על פי נתוני המעקב של ארגון השמאל "כרם נבות" – העוקב אחר הבנייה בהתנחלויות – בשנת 2024 עלו על הקרקע בגדה המערבית 60 מאחזים חדשים. הנתונים, המתפרסמים כאן לראשונה, מצביעים על שיא כל הזמנים בהקמת מאחזים, עם פער גדול ביחס לשנים קודמות.
לפי המעקב של "כרם נבות", מאז 1997 הוקמו 284 מאחזים. הנתונים מצביעים על כך שמספר המאחזים שהוקמו אשתקד עולה על חמישית ממספר המאחזים שהוקמו מאז אמצע שנות ה־90. לדברי מנכ"ל "כרם נבות", דרור אטקס, "מדובר בשנה חריגה לחלוטין".
לדברי אטקס, הרשויות לא הסדירו בחוק את הקמתו של אף אחד מהמאחזים שעלו על הקרקע אשתקד – לא מראש ולא בדיעבד, בניגוד למקרים בעבר שבהם אושרה הקמת מאחזים לא חוקיים בדיעבד. זאת, על אף שבזמן כהונת הממשלה הנוכחית זורזו מאוד הליכי התכנון והבנייה בשטחים, ובו בזמן חל גידול חד במספר האישורים בדיעבד ("הלבנה") למאחזים לא חוקיים שהוקמו בשנים קודמות.
לפי "כרם נבות", מאז 1997 הוקמו 284 מאחזים. הנתונים מצביעים על כך שמספר המאחזים שהוקמו אשתקד עולה על חמישית ממספר המאחזים שהוקמו מאז שנות ה־90
אף שהמאחזים החדשים אינם חוקיים, אטקס טוען: "לרובם כבר יש תשתיות, כולל חיבור לצנרת המים של ישראל. זה מאוד פשוט – הם מושכים צינורות מהתנחלויות ותיקות. לגבי חשמל, חלקם מחזיקים גנרטורים ופאנלים סולריים, אבל חלקם כבר הספיקו למתוח קווי חשמל מהתנחלויות ותיקות".
במאחזים יש נוכחות צה"לית רבה, אך זו עוסקת כמעט רק באבטחת המתנחלים ולא באכיפת החוק ובפינוי מבנים. במנהל האזרחי של צה"ל ביהודה ושומרון, האחראי על אכיפת חוקי הבנייה והקרקעות באזור, לא השיבו עד כה לשאלתנו האם כוחות הביטחון פינו, או ניסו לפנות, את המאחזים הללו, ואם לא – מדוע?
בפרסומים בתקשורת דווח על פינוי של שניים בלבד מ־60 המאחזים שלפי "כרם נבות" הוקמו בשנה שעברה. המאחז "חוות יאיר דרום" – שלוחה של ההתנחלות "חוות יאיר" בשומרון – פונה ביוני אשתקד, וזאת, לפי הפרסומים, בניגוד לעמדתו של השר האחראי על ההתיישבות במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ'.
מספר מבנים במאחז "אור אהוביה", סמוך לעופרה, שהוקם אשתקד לזכרו של אהוביה סנדק, פונו, לפי פרסומים, בנובמבר, בטענה שהוקמו על אדמות פרטיות של פלסטינים בשטח B של הגדה. לדבריי אטקס: "אולי פינו שם מבנים, אבל המאחז עדיין שם". נוסף על "חוות יאיר דרום" ולחלק מ"אור אהוביה", פונה אשתקד, ככל הידוע, רק מאחז אחד, "צור הראל" בבנימין, שהוקם ב־2023.
ברבים מהמאחזים החדשים מתגוררים מתיישבים מועטים, לעיתים פחות מעשרה. עם זאת, הם משתלטים על שטחים נרחבים ומקימים בהם תשתיות, במטרה לאפשר הגעת מתנחלים נוספים בעתיד
ברבים מהמאחזים החדשים מתגוררים מתיישבים מועטים, לעיתים פחות מעשרה. עם זאת, הם משתלטים על שטחים נרחבים ומקימים בהם תשתיות, במטרה לאפשר הגעת מתנחלים נוספים בעתיד.
ברוב המאחזים מתגוררים "נערי גבעות" אשר מרעים צאן. בחלקם מתנהלת גם חקלאות, ובאחרים מופעלים אתרי תיירות – צימרים, אתרים היסטוריים, מעיינות, בתי קפה ומחלבות – אותם המתנחלים מפרסמים בגלוי, אף על פי שהם שוכנים במאחזים בלתי חוקיים.
באחדים מהמאחזים החדשים מתקיימת פעילות טיפולית לנוער בסיכון, לעיתים באישור ובמימון המדינה ומוסדות ציוניים כמו קק"ל. הפעילויות הללו מתבססות על החלטת ממשלה מ־2021 להקים בגדה המערבית מסגרות חינוכיות לילדים ונוער בסיכון מההתנחלויות, אף שבפועל הן קמות ביישובים לא חוקיים.
חלק מהמאחזים בשטחים – וביניהם גם כמה שהוקמו אשתקד – מוצגים על ידי המתנחלים כהרחבה או כשכונות חדשות של התנחלויות קיימות, אשר הקמתן אושרה בעבר כחוק (לפי החוק הישראלי).
חלק מהמאחזים בשטחים – וביניהם גם כמה שהוקמו אשתקד – מוצגים על ידי המתנחלים כהרחבה או כשכונות חדשות של התנחלויות קיימות. אולם, לטענת אטקס: "כך מרחיבים בלי סוף את השטח"
אולם, לדברי אטקס: "לרוב לא מדובר בשכונות במובן הרגיל. הן נמצאות כמה מאות מטרים טובים מהתנחלות־האם, עם כביש גישה ביניהן שעובר דרך שטחים של פלסטינים. השיטה היא: מינימום מתנחלים משליטים טרור על מקסימום פלסטינים, בחסות המשטרה והצבא שנמצאים באזור כל הזמן.
"כך מרחיבים בלי סוף את השטח שהמתנחלים מסתובבים בו בחופשיות והפלסטינים לא, ויוצרים בהדרגה רצף התנחלותי בחלק גדול מהגדה".
לפי דיווחים רבים ועדויות של תושבים פלסטינים, פעילי שמאל, עיתונאים, ואף מתנחלים, רבים מהמאחזים החדשים הוקמו תוך גזלת קרקעות חקלאיות ואדמות מרעה של פלסטינים, השתלטות אלימה על קרקעותיהם, עקירת עציהם, חסימת כבישים שהם משתמשים בהם והקמת גדרות שחוסמות את הגישה לשדותיהם.
אחדים מהמאחזים הוקמו השנה, לראשונה, בשטח B – אזור בשטחים שנמצא בשליטה ביטחונית של ישראל, אך בשליטה אזרחית של הרשות הפלסטינית.
אשתקד חלה גם עלייה חדה באלימות מצד רבים ממתנחלי המאחזים כלפי הפלסטינים. במקרים מסוימים, מתנחלים אף גירשו פלסטינים מבתיהם כדי להקים מאחזים
במקביל, האכיפה כלפי פלסטינים הבונים בגדה המערבית ללא היתר מהרשויות הישראליות הוחמרה באופן ניכר, והפינוי וההריסות נגדם הורחבו. אתר Ynet חשף כי בשנת 2024 חילק המנהל 642 צווי הריסה לפלסטינים – יותר מפי שניים מהמספר בשנים קודמות.
אשתקד חלה גם עלייה חדה באלימות מצד רבים ממתנחלי המאחזים כלפי הפלסטינים. במקרים מסוימים, מתנחלים אף גירשו פלסטינים מבתיהם כדי להקים מאחזים.
לפי דוח משרד האו"ם לעניינים הומניטריים, בין אוקטובר 2023 לנובמבר אשתקד גורשו 1,757 פלסטינים מבתיהם בגדה המערבית – חלקם על ידי כוחות הביטחון, בשל בנייה ללא היתר (מישראל), ואחרים בידי מתנחלים לצורך הקמת והרחבת מאחזים. מדובר בגירוש הגדול ביותר של פלסטינים בגדה המערבית מאז מלחמת ששת הימים.
לדברי אטקס: "הזינוק בהיקף הקמת המאחזים זאת לא תאונה, אלא אסטרטגיה. בחסות המלחמה והכאוס שיצרה הממשלה, עם סמוטריץ' כ'שר האפרטהייד', יהודה אליהו כראש מנהלת ההתיישבות והלל רוט כסגן ראש המנהל האזרחי, כל אחד עושה בגדה מה שהוא רוצה.
"הפרת החוק בחסות המדינה הייתה תמיד חלק מהשיטה שאפשרה להקים את ההתנחלויות, אבל בעבר היו גם בלמים. כיום אין בלמים או מראית עין של בלמים. אין ייעוץ משפטי – אין כלום, כל דאלים גבר"
"הפרת החוק בחסות המדינה הייתה תמיד חלק מהשיטה שאפשרה להקים את ההתנחלויות, אבל בעבר היו גם בלמים. כיום אין בלמים או מראית עין של בלמים. אין ייעוץ משפטי – אין כלום. כל דאלים גבר".
גורם צבאי אמר לזמן ישראל באופן לא פורמלי: "זה אסון. גם מבחינת הפגיעה האנושית בחפים מפשע, וגם מבחינה ביטחונית, כי המאחזים מגבירים את העימותים עם הפלסטינים ושואבים כוחות לגדה. אבל אנחנו כפופים לדרג המדיני ויכולים לפנות רק באישור שלו, והדרג המדיני הנוכחי לא מאשר לנו לפנות בכלל".
המאחזים נפרסים בכל מקום בגדה
לפי נתוני "כרם נבות", ב־2024 הוקמו בשומרון המאחזים "החושן" ליד מעלה לבונה; חוות "ארץ קמה", באזור טולכרם; ההתנחלות הוותיקה "פדואל" הורחבה לכיוון מזרח; "חוות יאיר" הורחבה דרומה; "גבעת גל יוסף", סמוך להתנחלות שילה – מאחז שפונה ב־2012 והוקם מחדש אשתקד; הרחבת שבי שומרון צפונה; מאחז שהוקם ליד הכפר הפלסטיני עין א־סוחון, תוך גירוש תושבי הכפר.
נוסף על כך, ההתנחלות קדומים הורחבה צפונה בתגובה לפיגוע הירי בקדומים, שבו נרצחו שלושה ישראלים.
כמו כן, הוקמו המאחזים "חוות אביה" ברכס אמיר ומאחז נוסף ליד הכפר פרח'ה. ההתנחלות עופרים הורחבה דרומה, והוקם מאחז סמוך לכפר ברדלה. נוסף על כך, הכפר הטיפולי מלכישוע, השוכן בגלבוע בשטח הקו הירוק, הורחב לתוך השטחים. עוד נבנתה שלוחה מערבית למאחז של החוואי חיים יוסף מגנזי, אשר כשלעצמה מהווה שלוחה של ההתנחלות הוותיקה ניל"י.
בבקעת הירדן הוקם מאחז מצפון לכפר ראס עין אל־עוג'א, שהקמתו לוותה באלימות כלפי תושבים מצד מתנחלים, ולפי טענת פעילי שמאל ותושבים – גם מצד חיילים
בבקעת הירדן הוקמו המאחזים "חוות הארמונות" בהרים מעל יריחו ו"מצפה רינה" סמוך לגשר אדם. המושבים־התנחלויות נתיב הגדוד ותומר הורחבו מערבה; הוקם מאחז מצפון לכפר ראס עין אל־עוג'א, שהקמתו לוותה באלימות כלפי תושבים מצד מתנחלים, ולפי טענת פעילי שמאל ותושבים – גם מצד חיילים. עוד נרשמה הרחבה של מבואות יריחו מזרחה, והוקם מאחז סמוך למחנה תבץ.
בחבל בנימין (אזור רמאללה) הוקמו המאחזים הבאים: ""אם הבנים" ליד ההתנחלות גבעת בנימין; ההתנחלות עטרת הורחבה צפונה, ושבות רחל הורחבה מזרחה; החוואי חנינה פרידמן הקים מאחז ליד מעלה מכמש, "אור אהוביה", שמתחלק לשני מאחזים נפרדים; וההתנחלות "סנה" ("בני אדם") הורחבה.
כמו כן, הוקמו מאחז בין טלמון ודולב, מאחז ממזרח לכפר הפלסטיני מאליכ, וכן מאחזים חדשים מדרום וממזרח למאחז עמונה.
בגוש עציון הוקמו המאחזים "גבעת תלתן" סמוך לבית"ר עלית, הורחבה נווה דניאל מערבה, ומעלה רחבעם הורחבה דרומה.
באזור מדבר יהודה שממזרח לגוש עציון – המוגדר רשמית כחלק מגוש עציון, אך למעשה נמצא מחוץ לו, ממזרח לבית לחם – הוקמו מספר מאחזים: חוות הסוסים "דהרא", המאחז "חאן אושפיזין" המפרסם את עצמו כאתר תיירות, ואתר קרוואנים נוסף, שלושתם באזור תקוע.
נוסף על כך, הוקמה חוות "אל חי" ליד כפר אלדד, מאחז של החוואי מתניה קיצ'יס סמוך לכפר נח'לת אל חג'ר, ומאחז נוסף ליד הכפר אל־מניא שליד בית לחם.
בהר חברון, לפי "כרם נבות", הוקם מאהל חדש ליד "חוות מעון", שהקים החוואי שמעון בן גיגי, רבש"ץ "חוות מעון", שלפי פרסומים פעל באלימות נגד תושבים פלסטינים
הוקמו מאחזים נוספים באזור, בהם מאחז שהוקם סביב אוטובוס שהוסב למגורים בין תקוע למעלה עמוס, ומאחז נוסף שהוקם סביב משאית סמוך להתנחלות נוקדים. כמו כן, הוקם המאחז "מקנה אברהם", לצד מאחז־משאית ושני מאחזים נוספים. ארבעת המאחזים הללו הוקמו בתוך שמורת הטבע ההסכמית, ולפי דיווחי פעילי שמאל – בשטח B.
בהר חברון הוקמו, לפי "כרם נבות", מספר מאחזים והרחבות: "כרם הראל" – הרחבה של המאחז התיירותי "חוות חבר" סמוך לעיר חברון; הרחבת ההתנחלות עתניאל צפונה; מאחז ליד חירבת פאחייה; חוות "הר האלה"; ומאהל חדש ליד "חוות מעון", שהקים החוואי שמעון בן גיגי, רבש"ץ "חוות מעון", שלפי פרסומים פעל באלימות נגד תושבים פלסטינים. כמו כן, ההתנחלות עשהאל הורחבה צפונה.
היום חזר מתניה קיציס מהמאחז החדש של פני חבר לגרש עדר ולהציק לתושבי מסאפר בני נעים. מדבריו בולט כמה הוא מאמין שהכל שייך לו, כמה הפלסטינים שחיים במקום דורות הם בשבילו מזיקים שצריך לנקות וכמה שהוא לא חושש מהמשטרה, בידיעה שלא תעשה כלום בנוגע לאלימות, להסגת הגבול ולהטרדה המאיימת https://t.co/XzkRMLkAOh pic.twitter.com/tHAHAtyO03
— מחוץ לעדר (@masafering) June 10, 2024
כמו כן, הוקמו המאחזים "חוות קשת", סמוך להתנחלות טנא עומרים, הרחבה של אדורה, והחווה התיירותית "נופי יהודה" סמוך ליער אל קוף.
נוסף על כך, הוקם מאחז בתוך שטח אש 918, מאחז נוסף ליד הכפר חירבת א־רכיז, ושלושה מאחזים בדרום מדבר יהודה – החלק המדברי של הר חברון – כששניים מהם הוקמו בתוך השמורה ההסכמית אל כנוב.
ממתאם פעולות הממשלה בשטחים נמסר בתגובה: "המנהל האזרחי אחראי בין היתר על אכיפת בינוי לא חוקי בשטח C. יחידת הפיקוח פועלת לאיתור מבנים לא חוקיים בשטח ואכיפתם מתבצעת בהתאם לדין, סדרי העדיפויות המבצעיים והערכת המצב, ובהנחיית ואישור הדרג המדיני".
מהמנהל האזרחי לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הפלסטינים חשבו שהם גברים, עשו לנו את השביעי לאוקטובר, ואז הם בוכים כמו ילדות עם קוקיות, נראה לי שלעם בישראל כבר לא אכפת מהבכיות שלהם, העונש שהם מקבלים אפילו לא מתחיל, שידעו שהמצב השתנה ורק יהיה להם עוד יותר רע ועוד יותר רע