JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: מערכה על צביונה של המדינה - מדמוקרטית לדיקטטורית קלריקלית | זמן ישראל

מערכה על צביונה של המדינה - מדמוקרטית לדיקטטורית קלריקלית

ח"כ אבי מעוז במליאת הכנסת, 27 בדצמבר 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
אוליבייה פיטוסי/פלאש90
ח"כ אבי מעוז במליאת הכנסת, 27 בדצמבר 2022

האם אנו מתקרבים לבחירות? יכול להיות שכן, אבל לך תדע, עם הפוליטיקה הנכלולית שלנו. מה שברור הוא – ישראל עדיין לא הפנימה את מלוא המשמעות של השנים האיומות של מממשלת הימין מלא מלא, וספק אם מערכת הבחירות באמת תיסוב סביב בעיות הקיום היסודיות של המדינה. יתכן שהפוליטיקאים החלקלקים שוב ימציאו ספינים ופייקים שישללו מן העם את ההזדמנות להתמודד מול גורלו.

ספק אם מערכת הבחירות באמת תיסוב סביב בעיות הקיום היסודיות של המדינה, או שעוד פעם הפוליטיקאים החלקלקים ימציאו ספינים ופייקים שישללו מן העם את ההזדמנות להתמודד מול גורלו

ומה הם בעיות היסוד? הגדרתה של המדינה. איזו מין מדינה אנחנו, ואיזו מדינה אנו רוצים להיות. מה שחזינו בממשלת הבלהות הוא קריסת הסטטוס קוו הדתי שליווה אותנו מראשית המדינה, ויחד עמו הנוסחה שישראל היא מדינה יהודית דמוקרטית.

התברר ש"יהודית" יכולה לחיות בתוך "דמוקרטית", אבל "דמוקרטית" לא יכולה לחיות בתוך "יהודית". הדמוקרטיה יכולה להכיל את היהדות, אבל היהדות לא יכולה להכיל את הדמוקרטיה.

לפיכך, מה שראוי לעשות, כלקח משנות האימים, הוא להחליף את הסדר. לא יהודית דמוקרטית, אלא דמוקרטית יהודית.

מה ההבדל? מדינה דמוקרטית יהודית מבוססת על עקרון השוויון שנקבע במגילת העצמאות, ומדינה יהודית דמוקרטית מבוססת על עקרון עליונות היהדות הקבועה בחוק הלאום. מקור הסמכות של המדינה הדמוקרטית יהודית הוא התנ"ך וחזון הנביאים, ומקור הסמכות של המדינה היהודית דמוקרטית הוא פסיקות הרבנים.

לפיכך, המדינה הדמוקרטית יהודית משתפת על בסיס שווה את הערבים, הבדואים, הדרוזים וכל העדות והדתות, מה שפותח את הפתח – לא מייד, אלה תהליכים שחייבים ההבשלה והפנמה, לגיוס הערבים לצה"ל מעבר לשירות לאומי, כאשר תגיע השעה.

התברר ש"יהודית" יכולה לחיות בתוך "דמוקרטית", אבל "דמוקרטית" לא יכולה לחיות בתוך "יהודית". הדמוקרטיה יכולה להכיל את היהדות, אבל היהדות לא יכולה להכיל את הדמוקרטיה

כבר היום ערביי ישראל משתלבים השתלבות מלאה בישראל, והם תופסים את מקומם של החרדים בענפי הכלכלה השונים. אפשר לומר שהם מצילים את כלכלת ישראל מן החסר החרדי.

והדברים הכי מדהימים מתחוללים בירושלים. ערביי ירושלים הם הדבק שמחבר את שני חלקי העיר. מי היה מאמין. איתמר בן גביר ופורעיו לא מצליחים לפרק את העיר שחוברה לה יחדיו.

מי שיזם את ריסוק הסטטוס קוו ואת הנוסחה של מדינה יהודית דמוקרטית היו הדתיים עצמם, ולמען האמת, המחנה החילוני ליברלי לא צפה את המתקפה הזאת. ספק אם הוא כבר הפנים לגמרי את מה שהתחולל פה, הוא עדיין מסוחרר, ועדיין לא בשל לשנות את הדיסקט.

הפרומו היה בחוק הלאום, כאשר החרדים הורידו את ערך השוויון ממגילת העצמאות וזנחו את חזון הנביאים. אבל הסימן הבוהק הראשון לבאות היה כאשר מפלגת נעם רצה לבחירות תחת הסיסמה "מדינה יהודית – להוריד את הדמוקרטית". המחנה הליברלי המנומנם לא שם לב לאיתות, ולא רץ לבג"ץ לפסול מפלגה ששמה לה למטרה לשנות את צביונה החוקתי של המדינה.

ראיון עם ח"כ אבי מעוז בשער "שחרית"
ראיון עם ח"כ אבי מעוז בשער "שחרית"

במבט לאחור, מפלגת נעם יצאה עם קמפיין ביטול הדמוקרטיה אחרי השיחות הממושכות בינה לבין בנימין נתניהו. מה שנתניהו לא סיפר לבוחרים, הוא סיפר לאבי מעוז ולרבנים שלו – זאת מערכה על צביונה של המדינה. מדמוקרטית לדיקטטורית קלריקלית.

כשמפלגת נעם רצה לבחירות תחת הסיסמה "מדינה יהודית – להוריד דמוקרטית", המחנה הליברלי המנומנם לא שם לב לאיתות, ולא רץ לבג"ץ לפסול מפלגה ששמה לה למטרה לשנות את צביונה החוקתי של המדינה

לבוחרים נתניהו סיפר על הורדת מחירי הדלק, אבל לאבי מעוז הוא סיפר את האמת.

הישראלים מתקשים להבין זאת, כי המערכת הפוליטית עמוסה במשבר מסוג אחר — משבר קואליציוני מן הסוג הישן והידוע של תקציבים, גיוס חרדים והבטחות שהופרו. אז מה חדש?

אבל, אם נעמיק קצת יותר, המשבר הוא כבר במסגרת של ישראל "היהודית". ושוב אנו חוזרים לשאלה הגדולה של ישראל "היהודית": האם המשיח יבוא כאשר נפעל להביא אותו, כגרסת היהדות הסרוגה, או שהוא יבוא כאשר יראה שהשעה הגיעה, כגרסת החרדים.

זאת השאלה הגדולה שטלטלה את הגטו היהודי עם הופעת הציונות. החרדים ראו בזירוז פעמי משיח כפירה בעיקר, בעוד שהציונות הדתית ראתה בציונות אתחלתה דגאולה.

כל עוד לשניהם היה אויב משותף, "החילונים", אויב שהתהפך עם המהפכה המשפטית ב"קפלניסטים", הכל היה טוב יפה. את התקציבים סופרים במדרגות. אבל המלחמה בעזה טרפה את הקלפים והפכה את היוצרות.

חלק מרכזי של החשת פעמי משיח הוא ההתגייסות הסרוגה למלחמה, בעוד שהחרדים רואים בשירות הצבאי חילול השם גדול.

כל עוד לחרדים ולסרוגים היה אויב משותף, "החילונים", אויב שהתהפך עם המהפכה המשפטית ב"קפלניסטים" – הכל היה טוב יפה. את התקציבים סופרים במדרגות. אבל המלחמה בעזה טרפה את הקלפים

כעת, נפער הפער בין הסרוגים לבין החרדים, והוא אשר עומד בבסיס המשבר הקואליציוני. החרדים רואים שנתניהו הולך בכל דבר עם הסרוגים על חשבונם. יתר על כן, הדבקות של נתניהו באי סיומה של המלחמה מגביר את הלחץ עליהם להתגייס, ובכך להכיר בצדקת דרכם של הסרוגים – והם לא יקבלו זאת. גיוס פירושו החשת הופעת המשיח – וזה לא יעלה על הדעת.

בשורה התחתונה – היהדות הדתית נטועה עמוק בגטו, והיא מאיימת לבלוע את כולנו לשם. זאת הבעיה של המדינה עם החרדים. היבדלותם מעל הכלל, וחוסר רצונם לשאת בנטל.

אשר לסרוגים – השירות המצוין שלהם, והדם הרב ששילמו, עושים אותם אחים לנשק עם החילונים. אבל תפיסת הסרוגים שהשירות שלהם נועד לקדם את המשיח – הוא בעייתי. הוא מסכן את המדינה לא פחות מן ההיבדלות החרדית.

שלט "למקדש פנינו" בכניסה למודיעין (צילום: פנחס ענברי)
שלט "למקדש פנינו" בכניסה למודיעין (צילום: פנחס ענברי)

הדברים לא יתוקנו כעת, זה מוקדם מדי, אבל כאשר תקום למחנה החילוני ליברלי הנהגה אשר תאמץ את הנוסחה של המדינה הדמוקרטית יהודית, היא תוכל לבוא לחרדים ולומר להם, שאם הם לא משתתפים בנטל של העם כולו – העם יכבד את הגטו שלהם, אבל הם לא יוכלו עוד לכפות על החילונים את דרכם. שישמרו את היהדות שלהם בגטו שלהם, ושלא ישגעו אותנו.

הם חייבים לשים לב, כי במדינות דמוקרטיות כמו ארצות הברית ובלגיה, החיים שלהם משגשגים. הם מכבדים את הציבור האחר, והציבור האחר מכבד אותם. כמובן, שהם לא יוכלו לבוא למדינה בדרישות תקציביות. מצבם בישראל הדמוקרטית היה טוב פי כמה מאשר בישראל השוקעת לדיקטטורה.

לגבי הסרוגים, שהם האחים לנשק של הציבור הכללי, אפשר לבוא ולומר שאנו מכבדים את אמונתם במשיח וכן הלאה, אבל הם חייבים לדעת שלפני שהם מקימים את "הקומות העליונות" מעל קומת הקרקע שבנתה הציונות החילונית. הם חייבים להיות משוכנעים שאותה קומת קרקע חייבת להיות חזקה ויציבה לפני שיתמוטט הבניין כולו על כל קומותיו.

הדבקות של נתניהו באי סיומה של המלחמה מגביר את הלחץ על החרדים להתגייס, ובכך להכיר בצדקת דרכם של הסרוגים – והם לא יקבלו זאת. גיוס פירושו החשת הופעת המשיח – וזה לא יעלה על הדעת

ובכלל, המדינה הדמוקרטית היהודית חייבת לתת את דעתה להציע את דרכה בשאלת המשיח. נרצה או לא נרצה – זאת השאלה הגדולה של מדינת ישראל, ואי אפשר להתחמק ממנה.

והתשובה שלנו היא: הציונות היא המשיח, ומדינת ישראל היא המקדש. היא הבית השלישי. אל תחריבו לנו אותה.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
נראה שכשאתה עושה את המתמטיקה, אתה איכשהו שוכח בצד את הציבור המוסלמי הגדול, שגם הוא לא בדיוק מקדש את הדמוקרטיה הליברלית (כרגע אולי קצת כן, כי זה מגן עליהם). וכשאני מחבר את המשיחיים, החרד... המשך קריאה

נראה שכשאתה עושה את המתמטיקה, אתה איכשהו שוכח בצד את הציבור המוסלמי הגדול, שגם הוא לא בדיוק מקדש את הדמוקרטיה הליברלית (כרגע אולי קצת כן, כי זה מגן עליהם). וכשאני מחבר את המשיחיים, החרדים והמוסלמים אני רואה בדיוק לאן פניה של המדינה הזו. לא רק תיאוקרטיה אלא ממש מלחמת אזרחים כמו בלבנון, או גרוע מכך, סוריה.

לפוסט המלא עוד 1,004 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום ראשון, 19 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

טראמפ: אם איראן לא תקבל את ההסכם המוצע, נפיל את כל הגשרים ותחנות הכוח במדינה

נשיא ארצות הברית הודיע שהשיחות עם טהרן יתחדשו מוחרתיים בפקיסטן ● דיווח באיראן: על רקע המצור הימי על מצר הורמוז, טהרן טרם החליטה אם לשגר משלחת לשיחות עם וושינגטון ● מיקי זוהר נחקר בחשד שפעל שלא כדין לגייס לקוחות לסוכן ביטוח, שבתמורה סייע לו בפריימריז; השר בתגובה: כל ניסיון לקשור אותי ל"פרשת ההסתדרות" לא יצלח

לכל העדכונים עוד 28 עדכונים

שוב מאוחר מדי

שוב משבר. שוב דיונים בין האוצר, ההסתדרות, נשיאות המגזר העסקי, לשכות המסחר, ושלל ארגונים חברתיים בוועדת העבודה והרווחה סביב מתווה לחל"ת עבור העובדים – אלו שהיו צריכים להישאר בבית עם הילדים, שלא יכולים להגיע פיזית לעבודה, שבן או בת הזוג נקראו למילואים והם צריכים למלא תפקיד גם של אמא וגם של אבא.

היינו במקום הזה לפני יותר מחצי שנה, במלחמת "עם כלביא". היינו פה גם במלחמה שהגיעה אחרי ה-7 באוקטובר וגם ב-2020 סביב הקורונה.

עו״ד תומר שמוקלר הוא מנהל המחלקה הציבורית בפורום ארלוזורוב. בעל תואר ראשון במשפטים (בהצטיינות יתרה) מהקריה האקדמית אונו ותואר ראשון בחינוך ומחשבת ישראל מהמכללה האקדמית בית ברל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 505 מילים
אמיר בן-דוד

דונלד אמר להרים ידיים

לא כך תיכנן נתניהו להגיע אל השבוע הזה. בחלומו יום העצמאות הזה היה אמור להיות החגיגה הגדולה של ניצחונו המוחלט על מבקריו, והכנה מושלמת לבחירות שמתקרבות במהירות ● וגם: קו צהוב ובלבול בצפון ● סערת צניעות בצבא השם ● הפרקליטות מוותרת על איינהורן ● יממה ספורטיבית עמוסה לפנינו ● ועוד...

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בבית הלבן, 29 בספטמבר 2025 (צילום: SAUL LOEB / AFP)
SAUL LOEB / AFP

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים

ד"ר רויטל שרעבי כהן: המסכה נסדקה במקלט - אל תמהרו להדביק אותה בחזרה

המלחמה הוציאה אותנו מהבמה הקדמית המלוטשת אל המפגש האנושי החשוף. עכשיו, כשחוזרים לשגרה כפויה, כדאי שנשאל את עצמנו מה באמת למדנו על תקשורת ועל היכולת להיות פשוט נוכחים.

*  *  *

כמעט בן רגע הגיעה הפסקת אש. הרחובות מתמלאים, הילדים חוזרים למסגרות, היומנים חוזרים להתמלא בפגישות, ואנו נדרשים לעבור מ־0 ל־100. או שאולי זה בכלל מ־100 ל־0. ומי יודע מתי שוב נידרש להאיץ או לבלום שוב.

ד"ר רויטל שרעבי כהן מתמחה בתקשורת המונים, תרבות פופולרית, ותקשורת בינאישית- ומרצה בחוג לממשל, תקשורת ודיפלומטיה, בחוג לפסיכולוגיה ובחוג לתקשורת צילומית במרכז האקדמי הרב תחומי, ירושלים וכן במחלקה לסוציולוגיה, למדע המדינה ולתקשורת באוניברסיטה הפתוחה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,117 מילים

למקרה שפיספסת

הסוס הטרויאני של חב"ד

תחקיר תושבי השכונות הדרומיות ברחובות גילו כי לביה"ס היסודי של ילדיהם הוכנס בית כנסת גדול במבנה יביל, ללא אישורים, הקצאה או ביטוח לשימושה של עמותת חב"ד ● כשביקשו הסברים, קיבלו תשובות סותרות ● במקביל, מתברר כי העמותה מתגאה בהקצאה מעל מעון לפעוטות שמעולם לא אושרה, בעוד העירייה עוסקת בהסדרים עקומים המנוגדים לכאורה להוראות החוק ● עיריית רחובות: "המבנה ישמש גם את הקהילה וגם את ביה"ס"

לכתבה המלאה עוד 3,149 מילים

מסר למנהלות ולמנהלי בתי הספר

מנהלות ומנהלים, עם סיומן הזמני של המלחמות, אני מוצא לנכון לכתוב אליכם בעניין השאלה: מה ראוי לעשות בחלק האחרון של שנת הלימודים תשפ"ו ויהיה ראוי להמשיכו בשנת הלימודים תשפ"ז?

אני סבור בכל מאודי, שאין אפשרות להמשיך ב"עסקים כרגיל". ב-4 בינואר 2023, לפני שלוש ורבע שנים, החלה המהפכה המשטרית בישראל, תשעה חודשים לאחר מכן התרחשה "השבת השחורה" ואחריה מלחמת חרבות ברזל שנמשכה שנתיים וחצי, ואחריה מלחמת לבנון ומלחמת איראן. לא שפוי!

ד"ר אברהם פרנק נולד בקיבוץ גן שמואל ב-1945, והוא חבר בו עד היום. מ-1972 עד 2007 עסק בחינוך פורמלי, מחצית התקופה כמנהל תיכון. ב-2008 עשה דוקטורט על מנהלי בתי ספר, הפך לפעיל חברתי בנושא החינוך, וכתב מספר ספרים ולא מעט מאמרים על המערכת. החל מ-2018 פעיל גם בנושא הקיימות; זהו בעיניו האתגר הראשי העומד בפני האנושות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 707 מילים

תגובות אחרונות

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

שבע שנים אחרי השקתו, זמן ישראל יוצא לדרך חדשה ● מכתב לקוראים מעורכת האתר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מחפש אפשרות לתרומה חד פעמית כן, ברור שהייתם מעדיפים הוראת קבע (תחסכי לי את ההסבר) אבל לא לכולנו זה מתאים (חוסך לך את ההסבר) בנוסף הייתי רוצה לדעת את המעמד בהקשר לסעיף 46 (תרומה מוכרת) ... המשך קריאה

מחפש אפשרות לתרומה חד פעמית
כן, ברור שהייתם מעדיפים הוראת קבע (תחסכי לי את ההסבר)
אבל לא לכולנו זה מתאים (חוסך לך את ההסבר)

בנוסף הייתי רוצה לדעת את המעמד בהקשר לסעיף 46 (תרומה מוכרת)

עמותות מוכרות *תמיד* מאפשרות תרומה חד פעמית

לכתבה המלאה עוד 197 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

כך מממנים בנט ואיזנקוט את הקמפיינים שלהם

המפלגות החדשות נאלצות להסתדר ללא מימון מפלגות ציבורי ● במקום זאת, הן נשענות על הלוואות בנקאיות וערבויות של מיליוני שקלים מבכירי המשק וההייטק הישראלי ● בין תומכיו של בנט: יזם ומומחה הבינה מלאכותית יואב שוהם ● בין תומכיו של איזנקוט: אחד ממייסדי "צ'ק פוינט" מריוס נכט ● צלילה למספרים

לכתבה המלאה עוד 741 מילים

צה"ל במסר לדרג המדיני: אנחנו את שלנו בלבנון עשינו

בזמן שבירושלים ובוושינגטון מתאמים עמדות מול איראן, העצירה הפתאומית בלבנון חשפה פער מדאיג בין מקבלי ההחלטות לכוחות בשטח ● צה"ל מבהיר כי המהלך הצבאי מיצה את עצמו, ומאותת לפוליטיקאים שחובת ההוכחה במו"מ מוטלת כעת עליהם ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 636 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

סילמן מבשר רעות

עידית סילמן הובילה השבוע את המשרד להגנת הסביבה לשעתו האפלה ביותר ● ההגנה על אסדות הגז עלתה למדינה מיליארדים וההשבתה שלהן במלחמה מאות מיליונים, כדאי לקחת את זה בחשבון כשמחליטים באיזו אנרגיה להתמקד ● בבקעת בית שאן הופכים תמרים סוג ב' למשקאות אלכוהוליים מובחרים ● וגם: האם הבירה תפתור את בעיית גזי החממה?

