JavaScript is required for our website accessibility to work properly. "מכרז מחופף": זעם על הניסיון למסור ניהול חוף בעתלית למוש בן ארי | זמן ישראל

"מכרז מחופף": זעם על הניסיון למסור ניהול חוף בעתלית למוש בן ארי

מעקב זמן ישראל לטענות על ניסוחים תמוהים במכרז להפעלת חוף המבצר בעתלית, ועל חלקים ה"תפורים" למידותיו של הזמר מוש בן ארי, הצטרפו כעת תלונות על נקמנות מצד המועצה האזורית ● יזם שיצא נגד מסלול ההתקשרות עם מוש קיבל הודעת פינוי לעסק שלו ● המועצה: "תנאי המכרז נוסחו באופן שיאפשר השתתפות של מרב הגורמים" ● ומה אומר בן ארי עצמו בתגובה? "עוד לא הגעתי למכרז. יש קורונה בחוץ, אין שום דבר בכלל"

  • מוש בן ארי, ארכיון (צילום: פלאש 90)
    פלאש 90
  • אנשים מטיילים סמוך למבצר בעתלית (צילום: Yossi Zamir/Flash90)
    Yossi Zamir/Flash90
  • ראש המועצה אסיף איזק ומוש בן ארי (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המועצה האזורית חוף הכרמל)
    מתוך עמוד הפייסבוק של המועצה האזורית חוף הכרמל
  • חוף המבצר בעתלית (צילום: Hadas Parush/Flash90)
    Hadas Parush/Flash90

בימים האחרונים שיגרה דוברות המועצה האזורית חוף הכרמל מכתב לחברי המליאה, בניסיון להסביר את מניעיה להסדרת חוף המבצר המבודד מצפון לעתלית, באמצעות מה שמצטייר לכאורה כמחטף, כפי שנחשף בזמן ישראל.

"מדובר בתהליך ארוך ומסודר שיתבצע בפיקוח כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, ולא כפי שמשתמע מהכתבה כאילו 'החוף נמסר' לגורם מפעיל", כתבה דוברות המועצה לחברי המליאה, בהתייחס לתחקיר זמן ישראל, שפרסומו גרר עשרות תגובות נסערות ברשתות החברתיות ובקבוצות השיח של היישוב.

המכתב בא על רקע הצטברות של תלונות וטענות מצד תושבים, פעילי סביבה ויזמים, היוצאים נגד הליך המכרז ואופן ניהולו בידי המועצה. בין השאר, נשמעו טענות של ניסוחים עמומים או תמוהים במכרז, העלולים לפגוע בעקרון השוויון, ועל חלקים העלולים להיראות "תפורים" למידותיו של הזמר מוש בן ארי. זאת, לאחר שבן ארי גויס לפרויקט ללא הליך תחרותי כלשהו.

כבר בספטמבר הודיע ראש המועצה על "התגייסותו" של בן ארי, הבעלים הטרי של חברת הנכסים "בלה ואיתן השקעות ונכסים בע"מ" והמפעיל של "החוף של מוש" באילת, לצורך "בניית כלכלה מקיימת בחופים שלנו".

אחד היזמים אף התלונן כי המועצה מנסה להתנקם בו ובעסק שהוא מפעיל, כאמצעי ענישה על כך שהעז לצאת נגד מסלול ההתקשרות עם בן ארי כספק יחיד.

אנשים מטיילים סמוך לחוף המבצר בעתלית (צילום: Yossi Zamir/Flash90)
אנשים מטיילים סמוך לחוף המבצר בעתלית (צילום: Yossi Zamir/Flash90)

חברים בוועדת איכות הסביבה של המועצה, הופתעו לגלות כי בכוונת המועצה למסור את ניהול החוף הבתולי לידיו של בן ארי, וזאת ללא מכרז או דיון ציבורי ממצה, באמצעות הליך של "ספק יחיד".

רק לאחר פנייה של יזמים אחרים, בטענה על העדר הליך תחרותי, שינתה המועצה את ההליך, ויצאה בשבועות האחרונים בהליך של מכרז משולש: הפעלת משאיות מזון בחוף, תכנון עתידי של החוף, והפעלה עתידית של החוף לאחר קבלת הרישיונות. על המכרז הזה נמחתה ביקורת נוקבת, בשל הוויתור של המועצה על העצמאות בתכנון החוף המוכרז, לפני מסירתו להפעלה של יזמים.

