JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ביידן: אנחנו על סיפו של הסכם בין ישראל לחמאס | זמן ישראל

ביידן: אנחנו על סיפו של הסכם בין ישראל לחמאס

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אמר שההצעה שהציג בחודש מאי האחרון לשחרור בני הערובה "על סף" מימוש. "משנותיי הרבות בשירות הציבורי למדתי לעולם, לעולם, לעולם לא לוותר", אמר בנאום שנשא במשרד החוץ בעניין מדיניות החוץ של ארצות הברית.

ביידן אמר ששוחח אתמול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, היום שוחח עם אמיר קטאר, ובקרוב יקיים שיחה עם נשיא מצרים. דבר זה מדגיש את מעורבות הגורמים הבכירים ביותר, עניין המעיד לעיתים קרובות על כך שהמשא ומתן הגיע לשיאו.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נואם במשרד החוץ בוושינגטון, 13 בינואר 2025 (צילום: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
ביידן נואם במשרד החוץ בוושינגטון, היום (צילום: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

"העסקה שבנינו תאפשר לשחרר את החטופים, לעצור את הלחימה, לספק ביטחון לישראל ולאפשר לנו להגדיל באופן משמעותי את הסיוע ההומניטרי לפלסטינים שסבלו נורא במלחמה שחמאס פתח בה", אמר ביידן.

לא ברור עד כמה המינוח שבו השתמש ביידן היה מכוון; בהודעות מהיממה האחרונה נכתב שהעסקה תביא ל"הפסקת אש", אולם הנשיא השתמש במונח "עצירה" בהתייחס למלחמה

לא ברור עד כמה המינוח שבו השתמש היה מכוון, שכן בהודעות מהיממה האחרונה נכתב שהעסקה תביא ל"הפסקת אש", אולם ביידן השתמש במונח "עצירה" בהתייחס למלחמה.

הנשיא שב והדגיש כי הפלסטינים ברצועה "עברו גיהינום – כה רבים מתו, כה רבות מקהילותיהם נחרבו".

אישה בודקת את הנזק באתר הפגיעה של תקיפה ישראלית אשר כוונה לבית הספר מוסא אבן נוסייר בעיר עזה, ב־22 בדצמבר 2024 (צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)
אישה בודקת את הנזק באתר הפגיעה של תקיפה ישראלית אשר כוונה לבית הספר מוסא אבן נוסייר בעיר עזה, ב־22 בדצמבר 2024 (צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)

"העם הפלסטיני זכאי לשלום ולזכות לעצב את עתידו. ישראל זכאית לשלום ולביטחון אמיתי, ובני הערובה ומשפחותיהם זכאים להתאחד מחדש. לכן אנו פועלים בדחיפות לסגור את העסקה הזאת", אמר.

ביידן נמנע מלהתייחס בנאום לפתרון שתי המדינות; מתחילת כהונתו התמקד פחות בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מתוך הנחה שלא הבשילו התנאים ליוזמת שלום משמעותית

בעודו קורא לשלום ולזכות הפלסטינים להגדרה עצמית, ביידן נמנע מלהתייחס לפתרון שתי המדינות. הממשל שלו תמך באופן עקבי במדיניות זו, אך מתחילת כהונתו התמקד פחות בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מתוך הנחה שהתנאים אינם בשלים ליוזמת שלום משמעותית. תחת זאת, ביידן דחף ברוב כהונתו לצעדים הדרגתיים לשיפור הסיכויים להסכם שיביא בעתיד לשתי מדינות. עם זאת, בעקבות מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, החלה לחלחל ההבנה שהסכסוך לא יכול עוד להיות מנוהל, ובכירי הממשל החלו לדבר בדחיפות גוברת על הצורך לקדם את פתרון שתי המדינות עם סיום המלחמה.

ביידן גם לא הזכיר בנאומו את תוכניתה של ארצות הברית לניהול הרצועה לאחר המלחמה. אף שהנאום סקר את מדיניות החוץ שלו, הנשיא נמנע מלהתייחס במפורש ל"היום שאחרי" ברצועה, למרות שבנאומים קודמים על המלחמה הדגיש את הצורך בתכנון כזה. מאמצי הממשל האמריקאי למנף הפסקת אש לשילוב ישראל עם שכנותיה הערביות ולקדם פתרון שתי מדינות לא הבשילו, שכן הלחימה בעזה נמשכה וישראל סירבה לאפשר לרשות הפלסטינית דריסת רגל בעזה – תנאי שעליו התעקשו בעלי בריתה הערביים לשם שיקום וייצוב הרצועה.

יורש העצר של ערב הסעודית, הנסיך מוחמד בן סלמאן. 23 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)
יורש העצר של ערב הסעודית, הנסיך מוחמד בן סלמאן. 23 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)

המלחמה ברצועה גם הרחיקה את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית – שעליו עבד ממשל ביידן במרץ והתעקש שהוא נמצא בהישג יד. תחת זאת, ריאד העלתה את דרישתה מישראל להתחייבות על לוח זמנים לפתרון שתי המדינות — דבר שנתניהו הבהיר כי אינו מוכן לקבל.

הנשיא ייחס למדיניות החוץ שלו את ההצלחה להביא את איראן למצבה הנוכחי. "אי פעם חשבתם שנהיה איפה שאנחנו נמצאים עם איראן?", שאל באופן רטורי

ביידן ייחס למדיניות החוץ שלו את ההצלחה להביא את איראן למצבה החלש ביותר מזה עשרות שנים. "אי פעם חשבתם שנהיה איפה שאנחנו נמצאים עם איראן?" שאל ביידן באופן רטורי בנאומו.

הוא הזכיר את המתקפה ה"מבישה" של חמאס, הנתמך על ידי איראן, ב-7 באוקטובר 2023 ואת מתקפות הטילים של טהרן על ישראל שבאו לאחר מכן. "פעמיים הם נכשלו, כי ארצות הברית ארגנה קואליציה של מדינות כדי לעצור אותם, ואני הוצאתי פקודה למטוסי קרב אמריקאיים להגן על ישראל", אמר.

מטוס חיל האוויר לקראת התקיפה באיראן, אוקטובר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
מטוס חיל האוויר לקראת התקיפה באיראן, אוקטובר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

"עכשיו, מערכות ההגנה האוויריות של איראן במצב הרוס" הכריז, כשהוא התייחס ל"שליח הפצוע" חזבאללה ולקריסת משטרו של בשאר אסד בסוריה.

בזמן שאיראן התקרבה יותר מאי פעם להשגת נשק גרעיני במהלך כהונתו, ביידן טען כי הממשל שלו המשיך להפעיל לחץ על הרפובליקה האסלאמית באמצעות סנקציות שהובילו את הכלכלה האיראנית ל"מצוקה נואשת".

ביידן נכנס לתפקידו כשהוא מבטיח להחיות את הסכם הגרעין מ-2015, שננטש על ידי קודמו בתפקיד, דונלד טראמפ. אך מאמץ זה לא יצא לפועל, במה שוושינגטון כינתה כחוסר גמישות מצד טהרן.

נציג האיחוד האירופי אנריקה מורה נועד עם נציג איראן לשיחות הגרעין בווינה עלי באקרי בטהראן, 27 במרץ 2022 (צילום: Iranian Foreign Ministry via AP)
נציג האיחוד האירופי אנריקה מורה נועד עם נציג איראן לשיחות הגרעין בווינה עלי באקרי בטהראן, 27 במרץ 2022 (צילום: Iranian Foreign Ministry via AP)

"בסך הכול, איראן חלשה יותר מכפי שהייתה מזה עשרות שנים", טען ביידן, תוך שהוא קורא לממשל הנכנס "להמשיך במחויבות לכך שאמריקה לעולם, לעולם לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני".

"אני לא יכול לזקוף לזכותי את כל הגורמים שהובילו להיחלשות איראן ורוסיה בארבע השנים האחרונות. הם גרמו לעצמם מספיק נזק, וישראל גרמה מספיק נזק לאיראן ולשליחיה, אבל אין ספק שהפעולות שלנו תרמו תרומה משמעותית", פסק.

הוא הכיר בכך שמשטרים סמכותניים מתקרבים יותר זה לזה, "אבל זה נובע יותר מחולשה מאשר מעוצמה".

עשן מיתמר לאחר שמטוסים וספינות של ארה"ב תקפו מעוזי חות'ים בצנעא, תימן, 4 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)
עשן מיתמר לאחר שמטוסים וספינות של ארה"ב תקפו מעוזי חות'ים בצנעא, תימן, 4 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)

ביידן הזכיר את הקואליציה שהקים כדי להגן על ספינות אזרחיות בים האדום מפני מתקפות של המיליציה החות'ית, והוא קרא לממשל הנכנס "להמשיך להפעיל לחץ" על המורדים בתימן הנתמכים על ידי איראן.

"אני יכול לדווח היום לעם האמריקאי שהיריבים שלנו חלשים יותר מכפי שהיו כשנכנסנו לתפקיד לפני ארבע שנים", אמר ביידן כשהוא זוקף את הקרדיט לזכות ממשלו

"אני יכול לדווח היום לעם האמריקאי שהיריבים שלנו חלשים יותר מכפי שהיו כשנכנסנו לתפקיד לפני ארבע שנים", הוא אמר, כשהוא מייחס זאת למאמציו לשקם את הבריתות הבינלאומיות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום שני, 29 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.