JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הפוליטיקה הישראלית ויתרה על הרל"ביזם | זמן ישראל
החרם על נתניהו הפך לאות מתה

הפוליטיקה הישראלית ויתרה על הרל"ביזם

יותר מחמש שנים לאחר שהרל"ביזם נכנס לשיח הפוליטי, הוא כמעט נעלם מהזירה ● גנץ קרא למפלגות אופוזיציה להצטרף לממשלת נתניהו; לפיד נמנע מפסילה חד־משמעית; בנט מותיר פתח לשיתוף פעולה – ורק ליברמן וגולן מחזיקים בעמדת "רק לא ביבי" ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, 27 במרץ 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, 27 במרץ 2025

יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ, הודיע לאחרונה כי הוא קורא למספר מפלגות אופוזיציה להצטרף לממשלה למען הצלת החטופים. היה זה ניסיון נואש של גנץ להחזיר את מפלגתו לרלוונטיות ולהעלות אותה מעל אחוז החסימה. המהלך החזיק מעמד כיומיים בלבד בכותרות – והתפוגג.

במסגרת השיח הציבורי שהתעורר סביב המהלך התברר כי כיום נותרו מעט מאוד מפלגות שמצהירות בגלוי על גישת "רק לא ביבי", המכונה "רל"ב".

מי שהגדיר את עצמו רל"ביסט התחייב לבחור במפלגה שתבטיח בקמפיין שלא להצטרף לקואליציה בראשות בנימין נתניהו. המונח הפך לשגור עד כדי כך שדי היה לומר על מישהו שהוא רל"ביסט או לא רל"ביסט. "הרל"ביזם" אף הונצח בערך מיוחד בוויקיפדיה העברית.

כיום, יותר מחמש שנים לאחר שהמושג נכנס לשיח הציבורי, כמעט שאין עוד רל"ביזם בזירה הפוליטית הישראלית. החריגים הבולטים הם אביגדור ליברמן ויאיר גולן

ברקע הרל"ביזם עמדה החלטת היועץ המשפטי לממשלה בסוף 2019 להגיש כתב אישום נגד נתניהו. הטענה כי אין לשבת בממשלה עם ראש ממשלה הנאשם בפלילים התבססה על דברים שנתניהו עצמו אמר ב־2008 נגד אהוד אולמרט:

"ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות  […] קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, 14 ביולי 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, 14 ביולי 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

במהלך חמישה קמפייני בחירות הופרה עקרונית הרל"ביזם רק על ידי גנץ – פעם אחת בשיא מגפת הקורונה, לאחר מערכת הבחירות השלישית, ופעם שנייה עם פרוץ מלחמת 7 באוקטובר, כשגנץ וגדי איזנקוט הצטרפו לקבינט המצומצם לניהול המלחמה.

כיום, יותר מחמש שנים לאחר שהמושג נכנס לשיח הציבורי, כמעט שאין עוד רל"ביזם בזירה הפוליטית הישראלית. החריגים הבולטים הם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, המצהיר בראיונות כי הוא פוסל ישיבה עם נתניהו, ויו"ר הדמוקרטים יאיר גולן, שחוזר אף הוא על המסר הזה שוב ושוב בראיונותיו.

ליברמן מבהיר גם כיום כי ישמח לשבת עם הליכוד כמפלגה, אך אינו מוכן להיות חלק מקואליציה בראשות נתניהו. במובן הזה הוא האופציה היחידה בימין הישראלי עבור מי שממשיך להחזיק בעמדה רל"ביסטית

בעבר, פוליטיקאים שפסלו את נתניהו ואת הליכוד הדגישו כי אין מדובר בפסילה אישית, אלא בעמדה עקרונית: ראש ממשלה מכהן לא יכול להיות נאשם בפלילים, שכן הדבר משפיע על ניהול המדינה. כיום, כך הם טוענים, התוצאות ההרסניות של הנהגתו של נתניהו כמי שמואשם בפלילים ניכרות בכל תחום בישראל.

בליכוד ובימין לקחו את הטיעון הזה והפכו אותו נגד הרל"ביסטים: נתניהו טען בקמפיינים שונים שפסילתו האישית כמוה כחרם של כל השמאל – או של הימין הליברמני – על מחנה הימין. טיעון זה התקבל במידה רבה בקרב קבוצות נרחבות בליכוד.

הפגנה נגד בנימין נתניהו, ינואר 2024 (צילום: איתי רון/פלאש90)
הפגנה נגד בנימין נתניהו, ינואר 2024 (צילום: איתי רון/פלאש90)

ליברמן מבהיר גם כיום כי ישמח לשבת עם הליכוד כמפלגה, אך אינו מוכן להיות חלק מקואליציה בראשות נתניהו. במובן הזה הוא האופציה היחידה בימין הישראלי עבור מי שממשיך להחזיק בעמדה רל"ביסטית. ביום ראשון הוא אמר בריאיון לרדיו FM103: "אם נתניהו שוב מרכיב את הממשלה הבאה – מבחינתי זו סופה של מדינת ישראל כמדינה ציונית, ליברלית, יהודית ודמוקרטית".

בריאיון אחר לאותו תחנה בחודש מאי אמר ליברמן שאינו פוסל אף אחד, ואף ישמח לשבת עם הליכוד ללא נתניהו: "מבחינתי הליכוד הם יותר מרצויים – אבל בלי נתניהו".

מייד לאחר 7 באוקטובר הודיע לפיד כי הוא מוכן להצטרף לממשלה – בתנאי שמפלגות עוצמה יהודית והציונות הדתית יישארו בחוץ. כלומר, נתניהו עצמו כבר אינו פסול מבחינתו

באשר לאחרים, ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט מתכנן קמפיין פוליטי להחלפת נתניהו, אך נחשב ריאלי. ככל שהקמפיין יתקדם והוא יידרש להשיב לשאלות מדיניות וחברתיות, כך מספר המנדטים שלו יקטן. אם יגיע לקו הסיום עם פחות מנדטים מהתחזיות הנוכחיות, הוא עשוי לשקול להצטרף לנתניהו כשר הביטחון שלו. ניתן להניח שבמהלך הקמפיין יסרב להתחייב מראש לאיזה צד יפנה.

פוליטיקאים אחרים, בהם יועז הנדל ויוסי כהן, לא יתחייבו מראש אף הם. גם אם יקוו שנתניהו יפסיד, במקרה של ניצחון, הם ייאלצו להתיישר איתו. הכול תלוי בהרכב הגושים, אך איש מהם לא צפוי לשלול חבירה לליכוד.

מנהיגי האופוזיציה: יאיר גולן, אביגדור ליברמן, יאיר לפיד ובני גנץ בכנסת, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מנהיגי האופוזיציה: יאיר גולן, אביגדור ליברמן, יאיר לפיד ובני גנץ בכנסת, 6 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, הוא מקרה מורכב יותר בהקשר זה. בידיו כיום 24 מנדטים, אך עתידו הפוליטי אינו מבשר טובות. מייד לאחר 7 באוקטובר הודיע כי הוא מוכן להצטרף לממשלה – בתנאי שמפלגות עוצמה יהודית והציונות הדתית יישארו בחוץ. כלומר, נתניהו עצמו כבר אינו פסול מבחינתו, אף שהוא נאשם בפלילים. לפיד נאלץ לאמץ קו זה בשל נסיבות המלחמה.

נתניהו, מצדו, גילה אפס עניין בהצהרותיו של לפיד על מתן רשת ביטחון ועל נכונות להיכנס לממשלה בתנאים שהציג. במשך כמעט שנתיים לא ניהל עימו משא ומתן בנושא. לאחר הבחירות לכנסת ה־26 כל הקלפים יתערבבו מחדש, וסביר להניח שהצהרות רל"ביזם יהיו פחות רלוונטיות.

ייתכן שלפיד יחל מעתה לשוב ולנסח טיעונים ברוח הרל"ביזם, כדי להשיב לעצמו מנדטים שאבדו בסקרים

אתמול, בנאום בכנס מפלגת יש עתיד, אמר לפיד: "רק איתנו אתם יכולים להיות בטוחים ב־100% שאף אחד לא יגנוב את הקול שלכם ויעביר אותו אחרי הבחירות לנתניהו". זו אינה פסילה חד־משמעית של נתניהו, אך ייתכן שלפיד יחל מעתה לשוב ולנסח טיעונים ברוח הרל"ביזם, כדי להשיב לעצמו מנדטים שאבדו בסקרים.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
6

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
שבר את כל החוקים. את כולם. לפי הצורך שמשמר את המשך ישיבתה של הגברת מיס פיגי בבלפור. ורק אנחנו ממשיכים לשמור על החוק. וככה הוא מנצח. משתמש בכל הכלים, ממציא חוקים, ממציא דיפ-סטייט. ממציא ... המשך קריאה

שבר את כל החוקים. את כולם. לפי הצורך שמשמר את המשך ישיבתה של הגברת מיס פיגי בבלפור. ורק אנחנו ממשיכים לשמור על החוק. וככה הוא מנצח. משתמש בכל הכלים, ממציא חוקים, ממציא דיפ-סטייט. ממציא סמולנים במערכות החוק ומנצח. ומנציח. איך. איך לכל השדים. איך.

קשקושים. חוץ מגנץ אין אף חבר אופוזיציה היום שישב עם נתניהו. לא מתחתיו ולא מעליו. גנץ הוא היחיד שלא מבין שדרכו הפוליטית נגמרה. טוטל לוס. ולא רלוונטי לדיון הזה השטויות, מאיפה השטויות ... המשך קריאה

קשקושים. חוץ מגנץ אין אף חבר אופוזיציה היום שישב עם נתניהו. לא מתחתיו ולא מעליו.

גנץ הוא היחיד שלא מבין שדרכו הפוליטית נגמרה. טוטל לוס. ולא רלוונטי לדיון הזה

השטויות, מאיפה השטויות התבוסתניות האלה

הסוגיה היא לא ״רק״ בינאישית בשיגרה. השימוש ״במושג״ רל״ב נועד לייצר דה לגיטימציה למי שמתנגדים לפשיזם דורסני, אלים, מושחת משיחי ומשתמט. בפועל, הכוונה לאחריות הראש, שמאפשר תהליכים מאיצי... המשך קריאה

הסוגיה היא לא "רק" בינאישית בשיגרה.
השימוש "במושג" רל"ב
נועד לייצר דה לגיטימציה
למי שמתנגדים לפשיזם דורסני, אלים,
מושחת משיחי ומשתמט.
בפועל, הכוונה לאחריות הראש,
שמאפשר תהליכים מאיצים מסוכנים,
וכל שותפיו לפרקטיקות שינוי משטר.
המצב בו נותנים פתח לשותפות איתו
מעיד על חוסר אונים נרכש והכפפה.
כלומר, לא רק קבלת השליט העליון ומעשיו,
אלא העדר אופוזיציה של דמוקרטיה
מלוכדת במעשים ומשאבים
לנוכח מלחמה עוקדת וכותשת המונים,
מחדל, חדירה זרה, פירומניה,
הסתבכות אסטרטגית ופירוק לגיטימציה,
רמיסת אחריות, אמת, מוסדות וחוק,
בידוד בכל התחומים, התדרדרות ושיתוק.
המשמעות היא סכנת קריסות –
כשל רב מערכתי.
אחריות בדמוקרטיה היא למנוע:
עקדת קדושת החיים,
שחיטת האמת והקוד המוסרי,
רמיסת החוק והאחריות והמקצועיות,
חיסול טוהר המידות ומערכת המשפט והבקרה,
סירוס הרציונליות לטובת פנטזיות ואינטרסים צרים, ייבוש היתרון האיכותי, העלמת הערבות ההדדית, ושעבוד האזרחים ליוקר מחיה ושירות וחוסר שיוויון אגב השמדת החמלה והדמוקרטיה. האם לפיד בנט ליברמן גנץ מבינים את עומק הקונספציה ועד כמה שינוי מהותי חיוני?

לא יהיו יותר בחירות לכנסת בישראל, כי לשם מכוון ביבים שקרניהו ופירטתי כאן מספיק פעמים את הדרך להשגת היעד הזה. לכן ההיצמדות החיונית וההכרחית לעקרון ״רק לא״ ביבים שקרניהו, ראש ארגון המחבלי... המשך קריאה

לא יהיו יותר בחירות לכנסת בישראל, כי לשם מכוון ביבים שקרניהו ופירטתי כאן מספיק פעמים את הדרך להשגת היעד הזה. לכן ההיצמדות החיונית וההכרחית לעקרון "רק לא" ביבים שקרניהו, ראש ארגון המחבלים, הדיקטטור, הצורר ורוצח החטופים לא תבוא לידי ביטוי בקלפי. אבל כאזרח – חיוני על כל שוחר דמוקרטיה-ליברלית לתמוך רק במפלגות שפוסלות ישיבה עם השטן ביבים שקרניהו, גם את העניין הכה מהותי תיאורטי בלבד.

לכתבה המלאה עוד 734 מילים ו-6 תגובות
כל הזמן // יום שני, 4 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

גורם צבאי: צה"ל עוקב אחר המתרחש ונתון בכוננות גבוהה

איראן תקפה את איחוד האמירויות באמצעות טילים וכטב"מים ● טראמפ: אם איראן תתקוף ספינות אמריקאיות באזור מצר הורמוז היא "תימחק מעל פני האדמה" ● ארצות הברית: שתי ספינות אמריקאיות עברו במצר הורמוז; איראן הכחישה זאת ● סי־אן־אן: מערכת כיפת ברזל יירטה באיחוד האמירויות טיל ששיגרה איראן ● שני חיילים נפצעו בינוני בחילופי אש עם חזבאללה בדרום לבנון

לכל העדכונים עוד 66 עדכונים

העולם לא ייחרב בשל אנשים רעים, אלא בשל העומדים מהצד ולא עושים דבר

לעילוי נשמות ימנו בינימין זלאקה ודסטאו צ'קול הי"ד

יש רגעים בהם חברה נבחנת לא לפי אויביה, אלא לפי תגובתה למה שמתרחש בתוכה; לא לפי עוצמתה הצבאית, אלא לפי מצפונה. ברגעים כאלה, השאלה האמיתית אינה מה עשו הרעים אלא מה עשינו אנחנו.

שרה בריהון היא מחנכת בבית הספר היסודי “ניצנים” בחדרה, בעלת ניסיון של עשרות שנים בהוראה. לאורך השנים הובילה יוזמות חינוכיות מגוונות ותרמה לעיצוב סביבת למידה ערכית, משמעותית ומעשירה. במסגרת פעילותה הבינלאומית, ייצגה את ישראל בארצות הברית ולימדה בבתי ספר מקומיים כיצד ניתן להתמודד עם תופעות של גזענות ואלימות בחברה. היא שיתפה מניסיונה על החברה הישראלית, כעדות לכך שניתן ללמוד ולחיות יחד בשוויון ובכבוד.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 944 מילים ו-1 תגובות

גם אם בבחירות יהיה מהפך, הסביבה עלולה להישאר מאחור

חמישה חודשים לבחירות, האלטרנטיבה שמציע הגוש הדמוקרטי־ליברלי לא כוללת בינתיים ח"כים ירוקים ותפיסת עולם סביבתית כמו תנועות מקבילות במערב ● בתנועה הסביבתית ידרשו מבנט, לפיד ואיזנקוט לאייש את הרשימות במועמדים ירוקים, אבל מתקשים להציג שמות אטרקטיביים ● המלחמה הוכיחה שסביבה היא גם ביטחון, אנרגיה וחקלאות, אבל במרכז–שמאל עדיין רואים בה נישה של מחבקי עצים

לכתבה המלאה עוד 1,005 מילים ו-1 תגובות

ילדי חזבאללה שגדלו על אנימציית "הדוד צאמד" אוחזים היום בנשק

מבצע "חושך נצחי" הוא לא רק שמו של המבצע שמתנהל כרגע בלבנון. הוא מתאר משהו אחר עמוק יותר שלא נוצר בשדה הקרב, אלא משהו שהושרש לפני הרבה שנים בסלון, מול מסך, כשילד בן אחת-עשרה ישב וצפה בסדרת ילדים מצוירת ולא ידע שהוא מגויס לשנוא את ישראל.

