JavaScript is required for our website accessibility to work properly. חסרי הגנה: כשהדרום מופגז, לנכים נותר רק להסתכל לשמיים ולהתפלל | זמן ישראל
מחאת הנכים בכניסה לאשדוד, ב-3 באפריל 2017 (צילום: פלאש90)
פלאש90
חסרי הגנה

כשהדרום מופגז, לנכים נותר רק להסתכל לשמיים ולהתפלל

לפחות בעימותים מול עזה, מדינת ישראל עושה בסך הכול עבודה לא רעה בהגנה על העורף, ובסבב הנוכחי הצליחה להשאיר את מספר ההרוגים בצד הישראלי על אפס ● אלא שתחושת הביטחון היחסי והפתרונות שהמערכת מספקת מסתיימים כשמדובר באוכלוסייה אחת: חולים ואנשים עם צרכים מיוחדים

סבב המהלומות האחרון עם עזה תפס את שלומי ארביב בתנוחה הרגילה שלו: בכל פעם שנשמעה בעירו אשקלון אזעקה – וזה קרה הרבה – הוא ישב או שכב בדירתו הקטנה ונטולת המיגון, בהה בתקרה וחיכה שזה יעבור. רולטה רוסית, רק בלי לסובב את הגלגל.

בשנים האחרונות נקטעו שתי רגליו של שלומי בגלל סיבוכים רפואיים, ומאז הוא מרותק לכיסא גלגלים. אשקלון ממוקמת מעבר לטווח ה-7 ק"מ מהרצועה שמזכה כל דירה בממ"ד על חשבון המדינה, אבל היא נטועה עמוק בטווח הטילים.

גם בימים כתיקונם שלומי כלוא בדירתו, שכן גרם מדרגות מפריד בינה לבין מפלס הרחוב והוא לא יכול לצלוח אותו. כשהוא יוצא לעיתים רחוקות, זה קורה באמצעות שכנים או חברים שמתנדבים להוריד את הכיסא שלו למטה, וכשהוא חוזר הביתה הוא צריך להמתין עד שמישהו יעבור בסביבה ויסייע לו לעלות.

שלומי ארביב
שלומי ארביב

כל זה חמור הרבה יותר תחת אש, כששלומי הופך לברווז במטווח. השבוע, כשדיברנו איתו ב"יהיה בסדר" בגלי צה"ל, תוך כדי השיחה נשמעה אזעקה. שלומי המשיך לשוחח איתנו וכששאלנו מה הוא עושה כדי להגן על עצמו, הוא צחק צחוק מר. אחרי כמה שניות נשמע קול נפץ עז והוא בישר לנו שכיפת ברזל כנראה עשתה את העבודה.

מצבה של אושר ברכה מנתיבות דומה. בת 23, סובלת משיתוק מוחין קשה, 175% נכות, מרותקת לכיסא גלגלים או למיטה. אמה נעמה סועדת אותה. הן גרות בדירת עמידר שקירותיה עשויים מגבס. מחוץ לבית יש מיגונית, אבל אין סיכוי שהן יצליחו להגיע אליה בתוך 30 שניות וממילא הפתח של המיגונית צר מדי עבור כיסא הגלגלים של אושר.

כשיש אזעקה, נעמה פשוט מסוככת על אושר בגופה, מתה מפחד ובוכה, ולא מבינה למה זה מגיע לה. כבר שנים היא מתחננת שימגנו להן חדר בבית. בעיריית נתיבות מבטיחים שעובדים על זה, אבל בינתיים אין תוצאות.

הן גרות בדירת עמידר שקירותיה עשויים מגבס. מחוץ לבית יש מיגונית, אבל אין סיכוי שהן יצליחו להגיע אליה בתוך 30 שניות וממילא הפתח של המיגונית צר מדי עבור כיסא הגלגלים של אושר

אוראל חי חזרה השבוע הביתה, למושב גילת שבמועצה האיזורית מרחבים (20 ק"מ מרצועת עזה) עם בן זוגה ושני ילדיהם הקטנים. בחודשיים וחצי האחרונים הם למעשה התגוררו בבית החולים לילדים "שניידר" בפתח תקווה.  בנם הבכור, אימרי, בן שנתיים ו-10 חודשים, נזקק להשתלת מח עצם.

בדירה השכורה במושב אין ממ"ד, יש תקרת רעפים, אין חדר פנימי ובכל החדרים יש חלונות. המקלט הציבורי של המושב ממוקם כקילומטר מביתם. קבלת הפנים שהג'יהאד האיסלאמי הכין לאוראל כללה אזעקות שבהן היא נותרה חסרת אונים לחלוטין. אין לאן לברוח.

במצב רגיל היתה יכולה להתארח אצל שכן עם ממ"ד, אבל בגלל שהמערכת החיסונית של אמרי עדיין חשופה לחלוטין, לא בא בחשבון להכניס אותו לממ"ד סגור שבו מצטופפים ילדים ואנשים נוספים.

אמרי חי
אמרי חי

אוראל פנתה לפיקוד העורף וביקשה שיציבו ליד ביתה מיגונית או צינור בטון גדול שאפשר להסתתר בו. בפיקוד היו מאוד נחמדים, אבל הפנו אותה למועצה האיזורית. במועצה האיזורית שלחו אותה בחזרה לפיקוד העורף, ובשורה התחתונה – אין תקציב, אין מה לעשות.

בסופו של דבר, אחרי לחץ תקשורתי וציבורי הגיעו ביום רביעי אחר הצהריים נציגים מפיקוד העורף לביתה של אוראל כדי לחפש פתרון יצירתי. נקווה שיימצא כזה בטרם יפרוץ הסבב הבא.

לפחות בעימותים מול עזה, מדינת ישראל עושה בסך הכול עבודה לא רעה בהגנה על העורף: השילוב בין כיפת ברזל, המיגון של היישובים עד 7 ק"מ מהגדר, ממ"דים בבניינים חדשים והצבת מיגוניות במקומות רבים – יוצרים מטריה שבסבב הנוכחי הצליחה להשאיר את מספר ההרוגים בצד הישראלי על 0.

אלא שתחושת הביטחון היחסי והפתרונות שהמערכת מספקת מסתיימים כשמדובר באוכלוסייה אחת: חולים ואנשים עם צרכים מיוחדים שגרים מעבר לקו ה-7 קילומטר.

אי אפשר למגן מדינה שלמה, אבל אפשר להחריג אוכלוסיות מיוחדות. כשם שנכים זכאים לתמיכות מסויימות מהמדינה בשיגרה – כיסא גלגלים, קיצבה, ציוד רפואי תומך – כך צריך לדאוג להם גם בחירום. חולים קשים ובעלי צרכים מיוחדים שמתגוררים בחגורת ה-7 עד 40 ק"מ צריכים לקבל מהמדינה חבילת מיגון ביתית כחלק מהזכויות הבסיסיות שלהם.

אי אפשר למגן מדינה שלמה, אבל אפשר להחריג אוכלוסיות מיוחדות. כשם שנכים זכאים לתמיכות מסויימות מהמדינה בשיגרה – כיסא גלגלים, קיצבה, ציוד רפואי תומך – כך צריך לדאוג להם גם בחירום

בזירה הפוליטית כבר עלו כמה יוזמות כאלה בשנים האחרונות. מאיר כהן, בשבתו כשר הרווחה, התחיל לפעול בכיוון. חברי הכנסת עמיר פרץ ואבי דיכטר, היום סגן שר הביטחון, הגישו הצעת חוק שעוסקת בהרחבת המיגון, אבל היא נתקעה אי שם בצנרת. אחרי הבחירות באפריל, ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה הקדיש לנושא את נאום הבכורה שלו במליאה והבטיח לפעול לפתרון – אבל מייד אחר כך הכנסת התפזרה.

כשהמערכת הפוליטית תקועה והגירעון עמוק, ספק אם לנכים יהיה פתרון בטווח הנראה לעין. אלא אם באחד הסבבים הקרובים המזל ייגמר, אחד הנכים יפסיד ברולטה הרוסית ומדינה שלמה תזדעזע מהטרגדיה. ובעצם, גם אז בכלל לא בטוח שמשהו ישתנה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 719 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.