להערכת השב"כ, הפיגוע בבאר שבע נעשה על רקע אידיאולוגיה קיצונית של דאע"ש. תשומת הלב הביטחונית חוזרת להתמקד במזרח ירושלים ובהר הבית בשבועות הקרובים. ההערכה בישראל היא כי ארגוני הטרור מנסים להביא לאינתיפאדה חדשה כדי ליצור כאוס ביטחוני ולהפיל את שלטונו של אבו מאזן.
הפיגוע הנפשע בבאר שבע הינו פיגוע של דאע"ש ואין לו כנראה קשר לזירה הפלסטינית, זו ההערכה הראשונית של השב"כ מחקירת הפיגוע. גורמים ביטחוניים אומרים כי המחבל פעל לבדו בגלל האידיאולוגיה של דאע"ש, שאותה אימץ לפני כמה שנים ואף ישב בכלא בגללה. כעת בודק השב"כ אם היו לו שותפים והאם שיתף את מקורביו בכוונתו לבצע את הפיגוע.
הפיגוע הנפשע בבאר שבע הוא של דאע"ש ואין לו כנראה קשר לזירה הפלסטינית, זו ההערכה הראשונית של השב"כ. גורמים ביטחוניים אומרים כי המחבל פעל לבדו בגלל האידיאולוגיה של דאע"ש
מערכת הביטחון נערכת כעת לקראת גל פיגועים אפשרי בשבועות הקרובים. יש כמה חגים באופק הקרוב ותאריכי אזכור.
- היום, שישי ה-25 במרץ, צפויה להתחיל בכל בתי הכלא בישראל שביתת רעב של יותר מארבעת אלפים אסירים הביטחוניים, בדרישה להחזיר לקדמותו את המצב שהיה בבתי הכלא לפני הבריחה מכלא גלבוע. על פי גורמים פלסטינים, ישראל פנתה לרש"פ בבקשה לדאוג לביטול השביתה או לדחייתה.
- ב-30 במרץ מציינים ערביי ישראל ותושבי השטחים את "יום האדמה" וחמאס מנסה להלהיט את הרוחות ביום זה.
- חודש רמדאן המוסלמי וחג הפסח היהודי שבהם תהיה התמקדות ביטחונית בהר הבית ובמזרח ירושלים.
- "יום ירושלים" ויום השנה למבצע "שומר החומות".
ההתמקדות הביטחונית חוזרת שוב לעיר ירושלים ולהר הבית.
מה ההבדל בין התקופה הזו השנה לבין אותה תקופה בשנה שעברה?
תושבי מזרח ירושלים חשים כי השנה הם אינם לבדם. אחרי מבצע "שומר החומות" הם חשים כי ארגוני הטרור ברצועה וערביי ישראל עומדים מאחוריהם ותומכים בהם בהגנה על מסגד אל-אקצא ועל שכונת שיח' ג'ראח.
תושבי מזרח ירושלים חשים כי השנה הם אינם לבדם. אחרי מבצע "שומר החומות" הם חשים כי ארגוני הטרור ברצועה וערביי ישראל עומדים מאחוריהם ותומכים בהם בהגנה על מסגד אל-אקצא ושיח' ג'ראח
בעקבות המלחמה האחרונה ברצועת עזה, תושבי מזרח ירושלים אימצו את "תרבות הניצחון".
תנועת חמאס קבעה משוואת עימות חדשה "עזה-ירושלים", והיא עלולה ליישם אותה גם השנה.
התפתחות נוספת הינה הירידה החדה שחלה בשנה שחלפה בשטחי הגדה בפופולריות של הרש"פ ושל העומד בראשה.
הסיבות לכך הינה התחזקות מעמד חמאס בעקבות מבצע "שומר החומות", ביטול הבחירות לפרלמנט הפלסטיני, רצח הפעיל ניזאר בנאת בידי אנשי הביטחון של הרש"פ, השחיתות במנגנוני הרש"פ וההתדרדרות במצב הכלכלי.
הקיפאון המדיני נמשך, הפיצול בחברה הפלסטינית העמיק ומדינות ערב ממשיכות להפנות עורף לפלסטינים.
ישראל עדיין רואה בפלסטינים אויב ולא שותף לתהליך שלום. היא מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית ומחפשת רשות פלסטינית שתהווה "קבלן ביטחוני" של ישראל, שישמור על הביטחון בשטחי הגדה בתמורה לרווחה כלכלית. הרש"פ בראשותו של אבו מאזן עונה כרגע על הצרכים הביטחוניים של ישראל.
ישראל עדיין רואה בפלסטינים אויב ולא שותף לתהליך שלום. היא מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית ומחפשת רשות פלסטינית שתהווה "קבלן ביטחוני" של ישראל בשטחי הגדה בתמורה לרווחה כלכלית
הדאגה לשלטונו של אבו מאזן
יו"ר הרש"פ אבו מאזן בן ה-86 יצא השבוע לביקור קצר בגרמניה לבדיקות רפואיות בגלל בעיות לב שמהן הוא סובל. הוא מטופל בין היתר על ידי רופא ישראלי ידוע שם בתחום.
ישראל וארה"ב דואגות לשלומו של אבו מאזן ולהמשך שלטונו. בשבוע הבא יגיע לירושלים ולרמאללה שר החוץ האמריקאי טוני בלינקן, כדי לדון במצב הביטחון לקראת חודש רמדאן. ראש השב"כ רונן בר ביקר בשבוע שעבר בוושינגטון והעביר את הערכת המצב המדאיגה שלו לבכירי הממשל. שר החוץ יאיר לפיד נפגש בירדן עם המלך עבדאללה ודן עמו במצב הביטחון בחודש רמדאן. מלך הירדני אמור להגיע לרמאללה בשבוע הבא לפגישה עם אבו מאזן בנושא, ועומר בר לב, השר לביטחון פנים, ייפגש אף הוא עם אבו מאזן כדי לדון בדרכים משותפות להרגיע את השטח במהלך חודש רמדאן.
https://twitter.com/yonibmen/status/1506906615529840641?t=d4_o9NQce-AbyAtYUJK3xQ&s=08
החשש הישראלי-אמריקאי הוא מהסלמה גדולה ופיצוץ ביטחוני שיביא לאינתיפאדה חדשה בכל שטחי הגדה ובקרב ערביי ישראל, בסיוע ירי רקטות מרצועת עזה, מה שיפיל את שלטונו של אבו מאזן.
יש חשש בישראל מאינתיפאדה שעלולה לצאת מכלל שליטה ואף להתפתח למלחמה אזורית מוגבלת על רקע המצב בהר הבית ובמזרח ירושלים.
ישראל שיתפה בחששותיה גם את נשיא מצרים א-סיסי ואת עבדאללה מלך ירדן, שגם הם רוצים בהמשך שלטונו של אבו מאזן.
ארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי ינסו להסלים את המצב הביטחוני בירושלים ובשטחי הגדה באמצעות פיגועים, זו ההערכה של גורמי הביטחון.
הם חוששים שישראל תנצל את המלחמה באוקראינה כדי שצה"ל והשב"כ יבצעו את מדיניות "כיסוח הדשא" של תאי הטרור בשטחי הגדה באזורי שכם וג'נין.
הם מטילים את יהבם על המחבלים הבודדים חדורי המוטיבציה והאידיאולגיה הדתית שיעשו פיגועים שיביאו להסלמה גדולה.
החשש הישראלי-אמריקאי הוא מהסלמה גדולה ופיצוץ ביטחוני שיביא לאינתיפאדה חדשה בכל שטחי הגדה ובקרב ערביי ישראל, בסיוע ירי רקטות מרצועת עזה, מה שיפיל את שלטונו של אבו מאזן
המטרה של ישראל, ממשל ביידן ובכירי הרש"פ היא למנוע כעת כל זעזוע שישפיע לרעה על יציבות הרש"פ כדי לאפשר העברה מסודרת והדרגתית של השלטון מידיו של אבו מאזן לידיהם של מקורביו חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג'.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)



תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו