מאת אביב לביא
תקבל/י התראות במייל מכותב/ת זה/זו. באפשרותך לנהל את הגדרות ההתראות בעמוד הפרופיל שלך.
הסיכויים לפריסת רשת אנטנות הסלולר החדשות מדור 5 ברחבי ישראל במהלך שנת 2020 הולכים ופוחתים, לאחר שחברות הסלולר עתרו לבג"ץ בדרישה להקפיא את המכרז לפריסת הרשת. לטענתן, תנאי המכרז אינם הוגנים.
בתחקיר שפרסמנו באוקטובר האחרון, חשפנו התרעות של מומחים מהארץ ומהעולם, הטוענים כי האנטנות הסלולריות מהדור החדש יחשפו את תושבי ישראל לרמה גבוהה ומסוכנת של קרינה בלתי-מייננת.
ארגון הבריאות העולמי קבע כי הקרינה עלולה לגרום לסרטן, והמומחים מזהירים מנזקים נוספים לבריאות, כמו עייפות קיצונית, סחרחורות, אבדן זיכרון, כאבים.
אבל – ובמידה רבה של אירוניה – אין קשר בין הסכנות האפשריות מהרשת לעיכוב בהפעלתה, ןמה שתוקע את המהפכה הזו כרגע הוא התנגדות החברות המסחריות האמורות ליהנות מפירות המהפכה הטכנולוגית הזו.
בתוך כך, משרד התקשורת ממשיך להבהיר כי למרות העיכובים לא יתקיים דיון ציבורי נרחב בהתרעות על סכנות לבריאות הציבור.
למרות תחזיות משרדי האוצר והתקשורת, ולפיהן החברות צפויות להרוויח מהטכנולוגיה החדשה, סלקום, גולן טלקום ואקספון טוענות כי המכרז בנושא נוסח ב"שיטה חדשה ובלתי מוכרת בישראל, החורגת מכל הרציונליים המוכרים בדין, בלא הסמכה מפורשת בחוק, בלא בדיקה יסודית ומעמיקה של התאמת המודל לשוק, בלא עריכה של סימולציות מקדימות הבוחנות את האנומליות שעשויות להתרחש באימוץ מודל זה, בלא חוות דעת של מומחים בתחום ובהתעלם מכך שהמודל בו נזנח ברחבי העולם עקב תוצאותיו הקשות".
שלוש החברות טוענות כי שיטת מנגנון תמחור התדרים ביסוד המכרז, המכונה "השעון הקומבינטורי" יכולה להביא להטיות קשות, ולפערים של עד פי 100 בין גובה דמי הרישיון שישלם מתחרה הנוקט בטקטיקות "פוגעניות" ליתר המתחרים.
ניסיונות מקבילים לעצור את פיתוח הרשת בשל הסכנה האפשרית לבריאות ולסביבה טרם נשאו פרי. ארגון חברתי בשם "הוועד לעצירת דור 5" פנה למשרד התקשורת, בטענה כי "אפילו עליה של 10 אחוז לשנה ברמת הקרינה, כפי שהמשרד להגנת הסביבה הציב כיעד, היא משמעותית מאד, ובתוך שנים בודדות רמת הקרינה אליה חשוף הציבור הרחב צפוי לעלות בעשרות אחוזים".
בתשובתו לפנייה, נצמד משרד התקשורת לקביעה כי "בהתאם לעקרון הזהירות המונעת ובמטרה למזער ככל הניתן את חשיפת הציבור לקרינה, אימץ המשרד ספי חשיפה מחמירים יותר מאשר אלו המומלצים על ידי ארגון הבריאות העולמי".
במשרד להגנת הסביבה לא השיבו כלל לפנייתם של הפעילים.
פעילים בוועד עמם שוחחנו הביעו תרעומת על התעלמות משרד התקשורת מהטענות הבריאותיות, ו"התמסרותו המוחלטת", כהגדרתם, לשיקולים המסחריים.
עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.
ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.
תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו