מסיבת עיתונאים משותפת של ראשי מפלגות האופוזיציה היהודיות: יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר מפלגת העבודה יאיר גולן, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
מסיבת עיתונאים משותפת של ראשי מפלגות האופוזיציה היהודיות: יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר מפלגת העבודה יאיר גולן, 6 בנובמבר 2024

כך נכשלה האופוזיציה במשימת חייה

באופוזיציה טוענים כי מופעל לחץ מתמיד על ח"כים בליכוד לעזוב ולהפיל את הממשלה: "מציעים להם תיקי שרים ושריונים, אבל הקואליציה גדולה, הומוגנית ונתניהו שולט בה" ● ח"כים לשעבר מפקפקים: "האופוזיציה לא עושה מספיק" ● ח"כ קריב: "אין לנו כרגע ג'וקר שיציל את המדינה מהם ב'זבנג וגמרנו', המשימה שלנו היא מלחמת התשה שתאט את החקיקה ההרסנית"

אתמול (רביעי) השתתפו מפלגות האופוזיציה הציוניות – יש עתיד, המחנה הממלכתי, ישראל ביתנו והדמוקרטים (העבודה לשעבר) – בעצרת המחאה שהתקיימה ליד הכנסת. במהלך העצרת נשאו דברים ח"כים מארבע המפלגות.

ראשי האופוזיציה ומובילי המחאה בישרו לתקשורת כי זו הפעם הראשונה מזה כשנתיים שבה המפלגות משתתפות באופן מוצהר ורשמי במחאה. עם זאת, לעיתים נדמה כי האופוזיציה מתנהלת באופן קבוע כחלק בלתי נפרד ממנה: חברי כנסת מניפים שלטי מחאה במשכן, מגיעים להפגנות וקוראים לציבור להצטרף. יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד, אף קרא לאחרונה ל"מרי אזרחי" ולמרד מיסים.

המהלכים הללו מעלים שאלות. עבור אזרחים מהשורה, הפגנה היא אחת הדרכים היחידות להשפיע על המדיניות; ואילו לח"כים אמורה להיות השפעה מעשית באמצעות הצבעה בכנסת. אבל בישראל, הממשלה השתלטה על הכנסת דרך ועדת השרים לחקיקה, והשפעתה של האופוזיציה על החקיקה מוגבלת למדי.

הדרך המרכזית שבה יכולה האופוזיציה לשנות את המציאות היא באמצעות הפלת הממשלה בהצעת אי־אמון, או החלפתה בהצעת אי־אמון קונסטרוקטיבית. לשם כך, עליה לשכנע כמה מחברי הקואליציה לפרוש ממנה

במציאות שבה אין הפרדה של ממש בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת, הדרך המרכזית שבה יכולה האופוזיציה לשנות את המציאות היא באמצעות הפלת הממשלה בהצעת אי־אמון, או החלפתה בהצעת אי־אמון קונסטרוקטיבית. לשם כך, עליה לשכנע כמה מחברי הקואליציה לפרוש ממנה.

מהלכים כאלה כבר התבצעו בעבר. הממשלה הנוכחית קמה אחרי שארבעה ח"כים מהקואליציה הפילו את הממשלה הקודמת: עידית סילמן ועמיחי שיקלי, כיום השרים להגנת הסביבה ולשוויון חברתי ותפוצות; ניר אורבך, שהתמנה ליו"ר הרשות לזהות יהודית; וג'ידא רינאווי־זועבי, שמונתה ליועצת למשרד הפנים.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד ורעייתו ליהיא בכיכר החטופים בתל אביב. 14 בדצמבר 2024 (צילום: אלעד גוטמן)
ראש האופוזיציה יאיר לפיד ורעייתו ליהיא בכיכר החטופים בתל אביב. 14 בדצמבר 2024 (צילום: אלעד גוטמן)

הממשלה הקודמת, בראשות נפתלי בנט ולפיד, קמה לאחר שלפיד הפיל את זאת שלפניה, בראשות נתניהו ובני גנץ, בעזרת ארבעה ח"כים ממפלגת כחול לבן של גנץ, שהחליפו צד בתרגיל שכונה "ליל החניונים".

לכאורה, לנוכח מצבה הקשה של המדינה והרטוריקה הנזעמת של אנשי האופוזיציה עצמם, היה ניתן לצפות שיפעלו לסיים את כהונת הממשלה בתרגילים דומים. אך כבר שנתיים וחצי שזה לא קורה. סיעות אופוזיציה מגישות מדי שבוע הצעות אי־אמון קונסטרוקטיביות, אך גם הח"כים עצמם מתייחסים לכך כ"ריטואל" ולא באמת מצפים שהממשלה תפסיד בהן פתאום ותוחלף.

בשיחות עם חלק מהח"כים באופוזיציה מתקבל הרושם שהם מקיימים ניסיונות קדחתניים להעביר תשעה ח"כים מהקואליציה ולהפיל את הממשלה. עם זאת, אותם ח"כים סירבו להופיע בשמם

בעייתה של האופוזיציה החריפה בספטמבר אשתקד, כשיו"ר סיעת המחנה הממלכתי, שר החוץ גדעון סער, צירף את סיעתו לקואליציה. קודם לכן נדרשה האופוזיציה להעביר לצידה "רק" חמישה ח"כים; לאחר מעברו של סער, האתגר גדל לתשעה. מה שמעלה את השאלה: מה נעשה באופוזיציה כדי להשאיר את סער בשורותיה — ומדוע כשלו גם בכך?

בשיחות עם חלק מהח"כים באופוזיציה מתקבל הרושם שהם מקיימים ניסיונות קדחתניים להעביר תשעה ח"כים מהקואליציה ולהפיל את הממשלה. עם זאת, אותם ח"כים סירבו להופיע בשמם, בטענה שהדבר עלול להכשיל את המגעים.

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד משוחח במליאה עם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. 26 במרץ 2025 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד משוחח עם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. 26 במרץ 2025 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

לדברי גורם ביש עתיד: "בכל זמן נתון אנחנו במשא ומתן עם חמישה–שישה ח"כים מהקואליציה בו־זמנית, לרוב מהליכוד. אנחנו פונים למצפון ולבושה שלהם, וגם מציעים להם דברים, כולל תפקידי שר בכירים. לא מדובר רק בשרים ובכירים, אלא גם בח"כים מהשורות האחרונות, שלא ייכנסו לכנסת הבאה, אז אין להם מה להפסיד מלעבור צד, ויש להם המון מה להרוויח".

למה זה לא עובד?
"קודם כל, יש להם אידיאולוגיה, או איזו תחושת שייכות למחנה. סילמן ושיקלי לא הרגישו נוח בממשלה עם מרצ, העבודה ורע"ם. אנשי הליכוד, גם אלה שנחשבים ליברלים ולא ישנים טוב עם דברים שהם מצביעים בעדם, עדיין מרגישים יותר נוח בממשלה הזאת מאשר עם יאיר גולן, אולי גם עם יאיר לפיד.

"בכל זמן נתון אנחנו במשא ומתן עם חמישה–שישה ח"כים מהקואליציה בו־זמנית, לרוב מהליכוד. אנחנו פונים למצפון ולבושה שלהם, וגם מציעים להם דברים"

"אחד הפתרונות הוא להציע להם להיות מועמדים בעצמם. נניח, הצעת אי־אמון קונסטרוקטיבית שבה נציע ח"כ או שר אחר בליכוד במקום נתניהו. אבל הצעות כאלה מוגשות בימי רביעי, ומצביעים עליהן ביום שני שאחרי. שעה אחרי שמגישים – נתניהו יודע, ושולח נגד הח"כ הזה את כל כוחו: כל מרכז הליכוד, כל המכונה.

"שנית, אנחנו צריכים שמונה אנשים. זה לא הממשלה הקודמת שהספיקו שלושה להפיל אותה. שמונה!"

אז למה חיכיתם עד שסער חזר לממשלה? ומה עשיתם כדי למנוע את חזרתו?
"לגדעון סער הובטחו, מהצד שלנו, תפקיד שר בכיר והמון שריונים, פלוס לסגור את המינוס של המפלגה שלו. הוא עשה 'שוק' והלך לזה שיכל לתת יותר ו'במזומן' – מקום בממשלה קיימת, לא עתידית. הוא סוחר ממולח ולנתניהו היה יותר לתת.

