עבירת ביטחון שדה חמורה בקרב יחידות צה"ל הפועלות בלבנון התגלתה ביום שישי: חיילי מילואים מגדוד 699 של הצנחנים רכשו, בניגוד להוראות וללא דיווח, כרטיסי סים דיגיטליים (eSIM) מגורמים בלבנון, כדי לשפר את התקשורת הסלולרית ביניהם, לרבות התכתבויות בקבוצות הווטסאפ הפלוגתיות והמבצעיות.
משמעות הדבר היא שחיילים שפעלו באזור לחימה מסוכן התכתבו ביניהם בנושאים מבצעיים באמצעות כרטיסי סים שנרכשו במדינת אויב, מבלי שקיבלו את אישור צה"ל לכך.
גורמים ששוחחו עם זמן ישראל מעריכים כי אין זו הפעם הראשונה שהדבר נעשה, ומעידים כי כמעט כל חיילי הגדוד לקחו חלק במעשה, העלול לסכן את הכוחות בשטח במהלך פעילות מבצעית ולחימה.
גורמים ששוחחו עם זמן ישראל מעריכים כי אין זו הפעם הראשונה שהדבר נעשה, ומעידים כי כמעט כל חיילי הגדוד לקחו חלק במעשה, העלול לסכן את הכוחות בשטח
לאחר גילוי האירוע הועברה לחיילי המילואים הודעה מטעם מפקדם, הקוראת להם להזדהות ולשתף פעולה עם הבדיקה ."לאור אירוע ביטחון מידע חמור שמנסים לגדר אותו, מבקש שיתוף פעולה עד אחרון הלוחמים. אנחנו מבצעים מיפוי בקרב החיילים הלוחמים בעקבות רכישת eSIM לבנוני ושימוש בו בעת הלחימה בלבנון", כתב המפקד (ההדגשות במקור, א"ה).
המפקד הבהיר כי אין כוונה להעניש את החיילים, אלא לקבל את שיתוף הפעולה שלהם כדי לצמצם את הנזק. "על כל מפקד לבדוק מול חייליו את הפרטים הבאים ולהעביר לשלישה בהקדם", ציין המפקד בהודעה. הלוחמים התבקשו למסור את פרטי הטלפונים, את מספרי כרטיסי הסים ואת מועדי רכישתם, וכן נתונים נוספים, ובהם פרטים אישיים.
עבירת ביטחון השדה הזאת נחשפה יממה לאחר שנודע על המרד בקרב חיילי גבעתי בשדה תימן, והיא מחזקת את התחושה הכללית כי המשמעת בצה"ל מתרופפת על רקע התמשכות הלחימה, השחיקה הגוברת של החיילים לאחר שלוש שנים של לחימה בלתי פוסקת, ריבוי הסבבים והמחסור בלוחמים.
גם באירוע בגבעתי, למרות עבירות המשמעת החמורות, הבהירו המפקדים כי ישתדלו שלא לפגוע בחיילים לנוכח האתגרים הניצבים בפניהם. נראה כי המפקדים בצה"ל מבינים את השלכותיהם של השחיקה ושל השירות המתמשך, ומנסים לטפל בעבירות משמעת חמורות מבלי לנקוט סנקציות קשות מדי, העלולות לפגוע עוד יותר במוטיבציה לשירות של חיילי הסדיר והמילואים.
דובר צה"ל סירב להתייחס לפרשה או להשיב לשאלות זמן ישראל בנוגע לאופן שבו מתכוון הדרג הפיקודי לטפל בתופעה.
השימוש בכרטיסי סים דיגיטליים אינו מונע חדירה לטלפון, מעקב אחריו או איסוף מידע ממנו. שימוש בכרטיסי סים חיצוניים שמקורם בלבנון עלול לסכן כוחות בשטח ולאפשר לגורמים עוינים לאכן את מיקומם
כרטיסי סים דיגיטליים (eSIM) הם רכיבים המובנים בחומרת המכשיר הסלולרי ומאפשרים להתחבר לרשת סלולרית ללא צורך בהכנסת כרטיס סים פיזי. הטכנולוגיה מקלה את תהליך ההתחברות לרשת, חוסכת מקום במכשיר ומאפשרת לעבור בקלות יחסית בין ספקיות סלולר, בין היתר בעת נסיעות למדינות ולאזורים גאוגרפיים שונים.
עם זאת, השימוש בכרטיסי סים דיגיטליים אינו מונע חדירה לטלפון, מעקב אחריו או איסוף מידע ממנו. שימוש בכרטיסי סים חיצוניים שמקורם בלבנון עלול לסכן כוחות בשטח ולאפשר לגורמים עוינים לאכן את מיקומם, לעקוב אחר תנועותיהם ואף לגנוב מידע מהמכשירים.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו