כהונתה של מירי רגב כשרת התחבורה והבטיחות בדרכים מתאפיינת בפער בלתי נתפס בין רטוריקה שיווקית של "חזון" ו"הצלת חיים" לבין קריסה מעשית בשטח.
נתוני 2024 ו-2025 חושפים את השנים המדממות ביותר בכבישי ישראל זה שני עשורים. בזמן שמשרד התחבורה נמנע מניצול תקציבי הבטיחות בדרכים, השרה מרבה בנסיעות לחו"ל, וחקירה פלילית בוחנת חשד לתעדוף פוליטי של יישובים על פני צרכים בטיחותיים במשרד.
מירי רגב נכשלה בתפקידה כשרת התחבורה בכל מדד אובייקטיבי. במהלך כהונתה הידרדרה ישראל לשפל חסר תקדים בבטיחות בדרכים: ב-2025 נהרגו 459 בני אדם בתאונות דרכים בישראל; רק 6% מהתקציב לבטיחות נוצל; ישראל דורגה מתחת לכל מדינות האיחוד האירופי במדד צמצום הקטל בדרכים.
ובמקום לנהל את המשבר, השרה רגב מתמקדת בקידום פוליטי אישי וביחסי ציבור בינלאומיים, בזמן שהתשתיות הלאומיות קורסות.
כרוניקה של הפקרה: שיא של 20 שנה במספר ההרוגים
הנתון המבהיל ביותר בכהונת רגב הוא מספר הקורבנות בכבישים. לפי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ב-2024 נהרגו 439 בני אדם בתאונות דרכים בישראל, עלייה של כ-21% לעומת השנה הקודמת. המצב החמיר עוד יותר ב-2025, עם שיא של 19 שנה: 459 הרוגים.
- 128 הולכי רגל נהרגו ב-2025,עלייה של כ-15% ביחס לממוצע השנים 2022–2024.
- 109 בני אדם נהרגו בתאונות במעורבות רכב כבד, לעומת 101 הרוגים בשנה בממוצע בשנים 2022–2024.
- בדרכים הבינעירוניות נרשמה עלייה של 19% במספר ההרוגים ביחס לממוצע השנים 2022–2024.
מצב הבטיחות בדרכי ישראל מידרדר לא רק ביחס לעבר, אלא גם בהשוואה בינלאומית. בעשור האחרון (2014–2024), ישראל עומדת מתחת לכל מדינות האיחוד האירופי במדד צמצום מספר ההרוגים בתאונות דרכים.
במדינות כמו ליטא ולוקסמבורג, למשל, מספר ההרוגים ירד בעשור האחרון בכ-50%, בזמן שבישראל נרשם זינוק של 37.6%. מדובר במחדל לאומי, בו הרטוריקה של השרה על "ערך החיים" פשוט אינה תואמת את המציאות בשטח.
נתוני הקטל בכבישים (2022–2025):
| שנה | מספר הרוגים | שינוי לעומת ממוצע קודם | הרוגים ל-100 אלף תושבים |
|---|---|---|---|
| 2022–2024 (ממוצע) | 384 | – | 4.0 |
| 2024 (סופי) | 439 | עלייה של 14% | 4.5 |
| 2025 (סופי) | 459 | עלייה של 20% | 4.6 |
הנתונים מעידים כי תחת רגב, הכבישים הפכו למסוכנים יותר באופן עקבי, כשהיחס להרוגים לכל 100 אלף איש עלה מ-3.67 ב-2023 ל-4.62 ב-2025.
מחדל התקציב: הכסף קיים, הביצוע אפסי
אחד המחדלים החמורים ביותר הוא היעדר השימוש של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים במשאבים העומדים לרשותו. ב-2025, משרד התחבורה ניצל 90% מתקציבו הכללי, אך דווקא בסעיף הפיתוח לבטיחות בדרכים – הניצול עמד על 6% בלבד.
מיליוני שקלים, שאמורים היו לשמש לתיקון "כבישים אדומים", התקנת מחיצות הפרדה ושיפור תשתיות מצילות חיים, נותרו בקופה.
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב"ד) גיבשה תוכנית לאומית בעלות של רבע מיליארד שקל, אבל היישום שלה עוכב במשך שנים, והשרה רגב נמנעה מלאשר אותה בזמן, גם כשהקטל הגיע לשיאו.
"יהלומים" מול חיי אדם: שיטת הרמזור והחקירה הפלילית
הביקורת על רגב אינה רק ניהולית אלא נוגעת לטוהר המידות. תחקיר התוכנית "המקור" חשף את שיטת ה"רמזור": לפי התחקיר, המשרד, לכאורה בהובלתה של רגב, דירג רשויות מקומיות לפי הזיקה הפוליטית של ראשיהן והנהגתן.
לפי החשד, שנחקר על ידי יחידת להב 433, רשויות שסומנו כ"ירוקות" (תומכות בליכוד) זכו לקשב ותעדוף תקציבי, בעוד רשויות "לבנות" הופקרו. המשטרה פשטה על משרד התחבורה ותפסה מסמכים בחשד למרמה והפרת אמונים.
השרה מכנה את הטענות "מופרכות". אבל עבור הציבור הישראלי, התמונה המצטיירת היא של משרד ממשלתי שהפך לסניף פוליטי, בו רמזור או כיכר מותקנים לפי כמות המתפקדים ולא לפי כמות התאונות.
שרה בדרכים: נסיעות לחו"ל מול קריסת התשתיות בבית
בזמן שפיתוח הרכבות, התחבורה הציבורית והכבישים תקועים, השרה רגב מרבה בנסיעות ליעדים יוקרתיים בחו"ל. השרה בלטה בהיעדרה מדיונים קריטיים בכנסת, כולל דיון מיוחד בוועדת הכלכלה על הזינוק בתאונות הדרכים.
במקום לעסוק בפתרון בעיית הפקקים והבטיחות בישראל, רגב התמקדה בנסיעות להודו, לאיחוד האמירויות ולארה"ב לקידום חזון "מסילת השלום" (IMEC).
למרות הרעש התקשורתי סביב הפרויקט, במציאות, החלק של המסילה שהיה אמור לקום בישראל הוקפא מאז טבח ה-7 באוקטובר והמלחמה; זאת, בעוד שמדינות כמו טורקיה מקדמות מסדרונות חלופיים, העלולים להשאיר את ישראל מחוץ לנתיבי הסחר הבינלאומיים.
בזמן שרגב טסה לארה"ב ולאמירויות והציגה פיתוחים טכנולוגיים בכנסים בינלאומיים, חשמול רכבת ישראל התעכב, הרכבת לאילת נותרה על הנייר, ומדינות ערב מסתייגות ממיזם "מסילת השלום" בשל המצב המדיני.
סיכום: משרד ללא מנהלת
השרה מירי רגב מנהלת את משרד התחבורה ככלי לקידום אישי ופוליטי תוך התעלמות מוחלטת מהמדדים המקצועיים של משרדה.
השדרה הניהולית המקצועית במשרד נחלשת והוא מתמלא במלכחי פנכה. האזרחים משלמים בדם על מצב הבטיחות בכבישים ו"מבלים" שעות ארוכות בפקקים ובתחב"צ, והשרה ממשיכה בשלה – נסיעות לחו"ל, סרטוני יח"צ ופוליטיקה קטנה על חשבון החיים של כולנו.
ענבל שגיב נקדימון, מתרגמת ומרצה, תושבת הגליל. תרגמה יותר ממאתיים ספרי פרוזה ועיון בנושאים מגוונים.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו