JavaScript is required for our website accessibility to work properly. טראמפ מעניש מדינות שמעמידות לדין את בעלי בריתו | זמן ישראל
מפגינים בסאו פאולו עוטים מסכות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו לאחר הודעתו של טראמפ על מכסים של 50% על סחורות מברזיל, 10 ביולי 2025 (צילום: AP Photo/Andre Penner)
AP Photo/Andre Penner
המכסים הפוליטיים של נשיא ארה"ב

טראמפ מעניש מדינות שמעמידות לדין את בעלי בריתו

בשבוע שעבר התרחש אירוע שאולי חמק מעיני רבים בישראל: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על כוונתו להעלות את המכס על ייבוא מברזיל ל־50% ● להצהרות כאלה מהנשיא האמריקאי הציבור כבר התרגל, אך העילה למהלך צריכה להדאיג במיוחד את ישראל ● פרשנות

בחודש האחרון לא חסך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במילים, ופרסם שני פוסטים ברשתות החברתיות שבהם קרא לעצור את משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בפוסט השני אף קשר במפורש בין הסיוע האמריקאי לישראל לבין דרישתו לסיום ההליך המשפטי נגד נתניהו.

שגריר ארה"ב בישראל מייק האקבי ניסה למזער נזקים וטען כי מדובר בדברים מהבטן בלבד, ללא כוונה אמיתית להתערב בעניינים הפנימיים של ישראל – אלא שאז הגיעה ההחלטה ביחס לברזיל.

בלילה שבין שלישי לרביעי הודיע טראמפ כי בכוונתו להטיל מכס של 50% על ייבוא מברזיל, החל ב־1 באוגוסט 2025. אחת הסיבות המרכזיות, כפי שהסביר במכתב שפרסם, היא משפט המתנהל נגד הנשיא לשעבר ז'איר בולסונארו. טראמפ השתמש באותה טרמינולוגיה מאיימת שהופיעה גם בהתבטאויותיו כלפי משפט נתניהו, ואימץ את טענות הרדיפה האישית של בולסונארו כלשונן:

"האופן שבו ברזיל מתייחסת לנשיא לשעבר בולסונארו, מנהיג מוערך מאוד ברחבי העולם במהלך כהונתו, כולל על ידי ארה"ב, הוא בושה בינלאומית. המשפט הזה לא צריך להתקיים. זהו ציד מכשפות שצריך להסתיים מייד!"

גבר מחזיק שלט עם תמונות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו, שעליו נכתב "אויבי העם", סאו פאולו, 10 ביולי 2025 (צילום: Miguel SCHINCARIOL / AFP)
גבר מחזיק שלט עם תמונות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו, שעליו נכתב "אויבי העם", סאו פאולו, 10 ביולי 2025 (צילום: Miguel SCHINCARIOL / AFP)

ההשוואה בין המקרים ברורה: טראמפ רואה במערכות המשפט בישראל ובברזיל כלים פוליטיים שנועדו לפגוע במנהיגים המקורבים אליו. מעבר למילים, המהלך מול ברזיל מוכיח שהוא נכון להשתמש בכוחו הכלכלי כדי לקדם את האג'נדה הזו – גם כשמדובר בענייניה הפנימיים של מדינה אחרת.

מכאן עולה השאלה: אם טראמפ סבור שמערכת המשפט הישראלית מתעמרת בנתניהו כפי שלדעתו ברזיל מתעמרת בבולסונארו – האם ינקוט גם כלפי ישראל צעדים דומים? האם ישתמש במכסים ככלי ענישה גם כלפי בת בריתו האסטרטגית במזרח התיכון?

בלילה שבין שלישי לרביעי הודיע טראמפ כי בכוונתו להטיל מכס של 50% על ייבוא מברזיל. אחת הסיבות המרכזיות, כפי שהסביר במכתב, היא המשפט נגד בולסונארו

לטראמפ ולבולסונארו יחסים קרובים, והוא רואה ביריבו הפוליטי, נשיא ברזיל הנוכחי לואיז אינסיו דה סילבה, מכשול לחזרתו של בולסונארו לשלטון.

בניגוד לבולסונארו, נתניהו הוא ראש ממשלה מכהן. אף שלטראמפ יש זיקה אישית לנתניהו, ולמרות שנכונותו להשתמש במכסים ככלי פוליטי כבר באה לידי ביטוי במקרה של ברזיל, קשה להניח שיבחר להטיל מכסים עונשיים דווקא על ממשלה שהוא מבקש להגן על העומד בראשה. זאת, במיוחד לנוכח חשיבותה האסטרטגית והצבאית של ישראל למדיניות החוץ של ארה"ב במזרח התיכון.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן, 7 ביולי 2025 (צילום: אבי אוחיון / לע"מ)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן, 7 ביולי 2025 (צילום: אבי אוחיון / לע"מ)

לכן ניתן להניח שצעדים כלפי ישראל – אם יינקטו – יהיו רטוריים או כלכליים שונים. עם זאת, טראמפ ידוע כנשיא לא צפוי, וקשה לפסול על הסף שום תרחיש – במיוחד אם יתברר שהוא נחוש בדעתו "לשחרר" את נתניהו ממשפטו.

לסיכום: אין דרך לדעת בוודאות אם ישראל תוענש – בדרך כלשהי – על ידי טראמפ בשל משפט נתניהו. מה שכן, בשבוע שעבר הוכיח טראמפ שענישה כזו אינה עוד תרחיש בדיוני.

אין דרך לדעת בוודאות אם ישראל תוענש – בדרך כלשהי – על ידי טראמפ בשל משפט נתניהו. מה שכן, בשבוע שעבר הוכיח טראמפ שענישה כזו אינה עוד תרחיש בדיוני

ומה שעדיין כן נראה בגדר מדע בדיוני הוא העובדה שנתניהו, ראש ממשלה מכהן בישראל, שיתף את הפוסטים המאיימים של טראמפ נגד מערכת המשפט של מדינתו. מדובר בתקדים מסוכן, שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת על ריבונות ישראל ועל עצמאות מוסדות השלטון שלה. נותר רק לקוות כי ההיגיון והאינטרס הלאומי יגברו על השיקולים האישיים.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אך לגבי נתניהו באמת יש כאן רדיפה. השופטים בתיק עם שוחד כבר אמרו הפרקליטות שאין כאן ראיה לשוחד. וכן ישנן בעיות מהותיות גם בתיקים אחרים. מערכת המשפט הישראלית מאז המהפכה החוקתית והאקטיביזם... המשך קריאה

אך לגבי נתניהו באמת יש כאן רדיפה. השופטים בתיק עם שוחד כבר אמרו הפרקליטות שאין כאן ראיה לשוחד. וכן ישנן בעיות מהותיות גם בתיקים אחרים.
מערכת המשפט הישראלית מאז המהפכה החוקתית והאקטיביזם השיפוטי להכניס אהרון ברק היא אנטי דמוקרטית ומתנהלת כמי שסמכותה מעל הכנסת והממשלה עם סמכויות שלקח ברק מהכנסת והממשלה ללא כל זכות וסמכות כשבדמוקרטיה סמכות השלטון הנבחר היא מעל הרשות השופטת

עוד 470 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום שני, 29 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.