שם המבצע "חושך נצחי" מדויק הרבה יותר ממה שמתכנניו התכוונו: כי מה שנשתל בתודעה של ילד בגיל שש, שמונה או אחת-עשרה, לא נמחק בהפסקת אש, לא נעצר בגבול וגם לא נעלם בבגרותו. הרעיון מחכה עד שהילד גדל ומוצא לו את המקום הנכון להתפרץ.

ד"ר רחלי ברץ מרצה וחוקרת באוניברסיטת אריאל ובמרכז האקדמי פרס. לשעבר ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית. עוסקת בנושאים גיאופוליטיים, חוסן קהילתי, משפחתי וחברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אני לא חולק לרגע על כך שחזבאללה חלאות, ושהם מבצעים שטיפת מוח לצעירים בלבנון, ושזה גורם לריבוי שנאה שאין איך להילחם בה, והיא תמרר את חיינו לעוד זמן ממושך. אבל יש בעיה: יש מי שמפתחים שנאה... המשך קריאה

אני לא חולק לרגע על כך שחזבאללה חלאות, ושהם מבצעים שטיפת מוח לצעירים בלבנון, ושזה גורם לריבוי שנאה שאין איך להילחם בה, והיא תמרר את חיינו לעוד זמן ממושך.
אבל יש בעיה: יש מי שמפתחים שנאה כזו בדיוק לא כי הם צפו בסדרה המצויירת של חזבאללה, אלא בגלל מה שאנחנו עושים. ובאופן קונקרטי: שתיים משלוש הדוגמאות שמובאות בכתבה הן לא המצאה של חזבאללה. הן קורות בשטח.
אחת היא ההריסות. יש נתונים שהתקבלו בבקשת חופש מידע מהמנהל האזרחי. בשנת 2024, האחרונה שעבורה היו נתונים, פלסטינים בשטח C הגישו 1,111 בקשות לאישורי בנייה. המינהל האזרחי אישר 3. במקביל, הוציאו 946 צווי הריסה, וביצעו 862. המספרים האלה חריגים – בשנים קודמות הרסו פחות, באזור של כ-200 עד 400 מבנים בשנה. אבל הפער העצום בין מספר הבקשות למספר האישורים לא חריג, הוא תמיד אחוזים בודדים. אפשר לקרוא לזה "מדיניות שנוייה במחלוקת", אבל השורה התחתונה היא שכשלא מאפשרים לבנות באופן חוקי ואז הורסים את מה שנבנה באופן לא חוקי זה יוצר שנאה כלפינו. לא נעים לראות בית נהרס. אצל המתנחלים כמובן התמונה שונה. בהתנחלויות מאשרים אלפי יחידות דיור חדשות כל שנה.
הדוגמה השנייה היא המעצרים. הרבה מהעימותים בין פלסטינים למתנחלים הם ביוזמה של המתנחלים. בשנים האחרונות הם הצליחו לגרש עשרות קהילות פלסטיניות על ידי התנכלות אלימה. והסיבה המרכזית להצלחה הזו היא שהצבא והמשטרה בצד שלהם. כשפלסטינים מזעיקים משטרה התוצאה השגרתית הוא שהם עצמם נעצרים ואילו המתנחלים שתקפו אותם אפילו לא נחקרים. בתקופה האחרונה, כשמתנחלים התחילו לתקוף גם פעילי שמאל יהודים, זה קורה גם להם. ושוב, כשרואים בעיניים שהמשטרה לצד מי שתוקף אותך, זה לא מפתיע אם מגיעים למסקנה ש"המערכת כולה שייכת ליהודי. תמיד." אני לא אומר שזה מצדיק אלימות וטרור מצידם. אבל זה לא חכם מצידנו לנהוג בצורה שמחזקת תפיסה כזו.
ויש גם את עניין החינוך אצלנו. זו תמימות לחשוב שאצלנו אין שטיפת מוח כנגד ערבים, שאין טיפוח של שנאה כלפיהם שיכולה להתפרץ כפעולות אלימות גם בלי הכוונה ופקודה מלמעלה. "מוות לערבים" היא לא קריאה נדירה. באחד העימותים מתנחל הסביר לפלסטיני במסיק ש"אנחנו בני האל, ואתם הערבים העבדים שלנו".
טיפוח השנאה הוא ללא ספק הדלק של הסכסוך. חשוב להתריע על הפעולות ה"חינוכיות" של חזבאללה ולפעול נגדן. אבל חשוב לא פחות גם לקחת אחריות על מה שאנחנו עצמינו עושים.

לפוסט המלא עוד 858 מילים ו-1 תגובות

"סולידריות, לא רק במילים"

מוועידת השלום בתל אביב ועד המחסומים בגדה המערבית, מפחד הטילים בישראל ועד הסנקציות על איראן: שלוש נשים – פלסטינית, ישראלית ואיראנית – מתארות מציאות שבה מנהיגים מייצרים מלחמות, והחברה האזרחית מנסה להציב להן גבול

לכתבה המלאה עוד 2,146 מילים

למקרה שפיספסת

פחדים קדומים, שפות חדשות - על שורשי התודעה האנושית

מי שמבקש להתחקות אחר מושגים מופשטים המעצבים את חיי האדם, ראוי שיקרא את ספרם החדש של ד"ר חיים אסא ופרופ' יוסף אגסי, "הלם הטרור – האימה האנושית מפני המציאות" בהוצאת רסלינג. אסא ואגסי מפליגים בספרם אל תולדות האנושות ואל ההגדרות המעצבות את מצבה. הם מרחיבים את תחום הדיון בטרור אל עבר הפחד, האימה, הטראומה, התודעה והשפה. בתוך כך הם סוקרים את עמדותיהם של ניטשה, הגל ומרקס, ומנהלים עמם מעין דו־שיח אינטלקטואלי.

בפתח הספר מוצגת שאלה מפתיעה: מה היה קורה אילו בשבעה באוקטובר 2023, במקום מתקפת מחבלים על יישובי עוטף עזה, היו התושבים מותקפים בידי להקה של 3,000 זאבים? לטענת המחברים, בני אדם למדו במהלך ההיסטוריה להתגונן מפני חיות טרף, אך טרם הסתגלו למתקפת בני אדם. מאז ימי ההומו ספיינס פיתח האדם אמצעים להתמודדות עם טורפים, ולכן אלה לא מעוררים בו עוד אימה קיומית.

ד״ר יגאל בן-נון הוא בעל שני תארי דוקטור בהצטיינות בסורבון ובמכון ללימודם גבוהים EPHE בפריס. מתמחה ביחסים החשאיים בין ישראל למרוקו ובתחום ההיסטוריוגרפיה של ספרי המקרא. לימד באוניברסיטת פריס 8. עוסק באמנות כאמן, אוצר ומנהל אמנותי בתחום האמנות הפלסטית והאינטר ארט. ספרו ״קיצור תולדות יהוה״ יצא לאור בהוצאת רסלינג בשנת 2017. ספרו ״מתי הפכנו ליהודים״ יצא בהוצאת דביר ב-2023

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,189 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

טרופר מסמן לגנץ את הדרך הביתה

בניגוד לאחרים, העזיבה של טרופר מסמנת את התפרקות כחול-לבן ● האדריכל המייסד, שכתב לגנץ את נאומי החזון שהביאו אותו ל-35 מנדטים, מכיר כעת רשמית בכישלון ● בזמן שיו"ר כחול-לבן ממשיך להפריח סיסמאות ריקות על פיוס, חברו הקרוב מאותת לו שהגיע הזמן ללכת הביתה כדי לא לפגוע בגוש ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 654 מילים ו-1 תגובות

היועמ"שית ופרקליט המדינה מוכנים לדבר על הסדר טיעון "ראוי" - כפי שהיו מוכנים תמיד - אבל מסרבים להפוך את בית הנשיא לזירת מיקוח שמטרתה להיטיב עם הנאשם ● הצבת הקווים האדומים מונעת פגיעה בהליך הפלילי הרגיל ומאותתת להרצוג שהגיע הזמן להפסיק להתחמק מביצוע תפקידו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 833 מילים ו-1 תגובות

ברקת מכר לציבור אחיזת עיניים ב־50 מיליון שקל

בסרטון שנע בין הקומי למביך, שר הכלכלה ניר ברקת הציג לציבור איך הוא נלחם ביוקר המחיה ● את הסרטון הוא צילם ברשת קמעונאית מהיקרות בישראל, שהבטיחה להוזיל 100 מוצרים מבוקשים, אך לא הבטיחה שאפשר יהיה למצוא אותם אצלה על המדפים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 633 מילים

זהראן שנאבלה, שעבד בלול בפאתי הכפר קוסרה, לא התעורר מאז התקיפה שארעה בתחילת אפריל ● שמונה אזרחים ישראלים נעצרו מייד לאחר האירוע בחשד לתקיפה והצתה, אך מאז לא חלה כל התקדמות בחקירה ● ראש המועצה לשעבר מזהיר: "אם ימשיכו ללחוץ על התושבים יום אחרי יום – בסוף יהיה כאן פיצוץ"

לכתבה המלאה עוד 1,325 מילים

באילת נחשפה שוב התרבות הפוליטית של הליכוד

הליכוד אומנם לא ארגן רשמית את אירועי הליכודיאדה, אך לפי קביעות קודמות של מבקרי המדינה, הוצאות האירוע אמורות להיזקף למפלגה בחישובי בחירות 2026 ● חשב הכנסת אסר ברגע האחרון על מימון דוכני התעמולה מתקציב הקשר עם הבוחר, אף שהדבר אמור היה להיות מובן מאליו ● לצד תוצאות הדירוג הפנימיות, באירוע שוב נראו מורשעים בפלילים שהגיעו להתחכך בבכירי הליכוד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 627 מילים ו-1 תגובות

החזית הלבנונית מחכה לרגל המדינית המסיימת

צה"ל ממשיך לפעול בלבנון, אך מקפיד על הריסון שנגזר על ישראל על ידי טראמפ ונמנע מתקיפות מצפון לליטני ● עאון חושש לצאת לוושינגטון לפגישה היסטורית עם נתניהו בלי הישג מדיני מובטח, בזמן שחזבאללה מצליח להעמיק את הטריז בין ממשלות לבנון וישראל ● בינתיים ארגון הטרור מנצל יתרון טקטי ברחפני הסיב האופטי, וצה"ל ממשיך לתמרן בלבנון כשהאופק המדיני לוט בערפל ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 671 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

העמק הכי מאוים בארץ - ולא מטילים

שש שעות של צפייה בדיון ועדת התכנון הסתיימו בדאגה עמוקה: ככה מתקבלות החלטות שמעצבות את פני הארץ לדורות? ● שר האנרגיה רוצה שנעבור לבשל בחשמל, שר האנרגיה רוצה שנקנה גז בישול בזול. אז מה שר האנרגיה רוצה? ● יום העצמאות הסתיים, ועם ישראל השאיר מאחוריו הרים של אשפה ● וגם: חם במדבר, ולא רק בגלל השמש

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,808 מילים

איחוד האמירויות הולכת ומתרחקת משכנותיה במפרץ

המלחמה באיראן העמיקה את חילוקי הדעות בקרב מדינות המפרץ, וכעת אבו דאבי עוזבת את קרטל הנפט אופ"ק ● חיי הלילה חוזרים למצרים, אך המשבר הכלכלי עדיין בעיצומו ● דגל ישראל בכיתה גרם לסערה במרוקו ● והשבוע ב-2011: חיסול אוסאמה בן לאדן ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,138 מילים

מאוקראינה ועד איראן, הלוויינים של מאסק כבר מזמן לא מספקים רק אינטרנט מסחרי ● מדובר בתשתית אסטרטגית שמעצבת מלחמות, משפיעה על מחאות ומעניקה לחברה פרטית אחת כוח פוליטי וצבאי שמדינות מתקשות להכיל

לכתבה המלאה עוד 2,248 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
מְשִׁילוּת 300

רציתם לקדם שוויון? הנה לכם שוויון: כולנו שווים בפני הסכין. כולנו חיים עכשיו במדינת פחד אלוהים שבה אלימות היא תמיד אופציה קרובה וממשית, והיא אורבת לנו ממש מעבר לפינת הרחוב

לכתבה המלאה עוד 1,297 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.