JavaScript is required for our website accessibility to work properly. 1,200 שחקנים ובמאים מתחייבים לא לשתף פעולה עם מוסדות קולנוע בישראל: "מעורבים ברצח עם" | זמן ישראל

1,200 שחקנים ובמאים מתחייבים לא לשתף פעולה עם מוסדות קולנוע בישראל: "מעורבים ברצח עם"

השחקן האמריקאי חואקין פיניקס, השחקנית האמריקאית רוני מארה, הבמאית התוניסאית קאותר בן חאניה, השחקן מועתז מלחיס והשחקנית קלרה ח’ורי מצטלמים עם תמונת הילדה העזתית הינד רג'אב, שנהרגה מאש צה"ל, בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בוונציה, 3 בספטמבר 2025 (צילום: Tiziana FABI / AFP)
Tiziana FABI / AFP
השחקן האמריקאי חואקין פיניקס, השחקנית האמריקאית רוני מארה, הבמאית התוניסאית קאותר בן חאניה, השחקן מועתז מלחיס והשחקנית קלרה ח’ורי מצטלמים עם תמונת הילדה העזתית הינד רג'אב, שנהרגה מאש צה"ל, בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בוונציה, 3 בספטמבר 2025

מאות שחקנים, במאים ואנשי קולנוע אחרים חתמו על התחייבות חדשה שלא לשתף פעולה עם מוסדות קולנוע ישראליים שלטענתם "מעורבים ברצח עם ובאפרטהייד נגד העם הפלסטיני", כך דווח ב"גרדיאן". 

לפי הדיווח, במסמך נכתב: "כבמאים, שחקנים, עובדי תעשיית הקולנוע ומוסדות קולנוע, אנו מכירים בכוחו של הקולנוע לעצב תפיסות. ברגע חירום זה, שבו ממשלות רבות מאפשרות את הטבח בעזה, עלינו לעשות כל מה שביכולתנו כדי להתמודד עם שותפות לפשע הזה".

בין החותמים נמצאים הבמאים יורגוס לנתימוס, אווה דוברניי, אסיף קפדיה, בוטס ריילי וג'ושוע אופנהיימר. עוד חתומים השחקנים אוליביה קולמן, מארק רפאלו, טילדה סווינטון, חוויאר ברדם, איו אדבירי, ריז אחמד, ג'וש אוקונור, סינתיה ניקסון, ג'ולי כריסטי, אילנה גלזר, רבקה הול, איימי לואו ווד ודברה וינגר. לפי המארגנים, עד אתמול בערב חתמו על ההתחייבות 1,200 איש.

המסמך טוען כי הוא שואב השראה מהחרם התרבותי שסייע לסיים את האפרטהייד בדרום אפריקה. הוא כולל התחייבות שלא להקרין סרטים, להשתתף באירועים או לשתף פעולה עם מוסדות הנתפסים כמעורבים – בהם פסטיבלים, בתי קולנוע, ערוצי שידור וחברות הפקה. בין הדוגמאות ל"מעורבות": "הלבנה או הצדקה של רצח עם ואפרטהייד, ו/או שותפות עם הממשלה שמבצעת אותם".

"אנחנו נענים לקריאתם של יוצרי קולנוע פלסטינים, שקראו לתעשיית הקולנוע הבינלאומית לסרב לשתיקה, לגזענות ולדה־הומניזציה, ולעשות 'כל מה שביכולתה' כדי לסיים את השותפות בדיכוי שלהם", נכתב בהצהרה.

הקרנת הבכורה של הסרט על הילדה העזתית שנהרגה מאש צה"ל הינד רג'אב, טורונטו, קנדה, 7 בספטמבר 2025 (צילום: Dominik Magdziak/Getty Images/AFP)
הקרנת הבכורה של הסרט על הילדה העזתית שנהרגה מאש צה"ל הינד רג'אב, טורונטו, קנדה, 7 בספטמבר 2025 (צילום: Dominik Magdziak/Getty Images/AFP)

מאחורי היוזמה עומדת הקבוצה "עובדי קולנוע למען פלסטין". התסריטאי דיוויד פאר, צאצא לניצולי שואה, מסר: "אני מוטרד וזועם ממעשיה של מדינת ישראל, שבמשך עשרות שנים אוכפת משטר אפרטהייד על העם הפלסטיני, שאת אדמתו נטלה, וכעת מבצעת רצח עם וטיהור אתני בעזה. בהקשר זה איני יכול לאפשר לפרסומיי או ליצירותיי להיות מוצגים בישראל. החרם התרבותי היה משמעותי בדרום אפריקה, והוא יהיה משמעותי גם הפעם".

מסמך שאלות ותשובות שצורף ליוזמה קובע כי פסטיבלי הקולנוע המרכזיים בישראל – ירושלים, חיפה, דוקאביב ו־TLVFest – "ממשיכים לשתף פעולה עם ממשלת ישראל בזמן שהיא מבצעת מה שמומחים מובילים הגדירו כרצח עם בעזה". עוד נטען כי "רוב מוחלט של מוסדות ההפקה וההפצה הישראליים מעולם לא הביעו תמיכה מלאה בזכויות המוכרות בינלאומית של העם הפלסטיני".

היוזמה מבהירה כי החרם איננו מכוון לאנשים פרטיים אלא למוסדות, וכי ישנם "מעט מוסדות קולנוע ישראליים שאינם מעורבים".

למרות שהמסמך לא מזכיר במפורש את תנועת ה־BDS, הוא נחשב לאחת מיוזמות החרם התרבותי הבולטות ביותר נגד ישראל מאז תחילת המלחמה בעזה, כמעט שנה לאחר שיותר מ־1,000 סופרים חתמו על התחייבות דומה.

כאמור, המהלך מזכיר את "יוצרי קולנוע נגד אפרטהייד", יוזמה שהוקמה ב־1987 על ידי ג'ונתן דמי, מרטין סקורסזה ואחרים, שסירבו להקרין את סרטיהם בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד.

תמונתה הילדה העזתית שנהרגה מאש צה"ל הינד רג'אב בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בוונציה, 3 בספטמבר 2025 (צילום: Stefano RELLANDINI / AFP)
תמונת הילדה העזתית הינד רג'אב שנהרגה מאש צה"ל בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בוונציה, 3 בספטמבר 2025 (צילום: Stefano RELLANDINI / AFP)

הקמפיין מגיע על רקע שורת יוזמות מחאה בתעשיית הבידור נגד המלחמה בעזה. בקיץ האחרון חתמו מאות שחקנים ובמאים – בהם חואקין פיניקס, פדרו פסקל, רייף פיינס והבמאי גיירמו דל טורו – על מכתב פתוח שהאשים את תעשיית הקולנוע ב"שתיקה" לנוכח פעולות ישראל בעזה.

בנוסף, איגוד השחקנים הנורווגי המליץ לאחרונה לחבריו לסרב לעבוד עם מוסדות תרבות ישראליים מסוימים.

בקיץ שעבר האשימו יותר מ־65 יוצרי קולנוע פלסטינים את הוליווד ב"דה־הומניזציה" של פלסטינים במשך עשרות שנים, וקראו לעמיתיהם בעולם להימנע משיתופי פעולה עם חברות הפקה ישראליות "שמעוותות את המציאות ומלבינות את פשעי ישראל".

בשבוע שעבר הוקרן בוונציה הסרט "קולה של הינד רג'אב" על ילדה בת חמש שנהרגה בעזה, וזכה ל־23 דקות של מחיאות כפיים בעמידה. בין המפיקים בפועל של הסרט נמנים בראד פיט, ג'ונתן גלייזר, חואקין פיניקס, רוני מארה ואלפונסו קוארון.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.