מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר השיכון יצחק גולדקנופף בישיבת מועצת רשות מקרקעי ישראל, 20 במרץ 2024 (צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ)
עמוס בן גרשום/לע"מ

התרגיל של נתניהו בנושא חוק הגיוס התפוצץ כמו בועת סבון ויתפוגג בבג"ץ

הספין התורן משקף את מצבו הפוליטי של "הקוסם" של ישראל: נתניהו שולף ספינים פוליטיים ואין קונים לסחורה ● ה"קסם" לא מחזיק מעמד יותר משעה-שעתיים ● מספר זעום של כתבים מתלהבים לרגע קט הכתירו זאת כ"תרגיל מבריק" - הם עוד לא התרגלו למעמדו החדש של נתניהו כנטל, לא נכס ● פרשנות

למהלך הפוליטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא חוק הגיוס היה השבוע אורך חיים קצר במיוחד. יממה אחרי יום הזיכרון ויום העצמאות הקשים ביותר שידעה המדינה, הטריק נזרק לחלל הווטסאפ בהודעה רשמית של לשכת ראש הממשלה, וכעבור כמה שעות בועת הסבון יורטה והתפוגגה.

אתמול (חמישי) באו אנשי הייעוץ המשפטי לממשלה והוסיפו את החותמת הרשמית על הספין הפוליטי בעל אורך החיים הקצרצר. ההצבעה בעד החקיקה הזו אמנם עברה בוועדת השרים לענייני חקיקה אבל ספק אם יש סיכוי פוליטי לקדם את החוק.

יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטין כבר הודיע שהוא מתנגד. כך גם שר הביטחון. ישנם עוד שלושה-ארבעה ח"כים בליכוד שמתנגדים, וללא תמיכת האופוזיציה – אין לחוק הזה סיכוי.

יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטין כבר הודיע שהוא מתנגד. כך גם שר הביטחון. ישנם עוד שלושה-ארבעה ח"כים בליכוד שמתנגדים, וללא תמיכת האופוזיציה – אין לחוק סיכוי

נתניהו תכנן לדרוש מיאיר לפיד, בני גנץ ואביגדור ליברמן תמיכה לחקיקה ביודעו שהסיעות החרדיות – בני הברית הנצחיים שלו – יצביעו נגד החוק. שהרי אם החוק שעבר קריאה ראשונה לפני שנתיים הינו כה מתאים ומיועד "לגשר על המחלוקות ולהביא להסכמה רחבה" כפי שהודיע דובר נתניהו, מדוע שנתניהו לא יתכבד ויעביר את החוק הזה באמצעות 64 הח"כים המקוריים של קואליציית הבלהות שלו?

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד משוחח עם ח"כ אביגדור ליברמן במליאה, 7 ביוני 2023 (צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ')
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד משוחח עם ח"כ אביגדור ליברמן במליאה, 7 ביוני 2023 (צילום: דוברות הכנסת – נועם מושקוביץ')

מה פתאום הוא זקוק ללפיד, גנץ וליברמן? שיישען על אצבעות ש"ס ויהדות התורה והם יחוקקו את חוק הגיוס המדולל הזה, שאמור היה להוות פתרון זמני לשנה אחת בלבד עד לחקיקת חוק נורמלי.

התשובה לכך ברורה. נתניהו לא יכול לבנות על אריה דרעי, יצחק גולדקנופף ומשה גפני ולכן רצה להשיג מטרה פוליטית שתוציא רע את לפיד, גנץ וליברמן. כלומר, אם לא יצליח לחוקק לפחות יוכל לטעון שיריביו הפוליטיים הם הנבלים המעכבים גיוס בחורי ישיבות.

נתניהו לא יכול לבנות על דרעי, גולדקנופף וגפני ולכן רצה להשיג מטרה פוליטית שתוציא רע את לפיד, גנץ וליברמן. כלומר, אם לא יצליח לחוקק לפחות יוכל לטעון שיריביו הפוליטיים הם הנבלים המעכבים גיוס בחורי ישיבות

אבל הספין התורן משקף את מצבו הפוליטי של "הקוסם" של ישראל: נתניהו שולף ספינים פוליטיים ואין קונים לסחורה. ה"קסם" לא מחזיק מעמד יותר משעה-שעתיים. מספר זעום של כתבים מתלהבים לרגע קט ברשתות החברתיות הכתירו זאת כ"תרגיל מבריק". הם עוד לא התרגלו למעמדו החדש של נתניהו כנטל, לא נכס. תוך כמה שעות גם הם הבינו שלעתים עדיף להמתין עם הציוצים והתגובות המהירות.

חוק הגיוס מ-2022 (הקרוי תיקון 26) היה מיועד לימים בהם המדינה רצתה לשפר את המצב הכלכלי ולהכניס כמה שיותר אנשים לשוק העבודה, באמצעות עצירת מתווה הפטורים הפיקטיביים. ב-2024, תיקון 26 לא יכול להתאים יותר, כאשר צעירים ישראלים עושים 200 ימי מילואים, מפסידים את מקומות העבודה שלהם ואת בתיהם בצפון ובדרום.

אלוף (מיל.) רוני נומה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
אלוף (מיל.) רוני נומה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

השבוע, עם שליפת נוסח תיקון 26 מטעם הממשלה שוחחנו עם מי שעמדו בלב העשייה בחשיפת הבלוף של צה"ל על מספרי הגיוסים השקריים (עבודה שהייתה מבוססת על דו"ח של תא"ל במיל. רוני נומה ואשר הביאה בסופו של דבר לתיקון 26). הם אמרו לזמן ישראל באופן שאינו משתמע לשתי פנים: החוק של 2022 אינו רלוונטי בשום צורה למצוקת כוח האדם שצה"ל נמצא בה ב-2024 ולקראת 2025.

מדוע? כי החוק ההוא היה אמור להכניס כמה שיותר אנשים למעגל העבודה, במקום להיות "לומדי תורה" שאינם רשאים לעבוד. היבט משמעותי אחד של אותו תיקון 26 טיפל בהכנסה של כ-2,000 חרדים להכשרה צבאית קצרה של שלושה שבועות עד שלושה חודשים, הכשרה שתשבץ אותם במשרות מוגבלות במילואים או במשימות של הצלה וארגוני סיוע.

אבל כיום, תוך כדי מלחמת עזה הקשה, אמר לזמן ישראל גורם המעורה בפרטי הפרטים: זה לא מה שצה"ל צריך. ב-2024, צה"ל זקוק ללוחמים, והרבה: שריון, הנדסה, גבולות, חי"ר, מערכות הגנה

אבל כיום, תוך כדי מלחמת עזה הקשה, אמר לזמן ישראל גורם המעורה בפרטי הפרטים: זה לא מה שצה"ל צריך. ב-2024, צה"ל זקוק ללוחמים, והרבה: שריון, הנדסה, גבולות, חי"ר, מערכות הגנה.

יותר מזה, אותו אדם המעורה בפרטי דו"ח נומה הסביר שבתיקון 26, לא נדרש גיל גיוס 18, אלא דובר על הורדת גיל הפטור ל-21 לתקופה מוגבלת (וגילאים מבוגרים יותר בהמשך). עלות גיוס חייל חרדי בן 21 שכבר הספיק להתחתן ויש לו ילד אחד או שניים, הוא משכורת בגובה של כ-7,000 ש"ח וכל זה, עבור ביצוע משימות צבאיות עורפיות ולא עבור חיילי חוד.

חרדים ליד לשכת הגיוס בירושלים, 1 במאי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
חרדים ליד לשכת הגיוס בירושלים, 1 במאי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

כלומר, לפי תיקון 26, צה"ל יוציא תקציבים עצומים על גיוס חיילים שאינם מסייעים במשימה. לפי אותו המתווה, צה"ל היה מצליח לגייס בקושי כמה אלפים, לשלם להם הרבה מאוד כסף ולא להוסיף את הנחוץ לצה"ל, שזה כוח אדם לוחם.

הנושא של הורדת העומס ממשרתי המילואים הקרביים הוא הבעיה הכי גדולה שאינה פתורה בתיקון 26. אין לתיקון משמעות במציאות שנוצרה עבור הציבור המשרת בישראל. למרות הרצון הטוב להעביר חקיקה כלכלית שתקל על משרתי המילואים, מה שמכביד עליהם הוא כמות ימי המילואים וסכנת החיים ולא סכומי השיפוי שמשלמים להם בדיעבד.

אין לתיקון משמעות במציאות שנוצרה. למרות הרצון הטוב להעביר חקיקה כלכלית שתקל על משרתי המילואים, מה שמכביד עליהם הוא כמות ימי המילואים וסכנת החיים ולא סכומי השיפוי שמשלמים להם בדיעבד

וכך, למרות שהחקיקה הזו ממשיכה להיות מקודמת על ידי קואליציית ה-64, החרדים מתכוונים להתנגד לחקיקה במליאה, אדלשטיין ידון בה רק כדי לשנותה באופן משמעותי, שר הביטחון מתנגד וכך גם ח"כים זוטרים בליכוד. ובנוסף לכל זה, אחרי שהיועמ"שית הצהירה כי יש מניעה משפטית לקדם את החוק – ספק רב אם בג"ץ יאפשר לממשלה להתקדם איתו.

חברי כנסת מהמחנה הממלכתי – כמו אורית פרקש הכהן ומתן כהנא – מיהרו להתראיין אחרי פרסום הצעת נתניהו והבהירו שהמפלגה שלהם לא בעניין. כהנא אומר בשבועות האחרונים, שלטעמו המפלגה שלו צריכה כבר עכשיו לפרוש מן הממשלה.

יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ בהצהרה לתקשורת. 21 באפריל 2024 (צילום: Oren Ben Hakoon/Flash90)
יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ בהצהרה לתקשורת. 21 באפריל 2024 (צילום: Oren Ben Hakoon/Flash90)

בני גנץ וגדי איזנקוט עשויים להמתין עם החלטת הפרישה עד לאחרי הדיון בבג"ץ. כזכור, רק לאחרונה גנץ קרא לקיים את הבחירות לכנסת בספטמבר 2024. לשם כך, חוק פיזור הכנסת צריך לעבור כבר ביוני, מייד אחרי הדיון בבג"ץ בנושא חוק הגיוס.

מה אם זה לא יקרה וקואליציית ה-64 תחזיק מעמד? צה"ל יהיה חייב להתחיל לגייס בחורי ישיבה לפי חוק שירות הביטחון; סמוטריץ' ובן גביר ימשיכו לעודד צעירים להסתנן ולהסתכן בתוך עזה, לתקוף משאיות סיוע ויסחטו את נתניהו על כל צעד ושעל; המלחמה תמשיך לדשדש, החטופים לא ינצלו, חמאס לא יושמד – ורק נתניהו יצליח לשמר את כיסאו באמצעות שטיקים וטריקים.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
תודה טל. משתמע מדברייך שבממשלה עצמה יש אופוזיציה פנימית - לא רק איזנגנץ (או גנצנקוט...), אלא המפלגות החרדיות ושרים מתוך הליכוד. וזה משלים מה שכתבו (כל אחד בנפרד) דני גוטווין ופנחס ענברי... המשך קריאה

תודה טל. משתמע מדברייך שבממשלה עצמה יש אופוזיציה פנימית – לא רק איזנגנץ (או גנצנקוט…), אלא המפלגות החרדיות ושרים מתוך הליכוד. וזה משלים מה שכתבו (כל אחד בנפרד) דני גוטווין ופנחס ענברי לאחרונה ממש, על כך שהאופוזיציה הרשמית לא ממלאת את תפקידה עד כדי לא קיימת.

חושב שאולי למרות פרק הזמן הקצר, יש משמעות לציון שמםן של הכתביםות המתלהביםות (והמעטיםות?) שזרמו עם הספין והכתירו אותו כ"תרגיל מבריק". חשוב בזמנים האלה לדעת מי עובד.ת בשבילנו (הציבור) ומי... המשך קריאה

חושב שאולי למרות פרק הזמן הקצר, יש משמעות לציון שמםן של הכתביםות המתלהביםות (והמעטיםות?) שזרמו עם הספין והכתירו אותו כ"תרגיל מבריק".
חשוב בזמנים האלה לדעת מי עובד.ת בשבילנו (הציבור) ומי נגוע.ה במניעים זרים.

עוד 937 מילים ו-4 תגובות
סגירה