סוף סוף הגעתי לגיל שאני יכול להוציא רישיון נהיגה. אני יכול לנהוג לחיפה, לכנרת, לנגב, לאן שבא לי. אבל תזכור, אמרו לי, שיש חוק שאוסר לעבור ברמזור אדום. מה פירוש חוק, שאלתי – ככה קבעו, ענו לי, כשהרמזור מסמן באדום לא עוברים, כולם ותמיד.
אבל למה נדרש חוק? שאלתי, אם אני רואה שאין מכונית חוצה, למה שלא אעבור פשוט וזהו? המורה לנהיגה שלי הסביר לי שזה נקבע כחוק, כדי שכולם יעמדו בו וככה תימנענה הרבה תאונות.
אבל למה נדרש חוק נגד מעבר באור אדום? שאלתי. אם אני רואה שאין מכונית חוצה, למה שלא אעבור פשוט וזהו? המורה לנהיגה שלי הסביר לי שזה נקבע כחוק, כדי שכולם יעמדו בו וככה תימנענה הרבה תאונות
מה פירוש חוק, הקשיתי. חוק, כך הוסבר לי, הוא כלל שהוגדר במערכת שמנהלת את החיים שלנו כדי לא להשאיר את זה לשיקול הדעת האישי – מי שלא יעמוד בחוק ייענש באופן חמור כי הוא מסכן אנשים אחרים.
ומה אם חצי מהעם מתנגד לצבע האדום ולכן הוא נגד החוק? כלומר, חצי עם חושב שאפשר לעבור באדום? לא יהיה! כך הגיב המורה לנהיגה שלי. אין כזה דבר. בדיוק לשם כך העבירו חוק. כדי שיהיה סדר, כדי שכולם יעמדו ברמזור האדום ואז אלה שאין להם רמזור אדום יעברו בבטחה. אחרת תהיה קטסטרופה.
ויש עוד חוק, הבהיר לי מורה הנהיגה, שעל פיו אתה חייב לנהוג בצד שמאל של הדרך. אחרת אם כל אחד ינהג כפי שבא לו ונקבל גהינום תחבורתי.
אוקיי, אז חיים בתוך מערכת חוקים וככה מתנהלים חיינו, זה מה שאני לומד מיום ליום. יש חוקים ואנחנו מתקיימים ביניהם.
ואז גיליתי חוק הקרוי חוק ועדת חקירה ממלכתית, שאמורה לקום לאחר מערכה צבאית, או ליתר דיוק: אם יש "עניין שהוא בעל חשיבות ציבורית חיונית אותה שעה הטעון בירור". לפי החוק, בראשות הוועדה יעמוד שופט בית המשפט העליון או המחוזי – ונשיא העליון ימנה את חבריה. חוק. למה הגדירו את החוק באופן הזה? כדי שניתן יהיה לברר מה קרה ואיך קרה מה שקרה. זהו חוק שחוקק מאותה סיבה שחוקק חוק הרמזור האדום – רצו המחוקקים שהוועדה הזאת תקום בעת הצורך.
כלומר, כללי המשחק הם כדלקמן: התקיימה מערכה צבאית לאחר פלישת מחבלים המונית לגבולות המדינה, עניין בעל חשיבות ציבורית, לאחר שהתרחש טבח המוני וחטיפות ונהרגו בה בסביבות 2000 איש – נסיבות הטעונות בירור – נדרשת ועדת חקירה לבירור העניין.
ואז גיליתי את חוק ועדת החקירה הממלכתית, בראשות שופט, שנשיא העליון ימנה את חבריה, האמורה לקום לאחר מערכה צבאית. ליתר דיוק: אם יש "עניין שהוא בעל חשיבות ציבורית חיונית אותה שעה הטעון בירור"
לא קמה ועדת חקירה ממלכתית. רוצה אחד המעורבים במחדל "בעל החשיבות הציבורית החיונית" ובאותן "נסיבות הטעונות בירור" – להקים ועדת חקירה פוליטית, ואף מקדם החלטה בעניין. הוא טוען כי חצי עם לא אוהב את אחד השופטים. לכן.
אין ספק שראש הממשלה בנימין נתניהו משתין מן המקפצה. הוא יכול להגדיר ועדת חקירה פוליטית – אבל היא תתפקד רק בקדנציה הבאה. המשחק להיום סגור. החוק הוא – ועדת חקירה ממלכתית למערכה הזאת.
כאן אנו חיים ומתפקדים. להימנע מוועדת חקירה ממלכתית לחקר השבעה באוקטובר והמערכה הצבאית בת השנתיים אחריו, זה כמו לעמוד ברמזור אדום ולהודיע שמעכשיו עוברים ברמזור אדום וגם נוהגים בכל צד שבא לנו. כלומר – אנדרלמוסיה טוטלית.
אם היה רוצה לעשות את זה נכון, היה עליו לבטל את החוק לעצירה ברמזור אדום, ליצור חוק אחר, ולעביר אותו בתאריך עתידי ומוגדר ולא כשהוא נמצא ברמזור עצמו.
להימנע מוועדת חקירה ממלכתית לחקר השבעה באוקטובר והמערכה הצבאית שאחריו, זה כמו לעמוד ברמזור אדום ולהודיע שמעכשיו עוברים ברמזור אדום וגם נוהגים בכל צד שבא לנו. כלומר – אנדרלמוסיה טוטלית
נתניהו עושה מה שבא לו בלי מעצורים. הוא יכול להודיע מחר שכל הג'ינג'ים עם משקפיים יוצאו להורג כי חצי מהעם חושב כך. ויש עוד כאלה שיצדיקו אותו, יינאמו בלהט ויאמינו במה שהם אומרים.
הימנעות מוועדת החקירה הממלכתית משרתת אותו באופן כפול: מצד אחד הוא עשוי להציל את עורו בוועדה פוליטית, וכן, הוא יוצר אנדרלמוסיה שנובעת מבעיטה נוספת במערכת החוקים. במימסד. במה שהוא מכנה דיפ סטייט.
מיטוט המערכת והבעיטות הבלתי פוסקות של נתניהו במערכת הזאת היא שיוצרת לו את קהל התומכים, שהולך איתו לכל מקום, וכל התנגשות שלו עם מערכת החוקים, עם הממסד – מעניקה לו עוד כוח אלקטורלי.
אנחנו לא מבינים את זה. אנחנו ילדים טובים שנקלעו לפוליטיקה במקרה, ומאוחר מאוד. המשפט שמתנהל נגדו בימים אלה משרת אותו אלקטורלית. ביטול חוק וועדת החקירה הממלכתית משרת אותו. כל בעיטה משרתת אותו במרחב היחיד שמעניין אותו – בחירות 2026.
נתניהו חייב לדעתו לנצח. הוא חייב לנצח יותר מכל מועמד אחר שבשבילו הפוליטיקה היא סוג של תחביב. כך אפשר לראות את יוצאי הצבא שמנסים לשחק במגרש הפוליטי. זה לא בנפשם, פשוט – זאת הייתה האופציה הכי נוחה להם. אצל נתניהו זה לחיות או לחדול. לכן הוא בועט.
הימנעות מוועדת חקירה ממלכתית משרתת את נתניהו באופן כפול: הוא עשוי להציל את עורו בוועדה פוליטית, והוא יוצר אנדרלמוסיה שנובעת מבעיטה נוספת במערכת החוקים, בממסד, במה שהוא מכנה דיפ סטייט
חבורת המתנגדים לקרקס הזה חייבת להקים במהירות ועדת חקירה מקבילה שתחקור מיום רצח רבין ולא מהולדת הסכם אוסלו – שנתניהו תמך בו. יש שטוענים שמה שהביא לשבעה באוקטובר הוא רצח רבין. אכן הגיעה השעה לברר מי עודד את רצח רבין וכך חיסל את תהליך אוסלו.
חיים אסא מנהל "אימפקט" – מכון לאסטרטגיה ישראלית. היה אסטרטג הקמפיין של יצחק רבין (1992) וציפי לבני ( 2009). הוא כיהן כיועץ לביטחון לאומי בממשלת רבין, וכיו"ר חברת סייקן וראש המעבדה למשחקי מלחמה אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב











































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו