JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הדי בן-עמר: נשמה אחת נכנסת לבר | זמן ישראל

סיפור לשבת נשמה אחת נכנסת לבר

אילוסטרציה (צילום: FOTOKITA/iStock)
FOTOKITA/iStock
אילוסטרציה

הלכתי השבוע להרצאה על תטא-הילינג.

למה הלכתי? כי זה היה חינם.

הצעתי לחניה אשתי לבוא אתי – "תראי, זה לא עולה שקל" – אבל לחניה לא מספיק שמשהו לא עולה כסף, היא רוצה גם לדעת מה יוצא לה מזה. יש אנשים כאלה.

אז הלכתי לבד.

תטא הוא אחד התדרים שבהם המוח עובד. אני יודע שכשאני כותב "תדרים שבהם המוח עובד" מיד עולים בדעתכם אנשים שלגביהם אתם משוכנעים שמוחם אינו עובד כלל, אבל אני מבטיחכם שגם אצל אנשים אלו הוא פועל על אותם תדרים.

אפילו אצל מעריצים של ביבי. נשבע לכם.

את התדרים הללו שבהם המוח פועל ניתן למדוד, וגם לראות את הביטוי הגרפי שלהם, כשמחברים לגולגולת אלקטרודות של EEG. עם חיבור האלקטרודות לראש ניתן לראות את הגראפים של התדרים הבאים: תדר ביתא במצב עירות יומיומי רגיל, תדר גמא בעת למידה ועוררות גבוהה, תדר אלפא במדיטציה ורגיעה, דלתא במצב שינה ותטא – התדר שבו עסקה ההרצאה – הוא התדר במצב של טרום-שינה, ער-לא-ער, כשהגוף והמוח ברגיעה.

מאחר שאני קורא ולומד במשך שנים ארוכות על המוח ופעילותו, וכמו שכתבתי כאן לפני מספר שבועות – גם משתמש בידע זה כדי לעזור ללא-תשלום לאנשים הסובלים ממצבי חרדה ודכאון – הסתקרנתי. כשקראתי את המונח "תטא" חשבתי שייתכן ומדובר במשהו דומה או קרוב למה שאני עושה עם האנשים המגיעים אלי לעזרה. אני עצמי מתמקד באימון המוח לפעילות בתדר אלפא, והנה כאן בהרצאה מדובר בתטא – הנחתי שאם כן, לא יזיק לי להעשיר את  עצמי בכל ידע נוסף שעשוי להגיע אלי במהלך ההרצאה.

אז הלכתי.

ואכן ההתחלה הייתה מבטיחה – נאספנו כל האורחים והמאזינים אל חדר-האירוח של בית צמוד-קרקע מרווח ומעוצב להפליא, שמכל פינה ופריט שבו קרצה עלותו הגבוהה והכסף שהושקע בו ובעיצוב שלו. עד כדי כך, שלמראה הבית עלתה במוחי השאלה אם אני עובד על התדר הנכון בכלל. כלומר – אם טיפול באנשים בתדר תטא מביא לידיך כמות כזו של מזומנים שאתה יכול להתגורר בבית כזה, אולי אני צריך להתחיל לגבות כסף מהאנשים שלהם אני עוזר, ואז יש סיכוי שאפתור אחת ולתמיד את בעיית החרדה והדיכאון של אדם אחד לפחות – את זו שלי.

על מסך טלוויזיה גדול מידות בסלון הבית הנאה שהוזכר לעיל נפרשה מצגת המדברת על תת-המודע ונפלאותיו, ועניינה בין השאר ופה ושם דברים מאוד דומים למה שאני מראה ומספר לאנשים המגיעים אלי לקבל עזרה.

אני אמנם לא משתמש במונח "תת מודע" אלא במונחים כמו מערכת לימבית, אמיגדלה, היפוקמפוס וכו', אבל מה זה משנה? העיקר הכוונה.

ועל כן התרווחתי בכורסה, והכנתי עצמי להקשיב להרצאה, להתמוגג על מה שהנחתי שייאמר בה, ובין השאר ליהנות מהעובדה שמדובר בדברים שלא למדתי אותם במסגרת פורמלית אלא הגעתי אליהם בכוחותיי הדלים באמצעות לימוד עצמי, חשיבה, ניסוי על עצמי וטעייה.

בפתח דבריו המרצה ציין שאנחנו נמצאים בבית של אמא שלו, ומיד הרגשתי שאני מחבב אותו כפליים מאשר חיבבתי אותו בדקה שקדמה לדבריו אלה – כי להיעזר בכסף של ההורים גם אני יודע, האמינו לי.

