JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אוצר המילים של השבוע: בּוּשָׁה | זמן ישראל
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בּוּשָׁה

בעולם של משפחת נתניהו אין מקום לבושה ● הם מאמינים שכולם חומדים את מה שיש להם - כוח, מעמד, תהילה, כסף, קשרים, עוצמה - וכולם היו נוהגים כמוהם, אם רק היו יכולים ● והם משוכנעים שכל מי שיכול, ממילא נוהג בדיוק כמוהם בחדרי חדרים ● אז למה שיתביישו?

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר לבן כספית: "זה בושה שאתה כתב".
בן כספית בתגובה: "אני מתבייש שאתה קיים".

עימות ברדיו 103fm, ב-26 בנובמבר 2019

"בושה! בושה! בושה!", קוראים המפגינים נגד ראש הממשלה בקצב אחיד את קריאת ההפגנות המובילה של השנים האחרונות. זו שליוותה את מצעד ההשפלה של המלכה סרסי ברחובות קינגס לנדינג, בפרק סיום העונה החמישית של "משחקי הכס".

"בושה! בושה! בושה!" היא קריאה משונה. היא מלווה תמיד באחותה התאומה "אני מתבייש להיות ישראלי" – שהיא מעט נפוחה מחשיבות עצמית וגם לא מדויקת. למפגינים עצמם הרי אין סיבה לחוש בושה. הם לא עשו דבר שצריך לבייש אותם. מה שהם בעצם תובעים כשהם צועקים "בושה! בושה! בושה!" זה שראש הממשלה, האיש שנגדו הם מפגינים, יתעורר אל המשמעות המלאה של התנהגותו ומעשיו ויתמלא בושה – רגש שאין כל ראייה לכך שהוא בכלל מסוגל לחוש.

בנימין נתניהו הוא מועמד בולט לתואר המנהיג הכי חסר בושה בתולדות הפוליטיקה הישראלית. הוא עשוי לטעון, במידה מסוימת של צדק, שגם קודמיו בלשכת ראש הממשלה – אהוד אולמרט, אריאל שרון ואהוד ברק – לא הציגו מודל להנהגה ש"בושה" היא שיקול משיקוליה.

מה שהם בעצם תובעים כשהם צועקים "בושה! בושה! בושה!" זה שראש הממשלה, האיש שנגדו הם מפגינים, יתעורר אל המשמעות המלאה של מעשיו ויתמלא בושה – רגש שאין כל ראייה לכך שהוא בכלל מסוגל לחוש

בדיוק בגלל זה, בשני העשורים האחרונים הולכת ומתחזקת תחושה שחוצה מחנות פוליטיים, שאנחנו חיים בעידן שבו "מתה הבושה". זו טענה שכל אחד מכיר מהוויכוחים המשפחתיים של שבת בצהריים או מהפוסטים המזועזעים של חברים בפייסבוק.

במקרה של נתניהו, חוסר הבושה מגיע לממדים תנ"כיים ממש. נניח לרגע לכל השאלות הבוערות ולכל התיקים המשפטיים ששנויים במחלוקת ונתמקד בסצינה מבישה אחת, שנתניהו נדרש להתמודד איתה לא מזמן.

הקלטה של בנו יאיר, נוסע בין מועדוני חשפנות בחברת בנו של טייקון הגז והנדל"ן קובי מימון, מתרברב ש"אבא שלי סידר לאבא שלך עשרים מיליארד דולר", מתגאה ביכולתו "לסדר" לחבריו בחורה מסוימת ומחליף חוויות מפוקפקות על בילויים ליליים בתשלום עם חשפניות שונות.

אף אדם סביר לא היה רוצה שבנו יתנהג כך. כל אדם סביר היה חש בושה אם היה נחשף בפומבי להקלטה כזו. נתניהו אמר – במבוכה מסויימת – שאלה לא הערכים שעליהם יאיר התחנך בבית. אבל זה גם היה הרגע שבו נולד יאיר חסר המעצורים שאנחנו מכירים היום.

אם האירוע ההוא גרם להם בושה משפחתית, זה לא ניכר בהמשך. אולי כי בעולם של משפחת נתניהו אין באמת מקום לבושה, כי הנחת היסוד היא שכולם חומדים את מה שיש להם – כוח, מעמד, תהילה, כסף, קשרים, עוצמה – וכולם היו נוהגים כמוהם, אם זה רק היה מתאפשר להם.

הם משוכנעים שכל מי שיכול, ממילא נוהג בדיוק כמוהם בחדרי חדרים. אז למה שיתביישו? לשיטתם, המפגינים נגדם בכלל צריכים להתבייש בעצמם – על כך שהם לוזרים, שהם חלשים, שהם משעממים, שהם לא היו חזקים מספיק, נחושים מספיק, חרוצים מספיק או חכמים מספיק להשיג את מה שבני משפחת נתניהו השיגו.

כי מהי בושה? אבי תורת האבולוציה צ'ארלס דארווין תיאר אותה ב-1872 כמנגנון פיזי הכולל הסמקה, בלבול, השפלת מבט, הרכנת ראש ושמיטה של הכתפיים. דארווין ציין כי היה עד לגילויים של בושה בכל מקום שבו ביקר בעולם. מעניין איך היה מתרשם אם היה מבקר בישראל של 2019.

התחושות הלא נעימות של הבושה מתעוררות כשאדם יודע שהוא עשה מעשה לא ראוי, שנמצא מחוץ לנורמות המקובלות בחברה, ומבין שעכשיו כולם יודעים שהוא זה שהפליץ במעלית. לא יכניסו אותו לכלא על זה, אבל זה לא נעים. על פי חוקרת הקוגניציה פרופ' ג'ודית לואיס הרמן מהרווארד זה "מצב אינסטינקטיבי של מודעות עצמית שבו ה'אני' מתפצל כדי לדמיין את ה'עצמי' דרך עיניו של האחר".

תחושות הבושה מתעוררות כשאדם יודע שהוא עשה מעשה לא ראוי, שנמצא מחוץ לנורמות המקובלות, ומבין שעכשיו כולם יודעים שהוא זה שהפליץ במעלית. לא יכניסו אותו לכלא על זה, אבל זה לא נעים

נתניהו פועל עם אינסטינקטים אחרים לגמרי. לא מעניין אותו איך הוא נראה בעיני האחר וגם לא בא לו לפצל את האני שלו. יש לו עניינים יותר דחופים על הראש. יכול להיות שגם זה קשור לקפיטליזם. האנתרופולוג וחוקר התרבות האמריקאי, פרופ' ריצ'ארד שוודר, מציע הסבר מרתק בהקשר הזה.

בראיון ל"כלכליסט" ב-2011, בעקבות גל המחאה החברתית של הקיץ ההוא, אמר שוודר: "התרבות שנובעת מקפיטליזם מתייחסת להפגנת בושה כאל חולשה נוראית. קפיטליזם פשוט לא עובד עם בושה. אלה כמעט מושגים סותרים. כל כלכלת השוק החופשי מבוססת על ייצור חסר בושה. אנחנו מייצרים דברים כמו סיגריות או נשק שמזיקים לצרכנים – אבל עושים את זה בשם השוק החופשי וגם כי יש מי שקונה. לקפיטליזם יש גם תוצרי לוואי תרבותיים, ואחד מהם הוא היעלמותה של הבושה מהעולם".

נתניהו הוא תוצר לוואי מובהק של העידן הקפיטליסטי הזה. בדרכו אל קריירה חסרת בושה, הוא גם שכח מה זה להיות יהודי. "נוח לו לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים", מלמדת אותנו הגמרא במסכת ברכות.

נתניהו השיק את הקריירה הפוליטית שלו עם פרשת הקלטת הלוהטת, שבה הלבין את פני חברו למפלגה דוד לוי ברבים, והאשים אותו שהוא "בכיר מוקף פושעים", בלי שמץ של ראייה. התנהגות חסרת מעצורים כזו, לפעמים מופקרת ממש, אפיינה את כל שנות כהונתו. למי שבעצמו לא מתבייש בדבר, אין בעיה לבייש את סביבתו בכל פעם שזה משרת אותו. בלי בושה.

בשיחות המשפחתיות על מות הבושה, יהיה תמיד מי שיגיד "ביפן כבר מזמן היו עושים חראקירי על דבר כזה". האנתרופולוגית האמריקאית רות בנדיקט, שחקרה את תרבות יפן, אחראית להבחנה בין תרבות של בושה לתרבות של אשם.

בתרבויות של אשם, היא מסבירה, הציות לחוק מתקיים בעיקר בגלל הפחד מעונש. אלה חברות שמפתחות מנגנונים מורכבים של חוקים, כללים, תקנות, חקירה, העמדה לדין וכן הלאה כדי לקבוע מי אשם ומי לא. בתרבויות של בושה – צריך הרבה פחות חוקים ותקנות, כי הציות לנורמות לא נעשה רק בגלל הפחד מעונש, אלא קודם כל בגלל הפחד מגינוי חברתי. הפחד לבייש את עצמך בעיני הסביבה.

ישראל הייתה המון שנים חברה שבה לאשם ולבושה היה מעמד דומה. המערכת המשפטית על זרועותיה השונות הייתה אחראית לטפל ב"אשם". התקשורת הייתה ממונה על "הבושה". התחקירים, החשיפות, התמלילים, המאמרים הנוזפים, כל אלה מנסים בעצם לשמר את הרעיון העתיק, שעל נבחרי ציבור ובעלי תפקידים בכירים חלים לא רק חוקים, אלא גם כללי התנהגות נאותה, שמי שמתעלם מהם ראוי לגינוי חברתי.

פעם זה עבד כך. כששר השיכון אברהם עופר התאבד ב-1977, אחרי שנחשד במעשי שחיתות בחברת שיכון עובדים, הוא כתב במכתב ההתאבדות שלו, "זה שבועות וחודשים שמענים אותי, שופכים את דמי, מעלילים עלי עלילות ומתעללים בי… אין לי כוח לשאת זאת יותר". עוד לפני שהמשפט שלו החל, הבושה שכולם רואים בו אדם מושחת הרגה אותו.

זה לא מקרי שנתניהו תוקף בחמת זעם בדיוק את שני המנגנונים החברתיים שאחראים על האשמה ועל הבושה, ועושה כל מה שהוא יכול להחליש אותם.

אם לא תהיה מערכת משפט חופשית וחזקה שיכולה לקבוע מי אשם ומה העונש ואם לא תתקיים לצידה תקשורת חופשית וחזקה שתקבע מי צריך להתבייש ולמה – אפשר יהיה למקסם רווחים, בקזינו הקפיטליסטי הגדול של הפוליטיקה הגלובלית חסרת המעצורים. ושכולם יקפצו.

אוצר צלילים: הפלייליסט השבועי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,068 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

פיקוד העורף מחמיר את ההנחיות וסוגר את מוסדות החינוך סמוך לגבול לבנון

המרכז הרפואי לגליל בנהריה עובר לפעילות במתחם תת־קרקעי; ירי לכרמיאל וצפת לראשונה מאז הכרזת הפסקת האש בין ישראל ללבנון, רוחצים בחוף נהריה תועדו נמלטים על רקע נפילות קרובות בים; בלילה נפלה רקטה בקריית שמונה וגרמה נזק - ללא נפגעים ● יועצו של חמינאי: טראמפ בוגד בדיפלומטיה; הגסת׳: ארצות הברית מוכנה לחדש את התקיפות נגד איראן אם לא יושג הסכם

לכל העדכונים עוד 12 עדכונים

הפה של מאי גולן לא רק דוחה, הוא גם מסכן את ישראל

בשבוע שעבר, השרה לשוויון חברתי מאי גולן עלתה לנאום במליאת הכנסת והטיחה בחבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת הדמוקרטים שהוא "מחתן כלבים בבתי הכנסת ההזויים שלך".

כידוע, גלעד קריב אינו מפקד פלגה ביחידת עוקץ הצה"לית ולא אחראי על צוותי כלבנים, אלא אחד ממנהיגי היהדות הרפורמית בישראל.

צח בורוביץ' הוא מנכ"ל חברת "הקבינט" קשרי ממשל ולובינג, ובעברו איש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 548 מילים ו-1 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אנרגיות של מלחמה בעמק

חברי קיבוץ גבעת חיים מאוחד הצביעו נגד הקמת תחנת כוח גזית, אבל זו רק התחנה הראשונה במאבק שמסעיר את עמק חפר ● אתרי הטבע בצפון שוב נסגרו בגלל המלחמה, והישראלים מתנתקים מחבל ארץ שאין לו תחליף ● הגשר החדש מעל הירקון אלגנטי ומזמין אבל נטול צל ● וגם: רשתות ישנות ממטעי הבננות מגנות על חיילים בלבנון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. ה... המשך קריאה

לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. הפסידו בוועדת הכנסת ביום? יעשו את זה באישון לילה. אין לנוח על זרי הדפנה. היו עירניים כל הזמן. גייסו לצידכם את טובי המומחים, אלה שמכירים את כל הטריקים ואת כל השטיקים. בהצלחה רבה! מחזיקים לכם אצבעות!

לכתבה המלאה עוד 1,682 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות: 1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור. 2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת... המשך קריאה

מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות:
1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור.
2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת לכל "ימני" באשר הוא).

לפוסט המלא עוד 1,259 מילים ו-2 תגובות

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

למקרה שפיספסת

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

תגובות אחרונות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.