JavaScript is required for our website accessibility to work properly. יוני בן מנחם: הפיגוע בירושלים הוא איתות מסוכן | זמן ישראל

הפיגוע בירושלים הוא איתות מסוכן

שוטרים בזירת פיגוע הירי ליד הכותל המערבי בירושלים, 14 באוגוסט 2022 (צילום: דוברות המשטרה)
דוברות המשטרה
שוטרים בזירת פיגוע הירי ליד הכותל המערבי בירושלים, 14 באוגוסט 2022

הפיגוע במזרח ירושלים בוצע על ידי מחבל בודד, אבל במערכת הביטחון חוששים שהוא מבשר את תחילתו של גל טרור חדש בתגובה על פעילות צה"ל ברצועת עזה ובעיר שכם. כוחות הביטחון חייבים להיערך לאפשרות של חידוש תופעת המחבלים הבודדים. הזעם ברחוב הפלסטיני הוא גדול והתסכול הוא רב, אסור לישראל לגלות סימני חולשה.

הפיגוע השבוע בעיר העתיקה בירושלים באזור הכותל המערבי, שבמהלכו ירה מחבל ופצע שמונה אזרחים ישראלים, שניים מהם במצב קשה, שוב החזיר את הטרור לבירת ישראל והעלה לסדר היום את השאלה המתבקשת, האם אנו ניצבים שוב בפני תחילתו של גל טרור חדש של פיגועי יחידים או מה שנקרא בעגה הביטחונית "זאבים בודדים".

הפיגוע השבוע באזור הכותל המערבי, שבמהלכו ירה מחבל ופצע 8 אזרחים ישראלים, שוב החזיר את הטרור לבירת ישראל ואת השאלה המתבקשת, האם אנו ניצבים שוב בפני גל טרור חדש של פיגועי יחידים

המחבל, אמיר א-סידאווי, בן 26 תושב מזרח ירושלים ואסיר פלילי לשעבר, הסגיר את עצמו למשטרה ואת האקדח שבו ביצע את הפיגוע. מהחקירה הראשונה של השב"כ עולה כי הוא פעל לבדו ולא השתייך לשום ארגון.

https://twitter.com/yonibmen/status/1559211257407963137

הרקע לפיגוע נתפס כתגובה למבצע "עלות השחר" של ישראל ברצועת עזה ופעולת חיסול 3 המחבלים על ידי צה"ל והימ"מ בשבוע שעבר בעיר שכם, ובראשם המבוקש אברהים אלנאבולסי.

במערכת הביטחון חוששים שהפיגוע בירושלים ישמש מודל לחיקוי ו"ידביק" צעירים פלסטינים נוספים לבצע פיגועי דקירה, פיגועי דריסה ואף פיגועי ירי בירושלים ובמקומות נוספים בישראל. מסתבר שלתושבי מזרח ירושלים אין קושי רב להשיג כלי נשק בשוק השחור העברייני.

לכן משטרת ירושלים תגברה את כוחותיה בירושלים לקראת הבאות.

קשה להילחם בסוג כזה של טרור בעיקר מבחינה מודיעינית, המחבלים הבודדים נוקטים בצעדי זהירות, הם כבר מודעים לכך שהם נתונים במעקב אחרי הרשתות החברתיות שלהם ומכשירי הסלולר, הם מקטינים את המעגל שיודע על כוונתם לצאת לפיגוע ולעיתים שומרים את דבר החלטתם עד לרגע האחרון ואינם משתפים איש.

https://twitter.com/yonibmen/status/1559391596512251904?t=QCJq4UKaFr77a3Mv_XnHZw&s=08

במערכת הביטחון חוששים שהפיגוע בירושלים ישמש מודל לחיקוי ו"ידביק" צעירים פלסטינים נוספים לבצע פיגועי דקירה, פיגועי דריסה ואף פיגועי ירי בירושלים ובמקומות נוספים בישראל

הזעם הפלסטיני בשטחים הוא עצום ומחפש פורקן. חיסול 3 המחבלים בשכם על ידי צה"ל נתפס על ידי הפלסטינים כפרובוקציה של ישראל והפרה של הסכם הפסקת האש בינה לבין הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה.

במהלך מבצע "עלות השחר" נהרגו ברצועת עזה 49 פלסטינים, מהם רק 12 לוחמים של הג'יהאד האסלאמי והשאר "אזרחים בלתי מעורבים".

https://twitter.com/yonibmen/status/1559392170762805250?t=Jt6Up6sOVR7JUOa_PHmtsw&s=08

בחודש האחרון הרג צה"ל בעיר שכם 5 מחבלים של קבוצת "גדודי חללי אל-אקצא" של תנועת פת"ח, שהיו מעורבים בפיגועי ירי לעבר כוחות צה"ל וקבר יוסף בעיר.

וביום תשעה באב עלו להר הבית, תוך כדי מבצע "עלות השחר" ברצועת עזה, מאות יהודים תחת אבטחה כבדה של המשטרה.

מערכת ההסתה של ארגוני הטרור הפלסטינים משתמשת בנתונים האלה להסית את הדור הצעיר נגד ישראל, בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות ובראשן רשת "טיק טוק".

