JavaScript is required for our website accessibility to work properly. זהבה גלאון: מה יש לחגוג ביום ההולדת לכנסת? | זמן ישראל

מה יש לחגוג ביום ההולדת לכנסת?

ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו אלון חדד והנשיא יצחק הרצוג בכנסת, 12 במאי 2024 (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
קובי גדעון / לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו אלון חדד והנשיא יצחק הרצוג בכנסת, 12 במאי 2024

היום, ט"ו בשבט, תתכנס הכנסת לישיבת יום ההולדת החגיגית השנתית. ואני תוהה: מה יש לחגוג? זו כנסת שחבריה איבדו לא רק את הבושה, אלא גם את הצורך להעמיד פנים.

אני לא יכולה לשכוח את הרגע המחפיר ומכווץ הבטן, כשסדרני הכנסת נשלחו לתקוף משפחות שכולות, כדי שאלו לא ידרשו ועדת חקירה לטבח שלקח את ילדיהם, הוריהם, אחיהם ואחיותיהם.

אני לא יכולה לשכוח את היחס המבזה והבוטה של חברי הכנסת בוועדות הכנסת כלפי משפחות החטופים שנעשו עבורם לנטל.

מה יש לחגוג? קשה לשכוח את הרגע המחפיר כשסדרני הכנסת נשלחו לתקוף משפחות שכולות, כדי שלא ידרשו ועדת חקירה לטבח יקיריהם, או את היחס המבזה בוועדות הכנסת למשפחות החטופים שהפכו עבורם לנטל

לישיבה החגיגית הזו לציון יום הולדתה של הכנסת – יו"ר הכנסת, שהיה השתול של נתניהו במשרד המשפטים ובמשרד לביטחון פנים והיום הוא שלוחו בכנסת, לא הזמין את נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, בתירוץ הנלוז שהוזמן רק "סגל א' מצומצם ללא מערכת המשפט".

זה אותו ח"כ אמיר אוחנה, שמתוקף תפקידו הרשמי כשטיחון של הנתניהו'ז, לא הזמין את השופט עמית גם בחודש אוקטובר לישיבה החגיגית בכנסת לרגל ביקור נשיא ארה"ב.

16 שנים כיהנתי בכנסת וראיתי כיצד יחד עם המשפטנים של "פורום קהלת" מחוקקים משנים את פניה של החברה הישראלית. זה הגיע לשיא מאז כינון הממשלה ה-37 של ישראל.

אני מסתכלת על חבריה שמקדמים מהפכה משטרית, שקושרים קשר נגד הדמוקרטיה, בבליץ של יוזמות חקיקה כדי להדיח את היועמ"שית, לקדם ועדת חקירה "מטעם", לרסק את התקשורת החופשית, לקדם חוק השתמטות, לדכא את המחאה, להמשיך להגן על טרור יהודי ולהדיר את האזרחים הערבים מהשתתפות בבחירות חופשיות. ואיזו תמונה עגומה מצטיירת של בית המחוקקים הישראלי ששינה כאן את אופי המשטר.

דו"ח שפרסם מכון זולת בשם "שינתה פניה", שכתבו עו"ד איתי מק וד"ר מיכל עברון יניב, מראה כיצד בחלוף שלוש שנים מהקמת ממשלת ההפיכה המשטרית, ישראל עוד לא הפכה לדיקטטורה מלאה, אך כבר לא ניתן להגדיר את המשטר בישראל כמשטר דמוקרטי פגום או חלקי מן הסוגים המקובלים, שכן הרכיבים הסמכותניים בו נעשו דומיננטיים ושיטתיים. במילים אחרות, כנסת ישראל הייתה גורם פעיל במעבר ממשטר דמוקרטי פגום למשטר סמכותני חלקי. 

