתיבה מאפשרת לה להעביר את מה שהיא מרגישה וחושבת באופן הטוב ביותר, גם בסוגיות מורכבות יותר כמו רווקות, הגירה, יחסים בינלאומיים ואקטואליה בשילוב סאטירה, הומור וסרקסזם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,094 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד משולש של בנט, איזנקוט ולפיד יניב 38 מנדטים

השלושה יכולים להקים יחד את הסיעה הגדולה ביותר במשכן במערכת הבחירות הבאה, אך נתוני הסקר החדש של יוסי טאטיקה מוכיחים שהשלם גדול רק במעט מסך חלקיו ● בנוסף, תמונת הגושים נותרת קפואה עם או בלי האיחוד

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 225 מילים

למקרה שפיספסת

מירי רגב בונה את התיק נגד ישראל

"חיילים רוקדים ושרים זה לא פשע מלחמה, לא משנה מה הם שרים. במידה שחיילים מסוימים עברו על חוקי המלחמה הדבר יידון במערכת המשפט הישראלית…. מעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל חבר כנסת או שר קובעים מדיניות, ומעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל אמירה כעוסה שווה ערך למדיניות שמתממשת".  

בדבריו אלו בבית הדין הבינלאומי בהאג, התייחס פרופסור מלקום שאו, מי שנשכר לעמוד בראש צוות ההגנה של ישראל בדיונים, לשלל הציטוטים שהביאה התביעה של פוליטיקאים, חיילים ואפילו זמרים.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 770 מילים

פרמיית הממ"ד מזנקת

המלחמה עם איראן הקפיצה מחדש את הביקוש למיגון והבליטה את הפערים בין האזורים השונים בארץ והדירות: בתל אביב הפערים במחירים הגיעו לעשרות אחוזים, בבאר שבע המשקיעים נשארים עם הישנות, ובצפון הביקוש לממ"ד הפך לתנאי סף ● "אנחנו לא מצליחים לחזור לשגרה"

לכתבה המלאה עוד 1,323 מילים

תגובות אחרונות

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

שבע שנים אחרי השקתו, זמן ישראל יוצא לדרך חדשה ● מכתב לקוראים מעורכת האתר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 197 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

נתניהו מתגאה שמנע שואה שנייה באיראן, אך המציאות רחוקה מכך

בנאומו ביום השואה ב"יד ושם", ראש הממשלה התפאר כי הבטחתו ההיסטורית לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן קוימה במלואה ● אלא שדווקא נתניהו אמור לדעת טוב מכולם שהיעדים המרכזיים עדיין לא הושגו, שהמשטר לא הופל, ושהסכנה הקיומית מרחפת כעת מעל ישראל יותר מתמיד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,868 מילים

אם בנט ואיזנקוט לא יתעוררו, יש עתיד תקרוס לנגד עיניהם

יש עתיד ממשיכה להוביל מאבק פרלמנטרי אינטנסיבי ולבלום חקיקה, אך הבוחרים במרכז נודדים לבנט ולאיזנקוט ● למרות זאת, השניים מתמהמהים עם איחוד והכרעה על הובלה, ובכך מסכנים גם את ניצול הכוח הארגוני והמשאבים של יש עתיד וגם את סיכויי גוש השינוי לקראת הבחירות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 923 מילים ו-2 תגובות

בניסיון להימנע מסעד דרמטי של פיטורי שר, בג"ץ מסתמן כמי שיכפה על בן גביר את אותו "מתווה עקרונות" שכבר הפר פעם אחר פעם ● אלא שהתזה השמרנית שהדהדה באולם בית המשפט בדיון אתמול, המעניקה לגיטימציה לכל פעולה של שר המיישם את הבטחותיו לבוחר, מכשירה למעשה את הפוליטיזציה המסוכנת של המשטרה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,572 מילים ו-4 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הנשמה מלאכותית בבג"ץ

בג"ץ שוב נדחק לפינה ונדרש להוציא את הערמונים מהאש, כאשר מערכות האכיפה והחוק האחרות קורסות ● בשנתיים האחרונות התרגלנו למצב שבו כל סוגיה ומחלוקת מובאות לפתחו: מהשאלה מי יתגייס ועד מינוי ראשי שב"כ ומוסד ● כשבג"ץ מתקשה להגיע להכרעה בגלל קושי משפטי, מגיעה, כמובן, "האכזבה" ● אם לא תימצא דרך לחזק את שומרי הסף שמתחתיו, גם בג"ץ עלול לקרוס ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 760 מילים

בשוויץ נוסעות רכבות במנהרות באורך עשרות קילומטרים, ובכל העולם רכבות מטרו מסיעות מיליונים מתחת לאדמה – ורק בישראל, בגלל מנהרה באורך 11 ק"מ, הוחלט להגביל את מספר הנוסעים ברכבת מת"א לירושלים ● בעוד המשטרה והרכבת מגלגלות אחריות זו על זו, עולה השאלה כיצד בפרויקט דגל שתוכנן שנים ועלה מיליארדים, לא נלקחו בחשבון כל סוגיות הבטיחות?

לכתבה המלאה עוד 1,293 מילים

ליל הבסטיליה של בודפשט

ויקטור אורבן שלט ללא מצרים במשך 16 שנים והקים מערך תקשורתי ומשפטי שנועד להנציח את שלטונו ● אבל כשהכלכלה קרסה והשחיתות הגיעה לכל פינה, שום חומת הגנה לא עזרה מול מיליוני אזרחים רעבים ● ישראלים המתגוררים בבודפשט מספרים איך נפל הדיקטטור, ולמה בישראל המצב מסובך הרבה יותר

לכתבה המלאה עוד 1,460 מילים ו-2 תגובות

לבנון מחפשת הפסקת אש, חזבאללה מאיים במלחמת אזרחים

שיחות השגרירים נתפסות במחנה השיעי כאיום משמעותי ● במקביל למגעים בוושינגטון, ישראל אינה מוכנה לנצור את האש בעוד בלבנון מזהירים מהידרדרות למלחמת אזרחים ● בינתיים ישראל מצמצמת את האש, נמנעת מתקיפות צפונית לליטני ומותירה לאמריקאים מרחב תמרון מול איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 758 מילים ו-2 תגובות

קפיטליזם של מקורבים

הסיפור של ממשלת אורבן הוכיח כי פגיעה בדמוקרטיה אינה רק סוגיה של זכויות אדם, אלא גם מהלך הרסני לכלכלה ● כאשר מפרקים את שומרי הסף, מעוותים את שיטת הבחירות כדי לצמצם תחרות, ומחליפים את השוק החופשי בחברות של מקורבים – מי שמשלמים את המחיר הם האזרחים הפשוטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 751 מילים ו-3 תגובות

נשים יוכלו להתמיין לכל תפקיד בצה"ל

לאחר שש שנים של דיונים, בג"ץ מחייב את צה"ל לפתוח את המיונים לכלל תפקידי הלחימה לנשים ולקבוע מועד לפיילוט בשריון המתמרן ● ההכרעה מצמצמת את שיקול הדעת של הצבא מול לחצים פוליטיים וחברתיים ומעבירה אליו את חובת ההוכחה לסגירת תפקידים ● ברקע המלחמה והמחסור בכוח אדם, השופטים מדגישים כי מדובר לא רק בשוויון אלא גם בצורך ביטחוני ממשי

לכתבה המלאה עוד 1,509 מילים

מי עדיין קורא סיפורי שואה?

ליסבת הנק עומדת בראש הוצאת הספרים הגדולה באירופה לזיכרונות שואה, ועוקבת בזמן אמת אחר נתוני הקריאה העולמיים ● בריאיון לזמן ישראל היא מספרת כיצד טבח השבעה באוקטובר הוביל לצניחה חדה בביקוש, על החרם מצד חנויות ספרים שמסרבות לארח סופרים, והאיומים שהובילו לאבטחה משטרתית

לכתבה המלאה עוד 1,373 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.