JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מעבר לגבול: החלום המשיחי עומד להתפוצץ לישראל בפרצוף | זמן ישראל
חמושים פלסטינים משתמשים בבובות עם צילומים של ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' במהלך תרגיל צבאי בעזה, 1 בינואר 2023 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
Abed Rahim Khatib/Flash90
מעבר לגבול

החלום המשיחי עומד להתפוצץ לישראל בפרצוף

התודעה הכוזבת של הימין מאיימת להרחיק את ידידי ישראל ולקרב בין המדינות הערביות ● למרות החלטת הפרלמנט בירדן, השגריר הישראלי לא יגורש ● 20 שנה אחרי הפלישה לעיראק, הנוף המזרח תיכוני השתנה באופן קיצוני – אבל לא כפי שהאמריקאים ציפו ● בעולם הערבי ציינו את חג האביב בצל משבר כלכלי חריף ● והשבוע ב־1968 – הקרב בין פת"ח לצה"ל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

כל העולם רואה לממשלת ישראל

השר בצלאל סמוטריץ' עמד על במה מאחורי פודיום שהדביקו עליו תמונה של ארץ ישראל השלמה, הכוללת את הממלכה ההאשמית הירדנית, ודיבר בטבעיות על כך שהעם הפלסטיני הומצא כדי לפגוע בתנועה הציונית – ושלל את קיומו.

עבור סמוטריץ' לא היה בכך שום דבר חריג. בישראל דעותיו ידועות היטב, בבחירות הוא ומפלגתו קיבלו תמיכה עצומה ונכנסו לממשלת "ימין על מלא" בדיוק כדי לקדם את המדיניות של הימין המתנחלי־משיחי.

הבעיה היא שסמוטריץ', איתמר בן גביר, אורית סטרוק וגם מי שהזמין אותם לממשלתו והושיב אותם במשרדים הנחשבים יצרו בועת תודעה ומציאות אלטרנטיבית שלא תואמת כלל את מה שקורה בעולם החיצון.

במשך שנים הם שיננו: "לא משנה מה יאמרו הגויים, משנה מה יעשו היהודים", טענו שהבעיה הפלסטינית כבר לא רלוונטית ובקושי עולה בשיחות עם הדיפלומטים הזרים (שמעתי את הטיעון המדהים הזה לאחרונה מפי פרשן ידוע היטב בחוגי הימין) עד שהאמינו בלב שלם שהאמריקאים לא יעזו לומר מילה כי ישראל היא פרה קדושה; שהאירופאים חלשים ושהערבים אדישים.

חמושים פלסטינים שורפים תמונה של בצלאל סמוטריץ' במהלך תרגיל צבאי בעזה, 1 בינואר 2023 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
פלסטינים שורפים תמונה של סמוטריץ' במהלך תרגיל צבאי בעזה, 1 בינואר 2023 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)

מסתבר שהמציאות מחוץ לבועה שונה בצורה דרמטית. הערבים תוקפים ורומזים להורדת הדרג הדיפלומטי שלהם בתל אביב; בארה"ב שר האוצר וגם ראש הממשלה כרגע מוחרמים – וכך גם באירופה

מסתבר שהמציאות מחוץ לבועה שונה בצורה דרמטית. הערבים תוקפים ורומזים להורדת הדרג הדיפלומטי שלהם בתל אביב; בארה"ב שר האוצר וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו כרגע מוחרמים – וכך גם באירופה, שם מתקשים להבין כיצד הגזענים החשוכים המשיחיים השתלטו על הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

נכון שהיהודים יכולים לבחור לעשות מה שבא להם: לבטל את הפרדת הרשויות, להרחיב את הבנייה בהתנחלויות ולשרוף כפרים, אך העולם כלל אינו מחויב לשתף פעולה ולתמוך במה שעושים היהודים. ממשלת נתניהו השישית מצליחה לגייס מחנה עולמי שלם נגד ישראל.

היא גם דוחפת את המדינות הערביות בכוח אל הפלסטינים. לא משנה מה היה טיב היחסים בין מחמוד עבאס להנהגות הערביות לפני כן, היום כולם כאחד מוציאים הודעות תמיכה, תורמים כספים לטובת חווארה ומזמנים דיונים בנושא גינוי ישראל במועצת הביטחון של האו"ם.

המדינות האלה, שבסתר העריצו את ישראל על שהשיגה כל כך הרבה בכל כך מעט זמן ועם משאבים מוגבלים, עכשיו מתפלאות ונחרדות מהתהליכים שעוברים עליה. גם אם המדינות הללו כשלעצמן אינן דמוקרטיות, הן כנראה מבינות יותר טוב ממובילי ההפיכה המשטרית כי דמוקרטיה מתפקדת היא הסוד של ההצלחה הישראלית.

מחאה פלסטינית נגד מדיניות ישראל, 19 בדצמבר 2022 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
מחאה פלסטינית נגד מדיניות ישראל, 19 בדצמבר 2022 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)

לא משנה מה היה טיב היחסים בין מחמוד עבאס להנהגות הערביות לפני כן, היום כולם כאחד מוציאים הודעות תמיכה, תורמים כספים לטובת חווארה ומזמנים דיונים בנושא גינוי ישראל במועצת הביטחון של האו"ם

יבוא הרגע – כנראה שהוא הולך ומתקרב – והבועה שבה חיים חלקים גדולים מהחברה הישראלית כבר עשרות שנים תתנפץ לרסיסים. הגזענות והמשיחיות יהפכו את ישראל למדינה מצורעת; הפגיעה בשלטון החוק תגרום לטובי ידידיה של ישראל להתלבט האם כדאי ואפשר להמשיך ולתמוך בה בזירה הדיפלומטית.

גם המדינות הערביות שהיו מוכנות להתקרב לישראל בלי לפתור את הסוגיה הפלסטינית – אבל בתקווה שהנורמליזציה תאפשר גם התקדמות במישור הזה – יאחדו שורות. התהליך הזה כבר החל. היקיצה מהחלום המשיחי הרטוב תהיה קשה מנשוא, אך בשלב הזה זה, כנראה, כבר בלתי נמנעת.

הפרלמנט הירדני דורש לגרש את השגריר הישראלי

בית הנבחרים הירדני הצביע בעד גירוש שגריר ישראל מעמאן – ומפת "ירדן השלמה" נתלתה באופן הפגנתי כנגד מפת "ארץ ישראל השלמה + ירדן" של סמוטריץ'. יו"ר הפרלמנט אחמד א־ספדי קרא לממשלה "לנקוט בצעדים ברורים נגד ההתנהגות המזעזעת והקשה של שר האוצר הישראלי"

השגריר הישראלי אכן זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ הירדני, אך הסיכוי לכך שהוא אכן יגורש כפי שדורש הפרלמנט לא גבוה. ירדן איננה מדינה דמוקרטית. בעוד שהפרלמנט רשאי להצביע גם על גירוש השגריר וגם על ניתוק היחסים עם ישראל (דבר שגרתי שקורה כל כמה חודשים), מי שמקבל את ההחלטות בממלכה הוא רק המלך.

הנשיא יצחק הרצוג ומלך ירדן עבדאללה השני בארמון אל־חוסייני בעמאן, 30 במרץ 2022 (צילום: חיים צח, לע"מ)
הנשיא יצחק הרצוג ומלך ירדן עבדאללה השני בארמון אל־חוסייני בעמאן, 30 במרץ 2022 (צילום: חיים צח, לע"מ)

לא רק לישראל אלא גם לירדן יש אינטרס ברור לשמור על הסכם השלום שנחתם בין שתי המדינות ב־1994. חוץ משיתוף הפעולה הביטחוני הרחב, לאחרונה ירדן אף חתמה על ההסכם החשוב "מים תמורת חשמל", שאמור להיטיב מאוד עם משק המים שלה ולשפר את המצב בערים החווים ניתוקי מים באופן שגרתי.

אז השגריר לא יוחזר והיחסים לא ינותקו. אולם, ככל שהפוליטיקאים הישראלים ימשיכו להתגרות בירדן (חודש רמדאן החל השבוע והיד עוד נטויה), ההתנגדות לקשר עם ישראל תגבר עוד יותר

אז השגריר לא יוחזר והיחסים לא ינותקו. אולם, ככל שהפוליטיקאים הישראלים ימשיכו להתגרות בירדן (חודש רמדאן החל השבוע והיד עוד נטויה), ההתנגדות לקשר עם ישראל תגבר עוד יותר – והמלך וממשלתו יתקשו להגן על עמדתם.

מדובר כמובן לא רק בפרובוקציות נוסח הנאום של סמוטריץ', אלא בצעדים מתריסים על הר הבית, מהומות באל־אקצא ובמזרח ירושלים. גם בירדן עוקבים בדריכות אחר האירועים הללו ומנצלים כל אבן, כל עלייה של שר וח"כ, כל התנגשות עם המשטרה על מנת לתקוף את המלך שעדיין מקפיד לשמור על הסכם השלום עם ישראל.

מיותר לומר שאם המצב בירדן ייצא מכלל שליטה, מי שתפגע מאוד מכך היא ישראל, שבמשך עשרות שנים לא הייתה מודאגת מהמצב בגבול המזרחי.

עבדאללה מלך ירדן, נובמבר 2019 (צילום: AP Photo/Raad Adayleh)
עבדאללה מלך ירדן, נובמבר 2019 (צילום: AP Photo/Raad Adayleh)

20 שנים אחרי פרוץ המלחמה, עיראק עדיין דואבת

20 שנים חלפו מאז שארה"ב ובעלות בריתה פלשו לעיראק בטענה שעל אדמתה נמצאו עדויות לנשק להשמדה המונית. במסגרת הפלישה הם סילקו את משטרו של סדאם חוסיין והקימו משטר חדש. עיראק החדשה לא הפכה לדמוקרטיה משגשגת, למעשה היא כמעט באופן מיידי טבעה בנהרות של דם, ששינו את צבען של הפרת והחידקל.

המערכת השבטית החזקה, הטינה והשנאה שהצטברו במהלך שנות שלטונה של מפלגת הבעת', המחלוקות בין הזרמים הדתיים – כל אלה השאירו את עיראק מאחור, ובמקביל גם גרמו לאמריקאים להתלבט ואף להתחרט לגבי המשך המעורבות הצבאית שלהם במזרח התיכון.

העיראקים עצמם התייאשו מהדיון הזה ומהטחת ההאשמות. הם פשוט רוצים שהמצב הכלכלי והביטחוני ישתפר קצת, שיהיו מים זורמים בברזים, שתמוגר השחיתות האדירה

מה היה קורה אילו הממשל הצבאי האמריקאי היה נוהג באופן שונה ומקבל החלטות אחרות? מה אם תהליך הדה־בעת'יפיקציה (טיהור המערכת הממשלתית והצבאית מאנשי בעת') היה מתנהל באופן מדויק יותר על מנת לפגוע בכמה שפחות אנשים בלתי מעורבים?

מה אם ארה"ב לא הייתה מתעקשת על פירוקו הצבא העיראקי, מה שגרר יצירה של ואקום ביטחוני חמור? ומה עם שיטת הבחירות הייתה שונה בתכלית מהשיטה הסקטוריאלית "אל־מוחססה אל־טאיפיה", שרק הדגישה והבליטה את המחלוקות הקיימות?

כמובן שלעולם לא נקבל את התשובות לשאלות הללו, כמו שהעולם לא יקבל נוסחה מוצלחת למעבר מרודנות לדמוקרטיה. העיראקים עצמם התייאשו מהדיון הארוך הזה ומהטחת ההאשמות, הם פשוט רוצים שהמצב הכלכלי והביטחוני בארצם ישתפר קצת, שיהיו מים זורמים בברזים, שתמוגר השחיתות האדירה ושהילד יוכל למצוא תעסוקה לאחר סיום התואר.

20 שנים אחרי המלחמה ההיא, בעיתונות הערבית שואלים את השאלה: "האם ניתן להציל את עיראק?" ונראה שגם לשאלה הזאת אין לאף אחד תשובות מנחמות. מה שניתן לומר בביטחון הוא ש־20 שנים לאחר תחילת המלחמה בעיראק – הנוף המזרח תיכוני אכן השתנה באופן קיצוני:

עיראק מתבוססת בבוץ, איראן השכנה חותמת על הסכמי נורמליזציה עם השכנות הערביות ולמרות הסנקציות – ממשיכה להתחזק. ספק אם דיק צ'ייני ומדינאים אמריקאים אחרים חלמו שזאת תהיה התוצאה

עיראק מתבוססת בבוץ, איראן השכנה חותמת על הסכמי נורמליזציה עם השכנות הערביות ולמרות הסנקציות והמרי האזרחי – ממשיכה להתחזק. ספק אם דיק צ'ייני ומדינאים אמריקאים אחרים שדחפו למלחמה, חלמו בחלום הכי רע שלהם שזאת תהיה התוצאה הקטסטרופלית של מלחמת עיראק.