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,402 מילים ו-2 תגובות

השיחות בין לבנון לישראל מסמלות את סוף עידן ההכחשה

השיחות הישירות בוושינגטון משקפות הכרה בכך שדיפלומטיה עדיפה על מלחמה ● במצרים מצאו שדה גז ענקי וירדן מתכננת לרכוש מים מסוריה. ואיפה ישראל? ● אחת מתוצאות המלחמה: הידוק הפיקוח על התקשורת במפרציות ● והשבוע ב-2024: המתקפה האיראנית הראשונה על ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,083 מילים ו-1 תגובות
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
כַּהֲנָא חַי 298

בן גביר הוא כבר לא הילד מהסמל, לא הנער שמעריץ את רוצח ההמונים ד"ר גולדשטיין, ולא הפרובוקטור שיעשה הכול כדי לזכות באייטם בטלוויזיה. תנועת "כך" היא כבר מזמן לא העשבים השוטים בשולי הגן הציוני. היא הפנים של ישראל בעולם

לכתבה המלאה עוד 1,394 מילים

השמרנים מסתפקים בהצהרות, הליברלים דורש צעדים אופרטיביים

הרחק מהדיונים התקשורתיים בעניין השר בן גביר, בית המשפט העליון מנהל מאבקים שקטים על גבולות ההתערבות השיפוטית ● פסקי דין שניתנו השבוע מציגים מחלוקות עקרוניות בין מי שמבקשים למחוק עתירות בנימוק של "כיבוד הרשויות", לבין מי שמסרבים להשאיר את המציאות ללא מענה משפטי ● פרשנות

עוד 964 מילים ו-1 תגובות
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד משולש של בנט, איזנקוט ולפיד יניב 38 מנדטים

השלושה יכולים להקים יחד את הסיעה הגדולה ביותר במשכן במערכת הבחירות הבאה, אך נתוני הסקר החדש של יוסי טאטיקה מוכיחים שהשלם גדול רק במעט מסך חלקיו ● בנוסף, תמונת הגושים נותרת קפואה עם או בלי האיחוד

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 225 מילים

פרמיית הממ"ד מזנקת

המלחמה עם איראן הקפיצה מחדש את הביקוש למיגון והבליטה את הפערים בין האזורים השונים בארץ והדירות: בתל אביב הפערים במחירים הגיעו לעשרות אחוזים, בבאר שבע המשקיעים נשארים עם הישנות, ובצפון הביקוש לממ"ד הפך לתנאי סף ● "אנחנו לא מצליחים לחזור לשגרה"

לכתבה המלאה עוד 1,323 מילים

נתניהו מתגאה שמנע שואה שנייה באיראן, אך המציאות רחוקה מכך

בנאומו ביום השואה ב"יד ושם", ראש הממשלה התפאר כי הבטחתו ההיסטורית לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן קוימה במלואה ● אלא שדווקא נתניהו אמור לדעת טוב מכולם שהיעדים המרכזיים עדיין לא הושגו, שהמשטר לא הופל, ושהסכנה הקיומית מרחפת כעת מעל ישראל יותר מתמיד ● פרשנות

עוד 1,868 מילים

אם בנט ואיזנקוט לא יתעוררו, יש עתיד תקרוס לנגד עיניהם

יש עתיד ממשיכה להוביל מאבק פרלמנטרי אינטנסיבי ולבלום חקיקה, אך הבוחרים במרכז נודדים לבנט ולאיזנקוט ● למרות זאת, השניים מתמהמהים עם איחוד והכרעה על הובלה, ובכך מסכנים גם את ניצול הכוח הארגוני והמשאבים של יש עתיד וגם את סיכויי גוש השינוי לקראת הבחירות ● פרשנות

עוד 923 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.