רק לאחר פנייה של יזמים אחרים, בטענה על העדר הליך תחרותי, שינתה המועצה את ההליך, ויצאה בשבועות האחרונים במכרז משולש: הפעלת משאיות מזון, תכנון עתידי של החוף, והפעלה עתידית של החוף

במכתב מתפלמסת המועצה עם הטענות על אי-שוויון בהליך המכרז, וטוענת בתוקף כי התהליך נועד "לעודד תחרות מקסימלית אשר תביא לתוצאה הטובה ביותר עבור הציבור". המועצה מאשרת כי התכוונה תחילה להתקשר עם "זכיין אחד", ללא הליך תחרותי: "לאחר חיפוש אינטנסיבי ברחבי המדינה נמצא רק זכיין אחד בעל ניסיון מתאים, אשר מפעיל חוף במתכונת דומה בעיר אילת".

לא ברור כיצד הצהרה זו מתיישבת עם המשפט הבא במכתב: "לאחר שהתקבלו פניות מ-3 גורמים הטוענים כי יש להם ניסיון ואמצעים מתאימים לביצוע כל העבודה (קידום תכנית מתאר, הכרזת חוף וכו'), פרסמה המועצה מכרז פומבי".

הדוברות מציינת במכתבה לחברי המליאה כי "כל המהלכים נעשים בשקיפות מלאה", ואף מצטטת את יו"ר צוות חופים של הוועדה לאיכות הסביבה שטוען כי "כחלק מפעילותנו, עסקנו בנושא חוף המבצר והעברנו הערות, שזכו להתייחסות".

עם זאת, לידינו הגיעו לפחות ארבע עדויות של חברי ועדת החופים המבהירים כי סוגיית בן ארי לא עלתה לדיון ממצה, וכי הופתעו מהודעתו של ראש המועצה ומההליך המזורז, שנעשה לטענתם ללא התחשבות בהערות חברי הוועדה.

כך, למשל, דיווחה לוועדה פעילת הסביבה, רותי בנין, בזמן אמת: "לפני כמה חודשים, דקה לפני שנכנסתי לישיבה במועצה, עלה בפייסבוק פוסט שבו אסיף (ראש המועצה) מצולם עם מוש בן ארי שמבשר לנו על מיזם משותף בחוף המבצר. אשכרה נדהמתי, נכנסתי נסערת לישיבה… חברים אני מבקשת תעצרו רגע וחשבו מסלול מחדש. האם אנחנו נחוצים? אולי אנחנו רק משמשים פרוטוקול".

ראש המועצה אסיף איזק ומוש בן-ארי (צילום: (מתוך עמוד הפייסבוק של המועצה האזורית חוף הכרמל))
ראש המועצה אסיף איזק ומוש בן ארי (צילום: (מתוך עמוד הפייסבוק של המועצה האזורית חוף הכרמל)

היזם התלונן וחטף צו פינוי

גרסה פתלתולה נוספת שמספקת המועצה לחברי המליאה נוגעת למגעים שקיימה המועצה עם יזמים נוספים, אשר מחו על הניסיון למסור את ניהול החוף לידי בן ארי בהליך מזורז ולא תחרותי.

המועצה טוענת כי טענות על אופיו של המכרז שפורסם לא הגיעו מהמתמודדים על המכרז עצמם: "נדגיש כי איש מבין הגורמים שהביעו עניין במכרז לא העלה טענות כלשהן בפני המועצה כנגד תנאי המכרז".

עם זאת, שניים מהיזמים שהביעו עניין להתמודד על ניהול החוף, ושוחחו עם זמן ישראל, הביעו תמיהה על כך שלמרות ה"חיפוש האינטנסיבי" עליו מצהירה המועצה, לא פנו נציגיה לגורמים המפעילים עסקים ויזמויות באזור עתלית.

השניים גם הביעו חשש מפני העדר שוויוניות של התהליך, ותמיהה על ההכרזה המוקדמת על ספק יחיד ובלבדי, שרק אחריו מגיע מכרז "שוויוני" כביכול.

אחד היזמים הללו הוא רוני לוריאן, המפעיל זה 22 שנים מועדון גלישה בחוף נווה ים הסמוך לחוף המבצר בעתלית. לוריאן פנה למנהל מחלקת איכות הסביבה במועצה (הממונה על החופים) בפברואר האחרון, וקבל נגד ההליך של מכרז יחיד.

במכתבו מפרט לוריאן שני יזמים, את עצמו ויזם נוסף מהעיר נשר: "הנני מתכבד להודיעך כי קיימים יזמים נוספים, בתוכם גם תושבי חוף הכרמל, היכולים ומעוניינים לקדם תכניות קיימות בחוף המבצר. על כן אבקשך לכלול ספקים אלו, במכרז זה ולהימנע בשלב זה מפניה לספק יחיד", כתב שם.

למכתב זה לא קיבל לדבריו שום תגובה, אך פחות מחודש לאחר מכן קיבל צו פינוי למועדון הגלישה שברשותו, תוך דרישה לבצע את הפינוי תוך עשרה ימים. לוריאן טוען כי מדובר על פניו נראה כצעד נקמני של המועצה, שנולד בעקבות מכתבו.

לדברי לוריאן, "במשך שנים שכרנו מקום מנווה ים, כאשר הקיבוץ היה אחראי לחוף. מאז שהחופים עברו לרשות המועצה אני וגם הבעלים של המועדון השכן בשיחות הסדרה מתמשכות עם המועצה כיוון שהפעילות נחשבת 'שימוש חורג' על פי רשות המקרקעין. היו לנו עשרות פגישות עם בכירי המועצה, ובהם גם חוף המבצר הוזכר. כך שהטענה שלהם כאילו 'אינם מכירים' יזמים שהיו יכולים ומעוניינים לשאת בעול התפעול של החוף היא היתממות במקרה הטוב".

"היו לנו עשרות פגישות עם בכירי המועצה, ובהם גם חוף המבצר הוזכר. כך שהטענה שלהם כאילו 'אינם מכירים' יזמים שהיו יכולים ומעוניינים לשאת בעול התפעול של החוף היא היתממות במקרה הטוב"

לדבריו, "הסכמנו כבר לפני חודשים רבים לתשלום אגרה בגובה של 18 אלף שקלים בשנה, אך נותר ויכוח לגבי התקופה הקודמת. מועדוני הגלישה מספקים שירות חשוב לקהילה, ועל כך יש הסכמה גם של בכירי המועצה.

"מוזר מאד שדווקא אחרי שאני פונה במכתב בעניין המכרז ממהרים להוציא לעסק שלי דרישת פינוי בתוך עשרה ימים, ואפילו לא מוכנים לשמוע על דחייה, בזמן שאני בבית בבידוד בעקבות התפרצות הקורונה, ושהמועצה נמצאת בחופשה. הם גם לא עונים כמובן לפניות שלי. נראה לי שזוהי הרתעה או התתנכלות נגדי, בעקבות המכתב שלי שפגע ביכולת שלהם להמשיך בהליך של ספק יחיד".

"מוזר מאד שדווקא אחרי שאני פונה במכתב בעניין המכרז ממהרים להוציא לעסק שלי דרישת פינוי בתוך עשרה ימים, ואפילו לא מוכנים לשמוע על דחייה, בזמן שאני בבית בעקבות הקורונה, וכשהמועצה בחופשה"

מדוברות המועצה נמסר בתגובה: "מועדון הגלישה פועל במקום ללא רישיון עסק. הדרישה להסדרת עסקים ברישיון אינה דרישה אישית או נקמנית כלפי מר לוריאן ולא כלפי אף אדם אחר – כל בעל ובעלת עסק במועצה נדרשים להסדיר לעסק שלהם רישיון עסק. מטרת רישוי העסקים היא להבטיח את בריאות הציבור ואת שלומו בכל עת, ואין לכך כל קשר למצב נגיף הקורונה בישראל".

מהמועצה לא נמסרה התייחסות לדיוני ההסדרה המתמשכים מול מועדוני הגלישה שפעלו לצד הקיבוצים.

חוף המבצר בעתלית (צילום: Hadas Parush/Flash90)
חוף המבצר בעתלית (צילום: Hadas Parush/Flash90)

דרוש: אמן שמפעיל חוף

גם הניסוחים במכרז סופגים ביקורת קשה. 50% מהניקוד במכרז אמור להינתן על מה שמכונה "התקופה השנייה" של המכרז – הפעלת החוף במשך 5 שנים לאחר שיאושרו על ידי ועדות התכנון ומשרד הפנים התכניות לפיתוח החוף שיגיש היזם הזוכה. אולם הדרישות לתקופה זו הועתקו כמעט אחד לאחד מהנימוקים שניתנו בהצעה לספק יחיד, והן עמומות וסתמיות, ללא פירוט כמותי או מהותי.

כך, למשל, כולל המכרז "מאפיינים" שפורטו כחלק מההתרשמות של בכירי המועצה מההתקשרות המתוכננת עם בן ארי, ובהם "חיבור לקהילה ודיאלוג עם התושבים", "חוויה רגועה בלב סערת החיים", "בית לצעירי המועצה", "מקום של הקהילה, עבור הקהילה ובאמצעותה" ו"מקום שנעים לשהות בו, לחזור אליו".

המכרז לא מפרט על פי אילו קריטריונים יינתן הניקוד לזוכים בסעיפים אלו (כאמור, 50% מהמכרז), וכיצד ייקבע כי זכיין מסוים יוכל להבטיח, למשל, "מקום שהוא בית", או אפילו למה הכוונה באמירה רוחנית שכזאת.

סתירות ותמיהות קיימות גם בדרישות הסף של הניגשים למכרז. כך, למשל, נדרש מגיש ההצעה להיות בעל "ניסיון מוכר בחמש השנים האחרונות ברציפות בהפעלת חוף רחצה מוכרז במדינת ישראל". דרישה זו נחשבת חריגה, מכיוון שלאורך קו החוף של מדינת ישראל לא קיימים, בהגדרה, חופים המופעלים על ידי יזמים פרטיים, וכאלה מצויים רק בחוף אילת ובחופי הכנרת.

בנוסף נדרש המציע לניסיון של 5 שנים "בהפעלת מיזמים קהילתיים בתחומי האמנות, המשלבים אמנים מקומיים, אירועי סדנאות, רעיונות חברתיים ויצירה". דרישה זו מתנגשת לכאורה עם הדרישה לחוף אקולוגי, השומר על "חוויה רגועה".

האם יורשה לזכיין להשמיע מוזיקה בחוף ולקיים מופעים פומביים?

המכרז לא מפרט בנקודה זו, אך נזכיר שבן ארי הוא אחד היזמים הבודדים בישראל – אולי אף היחיד – שגם עונה להגדרה "פעיל מיזמים קהילתיים בתחומי האמנות", וגם "מפעיל חוף רחצה מוכרז".

מדוברות המועצה לא נמסרה התייחסות פרטנית לטענות על הניסוחים וההגדרות הפגומות, לכאורה, במכרז, על אף בקשתנו.

חוף המבצר בעתלית (צילום: Doron Horowitz/Flash90)
חוף המבצר בעתלית (צילום: Doron Horowitz/Flash90)

המכרז לא תפור, הוא מחופף

למרות הפנייה של המועצה לחברי המליאה בימים האחרונים, לא בטוח שכל חבריה השתכנעו. חבר המועצה שי גלבוע מפקפק ביעילות המהלך, ובמסירת תכנון החוף והסביבה לידי יזמים פרטיים, במקום לשמר אותו בידיים ציבוריות.

"אני מאוכזב. הרעיון היה לעשות תכנון כוללני של כל המתחם הצפוני של עתלית שכולל הרבה אתרי תיירות כמו נחל אורן, מחנה המעפילים, חורשת אהרונסון ועוד, כולל חוף הים והמבצר", אמר גלבוע לזמן ישראל. "זה אזור מקסים ונטוש. האינטרס שלנו היה להיכנס לתכנון גדול ברמה בינלאומית כדי שתוך עשר שנים המתחם יהפוך לנכס עבור עתלית וחוף הכרמל, בהובלת המועצה.

"ההתעסקות הנפרדת בחוף המבצר היא נחמה פורתא, כשברקע חיל הים ממשיך לבנות על שטחים בחוף עליהם השתלט לפני 40 שנה. זה אומר שאנחנו ממשיכים במחטפים על פני מחטפים, בלי יכולת להגיב.

"עתלית היא ישוב חלש שהמדינה מפוצצת ביחידות דיור. ראש המועצה רצה לשחרר משהו מהחוף, שמשמש כמזבלה, והגישה חיובית, אבל המועצה לא עברה דרך הועד המקומי של עתלית ולא סופרת אותו. ממשיכים להתעלם מעתלית".

"ההתעסקות הנפרדת בחוף המבצר היא נחמה פורתא, כשברקע חיל הים ממשיך לבנות על שטחים בחוף עליהם השתלט לפני 40 שנה. זה אומר שאנחנו ממשיכים במחטפים על פני מחטפים, בלי יכולת להגיב"

איך אתה מסביר את הפער בין תכנית כוללנית מרהיבה לשימור אתרים ציבורי, לבין הליך מזורז של ספק יחיד לחוף?

"אני שמח שהחברים בוועדת החופים הצליחו להניע את המועצה לתקן את המכרז. אבל למועצה הזאת אין חברה כלכלית שמתמחה בדברים האלה, וזאת התוצאה של החובבנות הזאת. המועצה מלאה בכוונות טובות אבל הליך כזה דורש תכנון מסודר, ואין למועצה את הכלים המתאימים לכך.

"החוף הזה מזוהם, מלא בקרוונים, עולה למועצה המון כסף ועשו שם הרבה טעויות. אני לא רואה איך יזם בודד יצליח לשמור בעצמו על חוף נקי כל כך, כשעם ישראל ינהר בהמוניו ובאוטובוסיו. אני לא חושב שהמכרז תפור. אבל הוא מחופף".

"עוד לא הגעתי למכרז"

בינתיים נראה שבן ארי עצמו, שהיה אמור להיות ספק יחיד על פי הצהרות המועצה, טרם ניגש לדבריו למכרז הפתוח, ואף משמיע קולות הסתייגות ממנו.

"עוד לא הגעתי למכרז, לא הייתי שם כמה חודשים. אני יכול לעזור בלבנות שם גוף כזה של מקומיים שבונים תרבות סביב גלישה. מעבר לזה אין לי מה לומר. יש קורונה בחוץ, אין שום דבר בכלל", אמר לי הזמר.

באשר לכוונותיו המוקדמות, בן ארי הוסיף: "עשיתי (בזמנו) פגישה שקופה עם כל הגופים הירוקים והלא-ירוקים והתייעצו איתי. יש לי את החוף הכי מצליח והאקולוגי הראשון בישראל. חוף שמביא תרבות. אסיף (ראש המועצה) לא היה קשור לשום דבר שאמרתם, הוא רק קרא לי לבוא לתת ייעוץ לרעיונות לחופים. הוא מחפש דרך להסדיר את זה. הוא לא אדם רע, הוא לטובתכם".

אז תיגש למכרז או לא?

"אגש אם תהיה התגבשות של משהו יצוק שקשור לתרבות. יש לי כבר חוף ולא צריך יותר מזה. אם אני אוכל לבנות קונספט עם עוד קבוצה מקומית של גולשים אז אולי זה יהיה מעניין. אבל אם זה רק לבוא למכור נקניקיות על החוף או וואטאבר, זה ממש לא מעניין".

המועצה: "ביצענו חיפוש אינטנסיבי"

מדוברות המועצה נמסר בתגובה: "הטענות השונות נגד המכרז נובעות מטעמים שונים, ובמקרים רבים מחוסר בקיאות בנושא. ההליך המכרזי בעיצומו. המועצה האזורית חוף הכרמל רואה בחופי הים משאב לאומי בעל חשיבות רבה לציבור ולדורות הבאים. לאור זאת פועלת המועצה בנחרצות כדי להגן על החופים לרווחת המתרחצים והסביבה.

"חוף המבצר הוא חוף פתוח שאינו מוכרז לרחצה, אך אלפי מבקרים פוקדים אותו מדי שבוע וזקוקים לשירות מתאים. על מנת לשפר את השירות לתושבים ולמבקרים בחוף המבצר, החליטה המועצה לפתח את חוף המבצר כחוף סביבתי-אקולוגי, אשר יתפקד כחוף מוכרז ובמקביל יספק למבקרים חוויית אירוח ייחודית, שונה מהקיים בחופים האחרים.

