JavaScript is required for our website accessibility to work properly. תחקיר זמן ישראל: עמותות ישראליות מסייעות בטיהור אתני בצפון סוריה | זמן ישראל
גבר ובנו בעת פינוי עפרין (צילום: H.H/Ronak Press)
H.H/Ronak Press
גבר ובנו בעת פינוי עפרין
עמותות ישראליות מסייעות בטיהור אתני בצפון סוריה

פרויקט ההתנחלויות הפלסטיני בצפון סוריה

תחקיר זמן ישראל עמותות הרשומות כחוק אצל רשם העמותות במשרד המשפטים מעבירות תקציבים דרך בנק ישראלי לבניית התנחלויות בצפון סוריה ● בדיווחים הרשמיים נכתב כי העמותות עוזרות לפליטים הסורים, בזמן שבדף הפייסבוק נרשם כי נאספים תרומות לבנייה ● הכורדים המומים וחסרי אונים: "איבדנו הכול. גם את הזכות לתבוע את רכושנו"

"הייתי מאוד סקרן, אז ביקשתי מקרוב משפחה לשלוח לי את הסרטון כדי לראות באיזה מצב הבית שלנו נמצא", סיפר חסן חסן לזמן ישראל, בשיחת טלפון. חסן, מורה לאנגלית בן 50 ממוצא כורדי, התגורר בעפרין שבסוריה עם משפחתו, לפני שגורש ב־2018.

בסרטון, שצולם במובלעת הכורדית הסורית עפרין, נראה בית ריק שמשקופי דלתותיו וחלונותיו נבזזו. כתובות הגרפיטי על הקיר הן תזכורת לכך שהבניין נשלט על־ידי לגיון א־שאם – פלג אסלאמי בצפון סוריה.

כיום חסן חי עם משפחתו במחנה פליטים בשהבה – חבל כורדי הנמצא כ־30 קילומטר מזרחית לעפרין, לשם הגיעו אלפי העקורים הכורדים.

בינואר 2018 פתחה טורקיה במבצע "ענף זית" נגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, היחידות להגנת העם, ומפלגת הפועלים של כורדיסטן – מתקפה חוצת גבולות שהתנהלה בשטח על־ידי מיליציות אסלאמיות, שזכו לסיוע אווירי של אנקרה.

אישה מבוגרת מצטרפת לשיירת עקורים במהלך המתקפה המשותפת על המובלעת הכורדית־סורית עפרין, ינואר 2018 (צילום: H.H/Ronak Press)
אישה מבוגרת מצטרפת לשיירת עקורים במהלך המתקפה המשותפת על המובלעת הכורדית־סורית עפרין, ינואר 2018 (צילום: H.H/Ronak Press)

על פי נתוני האו"ם, יותר מ־150 אלף בני אדם, שהם כ־80% מאוכלוסיית עפרין, נעקרו מבתיהם תוך כדי הפרת זכויותיהם. המובלעת עפרין הייתה טריטוריה בעלת רוב כורדי הגובלת בטורקיה – ונהנתה מממשל עצמי

על פי נתוני האו"ם, יותר מ־150 אלף בני אדם, שהם כ־80% מאוכלוסיית עפרין, נעקרו מבתיהם תוך כדי הפרת זכויותיהם. המובלעת הכורדית הסורית עפרין, הממוקמת 300 קילומטר צפונית לדמשק, הייתה טריטוריה בעלת רוב כורדי הגובלת בטורקיה – ונהנתה מממשל עצמי.

המובלעת הייתה חלק מחבל רוג'בה המורכב משלושה קנטונים יחד עם כובאני וקמישלי. המודל ששימש את הכורדים הסורים מכונה "קונפדרליזם דמוקרטי" – שיטת משטר המכבדת את הטריטוריאליות של המזרח התיכון ומבוססת על עקרונות של אוטונומיה, דמוקרטיה ישירה ורב־תרבותיות.