לפחות כל עוד הם היו בחיים.

ההרצאה נמשכה בנעימות, ובשלב זה של ההרצאה אפילו הסכמתי עם מרבית הדברים שהמרצה אמר, וגם חשבתי שאולי בתום ההרצאה נוכל להחליף דעות בעניין כזה או אחר, ואז קרה הדבר הבא:

המרצה סיפר על אחד המקרים בהם טיפל, אדם שעוסק במקצוע ספורטיבי כלשהו, שהתחרה במקצועו תמיד באנגליה דווקא. שם התמחה המטופל המדובר בענף הספורט שבו עסק, ושם גם נמצא המממן שלו. הוא התחרה תמיד בתחרויות שהתקיימו באנגליה, כאמור – ושם גם תמיד נכשל. רוצה לומר – הגיע תמיד לאחד המקומות האחרונים, בכל תחרות שבה השתתף, בענף הספורט שבו התמחה.

"ככל שחקרנו המטופל שלי ואני את מה שעברה הנשמה שלו בגילגולים קודמים", הסביר המרצה בשלב הזה והבעת פניו נשארה רצינית לחלוטין, כך שהבנתי שהוא לא מתלוצץ, "הסתבר לנו שבאחד מהגילגולים הללו הוא חי באנגליה ונרצח בה בצורה אכזרית. מכאן ניתן היה להבין שהייתה לו בעיה לא פתורה עם אנגליה ושבכל פעם שהוא התחרה במקצועו שם, הרגשות מן העבר צמחו ועלו והכשילו אותו שוב ושוב.

"ואת זה היינו צריכים לפתור".

עכשיו תבינו – אני לא חושב שזה מצחיק. אם אותי היו רוצחים באנגליה בצורה אכזרית באחד הגילגולים הקודמים שלי גם לי הייתה בעיה אמיתית עם המדינה הזו. פעם התגלגלתי מהמדרגות באיזשהו מקום מבלי שרצחו אותי באכזריות וגם מבלי למות, רק נפצעתי פה ושם מכות קשות וחבלות יבשות, ועדיין יש לי טראומה בכל פעם שאני מגיע למדרגות האלה, ומדובר בסך הכל בשלוש מדרגות.

אז להירצח באכזריות?

ועוד באנגליה?

במאות קודמות?

אחרי ששמעתי את דברי המרצה והפנמתי אותם, התחלתי להבין את היחס שלי לאמריקאים, בעיקר את היחס שלי לאמריקאים לבנים. בגדול, אמריקה ואמריקאים, בעיקר וואספים והיפוכם הלבנים הדרומיים, רד-נק'ס, ותושבי חגורת התנ"ך והילביליז מההרים, וגם אמריקאים לבנים בכללם, בקיצור – כמעט כולם, מעוררים בי סלידה קשה. מן תחושה לא ברורה של "איכס!"

מיותר לומר שתחושה זו התעצמה פי כמה וכמה עם בחירתו של טראמפ.

אם אני בודק את הסלידה שאמריקה עוררה בי במהלך מספר ביקורים שערכתי בה כתייר וכמבקר סתם, אני מתחיל להבין עכשיו, אחרי ששמעתי את דברי המרצה, איפה יכולה הייתה להיוולד הסיבה לכך: נראה שבגלגול קודם הייתי שחור-עור במיסיסיפי או באלבמה, גבר שחור שנתלה על עץ במהלכו של לינץ' רווי עליצות ומוצף וויסקי מונשיין גרוע מתוצרת מקומית, או שהייתי באחד מגלגוליי הקודמים אינדיאני משבט לקוטה-סיו שנרצח יחד עם עשרות נשים וילדים וגם עם כמה גברים חפים מפשע מבני שבטו בידי חיילי חיל הפרשים האמריקאי בוונדד-ני (wounded knee).

מצד שני, יכול להיות שהייתי בוודסטוק והג'ינס האהוב עלי התלכלך בבוץ.

עד כדי כך אמריקה לא חביבה עלי.

אבל נשמות, לעומת זאת, היו חביבות עלי מאוד, לפחות עד ההרצאה הזו.

אני אומר שנשמות היו חביבות עלי מאוד, למרות שלא ממש יצא לי לפגוש אחת, אבל מאחר ולנשמות אין פרצוף חמוץ כי אין להן פרצוף בכלל, ואין להן סממנים אליליים אידיוטיים כמו כיפה על הראש כי גם ראש אין להן, ואין להן שרשרת צלב על הצוואר והן גם לא עוטות ניקאב ובורקה, ובאופן כללי אין להן מוח מלא טיפשות אנושית אופיינית כי המוח שהיה להן נאכל על ידי תולעים באדמה, מכל זה אני מתרשם שנשמות ואני נוכל למצוא בסיס משותף לתחילתה של ידידות מופלאה, על אחת כמה וכמה אם ירצה הגורל ויסתבר לי שנשמות ככלל מעדיפות קרמבו ווניל על פני קרמבו מוקה –  זה כבר יהיה מעל ומעבר לכל מה שאני יכול לקוות ולצפות לו מהעולם הבא.

כך שמצדי, כמו שניתן להבין כאן, אני יכול לראות את החצי המלא של הנשמה.

רק שישמרו ממני מרחק, יישארו בעולם הבא, יתעסקו בשלהן ויעזבו אותנו בשקט.

אבל מסתבר שלא כך הוא.

כלומר – בשלב זה של הדברים המרצה הסביר שבמהלך הטיפול אנחנו נעזרים בנשמות כדי להגיע לספירות אחרות של מודעות, ושרק המגבלות של קליטתנו החושית, הרגילה לפעול בדפוסים קבועים מסוימים, מפריעות לנו לראות את הנשמות שסביבנו ולהיות איתן בקשר – למרות שהן סביבנו תמיד.

שתיים מהן אפילו יושבות לנו על הכתפיים כל הזמן – אחת טובה, לא זוכר אם על כתף שמאל או ימין, והשנייה רעה, על הכתף השנייה.

אם באמת יש לו יכולת אבחנה כזו, אני מניח שהוא כבר זיהה שעל שתי הכתפיים שלי יושבות נשמות רעות, ורק מתוך נימוס הוא לא אמר על זה דבר.

גם אתם בטח כבר הבחנתם.

כך או כך, הידיעה שהנשמות מצויות סביבנו תמיד, בצמוד אלינו, ושאנו שומרים על קשר רציף איתן, הכתה אותי באכזבה ודכדוך.

אני לא יודע איך אתם מתייחסים למוות, אבל מעבר לצער וליגון שכרוכים בו מעת לעת, יש בו גם צד יפה ומואר לחלוטין, והוא: יש חלאות וטיפוסים שונים שללא המוות לא היינו נפטרים מהם. לא פעם אני מוצא עצמי נושם לרווחה כשאני נתקל בידיעה בעיתון שפלוני אלמוני הלך לעולמו, וכל מה שאתה רוצה הוא לדעת בלב שלם ושקט ונינוח שהוא יישאר שם.

בעולם הבא.

אז עכשיו מה – אתם אומרים לי שהוא ממשיך להסתובב לנו בחיים בתור נשמה???

עד מתי, רבאק?

אתם יודעים – הייתה לי חיבה מסוימת, רבה אפילו, כלפי ההורים שלי. אין לי ביחס אליהם הרבה טענות. העברנו חיים יפים ביחד והגיע הרגע שהם הלכו לדרכם ואני נשארתי פה.

לא ממש מתאים לי לפגוש אותם עכשיו בתור נשמות, אני חייב להודות על האמת. עד שהתרגלתי לעובדה שמה שהיה פעם הגוף שלהם מתפורר מתחת למצבה באיזשהו מקום, והם כבר אינם – עכשיו לפגוש את הנשמה שלהם? ואמא שלי תגיד שלא ביקרתי את המצבה שלהם כבר המון זמן?

מי צריך את זה?

יש אנשים שאני כל כך מחבב אותם כיום, ממש בגדר אהבת-נפש ממש, רק מעצם העובדה שאני יודע שהם שוכבים בבית-העלמין במקום כלשהו בעולם כשעליהם מטר וחצי של עפר – אז מה תועלת יש בכל המטר וחצי אדמה הללו, תגידו לי, אם הנשמה שלהם יוצאת חופשי, כמו שנהגנו לצאת בטירונות, דרך החור בגדר של מחנה שמונים, ועושה נפקדות והולכת לאן שבא לה – אלי הביתה, למשל?

תאמרו לי: מה אתה מוטרד? יש גלגול נשמות – הם בכלל לא חוזרים כמו שהכרת אותם, הם חוזרים מגולגלים בגוף אחר, בכלל לא תכיר אותם עכשיו.

אז תשמעו – כשאומרים לי: "ראית את אסי? מאז שחזר מאמריקה לא תכיר אותו בכלל" – זו אמירה שאני יכול לחיות איתה.

אבל להגיד לי "הנשמה של היטלר מסתובבת לך בבית – לא תכיר אותו בכלל"???

אני צריך שהיטלר יסתובב לי בגינה בתור חתול? או שגבלס בתור חולדה יכרסם לי בארונות המטבח?

אני צריך את סטאלין בבית בתור שולחן?

אגב, אם הזכרתי את סטאלין:

סטאלין הוא הגורם היחיד שבעטיו אני שוקל להאמין בעניין הזה של גלגול נשמות. זאת, משום שסאטלין נפטר בחמישה במרץ, 1953, ובדיוק שנה אחר-כך, בחמישה במרץ 1954, בדיוק באותה שעה של היממה, נולדתי אני.

בחיי.

מה שמסביר למה מעת לעת יש לי דחף פנימי שבקושי ניתן לכבוש אותו, להרוג עשרים מיליון איש.

מצד שני, אני שונא שפם.

לפני שבוע קראתי ציטטה מדברי אחד מאותם רבני-התנחלויות שנשמתם שחורה, הפוסק שלגויים אין נשמה ולכן לא מתקיים בהם גלגול נשמות – שזו פסיקה הנוגדת את פסיקתם של מרבית הפוסקים הגדולים בכל הדורות, בסדר גודל של הבעל שם-טוב ואחרים, אבל אם דברי הרב האמור נכונים, ולגויים אין נשמה שתתגלגל אחרי מותם, אין לי אלא להניח שהחתול שמסתובב בחצרנו הוא חנן פורת או הרב לווינגר, מאחר והללו יהודים לעילא ולעילא היו, ועל כן אין ספק שהייתה בהם נשמה שנתגלגלה הלאה.

בקיצור – יצאתי מההרצאה ההיא שבה פתחתי את הדיון הנוכחי כשראשי סחרחר עלי. לא ידעתי אם אני הולך או בא. הייתה כבר שעת לילה ובדרכי הביתה עצרתי בעיירה ההיא הידועה בזכות הצריף הקטן והמט לנפול המצוי בה ובו מוכרים פלאפל איכותי.

קניתי מנה, נגסתי שתי נגיסות מהפלאפל, עצמתי עיניים בהתענגות, לעסתי ובלעתי ואמרתי למוכר: "אח שלי, אין על הפלאפל שלך!"

"תודה", הוא אמר. "שיהיה לך לבריאות, נשמה!"

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הידע שלך והיכולת להשתמש במילה המדויקת - מהממים אותי כל פעם מחדש. לקחת את השחור מהמטעים ומולו את ההיליבילי גרמים לי להתפעמות נפשוהשימוש המדויק בשפה מציפים אותי. בתענוג בל יתואר אורגזמה ... המשך קריאה

הידע שלך והיכולת להשתמש במילה המדויקת – מהממים אותי כל פעם מחדש. לקחת את השחור מהמטעים ומולו את ההיליבילי גרמים לי להתפעמות נפשוהשימוש המדויק בשפה מציפים אותי. בתענוג בל יתואר אורגזמה של מילים התוכן ממש לא משנה לי. הנשמות של גבלס והיטלר לא מזיזות לי. רק המילים. אני "סאקר"- של מילים. ועשית לי את זה עכשיו.
" ביג טיים".

לפוסט המלא עוד 1,590 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 16 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן; הלחימה בצפון נמשכת

שני פצועים באורח קשה בכרמיאל מהירי מלבנון

טראמפ הכריז על הפסקת אש בת עשרה ימים בין ישראל לחזבאללה; נתניהו: צה"ל יישאר בדרום לבנון ● בג"ץ הוציא צו ביניים האוסר על בן גביר להתערב במינויים ללא המלצת המשטרה; השר לביטחון לאומי הודיע שימשיך למנות את מי שמיישם את מדיניותו ● צה"ל הודיע שכוחותיו תקפו והרגו בצפון רצועת עזה מחבלים שחדרו לשטח שבשליטת ישראל והיוו איום מיידי על הכוחות במקום

לכל העדכונים עוד 46 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד משולש של בנט, איזנקוט ולפיד יניב 38 מנדטים

השלושה יכולים להקים יחד את הסיעה הגדולה ביותר במשכן במערכת הבחירות הבאה, אך נתוני הסקר החדש של יוסי טאטיקה מוכיחים שהשלם גדול רק במעט מסך חלקיו ● בנוסף, תמונת הגושים נותרת קפואה עם או בלי האיחוד

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 225 מילים
אמיר בן-דוד

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

שבע שנים אחרי השקתו, זמן ישראל יוצא לדרך חדשה ● מכתב לקוראים מעורכת האתר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 197 מילים

מירי רגב בונה את התיק נגד ישראל

"חיילים רוקדים ושרים זה לא פשע מלחמה, לא משנה מה הם שרים. במידה שחיילים מסוימים עברו על חוקי המלחמה הדבר יידון במערכת המשפט הישראלית…. מעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל חבר כנסת או שר קובעים מדיניות, ומעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל אמירה כעוסה שווה ערך למדיניות שמתממשת".  

בדבריו אלו בבית הדין הבינלאומי בהאג, התייחס פרופסור מלקום שאו, מי שנשכר לעמוד בראש צוות ההגנה של ישראל בדיונים, לשלל הציטוטים שהביאה התביעה של פוליטיקאים, חיילים ואפילו זמרים.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 770 מילים

למקרה שפיספסת

פרמיית הממ"ד מזנקת

המלחמה עם איראן הקפיצה מחדש את הביקוש למיגון והבליטה את הפערים בין האזורים השונים בארץ והדירות: בתל אביב הפערים במחירים הגיעו לעשרות אחוזים, בבאר שבע המשקיעים נשארים עם הישנות, ובצפון הביקוש לממ"ד הפך לתנאי סף ● "אנחנו לא מצליחים לחזור לשגרה"

לכתבה המלאה עוד 1,323 מילים

בהתלהבות ובנחישות - בעקבות הונגריה, קץ הדיקטטורה גם בישראל

ההישג ההונגרי האדיר של הבסת ויקטור אורבן ברוב כה גדול, וקבלת הדין הדמוקרטית של הרודן בהתייחסותו לתוצאות בחירת העם – הם משב רוח ענק להצלחת מחנה התקווה בבחירות בישראל בעוד חצי שנה.

טבעי הוא, שבצד השמחה וההתרגשות הגדולים, רבים.ות מפרסמים ודנים בלקחים, מסקנות, המלצות, השוואות, אסטרטגיות, ההגנה על ההליך הדמוקרטי ועוד. הגם שחייבים להזכיר שלכל עם יש את ה-DNA, הנסיבות, האפיונים והתנאים הייחודיים שלו, הרי שלמידה הדדית ושאיבת רעיונות ויישומם היא מפרה. 

ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,429 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

נתניהו מתגאה שמנע שואה שנייה באיראן, אך המציאות רחוקה מכך

בנאומו ביום השואה ב"יד ושם", ראש הממשלה התפאר כי הבטחתו ההיסטורית לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן קוימה במלואה ● אלא שדווקא נתניהו אמור לדעת טוב מכולם שהיעדים המרכזיים עדיין לא הושגו, שהמשטר לא הופל, ושהסכנה הקיומית מרחפת כעת מעל ישראל יותר מתמיד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,868 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

אם בנט ואיזנקוט לא יתעוררו, יש עתיד תקרוס לנגד עיניהם

יש עתיד ממשיכה להוביל מאבק פרלמנטרי אינטנסיבי ולבלום חקיקה, אך הבוחרים במרכז נודדים לבנט ולאיזנקוט ● למרות זאת, השניים מתמהמהים עם איחוד והכרעה על הובלה, ובכך מסכנים גם את ניצול הכוח הארגוני והמשאבים של יש עתיד וגם את סיכויי גוש השינוי לקראת הבחירות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 923 מילים ו-2 תגובות

בניסיון להימנע מסעד דרמטי של פיטורי שר, בג"ץ מסתמן כמי שיכפה על בן גביר את אותו "מתווה עקרונות" שכבר הפר פעם אחר פעם ● אלא שהתזה השמרנית שהדהדה באולם בית המשפט בדיון אתמול, המעניקה לגיטימציה לכל פעולה של שר המיישם את הבטחותיו לבוחר, מכשירה למעשה את הפוליטיזציה המסוכנת של המשטרה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,572 מילים ו-4 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הנשמה מלאכותית בבג"ץ

בג"ץ שוב נדחק לפינה ונדרש להוציא את הערמונים מהאש, כאשר מערכות האכיפה והחוק האחרות קורסות ● בשנתיים האחרונות התרגלנו למצב שבו כל סוגיה ומחלוקת מובאות לפתחו: מהשאלה מי יתגייס ועד מינוי ראשי שב"כ ומוסד ● כשבג"ץ מתקשה להגיע להכרעה בגלל קושי משפטי, מגיעה, כמובן, "האכזבה" ● אם לא תימצא דרך לחזק את שומרי הסף שמתחתיו, גם בג"ץ עלול לקרוס ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 760 מילים

בשוויץ נוסעות רכבות במנהרות באורך עשרות קילומטרים, ובכל העולם רכבות מטרו מסיעות מיליונים מתחת לאדמה – ורק בישראל, בגלל מנהרה באורך 11 ק"מ, הוחלט להגביל את מספר הנוסעים ברכבת מת"א לירושלים ● בעוד המשטרה והרכבת מגלגלות אחריות זו על זו, עולה השאלה כיצד בפרויקט דגל שתוכנן שנים ועלה מיליארדים, לא נלקחו בחשבון כל סוגיות הבטיחות?

לכתבה המלאה עוד 1,293 מילים

ליל הבסטיליה של בודפשט

ויקטור אורבן שלט ללא מצרים במשך 16 שנים והקים מערך תקשורתי ומשפטי שנועד להנציח את שלטונו ● אבל כשהכלכלה קרסה והשחיתות הגיעה לכל פינה, שום חומת הגנה לא עזרה מול מיליוני אזרחים רעבים ● ישראלים המתגוררים בבודפשט מספרים איך נפל הדיקטטור, ולמה בישראל המצב מסובך הרבה יותר

לכתבה המלאה עוד 1,460 מילים ו-2 תגובות

לבנון מחפשת הפסקת אש, חזבאללה מאיים במלחמת אזרחים

שיחות השגרירים נתפסות במחנה השיעי כאיום משמעותי ● במקביל למגעים בוושינגטון, ישראל אינה מוכנה לנצור את האש בעוד בלבנון מזהירים מהידרדרות למלחמת אזרחים ● בינתיים ישראל מצמצמת את האש, נמנעת מתקיפות צפונית לליטני ומותירה לאמריקאים מרחב תמרון מול איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 758 מילים ו-2 תגובות

קפיטליזם של מקורבים

הסיפור של ממשלת אורבן הוכיח כי פגיעה בדמוקרטיה אינה רק סוגיה של זכויות אדם, אלא גם מהלך הרסני לכלכלה ● כאשר מפרקים את שומרי הסף, מעוותים את שיטת הבחירות כדי לצמצם תחרות, ומחליפים את השוק החופשי בחברות של מקורבים – מי שמשלמים את המחיר הם האזרחים הפשוטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 751 מילים ו-3 תגובות

נשים יוכלו להתמיין לכל תפקיד בצה"ל

לאחר שש שנים של דיונים, בג"ץ מחייב את צה"ל לפתוח את המיונים לכלל תפקידי הלחימה לנשים ולקבוע מועד לפיילוט בשריון המתמרן ● ההכרעה מצמצמת את שיקול הדעת של הצבא מול לחצים פוליטיים וחברתיים ומעבירה אליו את חובת ההוכחה לסגירת תפקידים ● ברקע המלחמה והמחסור בכוח אדם, השופטים מדגישים כי מדובר לא רק בשוויון אלא גם בצורך ביטחוני ממשי

לכתבה המלאה עוד 1,509 מילים

מי עדיין קורא סיפורי שואה?

ליסבת הנק עומדת בראש הוצאת הספרים הגדולה באירופה לזיכרונות שואה, ועוקבת בזמן אמת אחר נתוני הקריאה העולמיים ● בריאיון לזמן ישראל היא מספרת כיצד טבח השבעה באוקטובר הוביל לצניחה חדה בביקוש, על החרם מצד חנויות ספרים שמסרבות לארח סופרים, והאיומים שהובילו לאבטחה משטרתית

לכתבה המלאה עוד 1,373 מילים

אובדן מנוף הלחץ עלול לדחוף את איראן להסלמה

כמעט יממה למצור הימי במצר הורמוז, ארה"ב ואיראן משמרות בשלב זה את הפסקת האש ● אולם לצד המהלכים הצבאיים, וושינגטון משתמשת גם במנופים רגישים יותר עבור טהרן, ובראשם סוגיית שמו של המפרץ הפרסי ● עבור איראן לא מדובר בניואנס סמנטי אלא בסמל לאומי, ובמצב שבו מנוף הלחץ המרכזי שלה נפגע, גוברת ההסתברות לחזרה לפעולה דרך שליחים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 632 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.