"לצורך כך נדרש לקדם תכנית מתאר חדשה לחוף מול מוסדות התכנון, לאשר את הכרזת החוף מול משרד הפנים, לבצע עבודות בינוי והנגשה ולאחר מכן להפעיל את החוף כחוף מוכרז. מדובר בתהליך ארוך ומסודר שיתבצע בפיקוח כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, ולא כפי שמשתמע מהכתבה כאילו 'החוף נמסר' לגורם מפעיל.

"לאחר חיפוש אינטנסיבי ברחבי המדינה נמצא רק זכיין אחד בעל ניסיון מתאים, אשר מפעיל חוף במתכונת דומה בעיר אילת. במטרה להבטיח שקיפות, פרסמה המועצה ברבים את כוונתה להתקשר עם הזכיין, ואף הזמינה את הציבור להפנות אליה זכיינים רלוונטיים אחרים במידה ויש כאלה.

"לאחר שהתקבלו במועצה פניות משלושה גורמים הטוענים כי יש גם להם ניסיון ואמצעים מתאימים לבצע את כל העבודה (קידום תכנית מתאר, הכרזת חוף וכן הלאה), פרסמה המועצה מכרז פומבי על מנת לבחור בין כל הגורמים הרלוונטיים באופן שוויוני והוגן. תנאי המכרז נוסחו באופן שיאפשר השתתפות של מרב הגורמים, לרבות אפשרות להגשת הצעה משותפת של שני גורמים שיש להם ביחד את הניסיון הנדרש, וזאת במטרה לעודד תחרות מקסימלית אשר תביא לתוצאה הטובה ביותר עבור הציבור.

"איש מבין הגורמים שהביעו עניין במכרז לא העלה טענות כלשהן בפני המועצה כנגד תנאי המכרז, כפי שנטען בכתבה. ככל הנראה הטענות מועלות על ידי 'בעלי עניין' המסתירים את המניעים האמיתיים שלהם. כל הטענות המועלות בכתבה נגד תנאי המכרז חסרות בסיס ונובעות ככל הנראה מחוסר הבנה או חוסר בקיאות. עלות הקמת חוף מוכרז, על פי הנחיות משרד הפנים, נאמדת בכ-1.2 מיליון שקל שמרביתם ממומנים על ידי המדינה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לגבי מועדוני הגלישה, דובר המועצה, לפחות אינו יודע ואינו מדייק: מועדון גלישה בחוף הכרמל אינו צריך רשיון עסק ופועל במקום עשרות שנים בהסדרים של מיקום ובתמיכת גורמים במועצה. (רשיון עסק יוצ... המשך קריאה

לגבי מועדוני הגלישה, דובר המועצה, לפחות אינו יודע ואינו מדייק:
מועדון גלישה בחוף הכרמל אינו צריך רשיון עסק ופועל במקום עשרות שנים בהסדרים של מיקום ובתמיכת גורמים במועצה. (רשיון עסק יוצא רק לתקופת הקייטנות בקיץ והמועדון מקבל אותו מזה שנים תוך עמידה בכל הדרישות)
על כן משונה שדווקא לאחר התנגדות לספק יחיד נדרש פינוי? אם לא זה המצב, מן הראוי שהמועצה תכריז על תמיכה במפעל חברתי כמו מועדוני הגלישה, ותבהיר שמחפשים פתרון לפעילות הגלישה תוך שמירה על הקיים.

לכתבה המלאה עוד 2,083 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 27 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

דיווח באיראן: לפי טיוטת ההסכם, מצר הורמוז ייפתח והמצור הימי יוסר

ילדה בת שבע נורתה למוות בערערה; המשטרה עצרה מספר גורמים שלפי החשד קשורים לירי ● כמה רחפני נפץ של חזבאללה פגעו בצפון הארץ, בקרבת גבול לבנון ● צה"ל קרא לאוכלוסייה בלבנון להתפנות מהעיר צור ומאתרים בסביבתה ● ההצבעה בקריאה ראשונה על פיזור הכנסת תיערך ביום שני הקרוב; טרם נקבע מועד הבחירות

לכל העדכונים עוד 26 עדכונים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

פסילוסיבין ככיוון מבטיח לטיפול ב-PTSD בארץ

מאז ה-7 באוקטובר אנחנו מתמודדים לא רק עם שיקום בתים וקהילות, אלא גם עם שיקום נזק בלתי נראה: שיקום התודעה.