הניסוי הפוליטי והחברתי שהתקיים בצפון סוריה חתר לדמוקרטיזציה ולביזור השטח. השיטה אפשרה חופש דת ושוויון מגדרי – ולא רק לכורדים. מדובר במהפכה של ממש – ועל אחת כמה וכמה כאשר מפרשים אותה בהקשר של המזרח התיכון.

השאיפה של הכורדים הסורים לעצמאות היא כל כך חזקה עד שאפילו באמצע המלחמה הם הקימו אוניברסיטה. "בנינו בעפרין קמפוס של אוניברסיטת רוג'בה. למדו שם 700 סטודנטים עד שהטורקים פתחו במתקפה.

אישה ובנה הפצוע ממתינים בבית חולים מאולתר שנבנה לאחר הפלישה לעפרין (צילום: Jewan Abdi/Ronak Press)
אישה ובנה הפצוע ממתינים בבית חולים מאולתר שנבנה לאחר הפלישה לעפרין (צילום: Jewan Abdi/Ronak Press)

השאיפה של הכורדים הסורים לעצמאות הייתה כל כך חזקה עד שאפילו באמצע המלחמה הם הקימו אוניברסיטה. "תמיד אמרתי שהתרבות שלנו היא תרבות של בנייה – ולא תרבות של הרס כמו של שכנינו"

"אנשים רבים שאלו אותנו למה אנחנו פותחים בתי ספר ואוניברסיטאות באמצע המלחמה. תמיד אמרתי שהתרבות שלנו היא תרבות של בנייה – ולא תרבות של הרס כמו זו של שכנינו ובני בריתם", הסבירה רוהאן מיסטפה, עקורה מעפרין המשמשת כיום כרקטורית-שותפה באוניברסיטת רוג'בה.

פעילי זכויות אדם קוסוברים מפגינים נגד המתקפה הצבאית הטורקית לכיבוש סרקניה שבחבל רוג'בה, 19 באוקטובר 2019, קוסובו (צילום: גילעד שדה)
פעילי זכויות אדם קוסוברים מפגינים נגד המתקפה הצבאית הטורקית לכיבוש סרקניה שבחבל רוג'בה, 19 באוקטובר 2019, קוסובו (צילום: גילעד שדה)

כשהוטל מצור על עפרין, בני משפחת חסן בקושי הספיקו לברוח. "היינו 19 משפחות כורדיות שגרו בבלוק הזה, אבל איבדנו הכול – את הספרים שלנו, את התמונות שלנו, את הזיכרונות. כמובן שאיבדנו גם את הזכות לתבוע את רכושנו".

את הסיבות לכך שהכורדים לא יכולים לתבוע את זכויותיהם על רכושם ניתן למצוא בדוח שפורסם ביוני 2022 על־ידי הארגון "סורים למען האמת והצדק". מדובר בארגון לא ממשלתי שבסיסו בצרפת, שמתעד הפרות של זכויות אדם.

במסמך מצביע הארגון על פרויקט התנחלות שאפתני שיצא לדרך בשנת 2020. לפי הדוח, הפרויקט מנוהל על־ידי רחמי דואן – מושל המחוז הטורקי חתאי. המממנים מגיעים מכמה מדינות במזרח התיכון. הנהנים הם הלוחמים האסלאמיים ובני משפחותיהם.

ילדים עקורים כורדים משחקים בחורבות כנסייה בתל נאסרי, צפון סוריה (צילום: Karlos Zurutuza/Ronak Press)
ילדים עקורים כורדים משחקים בחורבות כנסייה בתל נאסרי, צפון סוריה (צילום: Karlos Zurutuza/Ronak Press)

הארגון מצא "אינדיקטורים לשינוי דמוגרפי" באזור ועושה הקבלה לעקירה וליישוב מחדש של מזרח טימור, אחרי שאינדונזיה פלשה לטריטוריה בשנת 1975

הארגון מצא "אינדיקטורים לשינוי דמוגרפי" באזור ועושה הקבלה לעקירה וליישוב מחדש של מזרח טימור, אחרי שאינדונזיה פלשה לטריטוריה בשנת 1975.

דיוויד מאנה – עיתונאי ספרדי המתמחה בנושא הכורדי, שתיעד את המצור על עפרין ואת גירוש הכורדים מהחבל – סיפר לזמן ישראל כי רק כ־20% מהאוכלוסייה הכורדית המקורית נותרה בעפרין. הוא מצביע על "מבצע אכלוס מחדש בכפייה" כדי לשנות את המרקם האתני.

"לא מדובר רק בגירוש האוכלוסייה הכורדית המקומית, הם גם רוצים למחוק כל זכר לשפתם או לממשל העצמי שלהם. היום הדגל הטורקי מונף גם בבתי ספר שבהם כבר לא מלמדים כורדית, אבל טורקית כן", אמר המומחה בשיחת טלפון מברצלונה.

כיום הגישה למובלעת הכורדית נמצאת בשליטה הבלעדית של משרד הפנים הטורקי. בחודשים פברואר 2022 ו־2023 ארגנו הרשויות הטורקיות שני סיורים לכתבים, שעבדו תחת מעקב מתמיד של סוכני ממשל.

ילדה במחנה פליטים בצפון מזרח סוריה (צילום: Karlos Zurutuza/Ronak Press)
ילדה במחנה פליטים בצפון מזרח סוריה (צילום: Karlos Zurutuza/Ronak Press)

על פי נתונים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות הצפונית – כלי תקשורת בצפון־מזרח סוריה – יותר מ־20 ההתנחלויות שנבנו בעפרין מתווספות לכ־100 ההתנחלויות שבנתה טורקיה ברחבי האזורים הכבושים

על פי נתונים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות הצפונית – כלי תקשורת בצפון־מזרח סוריה – יותר מ־20 ההתנחלויות שנבנו בעפרין מתווספות לכ־100 ההתנחלויות שבנתה טורקיה ברחבי האזורים הכבושים בצפון סוריה.

צעדה לזכר הטבח שביצעו שכירי החרב של דאעש ביזידים באוגוסט 2014, הצועדים הפגינו נגד הפקרת המיעוט היזידי בסוריה. ברלין, 3 באוגוסט 2021 (צילום: גילעד שדה)
צעדה לזכר הטבח שביצעו שכירי החרב של דאעש ביזידים באוגוסט 2014, הצועדים הפגינו נגד הפקרת המיעוט היזידי בסוריה. ברלין, 3 באוגוסט 2021 (צילום: גילעד שדה)

"אנחנו, הכורדים, לא יכולים ולא רוצים לחיות תחת שליטת האנשים האלה. אנחנו רק מבקשים לחזור לבתינו, אבל זה לעולם לא יתאפשר ללא הגנה בינלאומית שתבטיח את ביטחוננו", אמר איברהים שחו, נשיא ארגון "זכויות האדם עפרין", בשיחת טלפון ממחנה הפליטים שהבה.

שחו אמר שהוא לא מופתע שמדינות כמו כווית, קטאר או עומאן עומדות מאחורי הפרויקט – אבל המעורבות הפלסטינית היא משהו אחר בעיניו. "אני לא יכול להבין איך פלסטינים מסוגלים לשכוח את העוול שנגרם להם על־ידי הרשויות הישראליות – ומאחלים לנו אותו דבר", הוא קונן.

המעורבות הפלסטינית

ארגון פלסטיני המכנה את עצמו "אג'נדיין" – ושעל פי פרסומים שונים משרדיו הראשיים נמצאים בבית חנינא שבמזרח ירושלים – הוא אחד מכמה ארגונים פלסטינים העומדים מאחורי פרויקטים הומניטריים לטובת הפליטים הסורים.

