JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בהרודס ייסדתי את אסיפת האזרחים: הדמוקרטים החדשים של אילת | זמן ישראל
מלון הרודס באילת (צילום: משה שי/פלאש90)
משה שי/פלאש90
הדמוקרטים החדשים של אילת

בהרודס ייסדתי את אסיפת האזרחים

עשרות אילתים נרגשים התכנסו השבוע במלון הרודס כדי לכונן את אסיפת האזרחים הראשונה בעיר בישראל ● מדובר בפורמט שפורח בעולם, ונועד לחזק את הדמוקרטיה ואת הקשר בין התושבים לרשויות ● בראש רשימת הדרישות של האילתים: צל ותחבורה ציבורית ● בסיום התהליך הם יגישו מסמך המלצות, והעירייה תצטרך להוכיח כי שיתוף ציבור זו לא סתם מילה, אלא תוכנית עבודה

ברגע הראשון חשבתי שנקלעתי למקום הלא נכון. עשרות אנשים ונשים ישבו בחדר מהודר במלון "הרודס", מחולקים לזוגות או שלשות, ודיברו בהתלהבות. השטיח שנמתח מקיר לקיר התקשה להתמודד עם האתגר האקוסטי.

בשלב מסוים המנחה ביקשה מכולם לעשות סיבוב עם כיוון השעון ולערוך היכרות עם בן או בת שיח חדשים. לא כולם צייתו לתרגיל הכי שחוק בספר של מדריכי תנועות הנוער. היו כאלה שהעדיפו לדבוק בישן ובמוכר, גם אם מדובר בהיכרות בת דקות ספורות.

זו לא הייתה תחילתו של ערב פנויים ופנויות סוער. בשעות אחר־הצוהריים של יום חמישי האחרון, על רקע המרבד התכול של ים סוף שהשתרע מבעד לחלון, יצאה לדרך אסיפת האזרחים של אילת. 38 מתושבי העיר בני כל הגילים, עם בולטות גדולה יותר לעשורים הוותיקים, התכנסו כדי לעצב את דרכי ההתמודדות של העיר עם שינוי האקלים.

באי האסיפה גילו את מה שהעולם יודע מאז ימי הדמוקרטיה האתונאית התוססת: כשלכל שלושה אנשים יש ארבע דעות, דמוקרטיה זה עסק לא פשוט

הם גילו את מה שהעולם יודע מאז ימי הדמוקרטיה האתונאית התוססת: כשלכל שלושה אנשים יש ארבע דעות, דמוקרטיה זה עסק לא פשוט. אפילו על השאלה האם באותו יום שררה בעיר טמפרטורה נעימה היה קשה לגייס הסכמה.

כשאחד המומחים שהגיעו כדי להעשיר את הדיון, ד"ר אור אלכסנדרוביץ', שיתף שאחרי כמה דקות הליכה בשמש היה לו חם מדי, תושבת זועפת הטיחה בו: "אתה לא יכול להשוות אותך אליי ואליו. כל אחד מרגיש אחרת". מה שנכון.

אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: שירה יוסף)
אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: שירה יוסף)

אסיפת האזרחים הראשונה בישראל התקיימה לפני שלוש שנים בטבעון. מדובר בפורמט שצובר תאוצה בשנים האחרונות במדינות רבות, במטרה להגביר את מעורבות התושבים בתהליכי קבלת ההחלטות, לעודד את הרשויות לגלות יותר שקיפות והקשבה לציבור, למגר את הפייק ניוז והקיטוב, ולהיאבק במצב שבו דמוקרטיה הפכה למשטר של "שגר ושכח" – הטלת פתק לקלפי אחת לכמה שנים ושכחה עד לבחירות הבאות.

באירלנד אסיפת האזרחים גרמה לממשלה לבטל את האיסור על הפלות, במדינות אחרות האספות עסקו בנושאים כמו שיטת המשטר, זכויות להט"בק ועוד. ורבות מהאספות, כמו זו באילת, עסקו בנושאי סביבה.

בישראל, קבוצה של תושבים בטבעון בעלי מודעות אזרחית וסביבתית מפותחת הקימו אסיפת אזרחים במטרה להשפיע על הטיפול בפסולת ביישוב, ואכן 80% מהמלצותיהם אומצו על ידי הרשות המקומית

בישראל, קבוצה של תושבים בטבעון בעלי מודעות אזרחית וסביבתית מפותחת הקימו אסיפת אזרחים במטרה להשפיע על הטיפול בפסולת ביישוב, ואכן 80% מהמלצותיהם אומצו על ידי הרשות המקומית שהעומד בראשה, עידו רינגלבלום, נאם באסיפת האזרחים כשבנו בן החודשיים תלוי על גופו במנשא.

