אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 18 יוני 2025
 
מחכים למשיח

כל העיניים נשואות כעת אל הבית הלבן. דונלד טראמפ עדיין מתלבט. בלילה כינס נשיא ארה"ב את יועציו הביטחוניים לישיבת חירום, במהלכה הוא שמע דעות לכאן ולכאן. הציוצים התכופים שלו מלמדים שהוא כבר במצב רוח אופורי.

גם נתניהו, כך נראה, באופוריה. כשנשאל אתמול על ידי ינון מגל בערוץ 14 אם הוא מפעיל לחץ על טראמפ להיכנס למערכה, ראש הממשלה השיב בזהירות הנדרשת, שהוא לא אומר ולא מייעץ לנשיא ארצות הברית מה לעשות.

שלטי חוצות בנתיבי איילון בתל אביב קוראים לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "לסיים את העבודה" באיראן, 18 ביוני 2025 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
שלטי חוצות בנתיבי איילון בתל אביב קוראים לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "לסיים את העבודה" באיראן, 18 ביוני 2025 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

עכשיו הכדור במגרש של טראמפ וההחלטה ההיסטורית (שבבי-בי-סי הגדירו בלילה "ההחלטה הכי גורלית של תקופת כהונתו") אמורה להתקבל בכל רגע.

קשה שלא לחוש במשק כנפי ההיסטוריה ובארומה הרליגיוזית שנלווית לכל העסק הזה. שגריר ארה"ב בישראל, האוונגליסט מייק האקבי, הפציר בטראמפ "להקשיב לאלוהים ולא לאינסטינקטים".

בערוץ 14 מדברים בעיניים בורקות על כורש ועל אחשוורוש. אפילו נתניהו האתאיסט אמר לינון מגל שברגעים כאלה אתה חייב אמונה כדי לפעול.

"אף נשיא בתקופת חיי לא היה בעמדה כמו שלך", כתב השגריר האקבי לנשיא טראמפ, "לא מאז טרומן ב-1945". הרפרנס ברור: לחץ על הכפתור, אדוני הנשיא! אלוהים איתך.

פחד אלוהים.

 
זהירות: היבריס!
מל"ט של חיל האוויר הישראלי שנפל באיראן, 18 ביוני 2025 (צילום: הטלוויזיה האיראנית)
מל"ט של חיל האוויר הישראלי שנפל באיראן, 18 ביוני 2025 (צילום: הטלוויזיה האיראנית)

שגריר איראן לאו"ם הזהיר הבוקר כי אם טהרן תשתכנע שארה"ב מעורבת ישירות בתקיפות, ארצו תגיב נגד מטרות אמריקאיות "בחומרה, בכוח וללא ריסון".

רשות השידור האיראנית פרסמה הבוקר תיעוד של מל"ט מדגם הרמס 900 ("כוכב") ודיווחה כי מערכות ההגנה האוויריות באספהאן הפילו אותו. העובדה שזו התקלה הראשונה הידועה לנו של חיל האוויר בשישה ימי לחימה אינטנסיביים מול מעצמה אזורית – היא לא פחות ממדהימה.

מצד שני – ההיבריס שניכר כאן בכל פינה, מתחיל להטריד. יוהרה אף פעם לא נגמרת טוב, כמו שלמדנו בשבעה באוקטובר.

ההיבריס שניכר כאן בכל פינה, מתחיל להטריד. יוהרה אף פעם לא נגמרת טוב, כמו שלמדנו בשבעה באוקטובר

"סופת טורנדו עוברת על טהרן", צייץ הבוקר בזחיחות שר הביטחון ישראל כ"ץ, שהטורנדו היחידי שהוא הכיר קודם היה מזגן. "סמלי שלטון מופצצים וקורסים. מרשות השידור ובקרוב יעדים נוספים – והמוני תושבים בורחים. כך קורסות דיקטטורות".

נתניהו דווקא הקפיד אתמול בראיון לינון מגל לדבר בכבוד ובהערכה לאזרחי איראן. הוא גם מצא זמן להתראיין לרשת החדשות "איראן אינטרנשיונל" ולהעביר מסרים מפייסים לעם באיראן. יכול להיות שאנו עדים עכשיו לחלוקת עבודה חדשנית של השוטר החכם והשוטר הטיפש.

יש המון סיבות לחוש הקלה שכך מתפתח בינתיים הסיבוב האזורי האלים הזה. יכול להיות שהוא ייגמר מהר יותר משחששנו ועם הרבה פחות נפגעים. אבל היבריס היא אף פעם לא תוכנית עבודה.

חמינאי איים אתמול כי בלילה מצפה לישראל "הפתעה שיזכרו גם בעוד מאה שנה". זה נגמר בהפתעה מעלי-אקספרס שהתפרקה ביד אחרי חצי שעה. אבל עדיף לוותר על השאננות.

מקור אמריקאי שמצוטט הבוקר ב"וול סטריט ג'ורנל" אומר כי מלאי טילי החץ של ישראל הולך ואוזל. צה"ל מסר לעיתון בתגובה כי הוא אינו יכול להתייחס לסוגיות הקשורות למצב התחמושת אבל גם ש"צה"ל מוכן להתמודד עם כל תרחיש".

אמן כן יהי רצון.

 
מהבוקר: רכבת אווירית לישראל
טיסת החילוץ הראשונה של אל על במהלך מלחמת ישראל-איראן נוחתת בנתב"ג, 18 ביוני 2025 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)
טיסת החילוץ הראשונה של אל על במהלך מלחמת ישראל-איראן נוחתת בנתב"ג, 18 ביוני 2025 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)

מהבוקר יתחילו לנחות בישראל המטוסים שמחזירים ארצה את הישראלים שנתקעו עד כה בחו"ל ולא יכלו לחזור לישראל. הראשונים שנחתו נישקו את אדמת הקודש של שדה התעופה בן גוריון. אולי זה היה בצחוק.

שרת התחבורה מירי רגב הכריזה כי על חברות התעופה נאסר להוציא ישראלים לחו"ל בטיסות החוזרות שימריאו ריקות.

שרת התחבורה מירי רגב הכריזה כי על חברות התעופה נאסר להוציא ישראלים לחו"ל בטיסות החוזרות שימריאו ריקות

זו החלטה מדהימה ממש, שלא ברור מה מקור הסמכות שלה. ממתי מותר לממשלה לאסור על ישראלים לעזוב את הארץ? סעיף 6(א) לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע בפירוש "כל אדם חופשי לצאת מישראל".

"זה עניין בסיסי", כותב הבוקר יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, "ישראל איננה כלא אחד גדול, היא מדינה חופשית ופתוחה, והיא אינה מחזיקה כאן איש בכוח". לפחות לא אם הוא יהודי בלי תיקים פליליים. פלסטינים זה סיפור אחר.

"אלא שזכויות היסוד החוקתיות בישראל אינן מוחלטות", ממשיך יועז, ומזכיר כי אם התכלית ראויה וההחלטה התקבלה באופן מידתי – והרי כל ההחלטות של מירי רגב ידועות במידתיות שלהן – מותר לפגוע בזכויות היסוד. ובמקרה הזה, כך נראה, הנימוק הוא ביטחוני: הממשלה מבקשת להימנע מהתקהלות של אלפי אנשים בנתב"ג בזמן מלחמה. תכלית בהחלט ראויה.

מצד שני, הממשלה מתכוונת להתיר ל-38 אלף התיירים הנמצאים בישראל לצאת ממנה בטיסות היוצאות. כך שלכל הפחות אין כאן עקביות.

לא טוב דודו, זה לא טוב.

 
דדי ברנע כוכב עליון
ראש המוסד דוד ברנע, אוקטובר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
ראש המוסד דוד ברנע, אוקטובר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

עוד רבות ידובר בהישגים המודיעיניים והמבצעיים הלא ייאמנו ממש שהושגו השבוע. זה מסוג האירועים ההיסטוריים שייכתבו עליהם מדפים של ספרים, דוקטורטים, ימי עיון, סרטי דוקו, אולי גם סרטים הוליוודיים בתקציב מנופח.

