היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, דצמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
הממשלה אישרה אתמול את הצעתו של שר המשפטים יריב לוין לשנות אד-הוק את הפרודצורה להדחת היועצת המשפטית לממשלה ולעקוף את ועדת האיתור בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס.
לפי ההצעה, תוקם ועדת שרים בראשותו של שר התפוצות עמיחי שיקלי אשר תקיים הליך שימוע ליועמ"שית, תבחן את הסיבות להדחתה ותמליץ לממשלה האם לפטר את גלי בהרב-מיארה או לא. אם הוועדה תחליט נגד, עדיין תוכל הממשלה להצביע בעד הדחתה של היועצת, אך ברוב של 75%.
הבוקר כבר שלח השר עמיחי שיקלי מכתב לבהרב-מיארה, המזמין אותה לשימוע בתאריך 17 ביוני – יום שלישי הבא
הבוקר כבר שלח שיקלי מכתב לבהרב-מיארה, המזמין אותה לשימוע בתאריך 17 ביוני – יום שלישי הבא.
אבל זה הכול תיאטרון בובות. כל חברי הממשלה, בכללם שיקלי כמובן, כבר הביעו את דעתם בנוגע ליועמ"שית וקראו להדיח אותה. ולא רק בציוצים וראיונות: הממשלה כולה הרי כבר הצביעה פה אחד בעד הדחתה של בהרב-מיארה בסוף מרץ השנה.
"ננהל תהליך מקצועי והוגן לבדיקת תפקודה של היועמ"שית ולבחינת טענותיה ובסופו נמליץ לממשלה בעד או נגד הדחתה", הצהיר אתמול שר האוצר בצלאל סמוטריץ, החבר ב"וועדת השרים לשימוע ליועמ"שית" שהוקמה אתמול. "התהליך יתבצע בלב פתוח ובנפש חפצה ותוך הבנת מרכזיות אמון הממשלה ביועמ"שית בסמכותה ובתפקודה".
יש משהו אירוני בהצהרה של סמוטריץ'. הוא מדבר על סמכויות היועמ"שית בעוד שישיבת הממשלה אתמול וההחלטה שקיבלה אינה חוקית. זמן קצר קודם לכן הבהיר המשנה ליועמ"ש, ד"ר גיל לימון, כי מדובר ב"החלטה בלתי חוקית, וכי קיימת מניעה משפטית לאמצה".
"מתעורר חשש כבד ואף למעלה מכך, באשר לתכליתה של ההצעה, שגובשה ללא ליווי של הייעוץ המשפטי לממשלה ואשר אינה צפויה לצלוח ביקורת שיפוטית", מוסיף לימון במכתבו. "מדובר בהחלטה בלתי חוקית על פניה. דומה שתכליתה היא ניסיון להחליש ולהרתיע שומרי סף וליצור עימות נוסף עם מוסדות המשפט, לרבות עם פסיקת בג"ץ".
ביממה האחרונה כבר קראו מספר שרים לא לכבד את החלטת בג"ץ אם (וכאשר) יפסול את החלטת הממשלה ו/או את פיטורי היועמ"שית. השרה מירי רגב הצהירה הבוקר בריאיון ל-ynet כי "אני מציעה לבג"ץ לא למשוך יותר מדי את החבל. כי אם הוא יגיד שלא, אז יהיה מצב שבהחלט אנחנו נגיד עד כאן, די. כלומר, לא נכבד את פסיקת בג"ץ".
שרת התחבורה אף הוסיפה:
"בג"ץ לא מכבד את החלטות הממשלה. בג"ץ לא עומד בחלוקה המאוד ברורה בין רשות שופטת, רשות מבצעת ורשות מחוקקת. בג"ץ לקח לעצמו יותר מדי סמכויות של כנסת ושל הממשלה. אני מציעה לבג"ץ לחזור לתפקידו המסורתי, קרי לאפשר לממשלה לבצע את תפקידה כפי שנבחרנו על ידי הציבור".
איך קוראים לפוטש נגד המדינה שמתבצע על ידי הנהגת המדינה עצמה?