הנתונים שמצטברים מהשטח מציירים תמונה מוכרת מדי למי שעוסקים בבריאות הנפש – גל מתמשך של הפרעות דחק פוסט־טראומטיות, דיכאון וחרדה, שמאתגר את המערכות הקיימות ודורש מענה רחב, מהיר ומדויק.

פרופסור איל פרוכטר הוא שותף מייסד ומנהל תחום רפואה ומדע קולקטיב עיקר - השותפות לחוסן בישראל.

ד"ר נדיה ליסובודר היא יועצת קלינית CRO, מייסדת ומנכ"לית של גליל מחקר ביו-רפואי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 849 מילים
אמיר בן-דוד

מדינה במבצע חיסול

ספק אם יש מישהו במדינה שמסוגל לדקלם את שמות כל "ראשי הנחש" שישראל חיסלה מאז השבעה באוקטובר. והלילה חיסלנו – בפעם המי יודע כמה – את ראש הזרוע הצבאית של חמאס ● וגם: הווטו האמריקאי בצפון ● האיום הדרמטי של רוסיה ● התפנית המעודדת בגוש עציון ● מבזק ספורט ● ועוד...

הרמטכ״ל אייל זמיר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ״ץ בדיון בקריה ב-26 במאי 2026 (צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
מעיין טואף/ לע״מ

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

להקים את הסנהדרין

ראוי להקים בישראל את מוסד "הסנהדרין". המערכת הפוליטית סרחה ויוקרתה מצויה בשפל עמוק ברחוב הישראלי. פוליטיקאים רדודים וברוטליים בהתנהגותם החדירו נורמות פסולות לחיים הציבוריים והשחיתו את המערכת הפוליטית.

אנו זקוקים לסוג של חבר מושבעים או בית מגוון בהרכבו, שיהווה מקור השפעה והשראה למנהיגים ולציבור הרחב וישפיע על השיח הציבורי, וזאת בהיעדר ריסון של מקבלי ההחלטות.

משה בן עטר הוא פובליציסט, מחבר הספר "המסע לישראל האחרת". עסק שנים בתכנון אסטרטגי והיה מנכ״ל המועצה הציונית בישראל, מנהל כפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי, ומנהל המכון למחקר וחינוך בקרן כצנלסון. היה יועצם של כמה שרים ויועץ ליצחק הרצוג. כיום יו"ר המועצה הציבורית היהודית דרוזית. חבר בקבוצת מפקדים למען ביטחון ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 632 מילים ו-1 תגובות

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הרב לנדו קבר את חוק הפטור והותיר את נתניהו בהלם

אנשי ראש הממשלה היו בטוחים שהצליחו לגבש רוב שיאשר את חוק ההשתמטות ויבטיח את שלמות הקואליציה ● אבל אז הגיע מנהיג הליטאים, הדהים את הח"כים החרדים, והטיל וטו שריסק אלפי שעות של תרגילים פוליטיים ● נתניהו מבועת מהאפשרות שהברית תתפרק לקראת הבחירות, אבל ההחלטה של הרב לנדו מעידה שגם ראש הממשלה כבר לא שולט באירוע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,052 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

במזה"ת החדש, הבלוקצ'יין ניצח את הסנקציות

איראן גובה דמי מעבר לא חוקיים במצר הורמוז בהיקף של מיליארדים, ועוקפת את הסנקציות שהוטלו עליה באמצעות תשתית פיננסית פרטית הקשורה בטבורה לצמרת הממשל האמריקאי ולכלכלת ארה"ב בכללותה ● הממשל והרשויות בארה"ב פועלים מול התופעה בשני קולות מנוגדים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,143 מילים

