בעידן הבוחר העקשן, עדיף שפרץ יחבור לשמאל החדש

עמיר פרץ (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מרים אלסטר/פלאש90
עמיר פרץ

ישנן שתי דרכים לשפר ביצועים בפוליטיקה: לגנוב מצביעים מהצד השני, או להביא לקלפיות את כל מי שכבר תומך. השמאל אובססיבי לשיטה הראשונה, אבל זה עובד פחות ופחות טוב. הסיבה לכך היא שאנו חיים בעידן של עקשנות מדהימה, בו נדמה שאנשים רבים מעדיפים לאבד עין מאשר להודות באיזושהי טעות בכל תחום, בוודאי פוליטיקה.

הבחנה זו תהיה קריטית בשבוע הקרוב, בו עמיר פרץ יעמוד בפני לחץ אדיר להתאחד עם המפלגה החדשה שהוקמה לפני כמה ימים על ידי מרצ, אהוד ברק ואחרים. יו"ר העבודה החדש-ישן פסל את האפשרות הזו, אך כנראה שעדיף שיוותר.

פרץ מקווה שבאמצעות האיחוד עם אורלי לוי-אבקסיס, חברת כנסת לשעבר מימין, ועל-ידי ניהול קמפיין המתמקד בסוגיות חברתיות, הוא יוכל למשוך מצביעים שבעבר תמכו בצד השני.

זה לא מטורף. דונלד טראמפ עשה זאת ב-2016 כשמשך אליו בוחרי צווארון כחול שתמכו בברק אובמה בעבר, וזה הביא לנצחונו הדחוק.

זו כמובן שיטה שהמרכז-שמאל בישראל מנסה זה עשרות שנים. בהבנתו שלימין יש יתרון מובנה בגלל הילודה במגזר הדתי, המרכז-שמאל תמיד תר אחר מצביעי הימין החילוני. אי לכך המפלגות העיקריות של המרכז-שמאל חששו בדרך כלל מלקדם בלהט את האג'נדה האמיתית: שלום עם הפלסטינים (או למצער הפרדה), שוויון לערביי ישראל, הפרדת הדת מהמדינה והוצאת החרדים מהגטו התלותי והמסתגר.

זה עבד פעמיים, ב-1992 ו-1999. בשני המקרים הטריק היה להעמיד גנרלים בראש, תחילה את יצחק רבין ואז את ברק. זה אולי תכסיס אבל לא הונאה: כמו הבכירים ברוב התחומים, הם משכילים ויחסית חילונים ולכן, סטטיסטית, מקומם במרכז-שמאל, חד משמעית.

כחול לבן, נושאת הדגל החדשה של המחנה, ניסתה זאת שוב באפריל, תוך שהיא מצעידה מול הבוחר לא פחות מארבעה רמטכ"לים לשעבר (המועמד לראשות הממשלה בני גנץ, משה יעלון, גבי אשכנזי ובשבוע האחרון של הקמפיין גם את שאול מופז). אבל זה משך מהימין בקושי 1.5 אחוז לעומת בחירות 2015, פחות מרבע מהנדרש כדי שהמרכז-שמאל ינצח עם 61 מנדטים. השיטה אינה מה שהיא הייתה. אולי גם הגנרלים.

פרץ מקווה לטוב יותר – אולי אפילו מעבר של 4-5 מנדטים.

הלחץ עליו שונה במהותו מהפניות הדחופות שנשמעו בשבוע שעבר (כולל מכותב שורות אלו) למרצ ולברק להתאחד. מהלך זה היה חיוני וברור; ריצה בנפרד הייתה שגיאה בלתי נסלחת. בהכרזה על הקמת "המחנה הדמוקרטי" ביום חמישי הם הסירו את הסכנה שאחד מהם לא יעבור את אחוז החסימה ויבזבז קולות יקרים.