ארגוני הטרור ברצועת עזה שיבחו את "הפעולה ההירואית" של המחבל שעשה את הפיגוע בירושלים ותעתע במשטרת ירושלים שלא הצליחה ללכוד אותו, ובסופו של דבר הוא הגיע במונית לתחנת המשטרה והסגיר את עצמו.

מבחינתם, הפיגוע הוא מכה קשה לישראל בלב הבירה והוכחה כי צה"ל אינו יכול לדכא את רעיון "ההתנגדות" וכי שוב הוכח כי מערכת המודיעין הישראלית איננה יכולה לאתר מבעוד מועד ולסכל פיגועים של מחבלים בודדים.

הזעם הפלסטיני בשטחים הוא עצום ומחפש פורקן. חיסול 3 המחבלים בשכם על ידי צה"ל נתפס על ידי הפלסטינים כפרובוקציה של ישראל והפרה של הסכם הפסקת האש בינה לבין הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה

הפיגוע בירושלים פגע בתחושת הניצחון שהייתה ברחוב הישראלי בעקבות המבצעים המוצלחים של צה"ל ברצועת עזה ובעיר שכם.

הפיגוע האחרון בירושלים שוב מחזיר אותנו לגל הפיגועים של המחבלים הבודדים שהחל ב-2015 בפיגוע הדקירה שעשה המחבל מוהנד חלבי בעיר העתיקה בירושלים. תופעה שקיבלה את הכינוי "אינתיפאדת הסכינים".

במשך הזמן השתכללה השיטה של המחבלים הבודדים והם עברו גם לבצע פיגועי דריסה ופיגועי ירי.

בשנה האחרונה היכה גל הטרור של המחבלים הבודדים באופן קשה ביותר בערי ישראל. המחבל מוחמד אבו אל-קיעאן רצח 4 ישראלים בעיר באר שבע, אחר כך ביצעו שני מחבלים מאום אלפחם פיגוע ירי בעיר חדרה ורצחו 2 שוטרים ופצעו 4 אזרחים ישראלים.

המחבל דיאא חמארשה יצא מהעיירה יעבד באזור ג'נין וביצע פיגוע ירי בעיר בני ברק שבו נהרגו 5 ישראלים ואחריו הגיע המחבל רעד חאזם מאזור ג'נין שעשה את הפיגוע ברחוב דיזינגוף בתל אביב. הוא רצח 3 אנשים ופצע 6 אחרים.

וגם פיגוע הגרזנים בעיר אלעד שביצעו 2 מחבלים מאזור ג'נין שרצחו 2 תושבי העיר ופצעו ארבעה נוספים 3 מהם באורח קשה.

הפיגוע האחרון בירושלים מחזיר אותנו לגל פיגועי המחבלים הבודדים שהחל ב-2015 בפיגוע הדקירה שעשה המחבל מוהנד חלבי בעיר העתיקה בירושלים. תופעה שקיבלה את הכינוי "אינתיפאדת הסכינים"

למרות ששום ארגון טרור לא עומד מאחורי הפיגוע האחרון בירושלים, בג'יהאד האסלאמי טוענים כי מדובר בהוכחה נוספת כי רעיון "אחדות הגזרות" של מנהיג הארגון זיאד אלנח'אלה הוטמע ברחוב הפלסטיני.

https://twitter.com/yonibmen/status/1559394592402849792?t=R9v4d_laKIsoT40m37LOPg&s=08

לכן, בעוד הפסקת האש השברירית ברצועת עזה נמשכת, ארגוני הטרור מעודדים מאוד מהצלחת הפיגוע בירושלים והם ידחפו באמצעות מערכת ההסתה שלהם את הדור הצעיר הפלסטיני לבצע פיגועי נקם נוספים.

מבצע "שובר גלים" של צה"ל שהחל ב-31 במרץ השנה לאחר שורה של פיגועים בערי ישראל נמשך, אך בהחלט ייתכן שצה"ל ייאלץ לרענן אותו כדי לעצור פיגועים נוספים נוכח הפיגוע האחרון בירושלים.

קשה להעריך כעת לאן פני הדברים. האם ארגוני הטרור שוב ינסו להתמקד בירושלים? האם הם מנסים לעורר גל של פיגועי נקם או שמדובר בהתפרצות זעם ספונטנית?

כוחות הביטחון של ישראל אינם יכולים לסכל כל פיגוע ויצטרכו להתעמת בשטח עם כל מחבל. מה שחשוב כעת הוא שכוחות הביטחון של ישראל יבלמו בעוצמה כל ניסיון לחמם את מזרח ירושלים באמצעות פיגועי טרור של צעירים בודדים.

בעוד הפסקת האש השברירית ברצועת עזה נמשכת, ארגוני הטרור מעודדים מאוד מהצלחת הפיגוע בירושלים והם ידחפו באמצעות מערכת ההסתה שלהם את הדור הצעיר הפלסטיני לבצע פיגועי נקם נוספים

כוחות הביטחון חייבים להיערך לאפשרות של חידוש תופעת המחבלים הבודדים, הזעם ברחוב הפלסטיני הוא גדול והתסכול הוא רב, אסור לישראל לגלות סימני חולשה.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 891 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 2 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.