צילום מהאוויר של אל־אמל, אחת מכ־20 התנחלויות שנבנו בעפרין (צילום: Afrinmedia)
צילום מהאוויר של אל־אמל, אחת מכ־20 התנחלויות שנבנו בעפרין (צילום: Afrinmedia)

הארגון מממן בניית התנחלויות בשטחים שמהם גורשו הכורדים. כך, למשל, בינואר האחרון התחילו לאכלס התנחלות שמומנה על־ידי הארגון ונקראת "אג'נדיין פלסטין"

במקביל, הארגון מממן בניית התנחלויות בשטחים שמהם גורשו הכורדים. כך, למשל, בינואר האחרון התחילו לאכלס התנחלות שמומנה על־ידי הארגון ונקראת "אג'נדיין פלסטין". נראה כי השם אג'נדיין הוא לא מקרי וקשור אל קרב אג'נדיין, שהתקיים בשנות ה־30 של המאה השביעית לספירה.

גם עמותות הרשומות כחוק אצל רשם העמותות בישראל מעבירות תקציבים לבניית ההתנחלויות בצפון סוריה. כדי לא להשאיר עקבות אצל הרשויות בישראל, העמותות מעבירות את הכספים לארגונים בטורקיה. על הפרויקטים בשטח הכורדי הכבוש חתומות העמותות הישראלית והטורקית.

אקטיביסטים פרו־כורדים מפגינים להצלת רוג'בה מהכיבוש הטורקי. וינה, 5 בדצמבר 2019 (צילום: גילעד שדה)
אקטיביסטים פרו־כורדים מפגינים להצלת רוג'בה מהכיבוש הטורקי. וינה, 5 בדצמבר 2019 (צילום: גילעד שדה)

"הסיוע שהענקנו לפליטים הסורים הגיע אחרי רעידת האדמה והוא כלל מזון, אוהלים וסיוע הומניטרי בסיסי אחר", סיפר ראשד ותד, יו"ר עמותת אלבאיראק לפיתוח החברה הערבית (ע"ר). אף שרעידת האדמה בסוריה ובטורקיה קרתה בפברואר 2023, זמן ישראל מצא תיעוד בפייסבוק מינואר 2022, לפיו העמותה אספה תרומות עבור הפלטים הסורים, בין היתר לפיתוח בצפון סוריה.

העמותה אף חתמה על מנשר תחת הכותרת "פרויקט פיתוח בצפון סוריה". בניית בית לפליטים תומחרה ב־13 אלף שקל. פרסום נוסף ברשתות החברתיות מעיד על כך שהעמותה עובדת – לצד שתי עמותות אחרות – על פרויקט נוסף של בניית התנחלות חדשה.

אישור רשם העמותות על שינוי מטרות עמותת "לחיות בכבוד". "העמותה החליטה לתת תמיכה לפליטים הסורים שעל אדמת טורקיה". (צילום: גיידסטאר)
אישור רשם העמותות על שינוי מטרות עמותת "לחיות בכבוד". "העמותה החליטה לתת תמיכה לפליטים הסורים שעל אדמת טורקיה". (צילום: גיידסטאר)

העמותה אף חתמה על מנשר תחת הכותרת "פרויקט פיתוח בצפון סוריה". פרסום נוסף ברשתות החברתיות מעיד על כך שהעמותה עובדת – לצד שתי עמותות אחרות – על פרויקט נוסף של בניית התנחלות חדשה

באתר האינטרנט של העמותה אף התפרסם בעבר כי העמותה בנתה מסגד בצפון סוריה כבר בשנת 2021. לאחר שזמן ישראל עימת את מר ותד עם פרסומי העמותה, הוא הודה כי הם היו מעורבים בפרויקטים אך הבהיר שהם נעשו במסגרת שיתוף פעולה עם עמותת "לחיות בכבוד".

"להם יש את הגישה לאזור", הבהיר יו"ר אלבאיראק. ותד לא חשף כמה בתים נבנו על־ידי העמותה – וכמה עתידים להיבנות. מדבריו עולה כי הוא לא חש בסתירה בגלל תמיכתו בתוכנית הדומה לזו שממנה סובלים בני עמו בשטחים. "אנחנו רק רוצים לעזור לאנשים", אמר ותד.

צעדה לזכר הטבח שביצעו שכירי החרב של דאעש ביזידים באוגוסט 2014, הצועדים הפגינו נגד הפקרת המיעוט היזידי בסוריה. ברלין, 3 באוגוסט 2021 (צילום: גילעד שדה)
צעדה לזכר הטבח שביצעו שכירי החרב של דאעש ביזידים באוגוסט 2014, הצועדים הפגינו נגד הפקרת המיעוט היזידי בסוריה. ברלין, 3 באוגוסט 2021 (צילום: גילעד שדה)

"לחיות בכבוד" – עמותה לסיוע ליתומים ונזקקים (ע"ר) – היא אחת מהעמותות המובילות בתחום בניית ההתנחלויות בכורדיסטן הסורית, והיא עושה זאת בשם הפלסטינים.

העמותה מציגה את עצמה, בין היתר, תחת השם "עלאייש 48" (אנשי 48) ובשלטים שהם מתקינים בהתנחלויות הנבנות על־ידי העמותה מתנוסס דגל פלסטין.

הדיווח של עמותת "לחיות בכבוד" לשנת 2021 (צילום: גיידסטאר)
הדיווח של עמותת "לחיות בכבוד" לשנת 2021 (צילום: גיידסטאר)

ותד לא חשף כמה בתים נבנו על־ידי העמותה – וכמה עתידים להיבנות. מדבריו עולה כי הוא לא חש בסתירה בגלל תמיכתו בתוכנית הדומה לזו שממנה סובלים בני עמו בשטחים

על פי תיעוד באתר גיידסטאר – מיזם אינטרנטי המאפשר לציבור גישה למידע ממשלתי על כל הארגונים ללא כוונת רווח בישראל – כבר בנובמבר 2019 הוחלט בישיבת הוועד של "לחיות בכבוד" ליצור קשר עם ארגונים טורקיים "כדי לסייע לפליטים הסורים על אדמת טורקיה".

על פי הדוח, בשנת 2020 גייסה העמותה כ־10.5 מילון שקל, כ־2.8 מיליון שקל הועברו לפליטים הסורים. בשנת 2021 העמותה גייסה כ־13.3 מיליון שקל, כ־4.6 מיליון מתוכם הוקדשו לתמיכה "בפליטים הסורים שבטורקיה".

התנהלות העמותה מעלה שאלות לגבי חוקיות ותקינות הפעילות. בדיווחים לרשם העמותות נכתב כי הם עוזרים לפליטים הסורים שעל אדמת טורקיה, בזמן שבדף הפייסבוק שלהם וברשתות החברתיות הם אוספים תרומות לבנייה בצפון סוריה.

גם בדוח משנת 2021, אותו פרסמה עמותת "לחיות בכבוד", נכתב כי באותה השנה השלים הארגון בנייה של 112 יחידות דיור בצפון סוריה (באזור הכורדי); 60 תשתיות למגורים ו־10 מסגדים. מאז הם לא הפסיקו לגייס תרומות ליישובים דומים באזור – והם עושים את זה באמצעות בנק ישראלי.

עמותת "לחיות בכבוד" מדווחת כי בנתה 112 יחידות דיור בשבעה בניינים בצפון סוריה (צילום: פייסבוק, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
עמותת "לחיות בכבוד" מדווחת כי בנתה 112 יחידות דיור בשבעה בניינים בצפון סוריה (צילום: פייסבוק, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

גם בדוח משנת 2021 נכתב כי באותה השנה השלים הארגון בנייה של 112 יחידות דיור בצפון סוריה (באזור הכורדי). מאז הם לא הפסיקו לגייס תרומות ליישובים דומים באזור – והם עושים את זה באמצעות בנק ישראלי

במרץ 2023 גייסה העמותה כסף לבנייה של 100 יחידות דיור בתקציב של 6,700 שקל ליחידה. בפרסום הקמפיין נכתב, "קיבלנו עשרה דונם באזור עפרין שבצפון סוריה לבניית בתים לאלמנות ויתומים. הקרקע מגיעה מראש עם כל התשתיות – קו מים וביוב של עמותה טורקית".

ההתנחלות האחרונה שהם התחילו לאכלס, על פי מידע הזמין ברשת החברתית, היא חלק מפרויקט משותף בכפר שדרה,  שנפתח במאי האחרון. האוכלוסייה היזידית המקורית שנותרה בכפר אולצה לעבור חינוך אסלאמי על־ידי הפלגים השולטים באזור. שייח סאלם, מורשה החתימה של העמותה וחבר בוועד, הסכים להתראיין לכתבה אך התחרט בהמשך וסירב להגיב לפניות זמן ישראל.

"ופאא אל־מוחסינין" הוא ארגון פלסטיני שבסיסו באיסטנבול, המעורב בהתנחלות א־זעים שעל אדמת כורדיסטן הסורית. ההתנחלות נקראת על שם הכפר הפלסטיני א־זעים שנכבש בשנת 1967.

ההתנחלות נפתחה בשנה שעברה בג'ינדרס הכורדית, קרוב מאוד לבית הריק המופיע בסרטון שנשלח אל חסן חסן. "הם סיפרו לנו שמשפחה מאידליב התיישבה בבית שלנו, אבל הם עברו להתנחלות אחרי רעידת האדמה. הבית עדיין עומד, אבל הוא ניזוק והוא כבר לא בטוח למגורים", סיפר חסן.

פתיחת ההתנחלות א־זעים. "פרויקט מקלט לעקורים מצפון סוריה במימון תרומות אל־זעים, בעיר קודס" (צילום: מתוך הרשתות החברתיות של אג'נדיין)
הקמת ההתנחלות א־זעים. "פרויקט מקלט לעקורים מצפון סוריה במימון תרומות אל־זעים, בעיר קודס" (צילום: מתוך הרשתות החברתיות של אג'נדיין)

ההתנחלות על הכפר ג'ינדירס הייתה אחת הנקודות שהוזכרו במכתב ששלחו הכורדים לקונסול הפלסטיני באוטונומיה הכורדית בעיראק. "המילה 'התנחלות' מחרידה אותנו, ואנחנו דוחים אותה מכל וכל", אמר חזורי

ההתנחלות על הכפר ג'ינדירס הייתה אחת הנקודות שהוזכרו במכתב ששלחו הכורדים מעפרין לנזמי חזורי, הקונסול הפלסטיני באוטונומיה הכורדית בעיראק. "המילה 'התנחלות' מחרידה אותנו, ואנחנו דוחים אותה מכל וכל", אמר חזורי לעיתונאים כורדים.

זמן ישראל פנה אל מספר אנשים כדי לדבר עם תורמים, אך נתקל בחשש כבד מצד ערביי ישראל, שמרגישים לא מוגנים. לטענתם, אנשים רבים – חלקם קשיי יום – תורמים להתנחלויות משום שמופעל עליהם לחץ רגשי. למשל, מראים להם תמונות של ילדים ונשים מסכנות באוהלים. הם לא יודעים מה עושים עם הכסף שלהם וכי הבתים נבנים על אדמה שממנה גורשו הכורדים בשנת 2018.

