JavaScript is required for our website accessibility to work properly. דן פרי: בחייאת בנט, באמת העדפת ממשלת ימין? | זמן ישראל

בחייאת בנט, באמת העדפת ממשלת ימין?

שר האוצר יאיר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט סביב שולחן הממשלה בכנסת, 11 במרץ 2014 (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
מרים אלסטר, פלאש 90
שר האוצר יאיר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט סביב שולחן הממשלה בכנסת, 11 במרץ 2014

נפתלי בנט הוא סוג של הפתעה נעימה בינתיים. המון אנשים בישראל ייחלו לנפילת שלטון הליכוד, וישנם גם כאלה שבאמת רצו ממשלה היברידית עם ימינה. אבל כמעט אף אחד לא באמת פילל שבנט יהיה ראש הממשלה. ובכל זאת, עם כל יום שעובר הוא נראה יותר ויותר סביר.

המון אנשים בישראל ייחלו לנפילת שלטון הליכוד. חלק באמת רצו ממשלה היברידית עם ימינה. אבל כמעט אף אחד לא פילל שבנט יהיה רה"מ. ובכל זאת, עם כל יום שעובר הוא נראה יותר ויותר סביר

הממשלה משדרת ענייניות וכשירות; היא אישרה הצעת תקציב המכילה כמה רפורמות מבורכות, והיא עושה מה שאפשר עם הקורונה. אם תחליט על סגר, זה יהיה עגום ולא פופולרי, אך מעטים יחשדו שזה סתם מאימת החרדים או כדי להסיט תשומת לב ציבורית מהסתכבות פלילית.

באשר לבנט עצמו, הוא מתנהל בהתאם לתואר פריים מיניסטר: ראש השרים, להבדיל מסולטן, רודן או מגלומן. אין רעיה שמוזכרת תמיד ונדחפת תדיר. אין אני אני אני ובוודאי אין הסתה. יש רושם שהוא לא ישקר מתוך עקרון שחייבים לסבן את כולם כל הזמן. נדמה שאפילו יודה בטעות אם יידחק לאיזו פינה. קשה לראות אותו נאחז בציפורניו בבלפור תוך כדי תיקים מבישים ושטיקים מצחינים. אפילו שיחותיו עם זוכי המדליות האולימפיות נראו צנועות, כאילו בן אדם נורמלי נמצא שם על הקו.

כל כך נורמלי הוא המצב, שנותרנו עם שאלה אחת זועקת עד שמיים: כיצד יכול היה אותו בנט ממש להתעקש במשך שבועות ארוכים אחרי הבחירות שהוא מעדיף ממשלת ימין בראשות בנימין נתניהו? הרי זה בלתי נתפס. זה כמו להעדיף שרשרת חלודה על מדליית זהב.

עם זאת בנט היה מאוד משכנע כשהצהיר על כך עד לא מזמן, עת חזר והבטיח לנתניהו את (אוי לבושה ולקלישאה!) "האצבעות של ימינה". וזה נשמע אמיתי כשהודלף בשמו בשיא מלחמת עזה האחרונה ש"ממשלת השינוי ירדה מהפרק" (למרות שבסכסוך זה, חרף ירי חמאס לעבר ירושלים, ישראל היא זו שיזמה את המתיחות וישראל גם החלה בהרג, ויש מי ששואל גם על כך כמה שאלות).

באשר לבנט עצמו, הוא מתנהל בהתאם לתואר פריים מיניסטר: ראש השרים, להבדיל מסולטן, רודן או מגלומן. אין רעיה שמוזכרת תמיד ונדחפת תדיר. אין אני אני אני ובוודאי אין הסתה

האם בנט באמת העדיף על פני המצב הלא-מוטרף הנוכחי את האופציה שישוב לכהן תחת נתניהו ובזאת יסייע לו להרוס את מה שנשאר ממערכת המשפט ומהממלכתיות ישראלית?

אין ספק שראוי שראש ממשלה לא יהיה שקרן פתולוגי. אבל מצד שני, אולי במקרה הזה עדיף שבנט שיקר.

אולי זה בסדר אם הכל היה טריק סטייל ביבי עצמו, מתוך הנחה שציבור בוחריו הלא-עצום מעדיף ככה לשמוע בהתחלה, אך יתרצה כאשר נתניהו בכל זאת ייכשל בהקמת ממשלה, ואז יסכים ל"בגידת" מנהיגו כדי להציל משהו מהמצב. תרחיש תחמון זה הוא החביב על פרשני ישראל, שהם תחמנים לא קטנים בעצמם.

אני רואה בזה ברכה. הרי אם בנט שיקר כל הזמן כאשר דיבר את דבריו המטרידים על העדפת ממשלת ימין (אמור: ממשלת נתניהו), אולי הוא גם משקר כאשר הוא משדר באופן ממש משכנע שאיננו מבין שישראל חייבת הפרדה מהפלסטינים וסוף לכיבוש ברוב הגדה המערבית? הרי בטוח שלפיד כבר עזר לו להבין!

אולי, אם כך, הוא מבלף לגבי תמיכתו בהתנחלויות המאיימות על עצם קיומה של המדינה היהודית בכך שהן מדביקות אותה לגדה על מיליוני פלסטיניה? אולי בכל הטירוף-לכאורה הזה הוא רק מחשב חישובים קדחתניים שמובילים אותו למסקנה שחופן תומכיו צריכים לשמוע את זה לפני שיתרצו ויבחרו בחיים?

זה הרי כל כך דומה לצורך שלהם לשמוע שבנט מעדיף ממשלת ימין על פני ישועה לאומית. כמה קשים חייו של פוליטיקאי מהימין הדתי שבסתר ליבו הוא נורמלי כמעט לחלוטין.

כמובן שאם שקר זה ההסבר לתעלומת ההעדפה לכאורה של בנט לממשלת ימין, אזי מדובר גם במהמר מהזן הרציני. אחרי הכל, בנט התקרב מרחק התקפלות סמוטריצ'ית אחת מתרחיש הביעותים שרק העמיד פנים להעדיפו. מישהו יכול היה להבטיח שאם אלוהים היה יורד מהשמיים ומורה לראש הציונות הדתית למתן קמעה את גזענותו, רע"ם לא היתה מצטרפת כצפוי לקואליציית נתניהו? בנט המסונדל היה נשאר קירח, אם מותר לומר, מכאן ומכאן – בלי ממשלת שינוי, ובלי ראשות ממשלה. הוא היה אמנם שוב שר, אבל עם שרה על הראש.

אם בנט שיקר כל הזמן בדבריו המטרידים על העדפת ממשלת ימין, אולי הוא משקר גם כשהוא משדר באופן ממש משכנע שאיננו מבין שישראל חייבת הפרדה מהפלסטינים וסוף לכיבוש ברוב הגדה המערבית?

אבל גם זה רק לטובה. טוב שבנט מהמר. ביננו, על אף שהתנתקות מהגדה היא מהלך חיוני, הוא גם מסובך ומסוכן. בבוא היום, כאשר הבית יעלה באש ואי אפשר יהיה עוד לדחות את הנושא, יידרשו כאן מנהיגים עם עצבים של ברזל.

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 690 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.