תוכנית פרץ אינה מטופשת באותה מידה. למרות שהוא לא בדיוק אומר זאת, יש תקווה שהרקע המרוקאי שלו ושל לוי-אבקסיס יעזור לשכנע מזרחים שעד כה אטמו ליבם ל"מערך" וסגרו מוחם לכל טיעון. יכול להיות שכך יהיה. גם אם יאבדו כמה מצביעי עבודה מסורתיים לברק-מרצ, הם עשויים להביא קולות חדשים ורווח נטו לגוש.

אבל אולי לא. יש גם סיכוי ממשי שהעבודה לא תיכנס לכנסת. לא להאמין לסקרים ברגע זה: בימים לפני הבחירות קולות ינדדו למפלגות הגדולות. באפריל כמעט כל הקטנות קטנו בשלב הזה, ושתיים מהימין לא עברו. אם זה יקרה לעבודה, התוצאות יהיו הרסניות עבור הגוש ובעצם יחסלו כל תקווה למהפך.

הסיבה לכך גדולה מהפוליטיקה הישראלית: אנו חיים בעידן של עקשנות עוצרת נשימה, ברמה הגלובלית. בעידן המודרני קשה מתמיד לשכנע אנשים שהם טעו, לגרום להם להודות בטעות, ולהביא אותם לתקן את דרכם. ברגע שאנשים מסוימים עמדו על דעתם, פצצות פלוטוניום לא יזיזו אותם מהמקום.

ישנן תיאוריות רבות מדוע זה כך. גורם מרכזי הוא שהמדיה החברתית גורמת לאנשים להיחשף יתר על המידה ולעיתים באופן בלעדי לדעות שהם כבר מסכימים איתן.  אנשים מרוכזים בנייד שביד, ומתעלמים מהסביבה. אי השוויון הקיצוני והגדל גורם לכעסים שלא מעודדים דיון מושכל.

ויש את העובדה הלא נעימה שהעולם הפך לכל-כך מורכב שאנשים רבים כבר לא באמת מנסים להבין אותו; זה עושה אותם סקפטיים לכל הטיעונים ואטומים לשכנוע. הם לא מבדילים בין אמת לשקר, בין תובנה לתוכחה.

בין אם הויכוח הוא על ברקזיט או על ביבי, מה שנוצר, יותר ויותר, זה דיאלוג של חרשים.

יתכן שזו הסיבה שתרגיל האלופים פעל פחות טוב בשנת 2019 בהשוואה לשנת 1999.

כך שגם אם פרץ יזיז כמה קולות, הוא לוקח הימור ענק. הוא ישמע מאנשים רבים שההימור גבוה מדי.

אני טוען שהוא גם מיותר. יש לזכור את הדרך השניה לשיפור ביצועים. היא רלוונטית במיוחד כשההשתתפות נמוכה.

אני מכיר לא מעט אנשים בתל אביב שמתאימים לפרופיל הקלאסי של תומך שמאל שלא הצביעו באפריל מכיוון שהם חשו שהמפלגות הגדולות דומות מדי. ניסיתי להסביר שהם נופלים טרף לתעמולה שמכוונת לימין ולא אליהם, ושההבדלים למעשה עמוקים. אבל יש לומר שהמרכז-שמאל הרוויח את זה ביושר כשהסתיר את השקפותיו וכוונותיו האמיתיות במיומנות כה מרשימה.

על פי נתונים רשמיים, בשתי הרשויות העשירות בישראל, כפר שמריהו וסביון, התומכות באופן גורף בשמאל, כשליש מהמצביעים לא התייצבו בקלפיות ב-9 באפריל. במגזר החרדי ההשתתפות הייתה כמובן עצומה. על פי המכון הישראלי לדמוקרטיה, בכפר שמריהו הצביעו 64.5%, לעומת ביתר עלית עם 80.8%.

איחוד של כל מי שמשמאל לכחול לבן היה יכול לצמצם משמעותית את התופעה הזאת. זה היה מדליק את הבסיס. זה היה מקרין נחישות, משדר מצב חירום, ומהווה סיפור טוב מאוד.

כיוון שטיפס על עץ גבוה במיוחד, וכיוון שאסטרטגיה שלו אינה מופרכת לחלוטין, יהיה צריך לשכנעו. אני מעריך שזה יקרה אם פרץ ולוי-אבוקסיס ימוקמו במקום הראשון והשני ברשימה המשולבת, אם מפלגת העבודה תישאר מותג נפרד, ואם האותיות בפתק של "המחנה הדמוקרטי" יהיו "אמת".

בתרחיש זה פרץ יאבד את מרבית הפוטנציאל למשוך מצביעי ימין, זה נכון. חלקם עדיין יגיעו, במיוחד אם פרץ ולוי-אבוקסיס יוצבו בראש, אבל במספרים קטנים יותר. הניחוח האליטיסטי (ואולי גם האשכנזי) של מרצ ללא ספק יבריחם. כחול לבן תידרש לקלוט אותם בקמפיין מעט פחות מנומנם. שום קול לא יזרק לפח. רמת ההשתתפות תעלה. מנדטים רדומים יחזרו לגוש.

סיפורים טובים מניעים תנופה. תנופה חיונית לניצחון. כל דמגוג ופופוליסט מבין את זה היטב. הגיע הזמן שליברלים תמימים יבינו את זה גם כן.

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 859 מילים
כל הזמן // יום שישי, 17 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־469 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

אחרי שהקבינט אישר: הממשלה מתכנסת להצבעה על ההסכם

ישיבת הממשלה הוקדמה בעקבות אזהרת ראש השב"כ, שהסביר כי ההמתנה מסכנת חיי חטופים; השרים החרדים חתמו על פתקים בעד העסקה לפני הישיבה, שנמשכת לתוך השבת ● עינב צנגאוקר: "זה הסכם שהיה כבר במאי, על כל שניה שמתן סבל בגיהינום בגלל שיקולים פוליטיים, אני ארדוף אותם" ● בית המשפט דחה בשבוע נוסף את חידוש משפט נתניהו

עוד 43 עדכונים

חוצה גבולות כולם יודעים

"כולם יודעים שהטובים הפסידו

כולם יודעים שהמשחק מכור
העני נשאר עני והעשיר מתעשר
ככה זה, כולם יודעים".  (לאונרד כהן)

הדרה לוין ארדי היא מוזיקאית, סופרת, משוררת, אמנית ספוקן-וורד, מופיענית (גם קצת מציירת). בוגרת אוניברסיטת ניו יורק בקולנוע וטלוויזיה בהצטיינות יתרה. פרסמה 3 ספרים (שירה ופרוזה), 18 אלבומים (אנגלית ועברית) ומדי פעם מפרסמת מאמרים וטורים. לעולם לא תוותר על כוס היין שלה. "הבוב דילן והטום ווייטס הישראלית" (הארץ).

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 674 מילים
אמיר בן-דוד

העיתון זה אני

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-1992 ולחגיגות ה-25 למגזין הרוקנרול "רולינג סטון", ששינה את פני עולם המוזיקה ונתן קול לדור אבוד שמאס בעיתונות הישנה

עוד 3,211 מילים

לפקוח עין על מצרים

במשך שנים הכוחות המצרים בסיני העלימו עין מהברחות נשק לחמאס בעזה. הסכם השלום עם מצרים מגביל את הפעילות של ישראל נגד הפעולות או חוסר הפעולות של קהיר, אבל בזמן האחרון יש רבים שמצביעים על הצורך לפקוח עין על ההתפתחויות בתחום כוחה הצבאי של מצרים.