מנשר לאיסוף תרומות לבניית בתים בצפון סוריה, שעליו חתומה עמותת אלבאיראק לפיתוח החברה הערבית (צילום: פייסבוק, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
מנשר לאיסוף תרומות לבניית בתים בצפון סוריה, שעליו חתומה עמותת "אלבאיראק" לפיתוח החברה הערבית (צילום: פייסבוק, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

בינתיים, פרויקט השינוי הדמוגרפי צובר תאוצה. ערביי המזרח התיכון מזרימים תקציבי עתק, הדחפורים חוצבים באדמה הטרשית, מיישרים את הקרקע עבור בתים נוספים שייבנו בשורות, ממש כמו הבנייה האינטנסיבית של ההתנחלויות בגדה המערבית.

הזרימה האנושית זורמת דרך נחל מבטון אל התנחלויות שבהם לא תמצאו בית כנסת אלא מסגד דמוי כיפת הסלע בהר הבית, ועליו מונף דגל דגל פלסטין לצד דגל טורקיה.

איכלוס – אחת ההתנחלויות בצפון סוריה. מתוך דף הפייסבוק של "לחיות בכבוד" (צילום: לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
איכלוס אחת ההתנחלויות בצפון סוריה. מתוך דף הפייסבוק של "לחיות בכבוד" (צילום: לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

הזרימה האנושית זורמת דרך נחל מבטון אל התנחלויות שבהם לא תמצאו בית כנסת אלא מסגד דמוי כיפת הסלע בהר הבית, ועליו מונף דגל דגל פלסטין לצד דגל טורקיה

ומה עם חסן? הוא מסרב לוותר על החלום לחזור לעפרין, אבל מעדיף להיות ריאלי. במחנה הפליטים שהבה הסכנה תמידית – והוא חושש שיעבור גירוש נוסף. "נצטרך לעזוב שוב. זו הוודאות היחידה שלנו".

שלט חוצות לזכר ההרוגים הכורדים מעפרין (צילום: D.M.M/Ronak Press)
שלט חוצות לזכר ההרוגים הכורדים מעפרין (צילום: D.M.M/Ronak Press)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,720 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 15 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

סמ"ר נגב דגן, בן 20 מדקל, נפל בדרום לבנון מפגיעת פצמ"ר

בשל הכישלון באיתור איינהורן: התיק נגד יועצי נתניהו על הטרדת העד שלמה פילבר צפוי להיסגר ● בג"ץ הוציא צו שמקפיא את החלטות הממשלה בעניין מועצת הרשות השנייה ● טראמפ על איראן: "פתרנו הרבה בעיות שאנשים אחרים לא היו מצליחים לפתור" ● דיווחים: מתנחלים הציתו מסגד וכלי רכב בכפר פלסטיני בגדה

לכל העדכונים עוד 10 עדכונים

קץ האשליה של ההייטק חסר הגבולות

דמיינו את התרחיש הבא: יזם ישראלי בעל קשרים בינלאומיים מפתח בתל אביב מערכת בינה מלאכותית מתקדמת, ואז, ברגע שהטכנולוגיה מגיעה לבשלות, הוא מעביר אותה לקטאר.

"הטכנולוגיה הזו שלנו", יכולה המדינה להכריז, ולעצור את היציאה של היזם ולבטל את העסקה. השאלה היא, האם יש לישראל עמדת מדיניות מבוססת דיון ציבורי מעמיק מספיק כדי לעשות זאת.

ד"ר מעוז רוזנטל הוא ראש החוג לממשל, תקשורת ודיפלומטיה במרכז האקדמי הרב תחומי ירושלים. ועמית מחקר בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 626 מילים

נתניהו צריך אריה שותק

בזמן שיהדות התורה מאיימת לפרק את גוש הימין, דרעי מבין שכל מילה נגד נתניהו תבריח את הבוחרים שלו לבן גביר ● בלי חוק גיוס ועם תדמית של פראייר, יו"ר ש"ס נאלץ להכחיש כל קשר למרכז-שמאל – ובונה על עצרות חגי תשרי כדי להציל את המפלגה בקלפי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 511 מילים
אמיר בן-דוד
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

למקרה שפיספסת

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.