ארצות הברית חזרה הלילה להפציץ באיראן. הצבא האמריקאי תקף בעוצמה רבה אתרים שונים באיראן, אבל התקיפה הייתה מוגבלת הפעם לאזור המפרץ הפרסי בלבד. "נראה שטראמפ מעוניין להימנע מהסלמה רבתי", מעריך הבוקר הפרשן הצבאי הוותיק רון בן-ישי ב-ynet.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אומנם איים אתמול שבכוונתו לפרק לאיראנים את הצורה (באנגלית זה נשמע אפילו יותר שכונה מזה: "we're going to beat the fucking shit out of them"), אבל למרות ההצהרות הלוחמניות בואכה גסות רוח, רוב הפרשנים עדיין מעריכים – עם כל ההסתייגויות ההכרחיות, בהינתן שמדובר באדם בלתי צפוי לחלוטין – שטראמפ לא מעוניין בעימות רחב או בהידרדרות של הלחימה באיראן, ובוודאי שאינו מעוניין בארונות עטופים בדגל ארה"ב.
טילי "זולפיקאר" מתוצרת מקומית מוצגים בתערוכה זמנית של הכוחות החמושים מול אנדרטת החירות בטהרן, איראן. 29 ביולי 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
בחירות האמצע מתקרבות במהירות וטראמפ מבין היטב את המשמעות הפוליטית הקטסטרופלית של הסתבכות צבאית ושל משבר אנרגיה עולמי. הבעיה שלו, ואולי גם שלנו, היא שגם האיראנים מבינים את זה. אז הם לא נרתעים ואפילו לוחצים על הדוושה.
ויש גם העניין הפורמלי: הקונגרס האמריקאי אישר לטראמפ באפריל להמשיך במבצע צבאי, לא במלחמה כוללת. האישור היה תקף ל-60 יום, ולכן טראמפ יזדקק לאישור מחודש אם העניינים יתדרדרו לכדי סיבוב מלחמה מלא. וגם זו עשויה להיות בעיה במצב העניינים הנוכחי באמריקה.
הקונגרס האמריקאי אישר לטראמפ באפריל להמשיך במבצע צבאי, לא במלחמה כוללת. האישור היה תקף ל-60 יום בלבד
וברור שגם להסלמה ולא רק לרטוריקה יש דינמיקה עצמית. באיראן דיווחו הלילה על פיצוצים שנשמעו בכמה מוקדים בדרום המדינה, בהם באי קשם, שם דווח הבוקר על זוג הורים ובנם בן השנתיים שנהרגו בהפצצה האמריקאית. כמו כן הופצצו הערים בושהר, בנדר עבאס, אבאדן, אהוואז, שאדגאן וארוונדכנאר.
על פי הודעת סנטקום לפנות בוקר, "הותקפו עשרות מטרות של משמרות המהפכה ובהן מרכזי פיקוד, מתקני טילים וכטב"מים, אתרי מעקב והגנה בחופים ויכולות ימיות".
זמן קצר לאחר מכן שיגרה איראן חמישה טילים לירדן. כולם יורטו. אתמול הותקפה גם מכלית גז בבעלות אמריקאית במצרים. התקיפה בוצעה באמצעות כטב"ם. זו התקיפה הראשונה בשטח מצרים במלחמה הנוכחית.
גורמים איראניים שמצוטטים ב"ניו יורק טיימס" אומרים כי איראן היא זו שעומדת מאחורי התקיפה ש"נועדה להראות שניתן לשבש באופן חמור יותר את הסחר הימי ואת אספקת האנרגיה העולמית, אם איראן תבחר להסלים את המצב".
גורם בכיר בממשל האמריקאי שמצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל" מעריך כי טראמפ שוקל כעת את אפשרויות התגובה שפתוחות בפניו וכי טרם החליט היכן לתקוף ובאיזו עוצמה. הוא תיאר את הנשיא כמי שנמצא "במצב רוח של הסלמה".
סביר להניח שמצב הרוח המסלים הזה ילווה אותנו אל תוך סוף השבוע. ניסיון השנתיים האחרונות מלמד שטראמפ אוהב להסלים בסופי שבוע, כשיש לפניו יומיים שבהם השווקים הפיננסיים סגורים.