ריאיון המסע פורץ הדרך של הרופאה הדרוזית הראשונה

ד"ר נאדיה ח'יר, שזכתה בשבוע שעבר בפרס יוקרתי למנהיגות נשית, נזכרת בימים שבהם לנשים דרוזיות היה אסור לנהוג או ללמוד באוניברסיטה ● ההחלטה ללמוד רפואה נולדה מתוך רצון לעזור לנשים בקהילה שסירבו להיבדק אצל רופאים גברים – ודרשה פגישה חשאית עם מנהיג העדה כדי לקבל אישור חריג

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

בצפון, המורתע הפך למרתיע

יותר מ־130 תקיפות בשבוע אחד ו־11 חיילי צה"ל שנהרגו מאז הפסקת האש אינם עוד "הפרות" נקודתיות, אלא סימן לשינוי מאזן ההרתעה בצפון ● חזבאללה זיהה את נקודת התורפה הישראלית ברחפני הנפץ, הקפיא בפועל את תנועת הכוחות בתוך לבנון והרחיב בהדרגה את טווח הפגיעה גם לתוך ישראל ● כל עוד הדרג המדיני מרסן את התגובה, הארגון ימשיך לפרש את הזהירות הישראלית כחולשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 850 מילים

הפלירטוט החרדי עם איזנקוט הוא בעיקר מסר לנתניהו

החרדים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד לשון המאזניים באמצעות פלירטוט פומבי עם איזנקוט, אבל האיום על נתניהו נשען על בלוף כפול: הם לא באמת בדרך לממשלת מרכז–שמאל, ומתווה הגיוס של איזנקוט רחוק מאוד ממה שהם מבקשים ● המטרה הפוליטית ברורה: ללחוץ על הליכוד, לבלבל את הגוש שממול ולנסות להפוך את איזנקוט לגלגל חמישי בקואליציית נתניהו הבאה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 780 מילים

חלף עם הרוח

מה שהתחיל בהתעלמות מהתושבים הדרוזים, מסתיים ברפיסות וחוסר משילות ● ממשלת ישראל שלחה את חברת "אנרג'יקס" להקים טורבינות רוח בצפון רמת הגולן, וברגע האמת נטשה אותה לבד מול אלימות המפגינים ● המפכ"ל נתן את ברכת הדרך אבל לשטח הגיעו שישה שוטרים, ונתניהו הבטיח להקים צוות בין-משרדי אבל התאייד ● ניר ישועה, מנכ"ל אנרג'יקס: "ברמת הגולן לא הייתה משטרה ולא מדינה"

לכתבה המלאה עוד 1,484 מילים ו-2 תגובות

הקרב על הדמוקרטים מתחיל בכיבוש

ריאיון העיתונאי והיוצר הדוקומנטרי נועם שיזף קורא להתפקד לדמוקרטים כדי להקים בתוך המפלגה בלוק אנטי־כיבוש, שילמד מהמתנחלים בליכוד איך מפעילים לחץ פוליטי מבפנים ● בריאיון לזמן ישראל הוא מסביר למה בעיניו הפלת ממשלת נתניהו אינה מספיקה, מדוע השמאל חייב לחזור לומר "כיבוש", ולמה אין דרך לסיים אותו בלי לשנות את האלקטורט היהודי

לכתבה המלאה עוד 1,948 מילים ו-4 תגובות

משחק כפול בביירות

נביה ברי, מנהיג תנועת אמל והשותף הבכיר של חזבאללה בדואופול השיעי בלבנון, פועל מאחורי הקלעים כדי לשמר את מעמדו הפוליטי ● בעוד שהרס כפרי הדרום מעורר זעם ציבורי גובר נגד ארגון הטרור, ברי ממתין לשעת כושר כדי להציג את עצמו כאלטרנטיבה מתונה – אך בינתיים ממשיך להעניק לחזבאללה מטרייה הפוליטית

לכתבה המלאה עוד 1,270 מילים

מופע ההתקרבנות של עו"ד ציון אמיר מול שופטי בג"ץ מוכיח כי מטרתו העיקרית של שר המשפטים היא לסחוט פרובוקציה ● למרות שהשר מייבש בתי משפט במכוון וממציא חוקי בחירה חדשים, נציגו מתעקש להציגו כמי שמציל את הסדר התקין ● השופטים, שמבינים את המלכוד, מנסים לאלץ את לוין למינויים טקטיים כדי לא להעניק לו עילה פוליטית נוספת להתנגחות במערכת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 930 מילים

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.