שניים מהגיבורים הגדולים של כל אלה יהיו ראש המוסד דדי ברנע ומפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר.

תיאום היכולות בין פעילות המוסד בקרקע ומתקפות חיל האוויר היה "ברמות של מילימטר מבחינת המורכבות", אומר בכיר במערכת הביטחונית שמכיר את הפרטים לשלום ירושלמי בזמן ישראל.

"הם בנו תוכנית אדירה ועוד לא ראינו הכול. מבצעי הרחפנים והביפרים יכולים עוד להחוויר לעומת מה שיכול לקרות".

"הם בנו תוכנית אדירה ועוד לא ראינו הכול. מבצעי הרחפנים והביפרים יכולים עוד להחוויר לעומת מה שיכול לקרות"

גולת הכותרת הפעם זו פעילות המוסד, כותב ירושלמי, שמספר כי ברנע בנה את התוכנית עם עמיתיו בארגון במשך שנה וחצי ולפי בכיר במערכת הביטחונית, "ברנע עשה במוסד שינוי מטורף… זה לא הלך לו בקלות. המוסד הוא עדיין ארגון שמרני, וברנע ניהל הרבה מאבקים מול המתנגדים. בסוף הוא ניצח ואת התוצאות אנחנו רואים היום בכל רחבי איראן".

 
טהרן ותל אביב מתרוקנות
כלי רכב עומדים בפקק כשאנשים מנסים לצאת מטהרן דרך עורק תחבורה במערב העיר, 15 ביוני 2025 (צילום: Atta KENARE / AFP)
כלי רכב עומדים בפקק כשאנשים מנסים לצאת מטהרן דרך עורק תחבורה במערב העיר, 15 ביוני 2025 (צילום: Atta KENARE / AFP)

עוד לפני שהחליט להצטרף למערכה ולשלוח את מפציציו לפורדו, טראמפ קרא לאזרחי טהרן להתפנות מבתיהם. פקקי תנועה עצומים תועדו ביציאות מהעיר. מתקבלים דיווחים שונים על מרכולים שמדפיהם התרוקנו, תחנות דלק שמכליהן התרוקנו ובתי מרקחת שתרופותיהן נגמרו.

המשטר באיראן ממשיך להרגיע את האזרחים שלא צפוי מחסור, אבל נראה שהאזרחים הפסיקו להאמין. מטוסי חיל האוויר בשמיים ותימרות העשן מכל עבר משכנעים יותר. "זה נראה כאילו שאיש לא גר פה", אמר אתמול תושב טהרן לסוכנות הידיעות AP.

גם מרכז תל אביב הולך ומתרוקן. לאנשים נמאס לרוץ למקלטים ומי שיכול עובר לבתים מחוץ לעיר, רצוי עם ממ"דים, עד יעבור זעם

גם מרכז העיר תל אביב הולך ומתרוקן. לאנשים נמאס לרוץ למקלטים בלילות ומי שיכול עובר לבתים מחוץ לעיר, רצוי עם ממ"דים, עד יעבור זעם. עיריית תל אביב הכריזה על חנייה חופשית בכל רחבי העיר לתקופת המלחמה, פשוט כי אין יותר מצוקת חנייה בעיר.

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי נשאל האם הוא מתכוון לחזור על קריאתו המפורסמת של שלמה (צ'יץ') להט ממלחמת המפרץ שכינה את הבורחים מהעיר "עריקים". חולדאי השיב שאין לו בעיה עם כל מי שמחליט לעזוב את העיר.

"התפקיד שלי הוא לספק ביטחון לתושבי העיר", אמר ראש העיר, "מי שלא חייב להיות פה ויש לו לאן לעזוב – שיעשה מה שטוב לו". 

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה