JavaScript is required for our website accessibility to work properly. נאמנות חד־צדדית: הפרויקט הסביבתי שנועד לנקות את ישראל הפסיק לפתע לעבוד | זמן ישראל
אילוסטרציה: תיעוד השלכת פסולת מרכב נוסע (צילום: יצירת AI)
יצירת AI
הפרויקט הסביבתי שנועד לנקות את ישראל הפסיק לפתע לעבוד

נאמנות חד־צדדית

הטופס המקוון לא עלה, האפליקציה נעלמה וקו הטלפון נותק ● נאמני הניקיון של המשרד להגנת הסביבה, המבקשים לדווח על אנשים המזהמים את הסביבה, מגלים שאין עם מי לדבר ● אמיר, נאמן ניקיון: "זה מרגיש כמו פיקציה. הדבר הממשי היחיד שיש לי הוא תעודה עם חתימה של עידית סילמן" ● המשרד להגנת הסביבה: "פועלים להשבת המערכות לפעילות"

אמיר (שם בדוי) נסע לאחרונה עם בתו במכונית המשפחתית. תוך כדי נסיעה הם הבחינו שהנהג ברכב שלפניהם משליך סיגריה מהחלון. המחזה הזה, שאינו מאוד נדיר בישראל, חרה לאמיר, והוא החליט לעשות מעשה. למזלו, יש לו את האפשרות: בהיותו נאמן ניקיון מוסמך מטעם המשרד להגנת הסביבה, הוא יכול להגיש דיווח על הנהג המטנף שאמור להיות מתורגם לקנס כספי.

כשהגיעו הביתה אמיר הוריד את הסרטון ממצלמת הדרך המותקנת ברכב שלו, וניסה לשגר דיווח בטופס המקוון הייעודי. רק שהטופס סירב לעלות. על המסך באתר gov.il נכתב: "הטופס המבוקש לא קיים".

אבל לא אלמן ישראל – אם אין טופס מקוון יש אפליקציה בשם "נאמני ניקיון", עם ממשק להגשת תלונות. אלא שכשאמיר ניגש להוריד אותה, הוא גילה שהיא כבר לא קיימת בחנות האפליקציות בטלפון.

"אפילו הקישור לאתר שכתוב על התעודה – מת. לא מוביל לכלום. אין לך למי להעביר את התלונות. התקשרתי למוקד המשרד להגנת הסביבה, ענתה לי בחורה שאמרה: 'תקשיב, אני לא יודעת על מה אתה מדבר'"

אמיר נזכר כי קיבל מהמשרד להגנת הסביבה מספר טלפון שאפשר להתקשר אליו כדי לקבל לינק להגשת תלונה, אבל כשחייג למספר גילה שהוא מנותק. "כל הקישורים מתים", אומר אמיר, "אתה לא יכול לדווח. לא משנה מה תעשה אתה מגיע לשום מקום. זה מרגיש כמו פיקציה. הדבר הממשי היחיד שיש לי זו תעודה שחתומה עליה עידית סילמן.

"אפילו הקישור לאתר שכתוב על התעודה – מת. לא מוביל לכלום. אין לך למי להעביר את התלונות. התקשרתי למוקד המשרד להגנת הסביבה, ענתה לי בחורה שאמרה: 'תקשיב, אני לא יודעת על מה אתה מדבר, לא מכירה נאמני ניקיון'".

התעודה של אמיר (שם בדוי), נאמן ניקיון
התעודה של אמיר (שם בדוי), המסמיכה אותו להיות נאמן ניקיון, חתומה על ידי השרה להגנת הסביבה עידית סילמן

פעם נאמני הניקיון היו גאוות המשרד להגנת הסביבה. אנשי המשרד ערכו להם השתלמויות וסיורים והבליטו את פעילותם בחשבונות של המשרד ברשתות החברתיות. מדובר בפרויקט המבוסס על מתנדבים שאכפת להם: כל אזרח מעל גיל 16 יכול לעבור הסמכה של כשעה, לקבל תעודת נאמן ניקיון ולדרוש מאדם שעבר על חוק שמירת הניקיון להזדהות בפניו.

כדי לצמצם את החיכוך, תועלו הנאמנים לעסוק בתיעוד השלכת פסולת על ידי נהגים ממכוניות נוסעות. במקרה כזה אין צורך להתעמת עם משליך הפסולת, די במספר הרכב כדי לאתר את המזהם ולשלוח לו קנס. נאמני הניקיון לא מטילים את הקנס בעצמם – הם משגרים את הדיווח למשרד להגנת הסביבה, שאמור להמיר אותו לקנס.

בתחום שסובל ממחסור כרוני חמור בכוח אדם, ביכולות אכיפה ובנוכחות בשטח, המתנדבים הללו הם תוספת כוח נאה. הם פועלים תחת האגף לתיאום אכיפה במשרד להגנת הסביבה, והדוחות שהם שולחים עוברים לחברה חיצונית – מלגם, שאיכשהו מצליחה לזכות כמעט בכל מכרז של מתן שירותים למשרדי הממשלה – שמתרגמת אותם לקנסות.

לפי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מ־2020, לפחות בתחילת העשור התהליך נתקל בקשיים. באותה שנה היו 1975 נאמני ניקיון שהוגדרו "פעילים" אחרי ששלחו במערכת לפחות דיווח אחד

לפי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מ־2020, לפחות בתחילת העשור התהליך נתקל בקשיים. באותה שנה היו 1975 נאמני ניקיון שהוגדרו "פעילים" אחרי ששלחו במערכת לפחות דיווח אחד. נאמני הניקיון היו אחראים ל־21% מסך הדוחות בגין הפרה של חוק הניקיון שניתנו באותה שנה, אבל בפועל לא נגבה בגין הדיווחים שלהם אפילו שקל אחד.

כדי לבצע אכיפה, המשרד להגנת הסביבה נזקק לפרטים של הנהגים, ומשרד התחבורה לא מיהר לספק את המידע. עו"ד קרלוס פייצ'וטקה, ראש אגף תיאום אכיפה במשרד להגנת הסביבה, אמר אז למחברי הדוח כי הפרטים של בעלי הרכב לא הועברו ולכן הקנסות לא הוטלו בפועל.

במשרד התחבורה נימקו את זה בקשיים משפטיים, אבל הביעו אופטימיות שהבעיות ייפתרו בדיאלוג בין שני המשרדים.

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בכנס ירושלים השנתי של קבוצת "בשבע" בירושלים, 17 בפברואר 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן בכנס של קבוצת "בשבע" בירושלים, 17 בפברואר 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אמיר לא לבד. אחד הנאמנים שפנה לאחרונה למשרד להגנת הסביבה קיבל תשובה לפיה המערכת נפלה ומטפלים בזה בהקדם. כשתהה איך ייתכן שכל הפלטפורמות האפשריות קרסו במקביל – אפליקציה, טלפון, טופס מקוון – נענה בכנות ש"כרגע כלום לא עובד".

רק שבכלל לא בטוח שמדובר בבעיה שצצה בזמן האחרון. "הצטרפתי בקיץ 23', כמה חודשים לפני המלחמה", משחזר אמיר, "וכבר אז לא הצלחתי להגיש דוח אחד. וגם אז אמרו לי שמטפלים ומסדרים ועוד מעט זה יעבוד.

"במקביל אני מתנדב גם ב'שומרי דרך' (מיזם של דיווחים על עבירות תנועה בשיתוף פעולה עם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, א"ל) ושם הגשתי כבר 200 דוחות, זה עובד מעולה. כנאמן ניקיון לא הצלחתי להגיש אף פעם. גם החבר שבזמנו הצטרפתי בעקבותיו אומר שכבר שנתיים הוא לא מצליח לדווח".

"זה מגמגם כבר תקופה", אומר גורם במשרד להגנת הסביבה, "לפי הרושם שלי המערך הזה לא כל כך מתפקד. היו איתו המון תקלות. גם אני ניסיתי בזמנו להעביר דוחות, ושלושה דוחות שכבו אצלי תקופה ארוכה"

"זה מגמגם כבר תקופה", אומר גורם במשרד להגנת הסביבה, "לפי הרושם שלי המערך הזה לא כל כך מתפקד. היו איתו המון תקלות. גם אני ניסיתי בזמנו להעביר דוחות, ושלושה דוחות שכבו אצלי תקופה ארוכה במעמד של 'לא נשלחו'".

"כבר כמה שנים אנשים באים אליי ומתלוננים", אומר גורם בתחום ניקיון הסביבה והטבע. "הפרויקט לא מתוחזק כמו שצריך, גם החרוצים ששולחים תמונות, הן לא תמיד מתקבלות, זה מערך שצריך לסגור אותו ולהניע מחדש".

פרסומת להצטרפות לתוכנית נאמני ניקיון של המשרד להגנת הסביבה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
פרסומת להצטרפות לתוכנית נאמני ניקיון של המשרד להגנת הסביבה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בפעילותם של נאמני הניקיון ובמעורבות הציבור בשמירה על הסביבה. בתקופה האחרונה התגלו תקלות טכניות במערכות הדיווח של נאמני הניקיון, אשר פגעו בזמינותן. המשרד פועל מול גורמי התחזוקה לטיפול בתקלה ולהשבת השירות באופן מיידי.

"טופס הדיווח המקוון כבר הושב לפעילות מלאה, והטיפול בתקלה ביישומון נמצא בשלבי סיום. נציין כי במסגרת עדכון מערך הדיווח הופסקה פעילות קו הטלפון הייעודי לנאמני הניקיון. כמו כן, בימים אלו בוחן המשרד קידום חלופה מתקדמת ליישומון הנוכחי.

"המשרד פועל להשבת כלל המערכות הקיימות לפעילות מלאה ותקינה, ומודה לנאמני הניקיון ולציבור על ההבנה והסבלנות"

"המשרד פועל להשבת כלל המערכות הקיימות לפעילות מלאה ותקינה, ומודה לנאמני הניקיון ולציבור על ההבנה והסבלנות בזמן הטיפול בתקלה".

על השאלה כמה דיווחים של נאמני ניקיון נקלטו השנה במערכת וכמה קנסות הוטלו בגינם, לא התקבלה תשובה.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 876 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 29 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.