JavaScript is required for our website accessibility to work properly. חוק הפטור הפך לביטוח החיים הפוליטי של נתניהו | זמן ישראל

חוק הפטור הפך לביטוח החיים הפוליטי של נתניהו

הפער הבלתי נתפס בין השיחות המדיניות עם ממשל טראמפ לבין ההתערבות בפרטי הפרטים של חוק הגיוס חושף את סדר העדיפויות האמיתי של ראש הממשלה ● כדי למנוע את המפץ ביהדות התורה ולבלום את מעצרי העריקים, נתניהו מוכן לשווק חוק ריק מתוכן כ"מהלך היסטורי" שסופו בבג"ץ ידוע מראש ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו מופיע בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, 5 בפברואר 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
ראש הממשלה בנימין נתניהו מופיע בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, 5 בפברואר 2026

שלושה דברים למדנו בימים האחרונים על חוק הפטור מגיוס: ראשית, ראש הממשלה בנימין נתניהו רוצה את החוק הזה בדחיפות כדי ליישר את הקו עם הציבור החרדי לקראת הבחירות ואחריהן.

שנית, החרדים רוצים את חוק הפטור מגיוס בכל מתכונת שהיא. אם הם יצליחו להמשיך ולרוקן אותו מכל תוכן – מה טוב (להם). אם לא – הם יקבלו אותו כמות שהוא ויחכו לריבאונד של בג"ץ, שיפסול כנראה כל נוסח שאין בו שוויון בנטל.

שלישית, החרדים מתחילים להשתמש בחוק גם לניגוח פנימי לקראת הבחירות, ומבקשים לסגור חשבונות פנימיים עם חסידות גור ואחרים, שנפתחו לאורך 86 הישיבות סביב החוק שהתקיימו בוועדת החוץ והביטחון ובכלל.

החרדים מתחילים להשתמש בחוק גם לניגוח פנימי לקראת הבחירות, ומבקשים לסגור חשבונות פנימיים עם חסידות גור ואחרים, שנפתחו לאורך 86 הישיבות סביב החוק שהתקיימו בוועדת החוץ והביטחון ובכלל

נתניהו ניהל בימים האחרונים שיחות מכריעות עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ והממשל האמריקאי על איראן ועזה, אבל האוזניים היו כרויות למה שקורה במאה שערים ובני ברק. נתניהו רצה לברר אם הרבנים החליטו לסגת מחוק הפטור, והבטיח שוב להעביר את הכול לשביעות רצונם בתוך שבועיים.

נתניהו לא רוצה לצאת לבחירות בלי תמיכה מלאה של החרדים, אחרי שהסתכסך ללא תקנה עם האדמו"ר מגור שרוצה להפיל אותו ויהי מה. ראש הממשלה גם שומע את הקולות על פיצול אפשרי ביהדות התורה ועל החסידים שעשויים להצטרף לקואליציה אחרת אחרי הבחירות.

המנהיגות הרבנית של החסידויות אחרי פגישה בנושא חוק הגיוס במושב אורה, 7 בינואר 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
המנהיגות הרבנית של החסידויות אחרי פגישה בנושא חוק הגיוס במושב אורה, 7 בינואר 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

נתניהו משוכנע שחוק הפטור הזה, אם וכאשר יעבור, ירגיע את השטח ויפסיק את מעצרי העריקים, שמדירים שינה ברחוב החרדי. לשם כך, ראש הממשלה יצא לקמפיין גדול (ושקרי) כמו שהוא יודע כדי לשכנע את כלל הציבור שמדובר בחוק היסטורי שרק יביא חרדים לצבא אחרי 78 שנים של בריחה מגיוס.

בימים האחרונים ממשיכים הנציגים החרדים אריאל אטיאס, השר לשעבר המזוהה עם ש"ס, וחברי הכנסת ינון אזולאי (ש"ס) ויעקב אשר (יהדות התורה) את המו"מ מול היועצת המשפטית של ועדת החוץ והביטחון עו"ד מירי פרנקל-שור. השלושה מבקשים לבטל עוד ועוד סעיפים מחוק הפטור, ובעצם למחוק אותו לגמרי, אבל היא מתנגדת בתוקף.

סעיף אחד, מבין רבים, שעליו פרנקל-שור מתעקשת הוא הסנקציות על לומדי התורה. אטיאס, אזולאי ואשר דורשים שאם החרדים יעמדו ביעדים הצנועים שיש בחוק הפטור, איש לא ייגע בתלמידי הישיבות שיקבלו פטור רשמי משירות צבאי. היועצת טוענת שלא מגיע פרס לתלמידי הישבות על אי-שירות ומי שקיבל פטור גם לא יקבל את מלוא ההטבות.

במצב שנוצר החוק עשוי להגיע לקריאה שנייה ושלישית בלי התיקונים שדורשים החרדים. אם החוק יעבור יוגשו נגדו עתירות לבג"ץ, שעשוי לפסול את הכול. במקרה כזה החרדים יוכלו להאשים את בג"ץ בטרפוד חוק הפטור

במצב שנוצר החוק עשוי להגיע לקריאה שנייה ושלישית בלי התיקונים שדורשים החרדים. אם החוק יעבור יוגשו נגדו עתירות לבג"ץ, שעשוי לפסול את הכול. במקרה כזה החרדים יוכלו להאשים את בג"ץ בטרפוד חוק הפטור. נתניהו יוכל להצטרף ולומר כי העביר את החוק בכנסת, כפי שהבטיח לחרדים, והוא לא אחראי על המשך הדרך.

מוטי בבצ'יק עם האדמו"ר מגור, הרב יעקב אריה אלתר, בכינוס חירום נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
מוטי בבצ'יק עם האדמו"ר מגור, הרב יעקב אריה אלתר, בכינוס חירום נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

יש עוד סיבה לסיעות החרדיות להעביר את חוק הפטור הזה. בכיר בדגל התורה מסביר: "אנחנו רוצים להראות לאדמו"ר מגור שהוא טעה, ויש חוק, בניגוד למה שהוא ומוטי בבצ'יק השליח שלו טענו כל הזמן.

"אלה מאבקי כוח פנימיים אצלנו. נביא את החוק על אפם וחמתם רק כדי להראות להם ולציבור שהשגנו חוק גיוס, שהוא הרבה יותר טוב מהמצב הקיים. אם בג"ץ יפסול את החוק – זה כבר לא עניינינו".

"אלה מאבקי כוח פנימיים אצלנו. נביא את החוק על אפם וחמתם רק כדי להראות להם ולציבור שהשגנו חוק גיוס, שהוא הרבה יותר טוב מהמצב הקיים. אם בג"ץ יפסול את החוק – זה כבר לא עניינינו"

ולסיום, החרדים רוצים גם לבחון את נתניהו. "בוא נראה אם יש לו 61 חברי כנסת להעביר את החוק כמו שהוא הבטיח לנו. זה לא המצב ברגע זה, אבל אנחנו מעמידים אותו במבחן", מסכם הבכיר בדגל התורה.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
בחוק גם יכול להיות כתוב שהאדמו״ר מגור יגוייס להיות מאגיסט בגולני, והאדמו״ר מבעלז להיות עובד רס״ר - אין מצדם שום כוונה לקיים את החוק הזה, כפי שהם לא מקיימים את חוק הגיוס הקיים. הכל זה ת... המשך קריאה

בחוק גם יכול להיות כתוב שהאדמו"ר מגור יגוייס להיות מאגיסט בגולני, והאדמו"ר מבעלז להיות עובד רס"ר – אין מצדם שום כוונה לקיים את החוק הזה, כפי שהם לא מקיימים את חוק הגיוס הקיים.

הכל זה תרגילי סחיטה ומשיכת זמן. התקציב זה הדבר היחיד שחשוב להם, ואח"כ הבחירות. הם כבר מתחילים לפזול לכיוון האופוזיציה, כי ברור להם שאם הממשלה הבאה תוקם ע"י האופוזיציה הנכחית ובלעדיהם זה יהיה יום הכיפורים החדש שלהם.

לכתבה המלאה עוד 571 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // שבת, 4 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.