שמונה שנים לאחר ההכרזה על הקמת הרכבל שיחבר בין מערב ירושלים לעיר העתיקה, הפרויקט תקוע – ללא תכנון וללא מכרז באופק, לאחר שכמה חברות בינלאומיות ניתקו מגע. למרות זאת, העלות כבר זינקה ביותר מפי שניים, והגיעה לסכום חסר תקדים של כמעט חצי מיליארד שקלים.
בהחלטה הראשונית ממאי 2017 הוטל על משרד התיירות לממן את שלב התכנון הראשוני של הפרויקט עד לקבלת היתר בנייה, עם תקציב של 15 מיליון שקלים. שנה לאחר מכן הקצתה הממשלה 200 מיליון שקלים נוספים למשרד התיירות עבור תכנון והקמת הרכבל, שאורכו צפוי לעמוד על 1.4 קילומטרים.
הנתיב המתוכנן של הרכבל יחל במתחם התחנה הראשונה, ימשיך מזרחה להר ציון ויסתיים במרכז המבקרים של עמותת אלע"ד, שאמור להיבנות מול שער האשפות. בשלב מאוחר יותר, מתוכנן להאריכו לשלוחות נוספות בבריכת השילוח, בהר הזיתים ובגת שמנים. הרכבל יכלול 40 קרוניות, שכל אחת מהן תוכל להכיל עד עשרה נוסעים, עם קיבולת של כ־3,000 נוסעים לכל כיוון.
באמצע ינואר ועדת הכספים של עיריית ירושלים אישרה הקצאה נוספת של 20 מיליון שקלים לטובת הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י), המשמשת כיזמית הפרויקט
במהלך הדרך הוגשו התנגדויות ועתירות לבג"ץ, שנדחו לפני שלוש שנים. במקביל, נעקרו עצי זית, ועיריית ירושלים החלה לקדם הפקעת קרקעות בסילואן כהכנה לרכבל, שקיבל אישור מהוועדה לתשתיות לאומיות – אך לא התקדם מעבר לכך.
עם זאת, באמצע ינואר ועדת הכספים של עיריית ירושלים אישרה הקצאה נוספת של 20 מיליון שקלים לטובת הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י), המשמשת כיזמית הפרויקט.
העלות הוכפלה
בדברי ההסבר צוין כי הפרויקט, שהחל במשרד התיירות, משותף כעת גם למשרד התחבורה. עוד נכתב כי בעקבות עבודת מטה ואומדן עדכני שביצעה חברת נתיבי ישראל, העלות נאמדת כעת ב־473 מיליון שקלים, כפוף לאישור תקציב המדינה לשנה הנוכחית.
אף שפרויקטים מסוג זה נוטים להתייקר לאורך הדרך עד להשלמתם, לא ברור על סמך מה הוכפלה העלות המוערכת של הרכבל באגן העיר העתיקה בתוך שנים ספורות – וזאת מבלי שנרשמה כל התקדמות ממשית, ועוד לפני שפורסם המכרז להקמתו.
העירייה מצדיקה את הרכבל בטענה כי הוא יגביר את הנגישות לירושלים הקדומה ולעיר העתיקה, תוך צמצום השימוש ברכב פרטי, אלא שהכלי המרחף יושבת בשבתות וחגים
לשם השוואה, פרויקט הרכבל בחיפה, שאורכו גדול פי ארבעה, הושלם בעלות של 330 מיליון שקלים בלבד. מה שברור הוא שהגיבוי, המעורבות והמימון מצד משרד התחבורה בראשות השרה מירי רגב עשויים לספק למיזם רוח גבית משמעותית.
הממשלה ועיריית ירושלים מצדיקות את הקמת ה"רכבל התיירותי" בטענה כי הוא יגביר את הנגישות לירושלים הקדומה ולעיר העתיקה, תוך צמצום השימוש ברכב פרטי. אלא שבמציאות הפוליטית הנוכחית, ובהיעדר שינוי בסטטוס קוו, גם אמצעי תחבורה זה צפוי להיות מושבת בימי המנוחה.
נוסף על כך, רשות הטבע והגנים דורשת להסב את הכביש לשער האשפות למדרחוב, מה שמעורר ספקות נוספים לגבי יכולת התיירים להגיע לאזור בסופי שבוע ובחגים.
תנופה לאלע"ד
מתנגדי המיזם טענו לאורך השנים כי הוא ישנה באופן בלתי הפיך את קו הרקיע של ירושלים, ימלא את גיא בן הינום וסילואן בעמודים וכבלים, ויפגע בחיי התושבים שלאורך המסלול – לרבות פוקדי בית הקברות של העדה הקראית. כמו כן, לטענתם, הרכבל ממילא לא יפתור את בעיות התחבורה באזור.
מי שכן תרוויח מהפרויקט היא עמותת אלע"ד, שכן הרכבל יוביל את נוסעיו ישירות לגג מרכז המבקרים שלה ולאתר הארכיאולוגי עיר דוד, שאותו היא מפעילה
למעט כמה אלפי תיירים בחודש, לא ברור מי צפוי להשתמש בהסעה המרחפת, שאינו משמש פתרון תחבורתי אלא בעיקר אטרקציה תיירותית. בניגוד לחיפה, שם הרכבלית משרתת סטודנטים בדרכם לטכניון ולאוניברסיטה, מרבית המתפללים אינם מגיעים לכותל דרך אבו תור.
מי שכן תרוויח היא עמותת אלע"ד, שכן הרכבל יוביל את נוסעיו ישירות לגג מרכז המבקרים שלה ולאתר הארכיאולוגי עיר דוד, שאותו היא מפעילה.
"פרויקט שבינו לבין תחבורה אין דבר וחצי דבר"
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "משרד התחבורה והבטיחות בדרכים בהובלת השרה מירי רגב, יחד עם משרד התיירות בהובלת השר חיים כץ, מקדמים שיתוף פעולה תקציבי לפרויקט הרכבל בירושלים.
"עם אישור התקציב, הפרויקט המתוכנן יקודם וימומן על ידי משרד התחבורה והתיירות. פרויקט זה הינו נדבך משמעותי בחזון המתגבש של השרה רגב לקישוריות ולנגישות מיטבית בבירת ישראל בפרט ובכל רחבי הארץ ככלל.
"הרכבל המתוכנן משתלב בתפיסה הכוללת אותה מובילה השרה רגב, המציבה את ירושלים במרכז מהפכת תחבורה מקיפה.
"לצד פרויקט זה, מקודמים מיזמים נוספים שחלקם כבר נפתחו לתנועה: הארכת הקו האדום בשבעה קילומטרים, פיתוח הקו הירוק. תכנון קווים עתידיים: כחול, תכלת וסגול; הכפלת ושדרוג כביש 60; הקמת מרכז התחבורה החדשני "ארזים"; וביצוע פרויקטי תשתית מורכבים כגון המנהרות לפסגת זאב ולמעלה אדומים.
"מדיניות זו מיישמת את החזון לירושלים מחוברת, נגישה ומשודרגת – עיר שבה התושבים והמבקרים יכולים להגיע בקלות ובנוחות למוקדי התיירות, המורשת, התעסוקה, מסחר ופנאי. בכך, מובילה השרה רגב מהלך רחב היקף לשינוי פני העיר ולביסוסה כבירה מודרנית עם תשתית תחבורתית מתקדמת, הראויה למעמדה הלאומי והבינלאומי".
"אחרי שמשרד התיירות לא הצליח לקדם את הפרויקט, הביאו המתנחלים את השרה הכושלת מירי רגב, שמקווה לגזור סרט לעוד פרויקט התנחלותי"
מארגון "עמק שווה", ממובילי המאבק נגד הרכבל נמסר בתגובה: "בהסתרה כמעט מוחלטת מירי רגב מנסה להשתלט גם על רכבל ההרס בירושלים. אחרי שמשרד התיירות לא הצליח לקדם את הפרויקט, הביאו המתנחלים את השרה הכושלת מירי רגב, שמקווה לגזור סרט לעוד פרויקט התנחלותי.
"התלהבותה של השרה לשפוך מאות מיליוני שקלים על רכבל ההפתעות לסילואן צריכה להדליק נורה אדומה אצל כל מי שמבקש לשמור על ירושלים ונופיה ולא פחות מכך על כספי ציבור שנזרקים לטובת פרויקט שבינו לבין תחבורה אין דבר וחצי דבר.
"עמק שווה ימשיך לשמור על האגן ההיסטורי של ירושלים ונופיו הקדומים ולהיאבק נגד התוכנית ההרסנית, עד שזו תמצא עצמה במקום הראוי לה – פח האשפה של ההיסטוריה התכנונית".
מהרשות לפיתוח ירושלים לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
יש פתגם האומר: "לא הנוסעים עושים את הרכבת. הרכבת עושה את הנוסעים". נכון בדרך כלל, אך עם ממשלה כזו, שיודעת להחריב כל חלקה טובה, שאימצה את ה'אמת האלטרנטיבית' כדרך חיים, אני כבר לא סומך אפילו על פתגמים עתיקים.
נצרך מאוד. כיום אין דרך נורמלית להגיע לכל אזור העיר העתיקה, למעט שער שכם. זה או קו מיניבוס שמתמלא מהר מאוד, או קו 1 הדחוס שעושה סיבוב בכל השכונות החרדיות. בנוסף בעוד עשור תהיה בתחנה הראשונה תחנת רכבת ישראל, שתי תחנות רכבת קלה ומרכז עסקים. הרכבל יכול לתת מענה באמצעי תחבורה נגיש ממקום שיהיה מרכזי מאוד.
בברצלונה גם יש רכבל לתיירים
וזה עובד נפלא
הרכבל יחליף את כל האוטובוסים והפקקים בעיר העתיקה.
גם תיירות גם תחבורה.
לעניין שבת , רוב מוחלט של ירושלים לא פעיל בסופשים, לא מובנת ההדגשה של נושא זה.