בנימין נתניהו וגדעון סער במליאת הכנסת, 30 בספטמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
בנימין נתניהו וגדעון סער במליאת הכנסת, 30 בספטמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"בנוסף, היה עלבון אישי בינו לבין גנץ, שתרם לרצון שלו לחזור לנתניהו ולשכוח את מה שקרה ביניהם. מה גם שהוא פשוט מרגיש נוח יותר בימין. מדובר בליכודניק, ימני, ניצי, שמתנגד לעסקת החטופים, רוצה להמשיך במלחמה, אז החיבור ביניהם טבעי".

יש קווים אדומים, שאם ייחצו, יהיו לכם יותר ח"כים לדבר איתם? העברת חוק אי־הגיוס? הדחת היועצת המשפטית לממשלה וראש שב"כ תוך הפרת צו בג"ץ?
"תראה, הממשלה הזאת חוצה כל קו אדום ומנרמלת אותו תוך כדי תנועה. חוק הגיוס מקל עלינו את העבודה. לפני שגדעון ערק, כשחוק הגיוס היה בכותרות, הרגשנו שהיעד שלנו ריאלי.

סער לא מכחיש את הטענה בדבר ההצעות שקיבל. מלשכת השר נמסר בתגובה: "במהלך הקדנציה התקבלו הצעות פוליטיות מהמחנה הממלכתי, ישראל ביתנו ומגורם נוסף"

"לגבי ההדחות – לא רק שזה לא מחליש את הממשלה, זה מצופף שורות. ראית שהשרים הצביעו פה אחד על שתיהן. הם מספרים לעצמם שרונן בר נכשל ב־7 באוקטובר וצריך ללכת, ושהיועמ"שית מפריעה לעבוד – ומתעלמים מכל הרקע. אם תהיה הפרת צו של בג"ץ זה כבר סיפור חדש, שבו יש סיכוי ריאלי לאי־אמון.

סער לא מכחיש את הטענה בדבר ההצעות שקיבל. מלשכת השר נמסר בתגובה: "במהלך הקדנציה התקבלו הצעות פוליטיות מהמחנה הממלכתי, ישראל ביתנו ומגורם פוליטי נוסף, שנענו בסירוב".

שר החוץ גדעון סער, 13 בינואר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
שר החוץ גדעון סער, 13 בינואר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בסביבתו של גדעון סער מוסיפים: "אכן, סער צמח בבית"ר והוא איש הליכוד. כשעמדו על הפרק דברים כמו הרפורמה המשפטית, הוא התנגד להם, אבל כרגע אנחנו במלחמה וסדר העדיפויות השתנה. האמת היא שכאשר גנץ עזב את הממשלה בזמן המלחמה סער לא רצה לעזוב, ושמח כשצצה הזדמנות לחזור".

החקיקה לשינוי המשטר עדיין עומדת על הפרק. היא כבר לא מפריעה לו?
"זאת לא אותה חקיקה, וסדר העדיפויות השתנה".

מה לגבי הטענה על מריבה שסיימה את החברות האישית בינו לבין גנץ?
"הם ביחסים קורקרטים, זה לא שהם יושבים יחד לקפה".

אולי הוא פשוט מרגיש נוח יותר בסביבתו הטבעית, הימין?
"גם, בהחלט. אבל קודם כל השיקולים הרציונליים. יש לנו מלחמה לנהל".

"נעשים מהלכים ומאמצים כל הזמן, מתנהלות שיחות, ואני מאמין שהממשלה הזאת לא תשרוד עד הסוף. אבל לצערי, אין לנו כרגע בשרוול ג'וקר שיציל את המדינה ממנה"

"צריך אופוזיציה נחושה למלחמת התשה על כל חוק"

ח"כ גלעד קריב מהדמוקרטים מפקפק בסיכוי להפיל את הממשלה בעתיד הקרוב, מציע אסטרטגיה חלופית, ואינו מהסס למתוח ביקורת פומבית על תפקוד האופוזיציה.

בנאום שנשא השבוע במליאת הכנסת, אחרי העברת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, אמר קריב: "אני מתנצל בפני מיליוני ישראלים שכשלנו בבלימת החקיקה. יש הרבה לקחים שהאופוזיציה צריכה ללמוד. בקרוב הממשלה תעמוד מול אופוזיציה נחושה, מלוכדת וחזקה יותר, ולא ירחק היום שאתם (הקואליציה, ת"ג)  תעברו לצד השני של הבית הזה (לאופוזיציה)".

ח"כ גלעד קריב בישיבה של הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי", 19 בדצמבר 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
ח"כ גלעד קריב בישיבה של הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי", 19 בדצמבר 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

בשיחה עם זמן ישראל הוסיף קריב: "נעשים מהלכים ומאמצים כל הזמן, מתנהלות שיחות, ואני מאמין שהממשלה הזאת לא תשרוד עד הסוף. אבל לצערי, אין לנו כרגע בשרוול ג'וקר שיציל את המדינה ממנה. חשוב לי להגיד את זה בכנות, כי המוני המתנגדים לממשלה משלים את עצמם שתכף נעשה מהלך כזה של 'זבנג וגמרנו' וחווים שוב ושוב אכזבה צורבת".

למה, לדעתך, אין כרגע סיכוי להחלפת הממשלה?
"בגלל טעויות שעשינו לפני הבחירות. עמדנו גם לפני המעבר של סער מול קואליציה של 64 מנדטים. שנית, לאופוזיציה יש חולשה מבנית. הקואליציה הומוגנית, האופוזיציה הטרוגנית, ליברמן בקצה אחד, ועופר כסיף ואיימן עודה בקצה השני.

"האסון שינה את סדר העדיפויות באופן שחיזק את הממשלה. המלחמה שיתקה לזמן רב את המאבקים הפוליטיים והמחאה, וגם העניקה לנתניהו חבל הצלה"

"כדי להעביר אנשים לאופוזיציה, צריך להוציא אותם מסביבתם הטבעית. זה לא מה שעשו עם סילמן ואורבך: בנט הוא זה שהוציא אותם מסביבתם הטבעית, ונתניהו החזיר אותם אליה. זה יותר קל. בנוסף, כל מה שיש לנו להציע, נתניהו יכול לשלש. הרי הוא לא בוחל באמצעים ואין לנו סיכוי להתחרות בו בכך.

"בנוסף, קרה לנו אסון ב־7 באוקטובר. אני מאמין שאלמלא האסון הנורא הזה הממשלה כבר הייתה נופלת".

זה לא אמור להיות הפוך? אחריות הממשלה לא אמורה לפגוע בה?
"לא. האסון שינה את סדר העדיפויות באופן שחיזק את הממשלה. המלחמה שיתקה לזמן רב את המאבקים הפוליטיים והמחאה, וגם העניקה לנתניהו חבל הצלה – מפלגת אופוזיציה גדולה (המחנה הממלכתי שהצטרפה לממשלה, ת"ג)".

ראש הממשלה יאיר לפיד מחליף עם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט כיסאות בכנסת, 30 ביוני 2022 (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)
ראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד מחליף עם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט כיסאות בכנסת, 30 ביוני 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

אין קווים אדומים, שאם יחצה אותם נתניהו, יהיו בליכוד או בש"ס מספיק ח"כים שיסרבו להמשיך ולתמוך בו? הפרת צו בג"ץ? חוק הגיוס? יולי אדלשטיין או אבי דיכטר, לדוגמה, יסכימו למהלכים הללו?
"בהחלט ייתכן שלא. בהחלט ייתכן. אבל נתניהו מספיק מתוחכם כדי לזרוע הרס בלי לחצות קווים אדומים כאלה בגלוי. הוא יודע לחבל בשלטון החוק ולקעקע את מוסדותיו בלי להפר בגלוי צווי בג"ץ.

"אכן, בזכות המחאה, המאבק שלנו ואנשי קואליציה כמו אדלשטיין, נתניהו לא מעביר את חוק ההשתמטות – אבל גם לא מגייסים את החרדים".

"נתניהו מספיק מתוחכם כדי לזרוע הרס בלי לחצות קווים אדומים כאלה בגלוי. הוא יודע לחבל בשלטון החוק ולקעקע את מוסדותיו בלי להפר בגלוי צווי בג"ץ"

אז מה אתם, כאופוזיציה, יכולים לעשות מול יריב כזה? רק להפגין ולהתראיין?
"לא, לא רק. יש לנו המון מה לעשות. אנחנו מחוקקים ואנחנו יכולים, וצריכים, לעכב את החקיקה ההרסנית. אנחנו במלחמת התשה ויכולים לנהל על כל חוק קרב בלימה. בשביל זה צריך להיות נחושים. אבל לצערי, האופוזיציה לא תקיפה ונחושה מספיק בכללותה, ולא כולה מחויבת ונחושה באותה מידה".

מה המשמעות המעשית של "נחישות" וההשפעה שלה על החקיקה?
"אפס קיזוזים. אפס הסכמות עם הממשלה. אפס פשרות על חוק אחד שמאפשרות להם להשחיל בקלות רבה יותר חוק אחר. עיכובים אינסופיים, על כל פיפס של חקיקה. דרמות ופיליבסטרים על כל דבר. זה התפקיד שלנו. לטרפד, לעכב ולמסמס את המהלכים הרעים, במקביל לתמיכה חזקה ונחושה במחאה".

יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין בדיון בוועדה על חוק הגיוס, 25 ביוני 2024 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין בדיון בוועדה על חוק הגיוס, 25 ביוני 2024 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

גורם ביש עתיד בתגובה לטענה בנושא הקיזוזים: "עושים פחות ופחות קיזוזים, אך ורק כשהם לא משפיעים על תוצאת ההצבעה, ולרוב כשהם פותרים לח"כים שלנו בעיות, נניח אם ח"כ שלנו חולה או לא יכול להגיע".

מהמחנה הממלכתי נמסר: "מול הממשלה הנוכחית לא נעשים קיזוזים בנושאים מהותיים וכבדי משקל". במפלגה לא ענו לשאלה מדוע בכלל נעשים קיזוזים.

"יש לנו המון מה לעשות. אנחנו מחוקקים ואנחנו יכולים, וצריכים, לעכב את החקיקה ההרסנית. אנחנו במלחמת התשה ויכולים לנהל על כל חוק קרב בלימה. בשביל זה צריך להיות נחושים"

משיחות עם גורמים במחנה הממלכתי בראשות גנץ עולה התחושה כי בניגוד לקריב, הם אינם מתייחסים למאבקי החקיקה הסיזיפיים כמטרה בפני עצמה. בניגוד לסיעת הדמוקרטים, שצברה קילומטרז' באופוזיציה ומנוסה במאבקים כאלה, גנץ ואנשיו היו מעדיפים להיות בממשלה, ומתוסכלים מהעובדה שאינם מסוגלים להיות חלק מהקואליציה של נתניהו וגם לא להפיל אותה.

לדברי גורם במחנה הממלכתי: "בסוף, התפקיד של האופוזיציה בה"א הידיעה, בפשטות, זה להחליף את הממשלה. אנחנו מנסים. כמובן שאי אפשר לפרט את המהלכים כי זה יכשיל אותם, אבל בשורה התחתונה – עד עכשיו, נכשלנו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסתודד עם השר בני גנץ במליאת הכנסת. 13 במרץ 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בנימין נתניהו מסתודד עם בני גנץ במליאת הכנסת. 13 במרץ 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

"הבעיה בהחלפת הממשלה הזאת היא לא רק הגודל וההומוגניות שלה, אלא דווקא עומק הכישלון שלה. כל מי שישב בקואליציה האחראית לכישלון כמו 7 באוקטובר, וכל האסונות, הכשלים והעוולות שבאו לפניו ואחריו – יודע שזה ירדוף אותו כל ימיו. אז הם נאחזים בכל הכוח בכיסא כי הוא מה שיש להם.

"ויש פחד גדול מנתניהו. כל מי שאנחנו פונים אליו, רוצה לדעת למי עוד פנינו. אז אנחנו צריכים לפנות לכולם סימולטנית בידיעה של כולם. וזה אומר, להציע חמישה תיקי שרים שונים במקביל, ואחרי שגדעון עשה מה שעשה – להציע תשעה במקביל! זה נעשה, אבל מה הסיכוי שזה יצליח?"

"יש פחד גדול מנתניהו. אנחנו צריכים להציע חמישה תיקי שרים שונים במקביל, ואחרי שגדעון עשה מה שעשה – להציע תשעה! זה נעשה, אבל מה הסיכוי שזה יצליח?"

"מתנהלים כמו יפי נפש, ובלי מנהיג"

ח"כ לשעבר, שכיהן לפני שנים אחדות באחת ממפלגות השמאל־מרכז, אומר שהאופוזיציה קיימה מגעים, בהובלת לפיד, בין השאר מול שר הפנים משה ארבל מש"ס, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, ח"כ יולי אדלשטיין ושר הכלכלה ניר ברקת מהליכוד, שבהם הוצע להם לעזוב את הקואליציה ולהחליף את הממשלה.

לטענת אותו ח"כ, המגעים איתם – ועם ח"כים רבים אחרים מהליכוד – התנהלו בזמן המאבק על ההפיכה המשטרית, לפני פרוץ המלחמה, ובקיץ שעבר, לפני הצטרפות סער לממשלה – שני אירועים שטרפו את הקלפים ולדבריו מנעו ממהלך כזה לצאת לפועל.

מפגינים מוחים ליד הכנסת בירושלים נגד מהלכי הקואליציה לפוליטיזציה של מערכת המשפט, 26 במרץ 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
מפגינים מוחים ליד הכנסת בירושלים נגד מהלכי הקואליציה לפוליטיזציה של מערכת המשפט, 26 במרץ 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

שר וח"כ לשעבר מאחת ממפלגות השמאל־מרכז חושב כי המהלכים להחלפת הממשלה נכשלו, בין השאר, בגלל חולשת האופוזיציה.

לדבריו: "אני יודע שעושים מהלכים, גם ניסיונות חשובים לעכב את החקיקה, וגם להחליף ממשלה, אבל זה לא עובד, וזה נובע גם מחולשת האופוזיציה. קודם כל, ביבי הוא אדם חסר מעצורים, וכל מה שמעניין אותו זה להיות בשלטון. אז הוא משחק בכל הכוח ורומס את כל הכללים.

"מול איום קיומי כמו הממשלה הזאת, אסור להיות יפי נפש – והאופוזיציה קצת יפת נפש. גדעון סער זה אירוע בולט. הם לא זיהו את המהלך שלו ולא עשו מספיק למנוע אותו. הם כשלו בדבר בסיסי: תחזוקת הבית"

"לא צריך להיות כמוהו, אבל מול איום קיומי כמו הממשלה הזאת, אסור להיות יפי נפש – והאופוזיציה קצת יפת נפש. גדעון סער זה אירוע בולט. הם לא זיהו את המהלך שלו ולא עשו מספיק למנוע אותו. הם כשלו בדבר בסיסי: תחזוקת הבית הפוליטי שלהם. אם מישהו בכיר באופוזיציה במצוקה, אתה צריך לזהות ולפתור אותה. האשמה על סער, הכישלון שלהם.

"חולשה נוספת היא חוסר האחידות שלהם. שיתוף הפעולה ביניהם לקוי. מעבר להבדלים האידיאולוגיים הפנימיים, ולפערים בין יהודים לערבים, אין להם מנהיג. זה לא פרס מול בגין, רבין מול שמיר. זה נתניהו מול לא ברור מי – לפיד? גנץ? אולי בנט? אולי יאיר גולן?"

מנהיגי האופוזיציה: יאיר גולן, אביגדור ליברמן, יאיר לפיד ובני גנץ בכנסת, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מנהיגי האופוזיציה: יאיר גולן, אביגדור ליברמן, יאיר לפיד ובני גנץ בכנסת, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אנשים שמצהירים מדי יום שהממשלה היא איום קיומי לא מחליפים אותה בגלל מאבקי אגו ביניהם?
"אפשר לראות את זה ככה, ואפשר להבין שמדובר בבני אדם. אני בטוח שהמטרה של גנץ, לפיד, גולן היא טובת המדינה. אבל כשבני אדם פועלים יחד הם צריכים מישהו שיוביל, ואם אין מישהו כזה, הם נכשלים. ככה זה".

הגורם מיש עתיד שאיתו שוחחנו אומר בתגובה: "לא, לא, לא, זה לא הסיפור, שכח מזה. המחנה הממלכתי מגיש אינספור הצבעות אי־אמון שכתוב בהן שגנץ יחליף את נתניהו, והח"כים שלנו מצביעים בעד. מזכיר לך שלפיד נתן לגנץ להוביל את המחנה שלוש פעמים, ואחר כך שם בראש הממשלה את בנט. נכון, לאנשים יש אגו, אבל יש מדינה על סף תהום וכולנו מבינים את זה".

"מזכיר לך שלפיד נתן לגנץ להוביל את המחנה שלוש פעמים, ואחר כך שם בראש הממשלה את בנט. נכון, לאנשים יש אגו, אבל יש מדינה על סף תהום וכולנו מבינים את זה"

עד כמה העובדה שיש באופוזיציה מפלגות ערביות מקשה עליכם? האם יש ח"כים בליכוד שרוצים להפיל את נתניהו אבל מפחדים להצביע בעד ממשלה חליפית שנשענת גם על קולות של ערבים?
"אנחנו מפרידים באופן מוחלט בין ההצבעה, שבה ברור שהמפלגות הערביות יצביעו איתנו, לממשלה שתקום אחר כך. אבל אני לא יודע, ח"כים מהליכוד מסוגלים לעשות הפרדה כזאת".

אבל כדי להחליף ממשלה בכנסת הקיימת, גם אם תגייסו תשעה ח"כים, הממשלה תישען לפחות על הימנעות של הח"כים הערבים.
"התרחיש של החלפת ממשלה בכנסת קיימת לא התרחש בארץ אף פעם. המטרה שלנו היא להביא לבחירות".

הפגנה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, 18 ביוני 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
הפגנה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, 18 ביוני 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

בחירות בזמן מלחמה בשבע חזיתות, משבר כלכלי וחברה משוסעת, כשהחטופים עדיין בעזה, לא עלולות להביא את המדינה למצב נורא?
"ובאיזה מצב היא נמצאת כרגע?"

ממפלגת ישראל ביתנו נמסר בתגובה לכתבה: "ח"כ אביגדור ליברמן וישראל ביתנו עושים כל מה שאפשר כדי להפיל את הממשלה הרעה הזאת, ועובדים מאחורי הקלעים. לא סתם עד עכשיו לא הצליחו להעביר את חוק ההשתמטות. הסיעה הגישה גם הצעות אי אמון לאורך כל התקופה. לליברמן יש יותר חברים בליכוד מאשר לראש הממשלה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
זו התאבדות ערכית ופוליטית, להדיר את המפלגות הערביות. מי שמסכן את הדמוקרטיה ואת קיום המדינה זה הימין הביביסטי והחרדים. הערבים מעולם לא סיכנו את המדינה, למרות האפלייה נגדם ולמרות שאנו פוג... המשך קריאה

זו התאבדות ערכית ופוליטית, להדיר את המפלגות הערביות.
מי שמסכן את הדמוקרטיה ואת קיום המדינה זה הימין הביביסטי והחרדים.
הערבים מעולם לא סיכנו את המדינה, למרות האפלייה נגדם ולמרות שאנו פוגעים בלי סוף באחים שלהם.
נדרשת שותפות אמיתית עם כל המפלגות הערביות.
ככה מנצחים!!!

ביבי פיצח את שיטת הבחירות הישראלית - ראש הממשלה לא נבחר בבחירות! הבחירות הן לכנסת, הרשות המחוקקת. את הממשלה מקים זה שהמליצו עליו לנשיא. כך נתניהו כיום ראש הממשלה עם רבע מקולות המצביעים,... המשך קריאה

ביבי פיצח את שיטת הבחירות הישראלית – ראש הממשלה לא נבחר בבחירות! הבחירות הן לכנסת, הרשות המחוקקת. את הממשלה מקים זה שהמליצו עליו לנשיא. כך נתניהו כיום ראש הממשלה עם רבע מקולות המצביעים, וכבר היה לנו ראש ממשלה של רשימה עם 6 מנדטים. הרוב זה בלוף – לא נדרש רוב של מצביעים.

כל מה שנתניהו צריך לעשות כדי להיות ראש ממשלה זה להבטיח הכל, אבל הכל! למפלגות סקטוריאליות שיתמכו בו. כאשר אין לך אידיאולוגיה, מוסר, ואתה בראש מפלגה של גמדים לקקנים חסרי מוסר בעצמם, אז זה אפשרי. נתניהו יהיה מוכן לשלם כל מחיר, ולהעביר כל חוק – או לפחות לשקר ולהבטיח אותם, כדי להשיג תמיכה בממשלתו. זה יחסית קל כאשר את המפלגות החרדיות קונים בכסף ואי גיוס, ואת הטליבאן היהודי קונים בהתנחלויות ובחיסול של ערבים (וגם כסף).

לכן לא ניתן להציע מחיר לחבר קואליציה שיערוק, שנתניהו לא יסכים לשלם לו יותר כדי להשאר. זה לא הכסף שלו, לכן אין מגבלה.

עוד 2,338 מילים ו-3 תגובות
סגירה