בין נורוז, רמדאן למשבר הכלכלי

השבוע באיראן, בעיראק, בסוריה ובטורקיה הספיקו לציין את חג האביב האהוב נורוז עוד לפני שאנשי הדת המוסלמים זיהו את הירח הנולד והכריזו על תחילת חודש רמדאן – חודש של צום ותפילה אך גם של ארוחות משפחתיות, ממתקים וסדרות טלוויזיה.

דוכן ממתקנים זמני לכבוד חג נורוז בטהרן, 16 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
דוכן ממתקנים זמני לכבוד חג נורוז בטהרן, 16 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

המסורת הקדומה של העידן הטרום־אסלאמי לא נעלמה למרות המאמצים של קיצוני הדת לדכא את חגיגות הנורוז ולאסור עליהן. אחרי החורף הקשה והדל, השמחה על השמש, החום, האביב והירוק שצובע את העמקים וההרים ברורה ומובנת.

ביום הזה נהוג לאכול מאכלים מסורתיים המסמלים את האביב ואת פלא הבריאה – נבטים של חיטה, ביצים ומיני מאפים וממתקים מסורתיים, וגם לקנות בגדים חדשים ומתנות לילדים. השנה חג הנורוז וגם חודש רמדאן עוברים בצל משבר כלכלי קשה ורעידת אדמה הרסנית בסוריה וטורקיה.

השנה חג הנורוז וגם חודש רמדאן עוברים בצל משבר כלכלי קשה ורעידת אדמה הרסנית בסוריה וטורקיה. גם באיראן אזרחים רבים לא רואים סיבות לחגיגה

גם באיראן אזרחים רבים לא רואים סיבות לחגיגה במצב שבו המטבע הלאומי מאבד מערכו בכל היום. גם במצרים רמדאן הזה לא יהיה שמח עבור האזרחים שמתקשים לסיים את החודש ונחרדים מהמחירים שממשיכים לזנק.

האור של הפנסים המסורתיים, "פוואניס", מפנה זרקור על המצב הכלכלי הקשה שבו נמצאת היום מצרים. המשבר הכלכלי העצום במזרח התיכון – מתימן ועד תוניסיה – לא עושה הנחות לחגים כאלה ואחרים. הוא דורש מענה מההנהגות הפוליטיות שעל פי רוב ממשיכות במלאכת הדיכוי של האזרחים שלהם במקום לרכז את מלוא תשומת הלב בשיפור המצב הכלכלי בארצם.

מוזיקאים באיראן מתופפים בטקס לכבוד חג נורוז בטהרן, 14 במרץ 2022 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
מוזיקאים באיראן מתופפים בטקס לכבוד חג נורוז בטהרן, 14 במרץ 2022 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

היום הזה בתולדות מזה"ת: קרב כראמה

במרץ 1968 החל קרב בין צבא ההגנה לישראל לתנועת פת"ח הפלסטינית. בצד הישראלי נפרסו שלוש חטיבות הכוללות כ־10 אלף איש בגדה המזרחית של נהר הירדן; ארטילריה כבדה שהפגיזה עמדות פלסטיניות בגדה המערבית; טנקים, מטוסים, מסוקי קרב.

במשך כמה שעות לחמו לוחמי פת"ח לבדם, ואז הצטרפה אליהם יחידה של צבא ירדן, שמפקדה טען כי לא הצליח ליצור קשר עם המלך חוסיין והחליט על דעת עצמו "לתמוך בפלסטינים". סמוך לעיירת כראמה, שם היה ממוקם בסיס גדול של אנשי פת"ח, הטנקים הישראלים נתקלו במארב.

לאחר שספגו אבדות כבדות – 28 הרוגים, 70 פצועים וכמה טנקים שרופים – הכוחות הישראליים נסוגו. ההפסדים הפלסטינים בכוח אדם היו גדולים פי שלושה, אבל מבחינת פת"ח זה היה ניצחון

לאחר שספגו אבדות כבדות – 28 הרוגים, 70 פצועים וכמה טנקים שרופים – הכוחות הישראליים נסוגו. ההפסדים הפלסטינים בכוח אדם היו גדולים פי שלושה, אבל מבחינת פת"ח זה היה ניצחון גדול, במיוחד לאור התבוסה המוחצת של מצרים, סוריה וירדן במלחמת ששת הימים.

מתנדבים ממדינות רבות, כולל ממצרים, הצטרפו לשורות פת"ח ונלחמו נגד הנוצרים המרונים וגם נגד ישראלים בלבנון. בעוד כשנתיים התותחים שוב ירעמו באזור כראמה, אך הפעם הלחימה תתקיים בין הפלסטינים לכוחות הירדנים במסגרת "ספטמבר השחור". הניסיון הפלסטיני להשתלט על הממלכה הירדנית ייכשל והנהגת פת"ח תאלץ לעזוב את ירדן ולעבור ללבנון.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
"הגזענות והמשיחיות יהפכו את ישראל למדינה מצורעת". הייתי רוצה להאמין, אבל לא. מה שלא קרה ב-1982, כשפלשנו לארץ ערבית שכנה כדי להשליט בה משטר ידידותי, לא יקרה גם עכשיו. האינטרסים הבסיסיי... המשך קריאה

"הגזענות והמשיחיות יהפכו את ישראל למדינה מצורעת". הייתי רוצה להאמין, אבל לא.
מה שלא קרה ב-1982, כשפלשנו לארץ ערבית שכנה כדי להשליט בה משטר ידידותי, לא יקרה גם עכשיו.
האינטרסים הבסיסיים שהביאו את המשטרים הערביים לשתף פעולה עם ישראל עדיין קיימים, כמו גם האינטרסים של אירופה וארה"ב. שגרירים אולי יוחזרו (כמו ב-1982) ופה ושם אולי יבוטלו פרוייקטים, אבל אפילו מחמוד עבאס עצמו ממשיך לשחק את המשחק. שום צווי מעצר לא יוצאו בהאג, לפחות עד שהימין המשיחי יהיה חזק מספיק לחולל את הבום הגדול – סילוקה של כיפת הסלע לטובת בית המקדש השלישי. אז – יהיה מאוחר מדי.
הערה אחרונה: הטענה בדבר ירידת חשיבותה של הבעיה הפלסטינית אינה "ימנית-משיחית": היא תוצאה הגיונית של תפיסת "ניהול הסכסוך", "השלום הכלכלי", וה"אין פרטנר", שקברו את פתרון שתי המדינות קבורת חמור. המנותקים מהמציאות הם אלה שהשתתפו בהלוויה ועדיין ממשיכים לטעון שהוא חי.

עוד 1,505 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 13 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

נציגי הקואליציה הגישו הצעת חוק לפיזור הכנסת; טרם נקבע מועד לבחירות

נתניהו ביקר במהלך המלחמה באיחוד האמירויות ונפגש עם הנשיא מוחמד בן זאיד ● הרצוג התייחס להתעלמות ראש הממשלה מהזמנתו לקיים מגעים עם התביעה: "צד אחד אמר שהוא מוכן לבוא לחדר, אני מצפה שגם הצד השני יבוא" ● דיווח: גורמים בכירים בצבא העידו שהקצין שבחן את הפעלת אורי אלמקייס אמר שגופמן שיקר לו

לכל העדכונים עוד 38 עדכונים

הקריאה ליהודי התפוצות לבוא הביתה היא תחמושת לאנטישמיות

"בואו הביתה", קורא שגריר ישראל לארה"ב לשעבר מייקל אורן, ליהודי ארה"ב. "לכו הביתה", יקראו האנטישמים לשכניהם היהודים. 

*  *  *

מייקל אורן, מי ששימש כשגריר ישראל בארה"ב וכסגן שר במשרד ראש הממשלה, קרא לאחרונה ליהודי התפוצות במאמר שפרסם "בואו הביתה". המסר הזה הגיע מהר מאוד אפילו עד לסן פרנציסקו, בה אני שוהה כעת במסגרת סדרת מפגשים עם קהילות יהודיות בארצות הברית. הגיע ופגע.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 642 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים
אמיר בן-דוד

פצצת הניכור המתקתקת

"ואיש אינו שואל את עצמו מאיפה להיכן
ואיש איננו נאבק בגלגלי הזמן
הזמן המתגלגל לו כאן כחפץ
חבית שבקרביה חומר נפץ
עומד אני כתימהוני ומסמן עצור
אולי יחדל הזמן מלעבור".

מילים אלו שכתב בשירו "פצצת זמן", עמירם קופר ז"ל, משורר, חבר ניר עוז, שנחטף בגיל 84 מביתו בשבעה באוקטובר ונרצח אחרי שהצליח לשרוד חודשים ארוכים בשבי, הן דוגמה אחת מני רבות לחוויית החיים בנגב המערבי במהלך השנים שקדמו לטבח ה-7/10.

איתי זידנברג הוא מזכ״ל השומר הצעיר לשעבר ומנכ״ל ומייסד משותף של ברית הנגב וההר - יוזמה משותפת של חברים מקיבוצי הנגב המערבי (בארי וניר עוז) ומגוש עציון, שנולדה אחרי ה- 7 באוקטובר במטרה לבנות מחדש אמון, אחריות הדדית ואמנה חברתית לתיקון מדינת ישראל והחברה הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 843 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

למקרה שפיספסת

מערכת החינוך הישראלית במשבר - דוח מבקר המדינה

יש משברים שהם גלויים, חריפים ומיידיים, ואילו אחרים מתפתחים באופן איטי ושקט יותר, אבל השלכותיהם עמוקות הרבה יותר. המשבר במערכת החינוך הישראלית משתייך לקטגוריה השנייה.

דוח מבקר המדינה, שפורסם ביולי 2024, ואליו מצטרפים הדוחות של 2025 ו-2026, מעלים תמונה חד-משמעית: מערכת החינוך הישראלית בעיצומו של משבר עמוק ומתמשך, שהחריף בעקבות רצף הזעזועים של השנים האחרונות.

קרין דנה היא ילידת פריז. עלתה לישראל ב-2016. נטורופתית ותרפיסטית הוליסטית, אמא ל-4 ילדים, פעילה למען מספר נושאים בעמותות לזכויות בעלי חיים וטבעונות, זכויות נכים, חינוך, ובריאות. מייסדת שותפה של הפלטפורמה ‘’חשיבה’’ למען ציבור דוברי הצרפתית בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 939 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים

המלחמה בחזירים בחיפה ירדה למחתרת

בשקט מוזר ובלי לעדכן את הציבור, רשות הטבע והגנים פרשה מהפרויקט המשותף עם עיריית חיפה לצמצום החיכוך עם החזירים בעיר ● הפקח הייעודי עזב, הדוח החודשי חדל להתפרסם והחשש הוא שבלי פיקוח ובלי שקיפות לא יהיה מה שירסן את הירי ברחובות ● עיריית חיפה: "ממשיכים לפעול באופן מקצועי ואחראי. מספר מקרי המתת החזירים ירד לכ־10 בחודש"

לכתבה המלאה עוד 1,566 מילים ו-1 תגובות

בלי הכרזה רשמית, הסיפוח סביב ירושלים דוהר קדימה

אין הכרזה רשמית, אבל הסיפוח סביב ירושלים מעמיק בקצב מואץ ● דוח חדש של "עיר עמים" מתאר כיצד התנחלויות, כבישים חדשים, מחסומים, צווי הריסה ואלימות מתנחלים מבתרים את המרחב הפלסטיני למובלעות מנותקות ודוחקים ממנו את תושביו ● כעת המדיניות הזו עלולה להתרחב גם לשטחי A ו־B ולאיים על מיליוני פלסטינים בגדה המערבית

לכתבה המלאה עוד 1,640 מילים

שר המשפטים ממשיך להתנהל בגישה רעילה ומעדיף לנהל קמפיין פוליטי במקום לאייש את בתי המשפט הקורסים ● הוא מציע פתרונות זמניים שמייצרים כאוס, מכתיב תאריכים רק כדי להתלונן אחר כך, ומסרב להכיר בקיומו של נשיא העליון יצחק עמית ● אלא שהתרגילים הללו קרובים למיצוי, ושופטי העליון בדרך לכפות עליו את כינוס הוועדה - ובהכרח, מינוי שופטים בחלק מהערכאות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 864 מילים ו-1 תגובות

ארדן משדר קריאות מצוקה

השגריר לשעבר חזר לארץ וגילה שראש הממשלה מטרפד לו כל תפקיד פנוי, כולל יו"ר התעשייה האווירית, בגלל קשריו עם ליברמן ● האיום המרומז להקים מפלגת ימין הוא בסך הכול ניסיון לסחוט שריון ברשימת הליכוד ● אבל המתנה הזו לא תגיע, וארדן צפוי למצוא את עצמו ממתין מחוץ למגרש עד שנתניהו יפסיד או יפרוש ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 593 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.