בימים אלה מצרים החלה לקבל מצרפת את ראשוני מטוסי הקרב מדגם ראפאל. היא גם משקיעה סכומי עתק בתוכנית להשבחת צי הטנקים האמריקאים מדגם אברמס שמפעיל צבאה.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 601 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בְּנֵי אָדָם 243

אסור לשכוח: הם לא "רשימת ה-33", או "מקרים הומניטריים" וגם לא "התעקשות במשא ומתן". הם גם לא רק "התצפיתניות" או "החטופים". לחשוב עליהם רק כך, זה לשלול מהם (ואולי גם קצת מאיתנו) את האנושיות. אלה האנשים שאנו מייחלים עכשיו לשובם

שש שאלות על העסקה

לאחר 15 חודשים של סכסוך אכזרי, נראה שהושג הסכם לסיום המלחמה בין ישראל וחמאס תמורת שחרור החטופים. אבל גם אם הכל – כלומר, השלב הראשון – נחתם וננעל, נותרו שאלות קשות, וייתכנו השלכות פוליטיות דרמטיות ביותר. ייתכן שאנו חוזים ברגע מפנה בתולדות ישראל.

להלן הסוגיות שתקבענה לאן פנינו, וגם לאן פניו של בנימין נתניהו – אם לשבט ואם לחסד (או שמא קללה) של המשך שלטונו האינסופי.

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 991 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

אילון מאסק הפך לערוץ החשאי בין טראמפ וטהרן

מאחורי גבו של הנשיא ביידן, פעלו מקורבי הנשיא הנכנס טראמפ כדי להביא לשחרורו של איש עסקים איראני החשוד כאיש קש של משמרות המהפכה - בתמורה לשחרורה של עיתונאית איטלקיה שנעצרה באיראן ● אמש נחשף כי מי שעומד מאחורי התיווך שהביא לשחרור האסירים הוא לא אחר מאשר אילון מאסק, מקורבו של טראמפ ובעל אינטרסים כלכליים בעסקה ● פרשנות

עוד 680 מילים

בג"ץ התקפל אל מול הבריונות של יריב לוין

אחרי שהמשטרה והיועמ"שית קבעו כי אין כל היבטים פליליים בטענות שהועלו נגד יצחק עמית, לא הייתה כל עילה לעכב את הליך בחירתו לנשיא ● אלא ששר המשפטים פשוט "הודיע" בבוטות לבית המשפט כי הוא אינו מכנס את הוועדה לבחירת נשיא לעליון ● שופטי בג"ץ רצו למנוע מלוין פתחון פה נגד בית המשפט העליון ונתנו לו ארכה של עשרה ימים ● זו לא הייתה החלטה משפטית אלא כניעה של השופטים לבריונות ● פרשנות

עוד 881 מילים

ישראל לא ערוכה להתמודד עם שרפות ענק בסגנון קליפורניה

בכירים במערך הכיבוי מתריעים כי הכבאים "מתוחים מקצה לקצה" בצל המלחמה וחוששים ששרפות ענק כמו אלו המשתוללות בקליפורניה בימים האחרונים עלולות להתרחש גם באזור הים התיכון המתחמם

עוד 770 מילים ו-1 תגובות

קצב הצפירות בפ"ת ירד מאז החלה האכיפה באמצעות מצלמות אקוסטיות, וכעת המשרד להגנת הסביבה מבקש להרחיב את בשורת השקט לתשע ערים נוספות ● בין אלה שידם קלה על הצופר: נהגי אוטובוס עצבניים ונהגי משאיות, שצופרי האוויר שלהם שוברים את מד הדציבלים ● "בהתחלה היה מבול תלונות על הקנסות, עכשיו תושבים מבקשים מצלמות מתחת לבית שלהם"

עוד 1,109 מילים ו-1 תגובות

"הזינוק בפשיעה הוא לא צירוף מקרים – זו תוצאה של מדיניות"

שהירה שלבי, מנכ"לית משותפת בארגון "יוזמות אברהם", מצביעה על מדיניות הממשלה והשר בן גביר כגורם מרכזי לעלייה החדה בפשיעה בחברה הערבית ("מתייחס אלינו כאויבים") ● בריאיון לזמן ישראל היא מתארת את הפחד מנקמה יהודית בעקבות אירועי 7 באוקטובר ואת הייאוש הגובר בקרב צעירים ערבים, אך שומרת על תקווה: "היחסים היום־יומיים בין יהודים לערבים עדיין תקינים"

עוד 2,498 מילים

מאבק פוליטי אכזרי מאיים להטביע את השלמת עסקת החטופים

בעוד הציבור הישראלי מתמלא תקווה לנוכח הדרמה האנושית של שחרור החטופים, בזירה הפוליטית סמוטריץ' ובן גביר מציבים דרישות שעשויות לסכן את השלמת העסקה ● הרשות הפלסטינית ניצבת במוקד חילוקי הדעות, כשנתניהו מנסה לנווט בין הלחצים הפנימיים לקואליציה שברירית ● פרשנות

עוד 761 מילים ו-2 תגובות
היום ה־468 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

בן גביר: "אם העסקה תצא לפועל נפרוש מהממשלה"; יישום ההסכם צפוי להידחות ליום שני

הליכוד בתגובה לבן גביר: מי שיפרק ממשלת ימין יזכר לדיראון עולם; לפיד: "נתניהו אל תירא, תקבל כל רשת ביטחון שתזדקק לה בשביל העסקה" ● דיווח: הקבינט צפוי להתכנס מחר, הממשלה רק במוצ"ש; ממשל ביידן "המום" מדחיית יישום העסקה מצד ישראל ● גורם מדיני: "עד שלא יהיו סיכומים מלאים, הקבינט לא יכונס" ● דיווח: דיכטר מיועד להחליף את בן גביר במשרד לביטחון לאומי

עוד 45 עדכונים

צה"ל טרם קיבל פקודת התקפלות מרצועת עזה

נכון לשעות הלילה, צה"ל לא קיבל שום פקודת התקפלות ● בבדיקה מול גורמים ביטחוניים נמסר לזמן ישראל כי לא תהיה שום תזוזה של כוחות ללא חתימה על ההסכם, והבנה מה זה אומר בשטח מבחינת הפריסה מחדש ● בכל מקרה, צה"ל טוען כי ניתן לקפל את כל התשתיות שנפרסו ברצועת עזה - וידע לעשות את זה בטווח הזמנים הקצר ביותר ● פרשנות

עוד 665 מילים

עד שהמוות יפריד ביניהם

הקרע בישיבת פוניבז' עמוק כל כך שהוא אף עיכב את הלוויית ראש הישיבה הרב אשר דויטש בחודש שעבר, כאשר תומכיו ומתנגדיו התווכחו על מקום קבורתו ● למעשה, הישיבה התפצלה לשני מוסדות לימוד נפרדים תחת קורת גג אחת, ובין הצדדים כמעט שאין אינטראקציה יומיומית ● עם זאת, כשמדובר בצה"ל, השאלה היא לא "אם" אלא "איך" להתחמק מהגיוס

עוד 1,308 מילים ו-4 תגובות

תקנות חומרי הנפץ תקועות בעבר – ועוד עובד נהרג מפיצוץ במחצבה

בתחילת השבוע נהרג גיל ארובס מפיצוץ מבוקר במחצבה בדרום ● רק לפני חודש דחה בג"ץ עתירה שדרשה לעדכן את התקנות, שנכתבו לפני כ־30 שנה ● העותר טען כי התקנות אינן תואמות את המציאות הנוכחית, לא עודכנו למרות התאונות בשנים האחרונות, ואינן כוללות קריטריונים לקביעת אזור הסכנה בפיצוצים ● במנהל הבטיחות טענו מנגד כי אין דחיפות בתיקון הליקויים הקיימים

עוד 794 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה