JavaScript is required for our website accessibility to work properly. עשר שנים של ברבריות: "סוריה כפי שאנו מכירים אותה כבר לא קיימת" | זמן ישראל
עשר שנים של ברבריות

"סוריה כפי שאנו מכירים אותה כבר לא קיימת"

האויבת המרה של ישראל אינה קיימת עוד, טוענים כרמית ולנסי ואיתמר רבינוביץ' במחקר חדש שפורסם במכון למחקרי ביטחון לאומי ● אבל שלטונו המשוקם של אסד, הנתמך על ידי רוסיה ואיראן, מציב אתגרים לאזור חדשים ● כך ניווטה ישראל את קיצה ולידתה מחדש של סוריה

עריכה

התמונות הזכורות מ-2020-2011 הן אולי כאלה של אלימות מבעיתה, כמעט בלתי נתפסת, שהוקרנו בבתי מדינות המערב כמו מחזה מקברי.

לפני עשר שנים, במרץ 2011, מפגינים בערי סוריה יצאו לרחובות ותבעו רפורמות ממשלתיות וזכויות אזרח. ההפגנות הפכו במהרה להתקוממות חמושה נרחבת נגד המשטר של בשאר אל-אסד.

בשנים שלאחר מכן, מחזות של אכזריות חסרת רחמים הפכו כמעט לדבר שבשגרה. אבל מה שככל הנראה תפס יותר מכול את תשומת הלב של המערב היה סדרת סרטונים שצילם הארגון הסוני הקיצוני דאע"ש, אשר תיעדו הוצאות להורג זוועתיות על ידי עריפת ראשים, הצתות והטבעות במים.

דאע"ש הפיץ את הסרטונים שלו, שהופקו במקצועיות, בכל העולם באמצעות הרשתות החברתיות, לתגבור מאמצי הגיוס שלו ושליטה על חוגים חדשים במערב.

רבות מהמטרות של דאע"ש בסוריה היו עיתונאים ועובדי סיוע ממדינות מערביות, והתמונות של האכזריות וההרג המבוימים אבל האמיתיים מאוד שהוקרנו בבתי מדינות המערב – לצד האלימות ההוליוודית המבוימת שאמריקאים רבים התרגלו לראות בסדרות טלוויזיה כמו "משחקי הכס", הכוללות תיאורים גרפיים של מעשי הרג ואונס – הפכו מלחמה רחוקה לאיום מקומי.

תמונות האלימות הברברית הגיעו גם אל המסכים בארץ, אבל לישראלים היו דרכים נוספות לחזות באסון המתגלגל בסוריה. אפשר היה פשוט לנסוע אל אחד ההרים הוולקניים הרבים של רמת הגולן ולהשקיף צפונה.

עמודי עשן נישאו לשמים וקולות הפיצוצים הלא כל כך רחוקים הדהדו מצידה הסורי של הרמה בשעה שג'יהאדיסטים, כוחות המשטר וצבאות זרים לחמו זה בזה לאורך הגבול הצפון-מזרחי של ישראל.

המראה ממעבר הגבול בין ישראל לסוריה בקוניטרה, 6 ביוני 2013 (צילום: AP Photo/Sebastian Scheiner)
המראה ממעבר הגבול בין ישראל לסוריה בקוניטרה, 6 ביוני 2013 (צילום: AP Photo/Sebastian Scheiner)

עבור ישראל, שום דבר במלחמה הזאת לא היה רחוק, ואף שהמדינה נמנעה מלהישאב אל תוך הביצה הסורית, בסופו של דבר לא הייתה לה ברירה אלא לנווט סביב הצדדים הרבים במלחמה והאופן שבו היא עיצבה מחדש את האזור.

"ישראל לא תפסה את ההשלכות של הסביבה הכאוטית בסוריה. היא לא תפסה בצורה נכונה את מידת ההשפעה של איראן בסוריה", אומרת כרמית ולנסי, שחיברה ספר חדש על המלחמה יחד עם איתמר רבינוביץ', לשעבר שגריר ישראל בארצות הברית.

"ישראל לא תפסה את ההשלכות של הסביבה הכאוטית בסוריה. היא לא תפסה בצורה נכונה את מידת ההשפעה של איראן בסוריה"

עשור לאחר תחילת הסכסוך, ישראל יכולה להצביע על הצלחות חשובות במדיניותה ביחס לסכסוך האלים שמתחולל על גבולותיה. אולם אף על פי שנראה כי המלחמה דועכת, עדיין מרחפים איומים מעל ישראל, גם בשעה שתשומת הלב מתמקדת בשאלה לאן מועדות פניהם  של סוריה ושל האזור כולו.

רקוויאם למה?

כותרת הספר, "רקוויאם סורי: מלחמת האזרחים ותוצאותיה" (Syrian Requiem: The Civil War and Its Aftermath), כוללת טענה נועזת. היא נשענת על הרעיון שמשהו סורי באופן מהותי גלש אל מעמקי הזיכרון לבלי שוב.

חאלב, סוריה, ביולי 2019 (צילום: AP Photo/Hassan Ammar)
חאלב, סוריה, ביולי 2019 (צילום: AP Photo/Hassan Ammar)

"סוריה השתנה לבלי הכר", אומרת ולנסי, מנהלת תוכנית המחקר סוריה במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב.

"סוריה כפי שאנו מכירים אותה – סוריה של 30 השנים האחרונות, שנבנתה על ידי חאפז אל-אסד כמדינה קוהרנטית וחזקה, שחקנית אזורית חשובה מאוד, ובמובן מסוים אפילו שחקנית בינלאומית – כבר לא קיימת היום", אומר רבינוביץ', ששימש בעבר יושב ראש צוות המשא ומתן הישראלי לשלום עם סוריה.

"סוריה כפי שאנו מכירים אותה – סוריה של 30 השנים האחרונות, שנבנתה על ידי חאפז אל-אסד כמדינה קוהרנטית וחזקה, שחקנית אזורית חשובה מאוד, ובמובן מסוים אפילו שחקנית בינלאומית – כבר לא קיימת היום"

המדינה הרוסה אחרי עשור של מלחמת אזרחים שהביאה למותם של חצי מיליון בני אדם, לעקירתה של מחצית מהאוכלוסייה ולחורבן הכלכלה. כוחות זרים – רוסיים, איראניים, טורקיים – שולטים בחלקים גדולים של המדינה. הכורדים, האוטונומים למחצה, מחזיקים בעוד 20% משטחה של סוריה.

סוריה נעלמה במובנים נוספים. דמשק, ששימשה בעבר מרכז של ספרות, מחזות וסרטי קולנוע, מרוקנת כעת מהאמנים המובילים שלה, שנמלטו ממולדתם המסוכסכת לאירופה ומעבר לה.

מורדים נגד ממשל אסד בעיר דרעא בדרום סוריה, מרץ 2011 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)
מורדים נגד ממשל אסד בעיר דרעא בדרום סוריה, מרץ 2011 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)

הדימוי של סוריה שתפס בעבר מקום חשוב בתודעתם של מנהיגי ישראל גם הוא התפוגג.

מאז קום המדינה, סוריה הייתה אחד האיומים הרציניים ביותר שניצבו בפני ישראל. היא מילאה תפקיד מרכזי ברוב המלחמות המרכזיות של ישראל, והמשיכה להילחם בישראל גם לאחר שירדן ומצרים הבינו כי הן אינן יכולות להביס את מדינת היהודים בדרך צבאית. עד 2011 היא ייצגה איום קונבנציונלי מרכזי: האויב שכנגדו צה"ל עיצב חלק גדול מכוחו.

סוריה גם החזיקה בפוטנציאל לפתרון אתגריה הביטחוניים של ישראל, לפחות בתודעתם של מקבלי ההחלטות בירושלים. בשנות ה-80 וה-90, כאשר הכוחות הישראליים לחמו במחבלים פלסטינים ובלוחמי חזבאללה – ולעתים בחיילים סורים – בדרום לבנון, ישראל ראתה בסוריה את המפתח להשגת שקט בגבול הצפון.

במובנים רבים, צה"ל ניהל קרב הגנה בציפייה שהפוליטיקאים יחתמו בסופו של דבר על הסכם שלום עם סוריה, שבמסגרתו חאפז אל-אסד ידאג לפירוק חזבאללה מנשקו.

במובנים רבים, צה"ל ניהל קרב הגנה בציפייה שהפוליטיקאים יחתמו בסופו של דבר על הסכם שלום עם סוריה, שבמסגרתו חאפז אל-אסד ידאג לפירוק חזבאללה מנשקו

סוריה איננה עוד, טוענים מחברי הספר, אבל מה נותר? ועם איזו שכנה תצטרך ישראל להתמודד בהמשך?

הריסות בעיר אידליב, בצפון-מערב סוריה, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Felipe Dana)
הריסות בעיר אידליב, בצפון-מערב סוריה, מרץ 2020 (צילום: AP Photo/Felipe Dana)

זירה לסכסוכים

בספרו מ-1965, "המאבק על סוריה" ("The Struggle for Syria"), העיתונאי הבריטי פטריק סיל צייר את סוריה כמדינה חלשה שמהווה זירה לסכסוכים אזוריים ועולמיים, אם כי ייתכן שהגזים בתיאורו.

לדברי רבינוביץ', "סוריה תחת חאפז אל-אסד הייתה שחקנית אזורית חזקה. היא שלטה בלבנון. היא התערבה בפוליטיקה הפלסטינית, בפוליטיקה הירדנית, והייתה לה השפעה על חצי האי ערב. היא חוזרה הן על ידי מוסקבה והן על ידי וושינגטון. היא הייתה מאוד מצליחה במובן הזה".

"סוריה תחת חאפז אל-אסד הייתה שחקנית אזורית חזקה. היא שלטה בלבנון. היא התערבה בפוליטיקה הפלסטינית, בפוליטיקה הירדנית, והייתה לה השפעה על חצי האי ערב. היא חוזרה הן ע"י מוסקבה וע"י וושינגטון"

ועדיין, למשטר אסד הייתה נקודת חולשה, היות שהוא נשען על תמיכתו של המיעוט העלווי במדינה.

כמו אביו, בשאר אל-אסד קידם בני משפחה כדי להגן על שלטונו – דור צעיר ומודרני יותר, אבל כזה שנתפס על ידי סורים רבים כלהוט יותר לצבירת עושר.

מפגין בבריטניה המוחה נגד המלחמה בסוריה אוחז בשלט עם תמונותיהם של חפז אל-אסד ובנו בשאר, פברואר 2012 (צילום: AP Photo/Lefteris Pitarakis)
מפגין בבריטניה המוחה נגד המלחמה בסוריה אוחז בשלט עם תמונותיהם של חפז אל-אסד ובנו בשאר, פברואר 2012 (צילום: AP Photo/Lefteris Pitarakis)

האתגר הרציני ביותר שעמד בפני משפחת אסד הגיע עם התקוממויות האביב הערבי ששטפו את האזור והגיעו לסוריה במרץ 2011. תגובתו של אסד להפגנות השקטות יחסית בתחילתן הייתה לשגר כוחות ביטחון כדי לחסל אותן. אבל ההפגנות גדלו, ומאוחר יותר הפכו להתקוממות חמושה בתמיכת טורקיה, ארצות הברית ומדינות המפרץ. הצבא של אסד התפורר.

כשצבאו היה על סף קריסה, אסד פתח את שטחו לצבאות רוסיה ואיראן ושליחיהן. ערים נכתשו. הוא הואשם בשימוש בנשק כימי נגד עמו שלו וברצח או כליאת מתנגדים. מיליונים נמלטו למדינות שכנות, לאירופה או מעבר לה.

היום, סוריה אכן תואמת את תיאורו של סיל, כשאיראן, טורקיה, רוסיה, ישראל וארצות הברית – ומיליציות הקשורות אליהן – נאבקות על עמדתן שם. אך קריסתה של המדינה הסורית איננה בעייתם של הסורים בלבד. השפעותיה מהדהדות מעבר לגבולותיה.

מיליוני סורים נמלטו מהמדינה ויצרו משבר פליטים בטורקיה, בעיראק, בירדן, בלבנון ובמקומות מרוחקים יותר. באירופה התגלע ויכוח מר סביב נושאים בסיסיים כמו הזהות האירופית, מדינת הלאום וזכויות אדם כשפליטים סורים החלו לזרום פנימה.

מחנה הפליטים זעתרי על גבול סוריה-ירדן, באוקטובר 2013 (צילום: AP Photo/Manu Brabo)
מחנה הפליטים זעתרי על גבול סוריה-ירדן, באוקטובר 2013 (צילום: AP Photo/Manu Brabo)

האלימות איימה לגלוש לירדן ולישראל, וגופי תקשורת מובילים – הניו יורק טיימס, הבי-בי-סי, הניו יורקר – תהו אם מלחמת האזרחים הסורית מסמנת את סופו של המזרח התיכון שנוצר בהסכם סייקס-פיקו מ-1916, אשר חילק את האזור למדינות נפרדות.

אבל ישראל לא רצתה כל חלק בזה.

"המדיניות שאומצה והוכרזה על ידי ממשלת נתניהו השאירה את ישראל בשולי הסכסוך הסורי", כותבים ולנסי ורבינוביץ', "עם שלושה יוצאים מן הכלל חשובים:

"ישראל תהיה מוכנה להציע עזרה הומניטרית דיסקרטית; היא תשיב אש במקרה של ירי או הפגזות לעבר שטחה; והיא תבצע תקיפות סיכול (מבלי לקחת על כך קרדיט או אחריות) כדי למנוע העברת מערכות נשק מתוחכמות לחזבאללה או נפילת נשק להשמדה המונית (כימי או ביולוגי) לידיים טרוריסטיות".

איתמר רבינוביץ' וכרמית ולנסי בכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, 2018 (צילום: INSS)
איתמר רבינוביץ' וכרמית ולנסי בכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, 2018 (צילום: INSS)

באשר למשטר אסד, ישראל העריכה כי מוטב להישאר עם השטן שאנו מכירים – ביטוי שאריאל שרון השתמש בו ב-2005 כדי לשכנע את ג'ורג' בוש הבן שלא לדחוף לשינוי המשטר בסוריה. הגבול הסורי היה גבולה השקט ביותר של ישראל מאז 1973, ואם המשטר ייפול, נימקו מנהיגי המדינה, הוא יוחלף בג'יהאדיסטים סונים שיהיו תוקפנים הרבה יותר.

ישראל גם עדיין התמודדה עם הטראומה של הכיבוש בלבנון, שבו ניסיונותיה להתערב בפוליטיקה הפנימית של מדינה ערבית הובילו להתבוססות של 18 שנים בביצה, שעלתה בחייהם של מאות חיילי צה"ל.

עם התמשכותה של המלחמה בסוריה, ההשקפה הזאת החלה להשתנות.

"אני חושב שבשנים האחרונות ישראל התחילה להבין שלא היה כל כך מדויק להניח שבשאר אסד הוא אופציה טובה יותר בשבילנו", אומר רבינוביץ'. "קודם כול, מנקודת מבט אסטרטגית, ישראל היום מכירה בכך שבשאר הוא זה שאיפשר את ההתבססות האיראנית בסוריה. וככל שזה תלוי בו, הוא לא יעשה שום דבר כדי להסיר את הנוכחות האיראנית".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ונשיא איראן חסן רוחאני – בפגישתם באנקרה, טורקיה, ב-16 בספטמבר 2019 (צילום: AP Photo/Pavel Golovkin)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ונשיא איראן חסן רוחאני – בפגישתם באנקרה, טורקיה, ב-16 בספטמבר 2019 (צילום: AP Photo/Pavel Golovkin)

אף על פי שישראל תקפה מטרות בסוריה לאורך המלחמה – בכלל זאת תקיפת שיירה ליד קוניטרה בינואר 2015, שבה נהרגו גנרל איראני ומפקדים בכירים בחזבאללה – ב-2016 היא הגבירה את המבצעים נגד נכסים איראניים בסוריה.

התקיפות היו חלק ממה שמכונה "המערכה בין המלחמות" של ישראל, אסטרטגיה שנועדה לפגוע במאמציה של איראן לספק נשק מדויק לשליחיה ולהתבסס על גבולותיה של ישראל, מבלי לאפשר למתיחות להתפתח למלחמה גלויה.

התקיפות של ישראל היו "מעט מדי מאוחר מדי", טוענת ולנסי. איראן כבר הייתה מבוססת היטב בסוריה, ומילאה תפקיד מוביל בתרבות, בענייני הדת, בכלכלה ובצבא שלה.

בסוף 2016, המלחמה הגיעה לנקודת מפנה. כוחות השלטון כבשו את חאלב, העיר הגדולה ביותר בסוריה, ונהיה ברור שאסד, ואורחיו האיראנים, מתכוונים להישאר שם.

בצבא לשחרור סוריה בחאלב, פברואר 2013 (צילום: AP Photo/Abdullah al-Yassin)
בצבא לשחרור סוריה בחאלב, פברואר 2013 (צילום: AP Photo/Abdullah al-Yassin)

הישרדותו של אסד פירושה היה שישראל הייתה צריכה להיערך לתחייתו המחודשת של המשטר, בתמיכתן של רוסיה ואיראן, שביקש לפתוח חזית נגד ישראל ברמת הגולן.

מלחמת התחפרות

גם ארצות הברית העדיפה תחילה שלא להתערב בסכסוך, אם כי גישתה המבולבלת של וושינגטון לשימוש של אסד בנשק כימי חיזקה אותו בסופו של דבר, טוענת ולנסי.

באוגוסט 2012, נשיא ארצות הברית ברק אובמה הכריז: "היינו מאוד ברורים בפני משטר אסד, שקו אדום מבחינתנו יהיה לראות העברה של מצבורי נשק כימי או שימוש בהם. זה ישנה את השיקולים שלי".

נראה שהאיום פעל עד אוגוסט 2013, כשכוחות המשטר תקפו בנשק כימי את פרברי דמשק שהיו בשליטת המורדים.

נער כורדי רץ בין חורבות ראס אל-עין, פברואר 2013 (צילום: AP Photo/Manu Brabo)
נער כורדי רץ בין חורבות ראס אל-עין, פברואר 2013 (צילום: AP Photo/Manu Brabo)

לאחר שטען בפומבי ובפני הקונגרס בעד תקיפה צבאית, אובמה נסוג מהחלטתו, ותחת זאת קיבל את הסכמתה האילמת של סוריה להסכם אמריקאי-רוסי שנועד לגרום לאסד למסור את מצבורי הנשק הכימי שברשותו.

"אני חושבת שזו הייתה אחת ההחלטות המכריעות ביותר של ארצות הברית ביחס למלחמה בסוריה", אומרת ולנסי. "הייתה לה השפעה עצומה על מהלך האירועים בשנים שלאחר מכן.

"אני חושבת שכשאובמה החליט להתעלם מהקווים האדומים שלו עצמו ולהימנע מלהעניש את אסד על השימוש הנרחב שלו בנשק כימי נגד אזרחים, זו הייתה אחת מנקודות המפנה החשובות ביותר במשבר הסורי. בסופו של דבר זה סלל את הדרך להתערבות הצבאית של רוסיה, ויותר מזה, הנחית מכה קטלנית על האופוזיציה הסורית".

"כשאובמה החליט להתעלם מהקווים האדומים שלו עצמו ולהימנע מלהעניש את אסד על השימוש הנרחב שלו בנשק כימי נגד אזרחים, זו הייתה אחת מנקודות המפנה החשובות ביותר במשבר הסורי"

נדרשו הישגים של דאע"ש בסוריה ובעיראק כדי שארצות הברית תתערב. וושינגטון התערבה ב-2014 באמצעות תקיפות אוויריות על אדמת סוריה, כמנהיגתה של קואליציה עולמית נגד הג'יהאדיסטים.

נשיא ארה"ב ברק אובמה בנאום לאומה מהבית הלבן, מבטיח שסוריה תיענש על השימוש בנשק כימי נגד אזרחיה המורדים. 10 בספטמבר 2013 (צילום: AP Photo/Evan Vucci, Pool)
נשיא ארה"ב ברק אובמה בנאום לאומה מהבית הלבן, מבטיח שסוריה תיענש על השימוש בנשק כימי נגד אזרחיה המורדים. 10 בספטמבר 2013 (צילום: AP Photo/Evan Vucci, Pool)

כעבור שנה, מוסקבה החליטה להתערב לטובתו של אסד, בצעד ששינה את מהלך המלחמה.

רוסיה, שיש לה בסיס ימי חשוב בסוריה, החלה את מעורבותה הצבאית הישירה שם בספטמבר 2015, כאשר שלחה למדינה כוחות אוויר וקרקע כדי למנוע את קריסתו של השלטון.

מהלך זה התרחש לאחר ביקורו במוסקבה של המפקד דאז של כוח אל-קודס של משמרות המהפכה האיראניים, קאסם סלימאני, שעל פי דיווחים הציע לשלוח לסוריה כוחות קרקע איראניים, לצד לוחמים עיראקים ולבנונים, שישתפו פעולה עם חיל האוויר הרוסי.

"פוטין ביקש להמחיש את היכולות של רוסיה ואת מעמדה כשחקנית צבאית עולמית וכמתווכת אזורית", מסביר רבינוביץ'. "מוסקבה מעוניינת בעיקר בייצוב המצב בסוריה וגם להוטה לקדם הסדר מדיני ושיקום במטרה להבטיח לעצמה בסיסים אוויריים וימיים לטווח ארוך".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מימין, עם נשיא סוריה בשאר אל-אסד, משמאל, בדמשק. 7 בינואר 2020 (צילום: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מימין, עם נשיא סוריה בשאר אל-אסד, משמאל, בדמשק. 7 בינואר 2020 (צילום: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

היחסים בין רוסיה לאיראן, אף על פי שהייתה בהם תועלת להצלתו של אסד, הפכו עם הזמן למתוחים.

"מוסקבה חשה אי נוחות גוברת לנוכח המערכה התוקפנית של איראן להתבססות צבאית בסוריה ב-2017 וב-2018", הם כותבים. "המערכה הזאת פגעה במאמציה של רוסיה להשגת יציבות בסוריה ועוררה תגובה ישראלית.

"רוסיה הייתה סובלנית כלפי המערכה הצבאית של ישראל נגד בניית תשתית צבאית איראנית בסוריה, אבל חשה אי נוחות גוברת גם למולה". רוסיה אילצה את איראן להרחיק רבים מכוחותיה ומשליחיה מהגבול הישראלי.

"מוסקבה חשה אי נוחות גוברת לנוכח המערכה התוקפנית של איראן להתבססות צבאית בסוריה. המערכה הזאת פגעה במאמציה של רוסיה להשגת יציבות בסוריה ועוררה תגובה ישראלית"

היו גם התנגשויות בין מיליציות פרו-איראניות ופרו-רוסיות בסוריה. עם התקדמות תהליך השיקום, איראן ורוסיה נמצאות בתחרות על הסכמים כלכליים עם המשטר הסורי.

רקוויאם לסוריה – ספרם של איתמר רבינוביץ' וכרמית ולנסי
רקוויאם לסוריה – ספרם של איתמר רבינוביץ' וכרמית ולנסי

"ברגע שאסד ניצח בעימות הצבאי העיקרי, הצורך של רוסיה בכוחות הקרקע האיראניים בהחלט פחת", אומרת ולנסי.

"מוסקבה הרגישה אי נוחות גוברת לנוכח התוכנית והחזון של איראן להתבסס בסוריה, ורוסיה בעיקרו של דבר מחפשת לייצב את המצב. וכאן איראן הפכה לנטל יותר מאשר לנכס מנקודת המבט של רוסיה".

בדיוק כפי שסיל תיאר את סוריה כמדינה שברירית שנתונה להשפעתם של עימותים בין שחקנים חזקים יותר, גם ישראל היא שחקנית בסוריה רק במידה שבה רוסיה וארצות הברית מאפשרות לה חופש פעולה.

ישראל תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו הצליחה לנווט במלחמה על ידי כך שנשארה בצדה של ארצות הברית ויחד עם זאת מצאה מכנה משותף לשימור יחסי עבודה עם רוסיה, למרות כמה תקופות של מתיחות, טוענים מחברי הספר.

אבל האתגרים הללו רק יתגברו עם צמיחתה של סוריה חדשה, לרבות צבא משוקם בעזרתן של רוסיה ואיראן.

נכון לעכשיו, אסד אינו מעוניין בעימות ישיר עם ישראל. לטענת המחברים, ירושלים צריכה לדאוג לשימור חופש פעולה צבאי כדי למנוע התבססות איראנית והעברה של נשק.

"היתרון היחיד שיש לישראל הוא באמצעות ארצות הברית ורוסיה", אומר רבינוביץ'. "אנחנו בהחלט צריכים להכיר ביכולתנו המוגבלת לעצב את המצב הפוליטי בסוריה".

אזרח סורי עומד על ההריסות שנותרו מביתו, נובמבר 2012 (צילום: AP Photo/Mustafa Karali)
אזרח סורי עומד על ההריסות שנותרו מביתו, נובמבר 2012 (צילום: AP Photo/Mustafa Karali)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 2,000 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 22 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

המיעוט השקט של יום העצמאות וההבטחה שלא קוימה

מגילת העצמאות הבטיחה שוויון. אבל מציאות של התנכלויות, ניכור ואוזלת יד דוחפת חלק מהנוצרים בארץ לעזוב.

*  *  *

באחד מימי שישי האחרונים, הסלולרי שלי צלצל. על הקו, חברתי ג'. "קניתי דירה ביוון. אני עוזבת", היא אמרה.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 769 מילים
אמיר בן-דוד

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

המלחמה והבחירות הפוסט-דמוקרטיות הראשונות

ראש ממשלת קנדה מארק קרני הוא כלכלן מנוסה בזירה העולמית. הוא כיהן, בין היתר, כנגיד בנק קנדה, נגיד בנק אנגליה וכשליח המיוחד של האו"ם לפעילות אקלים ופיננסים. בספרו "Value(s): Building a Better World for All", הוא כותב:

"הנטל שאנו מעבירים לדור הבא – מחובות ממשלתיים הולכים ותופחים, פנסיות שאינן ממומנות, מערכות בריאות ורווחה שאינן מספקות ועד אסונות סביבתיים – הוא לא הוגן, לא שוויוני ולא אחראי".

ד"ר אמיר יובל הוא מרצה לשעבר בחוג למדע-המדינה באוניברסיטת חיפה וב"מכללת כנרת". מאמרי דעה שלו התפרסמו באתר "עבודה שחורה" ובעיתון הארץ. מנתח את הפוליטיקה באמצעות המושג: "גלוקליזציה", המתייחס לשינויים בתפקידי מוסדות המדינה והמוסדות המוניציפאליים בעידן הגלובלי (בשלב ה"פופוליזם"). הניתוח הוביל אותו למסקנה ש"פוליטיזציה" של המוסדות הציבוריים אינה הבעיה אלא חלק מהפתרון ולכן הוא תומך במודל האירופי של שירותים ציבוריים וסוציאל-דמוקרטיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,357 מילים

למקרה שפיספסת

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד

תחקיר תושבי השכונות הדרומיות ברחובות גילו כי לביה"ס היסודי של ילדיהם הוכנס בית כנסת גדול במבנה יביל, ללא אישורים, הקצאה או ביטוח לשימושה של עמותת חב"ד ● כשביקשו הסברים, קיבלו תשובות סותרות ● במקביל, מתברר כי העמותה מתגאה בהקצאה מעל מעון לפעוטות שמעולם לא אושרה, בעוד העירייה עוסקת בהסדרים עקומים המנוגדים לכאורה להוראות החוק ● עיריית רחובות: "המבנה ישמש גם את הקהילה וגם את ביה"ס"

לכתבה המלאה עוד 3,149 מילים

כך מממנים בנט ואיזנקוט את הקמפיינים שלהם

המפלגות החדשות נאלצות להסתדר ללא מימון מפלגות ציבורי ● במקום זאת, הן נשענות על הלוואות בנקאיות וערבויות של מיליוני שקלים מבכירי המשק וההייטק הישראלי ● בין תומכיו של בנט: יזם ומומחה הבינה מלאכותית יואב שוהם ● בין תומכיו של איזנקוט: אחד ממייסדי "צ'ק פוינט" מריוס נכט ● צלילה למספרים

לכתבה המלאה עוד 741 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.