JavaScript is required for our website accessibility to work properly. טל שביט: המפלגה תדאג לאושר של האזרחים. זהו, שלא | זמן ישראל

המפלגה תדאג לאושר של האזרחים. זהו, שלא

 (צילום: iStock-marchmeena29)
iStock-marchmeena29

"המפלגה מאמינה כי הזכות להיות מאושר היא זכות בסיסית של כל אזרח ואזרחית בישראל בכל גיל ובכל מגזר, וכי תפקידה של המדינה לנהל את האושר הלאומי כפי שקורה במדינות שונות בעולם.

"המפלגה רואה בשמירה ובהגברת האושר הלאומי יעד חשוב ומשמעותי המסייע להפחתת אי השוויון וליצירת חברה טובה ובריאה יותר.

"אנו מאמינים כי הגברת האושר הלאומי תסייע להפחתת התחלואה, להגדלת פריון העבודה, להגברת האמון ההדדי בחברה הישראלית וליצירת חיים טובים יותר.

"נפעל לחקיקת חוק האושר הלאומי שמטרתו לקבוע כי האושר הלאומי הוא יעד ממשלתי ומחייב את הממשלה לנהל אותו, למדוד אותו ולהתחשב בו בקבלת ההחלטות. הממשלה תקים גוף (מועצת אושר לאומי) שתפקידו לנהל את האושר הלאומי ולייעץ לממשלה בנושא.

"…נפעל לחקיקת חוק האושר הלאומי שיקבע כי מדובר ביעד ממשלתי, המחייב את הממשלה למדוד אותו ולהתחשב בו בקבלת ההחלטות. הממשלה תקים גוף (מועצת אושר לאומי) שתפקידו לנהל את האושר הלאומי ולייעץ לממשלה בנושא…"

"אנו נפעל בשיתוף ובשיח עם המגזר העסקי על מנת להגביר את האושר של העובדים במקומות העבודה השונים ולסייע בכך להפחתת המתח בעבודה ולהגדלת פריון העבודה.

"אנחנו נטפל באושר בכל מגזר או קבוצה בחברה הישראלית על פי צרכיה ונדאג כי נושא האושר האישי יוטמע במערכת החינוך מגיל צעיר".

*  *  *

את הפסקה הזו לא תמצאו באף מצע, אתר או פרסום של אחת המפלגות המתמודדות לבחירות (לפחות אלו עם סיכויים ריאליים לעבור את אחוז החסימה). אפילו את המילה "אושר" לא תמצאו אצל אף אחת מהמפלגות. הם ידברו על בטחון, חינוך, בריאות וכלכלה אבל האושר הלאומי שלנו והאושר הפרטי של כל אזרח לא מספיק חשובים או לא מספיק מוכרים.

את הפסקה הזו לא תמצאו באף מצע, אתר או פרסום של אחת המפלגות המתמודדות לבחירות (לפחות אלו עם סיכויים ריאליים לעבור את אחוז החסימה). אפילו את המילה "אושר" לא תמצאו אצל אף אחת מהמפלגות

העולם כבר התקדם וניהול האושר הלאומי הופך להיות חלק מהמדיניות הציבורית במדינות רבות. חוק "האושר הלאומי" מחייב ממשלות לקחת בחשבון את האושר הלאומי בשיקולים שלהן. מועצות אושר וממונים מטעם הממשל (כולל שרת אושר) פועלים להגברת האושר הלאומי במדינות שונות.

ניהול האושר הפרטי נכנס למערכות החינוך, לטיפול בקשישים ולמיפוי הקבוצות השונות באוכלוסייה על פי אושרן. מחוקקים במדינות שונות מתערבים בשוק העבודה על מנת ליצור איזון טוב יותר בין עבודה לחיים פרטיים, וחברות ממנות מנהל אושר ארגוני שיסייע בהגברת האושר בעבודה.

העולם מתקדם ואנחנו נשארים עם מצעי מפלגות מיושנים שאינם מתאימים יותר לתקופה בה אנו חיים.

מחוקקים במדינות שונות מתערבים בשוק העבודה כדי ליצור איזון טוב יותר בין עבודה לחיים פרטיים, וחברות ממנות מנהל אושר ארגוני שיסייע בהגברת האושר בעבודה. העולם מתקדם, ואנחנו נשארים עם מצעי מפלגות מיושנים

יגידו הציניקנים כי אנו מדינה עם הוצאות רבות על בטחון ולא נשאר כסף להשקיע באושר הלאומי, ושעדיף להשקיע את המשאבים המעטים שיש לנו בביטחון, חינוך ובריאות.

אבל לאושר יש ערכים כלכליים גם ברמה האישית וגם ברמה לאומית. אנשים מאושרים יותר בריאים יותר ועלויות התחלואה יורדות. אזרחים מאושרים יותר מייצרים יותר ותורמים יותר לצמיחת הכלכלה. ולנו לא יזיק לשפר את פריון העבודה היחסית נמוך שלנו.

במדינה עם מערכת בריאות קורסת ושוק עבודה בעייתי הסיסמאות של פעם אינן עובדות כבר. ההבטחות נשארות על הנייר ואזרחי המדינה חשים כי טובתם האישית ורווחתם אינן עומדות בראש מעייניהם של נבחרי הציבור.

אבל לאושר יש ערכים כלכליים גם ברמה האישית וגם ברמה לאומית. אנשים מאושרים יותר בריאים יותר ועלויות התחלואה יורדות. אזרחים מאושרים יותר מייצרים יותר ותורמים יותר לצמיחת הכלכלה

ההתחייבות לדאוג לאושרו של הציבור לא רק תשפר את הכלכלה שלנו ואת רווחתנו, היא יכולה לייצר אמון מחודש בין הציבור ובין המפלגות, ולתת לציבור את התחושה כי למישהו באמת אכפת מאושרו.

חשוב לציין כי המפלגות, לפחות באופן חלקי, מבטיחות לשפר את הרווחה, את מערכות החינוך והבריאות, ולהביא לשינוי בשוק העבודה. כל ההבטחות האלו (אם יתקיימו) אכן יכולות להגביר את האושר של האזרחים. אבל זה לא מספיק!

רק ניהול כולל של האושר הלאומי עם כל הנגזרות שלו יכול להביא לשינוי אמיתי בחברה הישראלית ולקדם את מדינת ישראל למאה ה–21. זה דורש פוליטיקאים עם חזון, ראייה עתידית והבנה של המציאות החדשה בה אנו חיים. וכנראה עד שיגיעו כאלו פוליטיקאים נצטרך להישאר עם פוליטיקה ישנה ופוליטיקאים מיושנים.

פרופ' טל שביט הוא מומחה לכלכלה התנהגותית ולכלכלת אושר. חבר סגל וחוקר במכללה למנהל. פרופ' שביט שואף לקדם את נושא האושר הלאומי בישראל. נשוי באושר ואבא ל-3 ילדים (צילום: קובי אשכנזי)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 626 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.