16 שנים כיהנתי בכנסת וראיתי כיצד יחד עם המשפטנים של "פורום קהלת", מחוקקים משנים את פניה של החברה הישראלית. כנסת ישראל הייתה גורם פעיל במעבר ממשטר דמוקרטי פגום למשטר סמכותני חלקי

לפי שעה, המוסדות הדמוקרטיים עדיין קיימים ונחזים כזירה לתחרות פוליטית, אך נתניהו וחבריו מנצלים אותם באופן בידי הממשלה ובאמצעות החקיקה בכנסת, ליצירת יתרון פוליטי משמעותי על פני יריביהם הפוליטיים. כך, התחרות הפוליטית והלגיטימציה הלכאורית שלה קיימים, אבל היא לא תהיה הוגנת על פי הסטנדרטים המקובלים.

כשאני רואה איך פעם אחר פעם הכנסת מפרה את חובתה להרחיב את ההגנה על הריבון האמיתי בדמוקרטיה, האזרח, האדם באשר הוא אדם, ולמעשה אין ולו מקרה אחד שבו הכנסת חיזקה את ההגנה על זכויות האדם, אני מתביישת שהייתי חברת כנסת.

אני מתביישת בכנסת שמועלת בחובתה להיות גורם מפקח על הרשות המבצעת, שמקדמת הפיכה משטרית, ומתעלמת מכך שכל דמוקרטיה זקוקה לחגורת המגן שמספקים לה בתי המשפט הגבוה לצדק, לריסון כוחו של הרוב ולאיזונו עם זכויותיו של המיעוט והמוחלש.

אי ההזמנה של נשיא בית המשפט העליון עמית ליום ההולדת של הכנסת היא לא סתם חריגה מהפרוטוקול – היא הכרזה רשמית על שינוי אופי המשטר. באמצעות החרמת נשיא בית המשפט העליון, ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הכנסת מעבירים את המסר שמה שהיה לא יהיה.

נתניהו, שכבר מזמן השתלט על הכנסת, פועל כדי שזה יהיה המושב האחרון שלה כרשות מחוקקת של מדינה דמוקרטית. הוא רוצה שהכנסת תמשיך להתקיים אבל כגוף חלול שנועד לשמור בעיקר על מראית עין, בשעה שהממשלה פועלת ללא איזונים ובלמים על החלטותיה.

אי הזמנה נשיא  העליון ליום ההולדת של הכנסת היא לא סתם חריגה מהפרוטוקול – היא הכרזה רשמית על שינוי אופי המשטר. ראש הממשלה ויו"ר הכנסת מעבירים את המסר שמה שהיה לא יהיה

אוחנה הודיע לבית המשפט העליון שהוא לא חשוב, שכוחו בטל, אחרי שהמוסד שבראשו הוא עומד כבר ביטל את חשיבותו בעצמו. את היציע ימלאו כנראה שוב בחברי מרכז הליכוד והישיבה שאמורה לחגוג לדמוקרטיה תהיה טקס להסרת עוד אבן פינה מהמבצר.

זהבה גלאון היא יו"ר מרצ לשעבר ונשיאת זולת לשוויון וזכויות אדם

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
יש לזקוף לזכותה של הגברת גלאון כמה דברים. החשוב שבהם היא הסכמתה להתאחד עם מפלגת האבודה לפני הבחירות האחרונות בישראל בנובמבר 2022. ההסכמה הזו זוהרת באור יקרות לעומת סירובה המוחלט של הבת... המשך קריאה

יש לזקוף לזכותה של הגברת גלאון כמה דברים. החשוב שבהם היא הסכמתה להתאחד עם מפלגת האבודה לפני הבחירות האחרונות בישראל בנובמבר 2022. ההסכמה הזו זוהרת באור יקרות לעומת סירובה המוחלט של הבת זוגה, הפוליטיקאית המושחתת, היהירה והאטומה מי-רע מיכאלי. הסבא של מי-רע מיכאלי עשה עיסקאות עם הנאצים ומכר את נפשו לשטן. הנכדה שלו מכרה בסירובה להתאחד עם מרצ את כל הדמוקרטיה הישראלית לשלטון ארגוני המחבלים של הדיקטטור, הצורר, הבוגד (פרשות קטאר והצוללות) ורוצח 46 החטופים ביבים שקרניהו. היא זוכה מאז לפרס חודשי בגובה של 50 אלף שקל מהכיס שלי. מי-רע מיכאלי ממשיכה לכהן בכנסת ולתפוס כסא חשוב באופוזיציה רק משום שהיא יודעת ששום דבר טוב לא מחכה לה בחוץ, אפילו הבדיחות העבשות של בן זוגה ליאור שליין כבר לא מצחיקות אף אחד. אני שומע את שליין ובא לי לבכות על עומק האחריות של מי-רע מיכאלי בכינון הדיקטטורה של ביבים שקרניהו.

לפוסט המלא עוד 622 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 19 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

תרמית "היום שאחרי"

עזה קורסת תחת ביוב, עכברושים וייאוש, בזמן שחמאס וישראל קונים זמן ● למרות תוכנית השלום של טראמפ והקמת הוועדה הטכנוקרטית, שיקום הרצועה רחוק מתמיד ● ישראל מעכבת כניסת פקידים ושוטרים, חמאס נאחז בנשקו, והסיוע ההומניטרי מנוצל להברחות ● הסטטוס קוו לא רק שאינו מקרב הכרעה – הוא מרחיק אותה

לכתבה המלאה עוד 2,107 מילים
הפסקת אש באיראן ובלבנון

סמוטריץ' אישר שהאג הוציאה נגדו צו מעצר: "נשיב מלחמה"

רחפן נפץ נפל בצפון ללא התרעה ופגע ברכב, דיווח על פצוע במקום ● החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית אושר לקריאה ראשונה; האופוזיציה נמנעה מההצבעה ● טראמפ: דחינו את התקיפה באיראן כדי לבחון סיכוי להסכם ● גורם בארה"ב: "טקטיקות הטיסה שלנו נעשו צפויות מדי, איראן נערכה לכך" ● עדות נתניהו היום שוב קוצרה בשל "עניינים ביטחוניים ומדיניים"

לכל העדכונים עוד 17 עדכונים
אמיר בן-דוד

איראן חותרת לניצחון מוחלט

איך שלא מסתכלים על זה, ההצעה שאיראן העבירה לארה"ב אינה הצעה של מדינה שמרגישה שהיא עם הגב לקיר ועומדת בפני חורבן מוחלט. זו הצעה של מדינה שמשוכנעת שהניצחון נמצא בהישג יד ● וגם: ערוץ 14 מסגיר סודות ● התביעה של קיבוצי העוטף ● יש לך יורש! ● ערב מותח בליגת העל ● ועוד...

ציור קיר אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראלי על קיר בטהרן, איראן, ב-10 במאי 2026 (צילום: ATTA KENARE / AFP)
ATTA KENARE / AFP

האם יש לדוקו הישראלי עתיד - או אפילו הווה?

תקציר הפרקים הקודמים: בסוף 2025 סער עולם התרבות בעקבות החלטת שר התרבות מיקי זוהר לעצור את המימון לטקס פרסי אופיר ולקדם תחתיו טקס חלופי, "ציוני".

כאשר יוצרים שנבחרו להשתתף בטקס הודיעו שלא יגיעו, השר העלה את גובה האיום: ביטול חוק הקולנוע, עצירת תקציבי הקרנות, ופגיעה בתקציבים שכבר הובטחו.

אלון לוי הוא יוצר ובמאי תיעודי, מנהל קריאטיב, ולעתים במאי אנימציה. הוא בוגר בית הספר "סם שפיגל" בירושלים ובעל תואר שני בVisual Media Anthropology מ-Freie Universität Berlin. הוא יליד טבריה, נשוי, אב לשניים, ומאמין בכוחה של יצירה תיעודית לשנות את העולם (או לפחות את מי שיצר אותה).

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 978 מילים

הפאזל הפוליטי מתחיל להתבהר לקראת הבחירות

לקראת הבחירות לכנסת ה-26, המפה הפוליטית מתחילה להתבהר, אך מספר שאלות מפתח נותרו פתוחות ● מה יעלה בגורל בוחרי סמוטריץ', האם איזנקוט באמת מסוגל למשוך מנדטים מהליכוד, ולאן נעלמו הנשים בפריימריז של חד"ש? ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 811 מילים

פסגת טראמפ-שי - ניהול יריבות במקום פריצת דרך

בשעה שהעולם מתמודד עם מלחמות אזוריות, זעזועי אנרגיה ומשבר כלכלי מתמשך, נפגשו בשבוע שעבר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בבייג'ינג לפסגה, שנועדה בעיקר למנוע הידרדרות נוספת ביחסים בין שתי המעצמות.

אף אחד מהצדדים לא ציפה להסכם היסטורי או לפיוס דרמטי. להפך: עצם קיומה של הפסגה נתפס כהישג, משום שהמטרה המרכזית הייתה לייצב את היריבות האסטרטגית ולהקטין את הסיכון להסלמה גלובלית.

ד"ר אפרים כהנא, לשעבר ראש המחלקה למדע המדינה והתוכנית לביטחון לאומי במכללה האקדמית גליל מערבי וגם מרצה לשעבר במכללה לביטחון לאומי. תחומי המחקר האקדמי שלו הם מודיעין וביטחון לאומי ותפוצת ובקרת נשק בלתי קונוונציונלי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 678 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

בעוד שחוק הגיוס של נתניהו וביסמוט יגיע רק בעוד חמש שנים למקסימום 10,000 מתגייסים חרדים, צה"ל מבהיר כי הוא זקוק ל-12,000 חיילים באופן מיידי ● הנתונים חושפים את הפער העצום בין הצרכים המבצעיים של הצבא שנשחק בשלוש שנות מלחמה לבין הפוליטיקה של הכנסת המתפזרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 844 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים

תחת מסך עשן של נוסחים מתחלפים, שמחה רוטמן דוהר לאישור הצעת החוק שתנתק את המחלקה מהפרקליטות ● החוק נועד לייצר גוף חקירות פרטי של שר המשפטים, כזה שיוכל להפקיע תיקים מהיועמ"שית ולהטיל אימה על המערכת ● התעקשות הקואליציה להעביר את החוק לפני פיזור הכנסת מוכיחה שהם שכחו כלל בסיסי בדמוקרטיה: הכוח הזה יכול ליפול בקרוב לידי האופוזיציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 903 מילים ו-1 תגובות

הפתק של הרב לנדו מפחיד את נתניהו הרבה יותר מאזהרות הרמטכ"ל

האזהרות על צבא שקורס תחת הנטל לא מרשימות את ראש הממשלה כמו האיום של המנהיג הליטאי לפרק את גוש הימין ● מבועת מהאפשרות לאבד את החרדים רגע לפני אישור חוקי ההפיכה המשטרית, נתניהו פותח במסע לחצים על מורדי הליכוד כדי להעביר את חוק ההשתמטות בדקה התשעים ● התפטרות משה ארבל מוכיחה שגם בש"ס מתחילים להבין לאן נושבת הרוח ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 682 מילים

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-2 תגובות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הזיהום שהתגלה בשדה דב עלול להפוך לצונאמי

איך הפך שדה דב מרובע העתיד של ישראל לתיבת פנדורה ● הממשלה הודיעה שתפצה את העסקים הקטנים שייפגעו מעבודות המטרו. עכשיו באים? ● הספריות השיתופיות הן רעיון מקסים ומתברר שגם פופולרי ● וגם: בחולות קיסריה מסתתרת קתדרלה שעשויה מאצות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,771 מילים

הייתי המפקד הרוסי במשחק מלחמה. כך הבסתי את נאט"ו

חולשתה הצבאית של אירופה, היעדר כוחות זמינים בשטח והססנות פוליטית אפשרו לי לנצל את נקודות התורפה של הברית כדי לנתק את המדינות הבלטיות בתוך ימים ספורים ● בעקבות התרגיל, התברר עד כמה אירופה תהיה חשופה ופגיעה ביום שאחרי המלחמה באוקראינה

לכתבה המלאה עוד 1,935 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.