האקטיביסטים מטבעון לוו על ידי "מרכז השל לקיימות", שבעקבות ההצלחה אימץ את הפורמט רשמית כאחד מאופני הפעולה שלו. מאז פועלת במסגרת המכון "המעבדה לדמוקרטיה 3.0". המהדורה הראשונה של הדמוקרטיה הייתה באתונה, השנייה הפציעה במערב ב־200 השנה האחרונות והשלישית היא דמוקרטיה עם מעורבות מוגברת של תושבים.

אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: אביב לביא)
אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: באדיבות דמוקרטיה 3.0)

"בשנה שעברה, אחרי הבחירות ברשויות המקומיות, הוצאנו קול קורא לכל הרשויות בארץ לשלוח נציג להכשרה איך עושים אסיפת אזרחים", מספר עומר אור, רכז התוכן של המעבדה לאספות אזרחים, "יותר מ־80 רשויות ניגשו לקול הקורא ויותר מ־20 שלחו נציג להכשרה של כשלושה חודשים, כולן אגב נציגות".

אחרי ההכשרה הראשונית הגיע שלב הגמר: העפילו אליו שש רשויות שזכו בליווי המקצועי של אנשי המעבדה ו"מרכז השל" לטובת ביצוע בפועל של אסיפת אזרחים. בדרך לשדרוג הדמוקרטיה הישראלית הנציגים נסעו לראות אסיפת אזרחים ביוון. הרשויות שנבחרו הן כפר סבא, רעננה, אילת, ג'ת, המועצה האזורית בני שמעון ובית ג'ן.

"לא חייבים לעשות את זה בהרודס כמו שעיריית אילת בחרה, אבל צריך למצוא דרכים לגרום לתושבים להגיע. בעולם הגדול משלמים לאנשים, פה זה עדיין לא מקובל"

"זו בעצם קו־פרודוקציה", אומר אור, "אנחנו מביאים את הידע המקצועי, הליווי והמומחים, והעירייה מנהלת את זה מול התושבים ומממנת את האירוע. לא חייבים לעשות את זה בהרודס כמו שעיריית אילת בחרה, אבל צריך למצוא דרכים לגרום לתושבים להגיע. בעולם הגדול משלמים לאנשים, פה זה עדיין לא מקובל".

לשלם לתושבים בשביל להשתתף בדמוקרטיה?
"אתה דורש מהם הרבה. מדובר ב־40 שעות, שישה מפגשים ארוכים. אילת הכי מתקדמת בתהליך בין הערים בארץ, היום זה המפגש השני".

שניים מהמנחים של אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: אביב לביא)
שניים מהמנחים של אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: באדיבות דמוקרטיה 3.0)

כמה שעות לפני התנעת האירוע בהרודס, במרכז "עוצמה" שבאגף לשירותים חברתיים של עיריית אילת התכונה הייתה בשיאה. "לפני כשנתיים קיבלנו הזמנה מהיחידה הסביבתית של העירייה לחבור אליהם ולשתף פעולה בהקמת אסיפת אזרחים על היערכות למשבר האקלים", מספרת איה פטרמן בר, מנהלת המרכז.

"החלטנו ללכת על זה מתוך מחשבה שמי שהולכת להיפגע הכי הרבה משינוי האקלים ומתופעות כמו הקצנה של גלי חום זו האוכלוסייה שאנחנו מטפלים בה ברווחה, אוכלוסיית הקצה של העיר. מתוך העבודה שלנו עם התושבים הבנו שיש משבר אמון גדול בין התושבים לרשות ומהצד של הרשות יש קושי גדול לעבוד עם התושבים. השינוי צריך לקרות משני הצדדים".

"העירייה התחייבה לאמץ 75% מההמלצות. אני מאוד מקווה שזה יהפוך לדרך עבודה בעיר גם בנושאים אחרים. הייתי רוצה שתהיה אסיפת אזרחים על זכויות אזרחים ותיקים"

המהלך יצא לדרך עם 300 תושבים שנרשמו. מתוכם עלו בהגרלה 70 שהצטמצמו ל־58, שהתחייבו ל־40 שעות התנדבות. בפועל, למפגש השני הגיעו 38. "הכוונה היא שבסוף ייצא מסמך המלצות של התושבים שהעירייה תיקח ותטמיע אותו בתוכניות העבודה שלה", אומרת פטרמן בר.

"העירייה התחייבה לאמץ 75% מההמלצות. אני מאוד מקווה שזה יהפוך לדרך עבודה בעיר גם בנושאים אחרים. הייתי רוצה שתהיה אסיפת אזרחים על זכויות אזרחים ותיקים, למשל".

מבט על העיר אילת, 17 באפריל 2024 (צילום: יוסי אלוני/ פלאש90)
מבט על העיר אילת, 17 באפריל 2024 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)

הקבוצה שנבחרה, היא אומרת, מהווה מדגם מייצג של תושבי אילת. ניתוח המדגם נעשה על ידי מומחה שמלווה את התהליך. "יש פילוח לפי הפרופיל של העיר לפי דתיים וחילונים, נציגות של כל השכונות, נשים וגברים כמובן חצי חצי, בני 16 עד 70. הכוונה היא לייצר אילת בחדר אחד".

זו לא המהות של הבחירות לעירייה? התושבים מצביעים ומעמידים מועצה שמשקפת את עמדותיהם וחבריה פועלים בהתנדבות.
"ראש העירייה אמר לנו את זה במפגש הראשון, שבדמוקרטיה בוחרים מנהיגות והמנהיגות מקבלת החלטות. אבל אנחנו רוצים לשמוע תושבים ברזולוציה יותר גבוהה. בסוף אנשים מרגישים שייכים ומרגישים טוב כשהם מהווים חלק מתהליך קבלת ההחלטות.

המושג החמקמק "שיתוף ציבור" – שמועצת האזרחים היא הגרסה המשודרגת ביותר שלו – הוא אתגר מורכב בישראל, שתועלתו לא תמיד ברורה. לא פעם הפרה רוצה להניק יותר משהעגל רוצה לינוק

"אתה יכול לעשות דברים מדהימים, אבל אם אין לך קהילה טובה שתוביל את זה בסוף אתה נשאר לבד. המטרה שלנו היא לגרום להם לא רק להביע דעה אלא להבין את כל השיקולים ולהבין שזה לא פשוט. שיבינו את ההשלכות של כל החלטה.

"מדובר בסדרת מפגשים שבהם הם ישמעו מומחים, ילמדו איך לנסח המלצות מבוססות נתונים ויחליטו מה הם רוצים לדרוש מהעירייה. העירייה התחייבה לדון בהמלצות בתוך מסגרת זמן צפופה ולהודיע מה היא מכניסה לתוכניות העבודה. זה תהליך מאוד אינטנסיבי של חודשיים שאנחנו לא יודעים מה יהיה התוצר שלו".

מלון הרודס של רשת פתאל באילת, 11 באוקטובר 2019 (צילום: Moshe Shai/FLASH90)
מלון "הרודס" של רשת פתאל באילת, 11 באוקטובר 2019 (צילום: משה שי/פלאש90)

אני שואל את אסף אדמון, מנהל היחידה הסביבתית אילת־אילות (משותפת לעירייה ולמועצה האזורית הסמוכה), מה יעשה אם יתברר שהאסיפה תחליט שאין משבר אקלים ותדרוש להמיר את כל הפארקים והעצים בעיר במגרשי חנייה ולפרק את הפאנלים הסולאריים? הוא מחייך. "אני יותר חושש מסיטואציה שבה הם יבואו עם משהו שעונה להגדרות הסביבתיות אבל לא תכננו ולא רצינו אותו. כולנו סקרנים לראות מה יקרה ואיך זה יעבוד".

שלב המינגלינג, ודגימה מהקפה והעוגיות בעמדת הכיבוד המושקעת, עומדים להסתיים. נציגי העירייה והמעבדה לאספות אזרחים מסתובבים בחדר, מפזרים חיוכים לעבר הדמוקרטים החדשים ומוודאים שכולם מרוצים.

לדבר עם אילתים על סכנות החום זה כמו למכור קרח לאסקימוסים, אבל עד מהרה מתברר מה באמת מפחיד אותם: האפשרות שאחוזי הלחות בעיר יעלו

המושג החמקמק "שיתוף ציבור" – שמועצת האזרחים היא הגרסה המשודרגת ביותר שלו – הוא אתגר מורכב בישראל, שתועלתו לא תמיד ברורה. לא פעם הפרה רוצה להניק יותר משהעגל רוצה לינוק, ונציגי הממסד מוצאים את עצמם באירוע בסגנון הקיץ של אביה. זה לא המקרה הפעם. אומנם לא כל הנרשמים הגיעו, אבל מי שהגיע בא מצויד באנרגיות ורצון אמיתי לשנות.

החלק התוכני של הערב נפתח בסדרת הרצאות ממומחים שהגיעו כדי להכניס את האילתים לתמונת משבר האקלים. ד"ר אורלי רונן מנחמת אותם: ההתחממות תורגש כאן פחות מבתל אביב, למשל, מפני שברוב חודשי השנה החום באילת ממילא בלתי נסבל, כך שעוד שתי מעלות לא יעשו הבדל.

לוח רעיונות באסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: אביב לביא)
לוח רעיונות באסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: באדיבות דמוקרטיה 3.0)

לדבר עם אילתים על סכנות החום זה כמו למכור קרח לאסקימוסים, אבל עד מהרה מתברר מה באמת מפחיד אותם: האפשרות שאחוזי הלחות בעיר יעלו. כל עוד יבש, הם אומרים, אנחנו מסתדרים עם החום. אבל אם הלחות תעלה מ־15%–20% ל־35%, זו כבר תהיה צרה צרורה.

בשלב הבא המשתתפים מתחלקים לחמש קבוצות קטנות בהן מתקיימים מעגלי שיח עם המומחים. התושבים הגיעו טעונים. לרגעים נדמה שיותר חשוב להם לפרוק מטענים מאשר לשמוע את המרצים.

אישה מבוגרת, בהירת עור ושיער, מספרת שהעובדה שיש כל כך מעט צל ועצים בעיר גורמת לה להסתגר בביתה ברוב שעות היום ולצאת רק בערב

אישה מבוגרת, בהירת עור ושיער, מספרת שהעובדה שיש כל כך מעט צל ועצים בעיר גורמת לה להסתגר בביתה ברוב שעות היום ולצאת רק בערב. זה מאוד קשה לה, היא מרגישה כלואה. יש בחדר הנהוני הסכמה.

אחד המשתתפים שואל איך זה שאין שום הרצאה המוקדשת לים. רבים מסכימים ונראה שמתלקח מרד אזרחי קטן. המנחה מהסה את הנוכחים ומפצירה בהם לאפשר למרצה להשיב, ואחד המשתתפים מטיח בה את ההאשמה החמורה ביותר שאפשר להטיח באירוע שמקדש את הדמוקרטיה: "אנחנו לא מרגישים שותפים. יש פה יותר מדי גבולות".

מבט על העיר אילת (צילום: נתי שוחט/פלאש90)
מבט על העיר אילת (צילום: נתי שוחט/פלאש90)

כשפרופסור אראל אבינרי ממכללת אפקה מדבר על המצב העגום של התחבורה הציבורית באילת, אישה מבוגרת עם כיסוי ראש משתפת: "עברתי לאילת מחיפה לפני שלוש שנים. שם הייתה תחבורה ציבורית נהדרת, פה זה נורא".

בין הנוכחים נרקמת קואליציה רחבה: בלי מכונית קשה מאוד להגיע מנקודה לנקודה בעיר. התחבורה הציבורית גרועה, וללכת ברגל כמעט בלתי אפשרי בהיעדר עצים וצל. "הקניונים הגדולים מעודדים את כולם להגיע ברכב פרטי ולהעמיס קניות", אומר מישהו וגורף הסכמה.

אילת, על הדרגים המקצועיים שלה ובגיבוי ראש העירייה, השקיעה הרבה מאמץ ורצון טוב בתהליך הזה, אבל האתגר האמיתי יתחיל ברגע שחברי האסיפה יגישו את מסמך ההמלצות

אסף אדמון מהיחידה הסביבתית מצליח להחדיר קצת גאווה בפטריוטים האילתים. הם שמחים לשמוע ממנו שעירם היא היחידה בארץ שבמהלך שעות היום מספקת לעצמה 100% מצריכת האנרגיה מאנרגיית שמש. בשאיפה, באמצעות טכנולוגיות האגירה שמתקדמות, בשנים הקרובות תצליח לספק גם את הצריכה של הלילה, ובכך להגיע ל־100% עצמאות אנרגטית.

מישהו מספר שבעיר מסתובבת שמועה עיקשת שהפחים הכתומים והכחולים הם פייק וכל הפסולת נשלחת למקום אחד. אדמון מנצל את ההזדמנות כדי להזים את השמועות ומפציר בנוכחים לא ללכת שבי אחרי אמירות לא מבוססות.

אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: רחלי רוזט אלקיים)
אסיפת האזרחים באילת, ינואר 2025 (צילום: רחלי רוזט אלקיים)

כבר בשבוע הבא יתקיים המפגש השלישי של אסיפת האזרחים. עיריית אילת, על הדרגים המקצועיים שלה ובגיבוי ראש העירייה אלי לנקרי, השקיעה הרבה מאמץ ורצון טוב בתהליך הזה, אבל האתגר האמיתי יתחיל ברגע שחברי האסיפה יגישו את מסמך ההמלצות. או אז העירייה תצטרך להוכיח ששיתוף ציבור זו לא סתם מילה, אלא תוכנית עבודה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,598 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

פצוע אנוש מפגיעת רחפן נפץ בראש הנקרה, 3 במצב קל

בג״ץ: המידע החדש שהעבירה היועמ״שית לא ישנה את ההחלטות בנוגע לגופמן ● דיווח: ראש שב״כ הביע חששות מהטיית הבחירות והורה לארגון להתמקד בכך בתקופה הקרובה ● דגל התורה דוחה את הצעת הקואליציה נגד פיזור הכנסת; "שבענו ממעשי סרק שנועדו למרוח זמן ולהסחת הדעת" ● נתניהו העיד במשפט דיבה נגד עיתונאים: מצבי הולך ומשתפר והוא בעשירון העליון של סולם הבריאות

לכל העדכונים עוד 24 עדכונים

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 741 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

ירושלים - אפשר גם אחרת

לרגל יום ירושלים, המיוחדת והמסוכסכת בערים, אבקש להעלות על נס אי של שפיות – הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית (YOUNG MEN'S CHRISTIAN ASSOCIATION – אגודת הגברים הנוצרים הצעירים).

כשחנך את המקום ב-1933 הלורד אדמונד אלנבי, הגנרל הבריטי שהוביל את כיבוש ירושלים מידי העות'מנים בשנת 1917, הכריז:

טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תיש... המשך קריאה

כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תישאר מובלעת. מחשבה שעלתה בי בעקבות הקריאה: ימק"א היא אומנם סמל לסובלנות וליברליזם, אבל אל נשכח שהיא הוקמה על בסיס מגדרי גברי (Man) ודתי-נוצרי.

לפוסט המלא עוד 576 מילים ו-1 תגובות

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים

למקרה שפיספסת

סוציולוגיה ומשפט בהתמודדות עם מיידי אבנים בגדה המערבית

לאחרונה פורסם כי מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, אמר בשיחה סגורה ביחס לפלסטינים מיידי אבנים, כי מדובר בטרור ואף הוסיף: "בשנת 2025 הרגנו 42 זורקי אבנים על כבישים".

בסטטיסטיקה של האלוף בלוט נכלל כנראה עאמר רביע, נער פלסטיני בן 14 ובעל אזרחות אמריקאית, שנהרג בשישה באפריל 2025 בעיירה תורמוסעיא. לפי הודעת דובר צה"ל, הכוח הצבאי "זיהה שלושה מחבלים אשר יידו סלעים לעבר כביש מהיר עם רכבים אזרחיים. הלוחמים ירו לעבר המחבלים שהיוו סכנה על האזרחים, חיסלו אחד מהם ופגעו בשני המחבלים הנוספים". אביו של הנער טען שנמצאו בגופו 11 פצעי ירי. ממצאי בדיקה או חקירה של האירוע טרם פורסמו.

אל"מ (מיל') ד"ר לירון ליבמן הוא חבר בקבוצת המחקר "תמרור-פוליטוגרפיה". הוא עו"ד, מגשר ומרצה מן החוץ במכללת ספיר ובאוניברסיטה העברית, ולשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 626 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים

המלחמה בחזירים בחיפה ירדה למחתרת

בשקט מוזר ובלי לעדכן את הציבור, רשות הטבע והגנים פרשה מהפרויקט המשותף עם עיריית חיפה לצמצום החיכוך עם החזירים בעיר ● הפקח הייעודי עזב, הדוח החודשי חדל להתפרסם והחשש הוא שבלי פיקוח ובלי שקיפות לא יהיה מה שירסן את הירי ברחובות ● עיריית חיפה: "ממשיכים לפעול באופן מקצועי ואחראי. מספר מקרי המתת החזירים ירד לכ־10 בחודש"

לכתבה המלאה עוד 1,566 מילים ו-1 תגובות

בלי הכרזה רשמית, הסיפוח סביב ירושלים דוהר קדימה

אין הכרזה רשמית, אבל הסיפוח סביב ירושלים מעמיק בקצב מואץ ● דוח חדש של "עיר עמים" מתאר כיצד התנחלויות, כבישים חדשים, מחסומים, צווי הריסה ואלימות מתנחלים מבתרים את המרחב הפלסטיני למובלעות מנותקות ודוחקים ממנו את תושביו ● כעת המדיניות הזו עלולה להתרחב גם לשטחי A ו־B ולאיים על מיליוני פלסטינים בגדה המערבית

לכתבה המלאה עוד 1,640 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.