JavaScript is required for our website accessibility to work properly. היועמ"ש מבקש להסדיר את ניגודי העניינים של נתניהו. בהצלחה עם זה | זמן ישראל
בנימין נתניהו, אביחי מנדלבליט (צילום: פלאש90)
פלאש90

היועמ"ש מבקש להסדיר את ניגודי העניינים של נתניהו. בהצלחה עם זה

נתניהו נכשל כישלון חרוץ בהסדרת ניגודי העניינים שלו בקדנציות הקודמות - ניגודי עניינים שהובילו להעמדתו לדין בעבירות חמורות ● זה לא מונע ממשרד המשפטים להפגין אופטימיות שהפעם זה יסתדר ● בשבוע שעבר העביר מנדלבליט הסדר ניגוד עניינים בקשר למעורבותו של נתניהו בהחלטות הנוגעות לרשויות החוק ● אבל אפילו על הסדר הניגוד העניינים הרגיל נתניהו עדיין לא חתם ● פרשנות

בכל הנוגע להתנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אנשי משרד המשפטים הם אופטימיסטים מושבעים – אנשים מלאי תקווה וציפייה שיקרו רק דברים טובים, אפילו אם הניסיון מלמד שהסיכוי לכך הוא אפסי.

נתניהו נכשל כישלון חרוץ, טוטאלי – ואלה עוד מילים עדינות – בהסדרת ניגודי העניינים שלו בקדנציות הקודמות. כישלון כל כך קולוסאלי, שהוא הוביל בין היתר להעמדתו לדין בעבירות של לקיחת שוחד ומרמה והפרת אמונים.

נתניהו נכשל כישלון חרוץ, טוטאלי – ואלה עוד מילים עדינות – בהסדרת ניגודי העניינים שלו בקדנציות הקודמות. כישלון כל כך קולוסאלי, שהוא הוביל בין היתר להעמדתו לדין בעבירות של לקיחת שוחד ומרמה והפרת אמונים

והנה כעת, עם הקמת ממשלה חדשה, במשרד המשפטים פועלים כאילו דבר לא השתבש בעבר. שוב פועלים לגבש עם נתניהו הסדר ניגוד עניינים לחתימתו. כאילו חתימתו שווה משהו. כאילו הכלים המנהליים הרגילים רלוונטיים כשמדובר באיש כמו נתניהו.

לפני כמה ימים העבירו אנשי מחלקת ייעוץ וחקיקה לעורכי דינו של נתניהו, לחתימתו, הסדר ניגוד עניינים הנובע ממעמדו כנאשם. בהודעה שהוגשה במקביל לבג"ץ, במענה לעתירת התנועה לאיכות השלטון, נמסר כי במהלך החודש וחצי האחרונים פעל משרד המשפטים לגבש את ההסדר, שאמור להטיל על הנאשם נתניהו מגבלות בעניינים הנוגעים למערכת אכיפת החוק.

התנועה לאיכות השלטון גם דרשה בעתירתה, שהוגשה ערב הקמת הממשלה, שלא תהיה כל זיקה בין השר המיועד לביטחון פנים לבין ראש הממשלה. נתניהו הקשיב בקשב רב, ומינה את גדול מלחכי פנכתו – אמיר אוחנה – לשר לביטחון פנים.

התנועה לאיכות השלטון דרשה שלא תהיה כל זיקה בין השר המיועד לביטחון פנים לבין ראש הממשלה. נתניהו הקשיב בקשב רב, ומינה את גדול מלחכי פנכתו, אמיר אוחנה

למעשה מדובר בשני הסדרי ניגוד עניינים. ההסדר האחד הוא הסדר כללי, הנעשה לכל חבר בממשלה. עם מינויו לתפקיד, אמור כל אחד מהשרים למלא שאלון, שנוסחו אושר על ידי היועץ המשפטי. זאת, לצד הצהרת הון שהשר החדש (או המתמנה מחדש) מוסר למבקר המדינה, במסגרת הכללים למניעת ניגוד עניינים (הקרויים "כללי ועדת אשר").

על פי הנוהל שפרסם היועץ המשפטי עצמו, על השרים למלא את השאלון "בהקדם האפשרי", ולכל המאוחר בתוך 30 יום מכניסתם לתפקיד.

האם נתניהו כבר השיב על שאלון זה? והאם כבר גובש על בסיסו הסדר ניגוד עניינים כללי? לפי הודעת היועמ"ש לבג"ץ מיום חמישי האחרון, השאלון נמסר לעורכי דינו של נתניהו ב-19 במאי, יומיים לאחר השבעת הממשלה החדשה. בינתיים הספיקה המשנה ליועמ"ש, דינה זילבר, להיפגש עם באי-כוחו של נתניהו בעניין השאלון, במהלך חודש יוני.

נכון לרגע זה, הרבה מעבר ל-30 הימים שקובע נוהל היועמ"ש, נתניהו טרם מסר את השאלון.

נוהל היועץ לא מסתפק בכך שהשר צריך למסור את התשובות לשאלון בתוך 30 יום, אלא שהוא עצמו (ולא עורכי דינו) אמור להיפגש עם נציג היועמ"ש. אחרי שיימסרו התשובות לשאלון, אמורה המשנה ליועמ"ש לבחון את התשובות, ועל בסיסן לגבש טיוטת חוות דעת, להפנות שאלות נוספות לשר הרלוונטי, לקבל תשובות בתוך 10 ימים לכל היותר – ולערוך טיוטת הסדר ניגוד עניינים כללי.

כל זה טרם קרה עם נתניהו.

ראש הממשלה כבר הוכיח בעבר שהוא נכון לפעול בניגוד לכללים, מה שסיבך אותו בפלילים. אבל למשרד המשפטים דבר לא בוער, שם ממשיכים להאמין במינהל תקין, אפילו כשמדובר בנתניהו.

ראש הממשלה כבר הוכיח בעבר שהוא נכון לפעול בניגוד לכללים, מה שסיבך אותו בפלילים. אבל למשרד המשפטים דבר לא בוער, שם ממשיכים להאמין במינהל תקין, אפילו כשמדובר בנתניהו

מנדלבליט שומר את הקלפים קרוב לחזה

הסוג השני של הסדר ניגוד עניינים הוא הסדר ספציפי הנובע מהעובדה שבראשות הממשלה מכהן אדם העומד למשפט פלילי בעבירות חמורות. בכך התמקדה עתירת התנועה לאיכות השלטון – ביצירת כללים שימנעו מנתניהו לגעת בנושאים הנוגעים למערכת המשפט ולמערכת אכיפת החוק. במידת האפשר, כמובן. לא כל דבר אפשר למנוע ממנו.

כך למשל, ביום רביעי הקרוב עתידה הכנסת לבחור, בהצבעה חשאית, שני נציגים מטעמה לוועדה לבחירת שופטים. ארבעה ח"כים הציבו את מועמדותם – צבי האוזר ואסנת מארק (שנמנו כמועמדי הקואליציה בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול-לבן), ולצידם הח"כיות קארין אלהרר ואיילת שקד מהאופוזיציה (או כביכול מהאופוזיציה). אין כוח בעולם שיכול למנוע מנתניהו להשתתף בהצבעה הזו.

לצד זאת, חובה למנוע מנתניהו להשפיע בכל דרך – ישירה או עקיפה – על הליכי מינוי מפכ"ל המשטרה, או פרקליט המדינה, ואף היועץ המשפטי לממשלה, שיסיים את כהונתו בעוד כשנה וחצי. הסדר ניגוד העניינים בהקשר זה הוא העומד על הפרק.

חובה למנוע מנתניהו להשפיע בכל דרך – ישירה או עקיפה – על הליכי מינוי מפכ"ל המשטרה, או פרקליט המדינה, ואף היועץ המשפטי לממשלה. הסדר ניגוד העניינים בהקשר זה הוא העומד על הפרק

לאחר שטיוטת ההסדר הועברה לאנשי נתניהו שלשום, עומדים לרשותו 10 ימים להעביר את הערותיו או הסתייגויותיו. מנדלבליט ציין בהודעתו כי בהתאם לנוהל, ההגבלות הנכללות בטיוטת ההסדר חלות כבר מעכשיו, באופן חד-צדדי, עוד לפני שנתניהו חתם.

מה נכלל בטיוטת ההסדר? היועץ המשפטי שומר את הקלפים קרוב לחזה. בינתיים, לשון ההודעה לבג"ץ חושפת רק בקווים כלליים מה יש שם:

"טיוטת ההסדר מתייחסת לניגוד העניינים המתעורר בהיבטים הנוגעים למינויים במשטרת ישראל, ובתפקידי מערכת אכיפת החוק במשרד המשפטים; בהיבטים הנוגעים למעמדם, למילוי תפקידם ולתקציבם של היועץ המשפטי לממשלה, פרקליטות המדינה ואגף החקירות והמודיעין במשטרה, וכן גורמים אחרים במשרד המשפטים בהקשר של מניעת שחיתות וטוהר מידות; בעניינים הנוגעים לוועדה לבחירת שופטים; בהחלטות הנוגעות לעדים ונאשמים במשפט; בחקיקה הנוגעת לעבירות טוהר מידות או למשפט; ובהחלטות בתחום התקשורת שיש להן זיקה למשפט".

על פני הדברים, הרשימה הזו עשויה לכלול נתחים מאוד רחבים מתחומים שבהם הממשלה תבקש ליישם מדיניות. זה עניין מרחיק לכת: נתניהו יהיה מנוע מלגעת בכל הנושאים האלה.

אם הממשלה תבקש לערוך תיקוני חקיקה בעבירות של שוחד או מרמה והפרת אמונים, אם הממשלה תבקש לערוך רפורמה בהליכי מינוי פרקליט המדינה, אם הממשלה תבקש לעשות שינוי בתקצוב אגפים שלמים במשרד המשפטים והמשרד לביטחון פנים – נתניהו יצטרך להימנע מלהתקרב לאזורים הללו.

השפעה מתחת לשולחן תמיד אפשרית

שתי שאלות מתעוררות: האם זה יספיק? ומה עשויה להיות הסנקציה על הפרה?

לשאלה הראשונה, התשובה היא שהדבר תלוי במידה שבה יוטמעו אמצעי פיקוח מטעם היועץ. השפעה מתחת לשולחן תמיד אפשרית. על כס השר לביטחון פנים לא יושב אדם הידוע בגישתו המנוכרת לנתניהו. אם ראש הממשלה יבקש, אוחנה עשוי להיעתר. האם שיחה ביניהם בנושאים הנכללים בהסדר ניגוד העניינים של נתניהו, מותרת בכלל? האם ניתן לפקח על תכני שיחות כאלה? צריך מידה בריאה של אמונה תמימה באסרטיביות של מנדלבליט, כדי להניח שהוא ינקוט נגד נתניהו גישה חשדנית.

השפעה מתחת לשולחן תמיד אפשרית. על כס השר לביטחון פנים לא יושב אדם הידוע בגישתו המנוכרת לנתניהו. האם שיחה ביניהם בנושאים הנכללים בהסדר ניגוד העניינים של נתניהו, מותרת בכלל?

מנדלבליט יכול היה, למשל, להודיע כי נוכח החלוקה הפריטטית של משרדי הממשלה ב"ממשלת החילופים" לשני מחנות, המשרד לביטחון פנים ומשרד המשפטים אינם יכולים להיות מסונפים לנאשם בפלילים.

בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול-לבן נקבע כי משרד המשפטים הוא "של גנץ", והמשרד לביטחון פנים "של נתניהו". פירוש הדבר שנתניהו יכול לפטר את השר לביטחון פנים, והדבר יוצר מנגנוני שליטה הלכה למעשה, בין אם הדבר כתוב במפורש או לא. מנדלבליט יכול היה להתערב בסעיף זה של ההסכם הקואליציוני. הוא בחר שלא לעשות כך.

לשאלת הסנקציה: הסדר ניגוד עניינים פועל בתחום המשפט המינהלי. הפרה בעניינו היא מינהלית והסנקציה אמורה להיות מינהלית. בעניינם של נבחרי ציבור – ובוודאי כשמדובר בראש ממשלה – הטלת סנקציה מינהלית הופכת להיות עניין מורכב יותר, אם לא ממש בלתי אפשרי.

במסגרת העתירות נגד הטלת המנדט על נתניהו, כתב היועמ"ש לבג"ץ כי "כהונתו של ח"כ נתניהו כראש ממשלה תהיה כפופה להסדר ניגוד עניינים שייערך עמו". אבל מה פירוש "כהונתו תהיה כפופה"? ואם יפר את ההוראות, היועץ פשוט ידיח את נתניהו מכהונתו?

היועמ"ש כתב לבג"ץ כי "כהונתו של ח"כ נתניהו כראש ממשלה תהיה כפופה להסדר ניגוד עניינים שייערך עמו". אבל מה פירוש "כהונתו תהיה כפופה"? ואם יפר את ההוראות, היועץ פשוט ידיח את נתניהו מכהונתו?

כאן אולי נכנס לתמונה הכלי הפלילי. הפרת הוראות בדבר ניגוד עניינים – בין אם מדובר בכללי ועדת אשר או בהוראות מפורשות בהסדר ניגוד עניינים – עשויה להוות בנסיבות המתאימות עבירה של מרמה והפרת אמונים. מידע המתעורר אגב הליכי גיבוש הסדרי ניגוד עניינים עשוי להוות בסיס לחקירת עבירות פליליות נוספות, מקבלת דבר במרמה ועד שוחד ממש.

היסטוריה של ניגודי עניינים

נתניהו כבר הוכיח כי יש לו בעיה עם ניגודי עניינים. וכשעובד ציבור המצוי בניגוד עניינים אוחז בתפקיד ראש ממשלת ישראל, הבעיה איננה רק שלו אלא של כלל אזרחי המדינה.

ניגודי העניינים של נתניהו הם העומדים בבסיס שלוש הפרשות שבעטיין הוא עומד לדין פלילי, בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים.

נתניהו כיהן בעצמו כשר התקשורת מנובמבר 2014 ועד מאי 2017 – מהשלב שבו נטל את התיק מידיו של גלעד ארדן, וכולל התקופה שלאחר בחירות 2015, אז ייעד לעצמו את תיק התקשורת ואף הוסיף להסכמים הקואליציוניים סעיף "צ'ק פתוח" המחייב את השותפים לקואליציה לתמוך בכל יוזמה של שר התקשורת באשר היא.

"הקשר בין נתניהו לבני הזוג אלוביץ' יצר זיקה מהותית שחרגה מקשר רגיל בין גורם מפוקח לגורם בעל סמכות שלטונית", נכתב בכתב האישום נגד נתניהו, "זיקה זו העמידה את נתניהו בניגוד עניינים חריף מול בני הזוג אלוביץ'".

"הקשר בין נתניהו לבני הזוג אלוביץ' יצר זיקה מהותית שחרגה מקשר רגיל בין גורם מפוקח לגורם בעל סמכות שלטונית", נכתב בכתב האישום נגד נתניהו, "זיקה זו העמידה את נתניהו בניגוד עניינים חריף מול אלוביץ'"

מה עשה נתניהו כדי לטפל בניגוד העניינים שלו? הוא בחר להסתירו מהגורמים הרשמיים. מתוך כתב האישום: "הנאשם נתניהו הסתיר את יחסיו עם הנאשם אלוביץ' מפני גורמים רשמיים שונים ומסר לגורמים אלה מידע חלקי ומטעה על אודות טיב יחסיו עם אלוביץ'".

במאי 2015, אחרי הבחירות, שלח אליו מבקר המדינה יוסף שפירא שאלות לאיתור חשש לניגוד עניינים, כמתחייב לפי כללי ועדת אשר. נתניהו לא מילא את השאלון במשך כחצי שנה. רק לאחר פניות נוספות מהמבקר, נוכח תלונות ספציפיות על טובות הנאה שנתן נתניהו לבזק ולאלוביץ', השיב נתניהו ואף אז המשיך להסתיר את יחסיו עם אלוביץ'.

חמור מכך: באותה תקופה, לאחר בחירות 2015, פעל משרד המשפטים כדי לגבש את הסדר ניגוד העניינים של נתניהו בתפקיד שר התקשורת, נוכח העובדה שהוא אחז בידיו, מתוקף תפקידו, אינטרסים כבדי משקל של בעלי הון בולטים במשק. למרבה הצער, קצב התנהלותו של משרד המשפטים בעניין זה היה איטי להחריד.

שאול אלוביץ' מגיע לבית משפט השלום בתל אביב להארכת מעצרו בתיק 4000, 22 בפברואר 2018 (צילום: פלאש90)
שאול אלוביץ' מגיע לבית משפט השלום בתל אביב להארכת מעצרו בתיק 4000, 22 בפברואר 2018 (צילום: פלאש90)

בתקופה זו, נתניהו הסתיר גם מאנשי משרד המשפטים את מערכת היחסים בינו לבין אלוביץ'. הנוסח הראשון של הסדר ניגוד העניינים, שלשכת היועץ וינשטיין העבירה לנתניהו לחתימתו באוקטובר 2015, לא כלל כל התייחסות לאלוביץ' אלא למשרד שמרון-מלכו בלבד.

ימים אחדים לאחר מכן פירסם גידי וייץ ב"הארץ" את תחקירו על קשרי נתניהו-אלוביץ', ובלשכת היועץ הבינו שנתניהו משטה בהם.

זה היה הרקע לפעולותיו של נתניהו לטובת אלוביץ', שנעשו כולן בניגוד עניינים, מה שהוביל לחקירה פלילית ממושכת ובהמשך לאישום בשוחד נגד נתניהו. מכאן החשיבות בפעולות נחושות בתחום מניעת ניגודי עניינים בפעולותיו של נתניהו גם בממשלה החדשה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,613 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.