המשבר החוקתי בין לוין לעליון מגיע לנקודת רתיחה

35 ימים: זה הזמן ששופטי בג"ץ העניקו לשר המשפטים כדי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולבחור את הנשיא העליון הבא ● אם הדבר תלוי בלוין, הקואליציה תנצל את הזמן הזה כדי להשלים את ההשתלטות הפוליטית על הוועדה ● מנגד, ממלא-מקום נשיא העליון יצחק עמית מבטיח: "הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה, והיא תוכל להם" ● פרשנות

שר המשפטים יריב לוין במליאת הכנסת, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
שר המשפטים יריב לוין במליאת הכנסת, 6 בנובמבר 2024

שני מופעי אימים, הלקוחים מתחום הביזאר ולא מעולמות התוכן שלפיהם מתנהלת מדינה נורמלית, הועלו אתמול (חמישי) בירושלים:

בלשכת שר המשפטים בירושלים הפך יריב לוין את ישיבת הוועדה לבחירת שופטים לקרקס שבמסגרתו ניסה להעביר לשופטים וליתר חברי הוועדה סמינר על שיטת הסניוריטי למינוי נשיא העליון; ובבית המשפט העליון הילך נציגו של לוין, עו"ד ציון אמיר, על קו הגבול של איומים על שופטי העליון, כשהזהיר אותם לבל יוציאו צו הקובע דד-ליין קשיח ומחייב לבחירת נשיא לבית המשפט העליון.

איומיו של אמיר לא הועילו ללוין: בסופו של יום דרמטי פסקו השופטים כי לוין אמנם לא אשם בביזיון בית משפט באופן פורמלי, ואולם מאחר שהתנהלותו של שר המשפטים אינה מגשימה את הקביעה העקרונית שבפסק הדין – שעניינה בחירתו של נשיא קבוע לבית המשפט העליון – הבהירו השופטים את פסק הדין וקבעו דדליין קשיח:

"על שר המשפטים להעלות את בחירת הנשיא לבית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים עד ליום 16 בינואר".

השופטים אלכס שטיין, יעל וילנר ועופר גרוסקופף בדיון בבית המשפט העליון, 12 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
השופטים אלכס שטיין, יעל וילנר ועופר גרוסקופף בדיון בבית המשפט העליון, 12 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

"זה כאילו לקחתם את השר וניערתם אותו"

זה לקח רק שלושה חודשים לשופטים יעל וילנר, עפר גרוסקופף ואלכס שטיין להבין ששגו כשנקטו כלפי לוין בגישה מתונה בפסק הדין שניתן שניתן בתחילת חודש ספטמבר, אז הורו לשר המשפטים לפרסם ברשומות את שמות המועמדים לתפקיד נשיא העליון ולכנס את הוועדה לבחירת שופטים על מנת לדון בבחירת נשיא העליון.

לוין החליט לפרש את פסק הדין ההוא באופן מילולי: הורו לפרסם שמות מועמדים לתפקיד נשיא העליון – מפרסם; הורו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים – מכנס. לא אמרו עד מתי – אפשר למשוך את הזמן

לוין החליט לפרש את פסק הדין ההוא באופן מילולי: הורו לפרסם שמות מועמדים לתפקיד נשיא העליון – מפרסם; הורו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים – מכנס. לא אמרו עד מתי – אפשר למשוך את הזמן. לא אמרו שחייבים להצביע מייד – נתחיל סדרה אינסופית של ישיבות בשלל סוגיות, ונטען שכולן קריטיות למסגרת הדיון בבחירת נשיא העליון.

אתמול בשעות אחר הצוהריים קיימו השופטים דיון בבקשת התנועה לאיכות השלטון, בהתאם לפקודת ביזיון בית המשפט, לקבוע כי השר הפר את פסק הדין שחייב אותו לכנס את הוועדה על מנת לבחור נשיא קבוע לעליון.

עיקר הדיון הוקדש לניסיונותיהם של השופטים להסביר לעו"ד אמיר, בא-כוחו של שר המשפטים, כי גם אם אין כאן ביזיון בית משפט מבחינה פורמלית, לוין מפר בהתנהלותו את העיקרון שעלה מפסק הדין – הצורך לסיים את סאגת מינוי הנשיא ולקיים הצבעה.

אמיר טען שההרכב מוסמך רק לקבוע אם הייתה או לא הייתה הפרה של פסק הדין, ואין בסמכותו לשנות את מה שנקבע. לשווא ניסו השופטים להסביר לו שהבהרת אמירות עמומות בפסקי דין היא פרקטיקה מקובלת בדיונים בנוגע לבקשות ביזיון בית משפט.

עו"ד ציון אמיר המייצג את שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט העליון, 12 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
עו"ד ציון אמיר המייצג את שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט העליון, 12 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

"אני מכיר את זה כעניין שבשגרה עוד מבית המשפט המחוזי", אמר השופט גרוסקופף, "שכאשר יש אי-בהירות ויש בקשת ביזיון, מבהירים את מה שנכתב כדי שלכולם יהיה ברור. כשפסק הדין לא ברור, אי אפשר לקבוע שיש ביזיון, אבל אפשר להבהיר".

השופטים התחננו בפני אמיר שינקוב בעצמו בתאריך שעד אליו תתקיים הצבעה בוועדה על מינוי נשיא, אך הוא סירב. "זה כאילו לקחתם את השר וניערתם אותו, וטלטלתם אותו והפרדתם אותו מכל סמכות", הוא אמר לשופטים.

השופטים התחננו בפני אמיר שינקוב בעצמו בתאריך שעד אליו תתקיים הצבעה בוועדה על מינוי נשיא, אך הוא סירב. "זה כאילו לקחתם את השר וניערתם אותו, וטלטלתם אותו והפרדתם אותו מכל סמכות", אמר

גרוסקופף השיב: "אנחנו לא רוצים לקחת את הסמכויות של השר, אין לנו שום עניין בזה. אבל השר חייב להשתמש בסמכויות שלו בהתאם לחוק".

וילנר הוסיפה: "אדוני חושב שאנחנו שמחים להוציא את הצווים האלה?"

אמיר: "אני לא אתן לוחות זמנים, זה לא נכון להחזיק סטופר לשר".

כעת לוין מתלונן שהעליון מפשיט אותו מסמכויותיו. אך זו התנהלותו שלו שגרמה לבית המשפט להתייחס אליו כמו אל ילד בגנון.

שופט בית המשפט העליון עופר גרוסקופף (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
שופט בית המשפט העליון עופר גרוסקופף (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בתגובה להחלטת בג"ץ אמש לחייב אותו לקיים הצבעה לבחירת נשיא העליון עד 16 בינואר, בעוד חמישה שבועות, מסר לוין:

"הצו הבלתי חוקי והמביש שהוציא בג"ץ הוא תמצית אובדן הדרך, הניתוק, והרמיסה שקומץ קיצוני מרשה לעצמו רק משום שנדמה לו שהוא יכול. שופטי בית המשפט העליון לוקחים לעצמם את סמכויות הממשלה והכנסת, רומסים את בחירת העם, משליכים פעם אחר פעם לפח את קולם של מיליוני אזרחי ישראל, והופכים את עצמם לשליטים דיקטטורים".

לוין הוסיף מסר מאיים:

"שופטי בג"ץ, ביוהרה שאין למעלה ממנה, דחקו את כולנו לנקודה שבה אי אפשר יותר לברוח מההכרעה הנדרשת: האם למסור סופית את השליטה במדינה לידי קומץ השופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים, או להשיב את הדמוקרטיה באמצעות התייצבות ברורה וחד משמעית על הגנת סמכויותיהן של הכנסת ושל הממשלה".

אם הדבר תלוי בלוין, הקואליציה תנצל את חמשת השבועות שהשופטים העניקו לו על מנת להתקדם כעת במהירות לעבר השלמת ההפיכה המשטרית, ולהשתלטות פוליטית על הוועדה לבחירת שופטים.

אם הדבר תלוי בלוין, הקואליציה תנצל את חמשת השבועות שהשופטים העניקו לו על מנת להתקדם כעת במהירות לעבר השלמת ההפיכה המשטרית, ולהשתלטות פוליטית על הוועדה לבחירת שופטים

יריב לוין במליאת הכנסת בשעת לילה מאוחרת, 4 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
יריב לוין במליאת הכנסת בשעת לילה מאוחרת, 4 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

התוכנית האומנותית של לוין

להודעתו הנזעמת של לוין קדם מופע מטורלל בוועדה לבחירת שופטים, שאת מועד ישיבתה הוא קבע במכוון במקביל לדיון שקיים בג"ץ.

בישיבה הקודמת לוין הביא עימו ציוד צילום ושידור, כדי לקבוע כעובדה בשטח שהישיבה תצולם ותשודר; רוב חברי הוועדה התנגדו. לישיבה השנייה, אתמול, לוין הביא עמו שורת משפטנים שבאו להרצות, כמעין מומחים לנושא, על עקרון הסניוריטי.

בין המומחים: ח"כ שמחה רוטמן, תאומו לקידום ההפיכה המשטרית, והמשפטנית טליה איינהורן, שהקואליציה משתמשת בה כמומחית לענייני הכול.

שופטי העליון החברים בוועדה – יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז – עזבו במחאה את ישיבת הוועדה, והמתינו עד שהמומחים סיימו לבזבז את הזמן של כולם. בהמשך הם חזרו לחדר הוועדה, אך כצפוי, גם הפעם לא התקיימה הצבעה.

במסגרת התוכנית האומנותית שלוין מתכנן, צפוי לא רק דיון עקרוני בשאלת הסניוריטי, אלא גם דיון באלפי ההסתייגויות שהגיעו מקרב הציבור נגד מועמדותו של השופט עמית.

במסגרת התוכנית האומנותית שלוין מתכנן, צפוי לא רק דיון עקרוני בשאלת הסניוריטי, אלא גם דיון באלפי ההסתייגויות שהגיעו מקרב הציבור נגד מועמדותו של השופט עמית

פרופ' טליה איינהורן בהפגנת תמיכה באלי פלדשטיין מחוץ לבית המשפט בתל אביב, 27 בנובמבר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
פרופ' טליה איינהורן בהפגנת תמיכה באלי פלדשטיין מחוץ לבית המשפט בתל אביב, 27 בנובמבר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

ערב הדיון שיגרו שלושת השופטים חברי הוועדה מכתב ללוין וליתר חברי הוועדה, והביעו התנגדות עזה הן לשידור הדיון והן להזמנת מומחים שונים.

"הוועדה אינה מזמנת גורמים חיצוניים לישיבותיה", הם כתבו, "כך היה מאז ומתמיד, ועמדתנו היא שאין לשנות מסדרי דיון אלה. נוהג זה מתיישב עם העובדה שכלל דיוני הוועדה מתקיימים על בסיס חומרים כתובים, ועל בסיס ההנחה שהחברים מתכוננים באופן ראוי לישיבות".

התנהלותו של שר המשפטים מאיימת להביא את העימות שבין הממשלה למערכת המשפט לסף רתיחה. ממלא-מקום נשיא העליון יצחק עמית, המיועד להפוך לנשיא קבוע בעוד כחודש, מחזיק בטן מלאה על לוין. בנאום אמש בפתח כנס העמותה למשפט ציבורי בתל אביב, זמן קצר לפני שפורסמה החלטת בית המשפט בעניין מועד כינוס הוועדה, נתן עמית ביטוי מאופק לתחושותיו.

"אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה – עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות וביסודות הפרדת הרשויות", אמר עמית

"אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה – עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות השופטת וביסודות הפרדת הרשויות", אמר עמית.

ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

הוא הזכיר את הצעת החוק שמטרתה השתלטות פוליטית על הוועדה לבחירת שופטים; את סירובו של לוין לשתף פעולה בהחלטות מנהליות, לרבות בענייני תקציב ומינוי נשיאים וסגני נשיאים; את ההתקפות האישיות על שופטים בשל החלטות שיפוטיות שנתנו; וכמובן את ההתנהלות בנוגע לסאגת מינוי נשיא העליון.

את החלטתו של לוין לזמן "מומחים" לוועדה לבחירת שופטים, כינה עמית "דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיוּת והמנהל התקין". את דבריו, בסיום יום שבו הטמפרטורה בזירה המשפטית עלתה ועלתה, הוא חתם בהבטחה: "הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה המוסדי, והיא תוכל להם".

את דבריו, בסיום יום שבו הטמפרטורה בזירה המשפטית עלתה ועלתה, חתם עמית בהבטחה: "הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה, והיא תוכל להם"

עוד 1,165 מילים ו-1 תגובות
סגירה