JavaScript is required for our website accessibility to work properly. גדעון אלון: מכתב גלוי לנשיא המדינה | זמן ישראל

מכתב גלוי לנשיא המדינה

נשיא המדינה יצחק הרצוג לצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכנסת, 13 באוקטובר 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
נשיא המדינה יצחק הרצוג לצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכנסת, 13 באוקטובר 2025

כבוד נשיא המדינה,

כמי שמכיר אותך עשרות שנים, למיטב זכרוני מ-1999 כשמונית לתפקיד מזכיר הממשלה בממשלתו של אהוד ברק ולאחר מכן מ-2003 כשסיקרתי כעיתונאי את השנים הארוכות שבהן היית שר בממשלה, יו"ר מפלגת העבודה ויו"ר האופוזיציה, אני מרשה לעצמי לפנות אליך בפומבי כדי לחזק את ידיך בימים הקשים האלה שעוברים עליך.

ההתנפלות המבישה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עליך, שהגיעה לשיאה ביום חמישי שעבר כשטראמפ אמר בראיון לברק רביד בערוץ 12 כי עליך לתת חנינה לראש הממשלה בנימין נתניהו עוד היום והגדיר כ"חרפה" את העובדה שאינך נענה לאלתר לפנייתו – מחייבת אותך לגלות נחישות ולא להיכנע לתכתיבים של הנשיא טראמפ.

אני מאמין לך ולא לטראמפ, שטען כי הוא משוחח אתך על החנינה כבר שנה וכי הבטחת לו חמש פעמים שתתן חנינה לנתניהו.

ההתנפלות המבישה של טראמפ עליך מחייבת אותך לגלות נחישות ולא להיכנע לתכתיבים שלו. אני מאמין לך ולא לטראמפ, שטען כי הוא משוחח אתך על החנינה כבר שנה וכי הבטחת לו חמש פעמים שתתן חנינה לנתניהו

העובדה שהנשיא טראמפ מרשה לעצמו לדבר לנשיא של מדינה עצמאית וריבונית כאילו היה נער שליחויות שלו היא מזעזעת. גם הנימוקים שלו שעליך לתת חנינה לאלתר לנתניהו כי "אני לא רוצה שיהיה משהו שיטריד את ביבי חוץ מהמלחמה עם איראן" – מעידה שנשיא ארה"ב מתעלם מכך שישראל היא מדינת חוק וכי יש כללים ונהלים ברורים להגשת בקשת חנינה וכללים כיצד ובאילו נסיבות ותנאים ניתן לתת חנינה או להקל בדין של אדם שנאשם בעבירות חמורות.

נתניהו הגיש את בקשת החנינה שלו ב-30 בנובמבר 2025. כחודש וחצי לפני כן, במהלך ביקורו בכנסת ב-14 באוקטובר 2025, קרא לך הנשיא טראמפ להעניק חנינה לנתניהו. "למה שלא תיתן לביבי חנינה? סיגרים ושמפניות, למי אכפת". ונציגי סיעות הקואליציה בראשות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה קמו על רגליהם והריעו לו.

הנשיא טראמפ איננו יודע כנראה ואיש לא טרח להסביר לו, שהחוק בישראל קובע כללים ברורים לחנינה או להקלה בעונש של כל אזרח, גם אם הוא ראש הממשלה.

קודם כל על מגיש הבקשה להודות באשמה ולהביע חרטה. נתניהו לא עשה זאת עד כה. בנוסף לכך על מחלקת החנינות במשרד המשפטים לדון בבקשה ולהכין חוות דעת מנומקת. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב- מיארה כנראה מסתייגת ממתן החנינה בנסיבות אלה.

העובדה שהנשיא טראמפ מרשה לעצמו לדבר לנשיא של מדינה עצמאית וריבונית כאילו היה נער שליחויות שלו היא מזעזעת. גם נימוקיו מעידים שנשיא ארה"ב מתעלם מכך שישראל היא מדינת חוק

לפני שבקשת החנינה הוגשה לך אמרת שתשקול אותה ברצינות, באחריות ובכובד ראש, כי מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן ובעלת השלכות משמעותיות.

בימים הקרובים, לאחר שכל ההליכים הללו יסתיימו, יוחזר התיק אליך ותצטרך להחליט אם להיענות לבקשה.

אני עדיין זוכר את החנינה לפני משפט שהעניק אביך המנוח, הנשיא חיים הרצוג ב-1986 לראש שב"כ לשעבר אברהם שלום ולכמה מראשי שב"כ בפרשת "אוטובוס קו 300", בו הרגו אנשי השב"כ שני מחבלים. גם אז הוענקה החנינה לפני ההרשעה. גם הייתה ההתלבטות קשה. גם אז עוררה ההחלטה ביקורת חריפה והיועץ המשפטי לממשלה דאז פרופ' יצחק זמיר שהתנגד לחנינה החליט לפרוש מתפקידו.

נשיא ביהמ"ש העליון דאז מאיר שמגר אמר ביוני 1986 כי "רק נסיבות שבהן צפוי נזק כבד לעניין שאין לו כל פתרון סביר אחר… רק נסיבות חריגות לחלוטין בהן עולה אינטרס ציבורי עליון או נסיבות אישיות קיצוניות ביותר יכולות להצדיק התערבות מוקדמת כמתואר במהלך הרגיל של סדרי המשפט…השימוש בסמכות החנינה לפני הרשעה אינו אלא אמצעי נדיר וקיצוני אשר הושאר בידי הנשיא כסמכות חוקתית שיורית בעלת אופי של שסתום ביטחון".

ההחלטה שעליך לקבל אם להיענות לבקשת החנינה של נתניהו איננה קשה פחות מההחלטה הקשה שנאלץ אביך המנוח לקבל לפני 40 שנה.

אני עדיין זוכר את החנינה לפני משפט שהעניק אביך הנשיא חיים הרצוג. גם אז זה היה לפני ההרשעה ולווה בהתלבטות קשה. גם אז עוררה ההחלטה ביקורת חריפה והיועמ"ש דאז פרופ' זמיר שהתנגד לחנינה החליט לפרוש מתפקידו

כמי שמכיר אותך עשרות שנים אני סומך עליך שתקבל את ההחלטה הנכונה ולא תושפע משום לחצים והתבטאויות חריפות ומבישות שהשמיע הנשיא טראמפ ומהלחצים של גורמים פוליטיים בארץ.

גדעון אלון הוא עיתונאי. הוא עבד 35 שנים כעיתונאי ב״הארץ״, מתוכן 17 שנים ככתב פרלמנטרי של ״הארץ״ ולאחר מכן 14 שנים ב״ישראל היום״. הוא הגיש תוכניות בערוץ הכנסת, הפיק הסרט התיעודי ״חומות של שתיקה״ על תפקוד ועדת חוץ ובטחון ופרסם חמישה ספרים. האחרונים שבהם ״מתחככים״, על הכנסת ו״סופה עזה״ על המלחמה הנוכחית . זכה ב-2021 לפרס למפעל חיים בתקשורת מהמכללה האקדמית ״כנרת״. בסוף אפריל 2021 יצא לגמלאות.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כאז כן עתה, חנינה תמורת הודעה מלאה באשמה ופרישה מהחיים הפוליטיים. יש לי תחושה שגם חלק מהביביסטים לא יסכימו לחנינה ללא משפט. הרי לא היה כלום. צריך לזכור שראש ממשלה הוא ראשון בין שווים. ... המשך קריאה

כאז כן עתה, חנינה תמורת הודעה מלאה באשמה ופרישה מהחיים הפוליטיים.
יש לי תחושה שגם חלק מהביביסטים לא יסכימו לחנינה ללא משפט. הרי לא היה כלום.
צריך לזכור שראש ממשלה הוא ראשון בין שווים. גם לצד הרע של המשוואה.
כבר היום ניתן לראות שעבריינים טוענים שאם לראש הממשלה מותר אז גם להם אפשר להעניק הקלות.
וזה מידרון חלקלק שאנו כבר עליו וטרמפ דוחף את נשיא המדינה לגרור את כולנו "להנות" ביחד מההתרסקות הבלתי נמנעת בסוף המהלך.
גם אני סומך על נשיא המדינה שידע לנווט את המדינה לחוף מבטחים ראוי.

לפוסט המלא עוד 606 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 10 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.