JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הארכיון של רון: מים רבים מכסים | זמן ישראל
צוללן במעמקי "החור הכחול" בדהב, סיני. אילוסטרציה (צילום: Sergey Orlov via Alamy)
Sergey Orlov via Alamy
צוללן במעמקי "החור הכחול" בדהב, סיני. אילוסטרציה
תאונת הצלילה הטרגית בדהב היא סיפורו של הדור שלימדנו למות

מים רבים מכסים

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה למותם הטרגי ב-1991 של הקצינים דורון הירשמן ואיציק חייט, שיצאו לצלילה מסוכנת ב"חור הכחול" בסיני - ממנה לא שבו

דורון הירשמן ואיציק חייט קבורים איש ליד אחיו בחלקה קטנה ויפה בטרסות של הר הרצל. ביום רביעי אחר הצהריים נשבה רוח טובה וקרירה מהעמק אליו משקיף בית הקברות, ורבים ממלח הארץ שעמדו שם, באותה עמידה ישראלית מתריסה, וראו את משפחת הירשמן מתמודדת עם יגונה, חשבו לעצמם: איזה מקום סימפטי להיקבר בו.

היו שם אלופי צה"ל וחברי כנסת ואנשי הממסד הביטחוני; קצינים גבוהים ניגשו אל הקבר הטרי בתורם והצדיעו הצדעת פרידה מתוחה ומכנית. היו שם צנחנים צעירים רבים עם הכומתה האדומה לראשם, ותנועתם בתוך ההמון הצפוף הייתה כתנועת כדוריות אדומות בתוך מחזור הדם הלאומי.

בשנה האחרונה ראיתי את אותם צנחנים עצמם, עם הגליל והאקדח האישי הכבד תקוע בחגורתם במין אופנה מצ'ואיסטית, בלוויות רבות. הם נדמים בעיני כמקהלה בטרגדיה יוונית, נעים מלוויה לשבעה, מהתייפחות עצורה ליד הקבר להתכנסות דמומה. הם מצוידים בצילומים אחרונים של חברים מתים, בעדויות מיד ראשונה על הרגעים האחרונים ובאנקדוטות מלאות חן ומשובת נעורים.

מפקד יחידת המסתערבים שנחשפה בטלוויזיה, שהיה גם מפקדו של דורון הירשמן, אמר אחרי הלוויה: "לימדנו אותם למות עם חיוך על הפנים". הוא לא דייק. לימדנו אותם למות היא הגרסה האמיתית

מפקד יחידת המסתערבים שנחשפה בטלוויזיה, שהיה גם מפקדו של דורון הירשמן, אמר אחרי הלוויה, "לימדנו אותם למות עם חיוך על הפנים". הוא לא דייק. לימדנו אותם למות היא הגרסה האמיתית.

לא יעזרו כאן דוח ועדת החקירה שהקימה ההתאחדות הישראלית לצלילה ושהכנתו תסתיים בסוף שבוע זה; לא אצבע מאשימה; ולא שלילת רישיון הצלילה או כל סנקציה אימפוטנטית אחרת שתוטל; כשם שלא יואילו הדיונים המלומדים במהות מצב רוחם של חייט והירשמן שעה שנכנסו למים בפעם האחרונה.

דורון הירשמן ואיציק חייט מתכוננים לצלילה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)
דורון הירשמן ואיציק חייט מתכוננים לצלילה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)

מאז מלחמת לבנון ועד לשנתה הרביעית של האינתיפאדה, עוצב כאן דור חדש של צעירים שהמוות עבורם הוא בן לוויה קבוע, כמעט פרטנר. לעתים הם מתחמקים ממנו, לעתים הם מחזרים אחריו, אך הם אינם מדחיקים אותו כמו שאר האדם. לפעמים הופכת האלטרנטיבה של המוות למשאלת לב.

רק על רקע זה ניתן להסביר את ריבוי ההתאבדויות של חיילי צה"ל, את אצבע ההדק הזריזה, גם כאשר הקנה מכוון אל ראשם. על רקע זה ניתן להסביר את קשמיר, קטמנדו וברזיל, ואת החייל היורה בחברתו ברגע של דכדוך וטשטוש.

עוצב כאן דור חדש של צעירים שהמוות עבורם הוא בן לוויה קבוע, כמעט פרטנר. לעתים הם מתחמקים ממנו, לעתים הם מחזרים אחריו, לפעמים הופכת האלטרנטיבה של המוות למשאלת לב

הגדוד הקדוש ממשיך לשעוט. דבר לא השתנה אצל הג'ובניקים העגלגלים בקריה: הם עדיין רוצים לחזור הביתה בשלום, רצוי אחר הצהריים. אלה לא רצים לדהב כדי לצלול, ליהודיה כדי לקפוץ, לנחל רחף כדי לעשות סנפלינג ולסיבוב ערד כדי להשתולל על אופנועים. אלה הצנחנים וחיילי היחידות המובחרות הרודפים שלוש שנים אחרי נשים וילדים בסמטאות שכם; שנושכים את וסת האוויר בשיניים ומכניסים את הראש למים כדי לא לצאת.

יאיר צבן ויוסי שריד, שהיו בלוויה ודרשו השבוע חקירה בעניין התאבדותו של החייל גולן נגר, רואים את הגל הקטן על פני המים. הם אינם רואים את המפלצת הגדולה המסתתרת במעמקים.

תיירים מתכוננים לצלילה בבלו הול, החור הכחול, דהב, סיני (צילום: הדס פרוש/פלאש90)
תיירים מתכוננים לצלילה בבלו הול, החור הכחול, דהב, סיני (צילום: הדס פרוש/פלאש90)

* * *

במצרים דיברו השבוע על סגירתו של החור הכחול. מבחינת הגדוד הקדוש, זו בדיחה רעה. המצרים יכולים להציב יחידת קומנדו על החוף ולהניח מוקשים. הגדוד הקדוש יגיע לחור הכחול בזודיאק מהים. הגדוד הקדוש יצלול אל החור הכחול, גם כדי למות, כיוון שהוא שם.

זו האמירה המטומטמת והמקוממת הזו, של מגלי ארצות ושוברי שיאים, שהאוויר הדליל של הגבהים והמעמקים משבש את דעתם, שהופכת את חוק הצלילה הישראלי, היחיד מסוגו בעולם, לחוק זניח ולא אפקטיבי.

הגדוד הקדוש יצלול אל החור הכחול, גם כדי למות, כיוון שהוא שם. זו האמירה המטומטמת והמקוממת הזו, שהופכת את חוק הצלילה הישראלי, היחיד מסוגו בעולם, לחוק זניח ולא אפקטיבי

ההתאחדות לצלילה יכולה להסדיר את מועדוני הצלילה בארץ, לדאוג לתקינות הציוד ולאיכות החמצן בבלונים, אך היא אינה יכולה להשפיע על המנטליות של מדריכיה. בתחילת השבוע הקרוב אמורה ההתאחדות לפרסם במסיבת עיתונאים את ממצאי ועדת החקירה שחקרה את נסיבות מותם של חייט והירשמן.

ועדת החקירה שחקרה את מותו לפני שנה וחצי של מדריך הצלילה עופר מיכאלי, עשתה לעצמה עבודה קלה. כיוון שמיכאלי, מדריך מנוסה ומיומן, צלל בניגוד לכל החוקים וכל הסיכויים, קבעה הוועדה כי מותו צריך היה להיחקר מן הצד הפסיכולוגי והפתולוגי ולא מהיבט תקינות מד הצלילה שלו.

צוללנים בדהב, סיני, אילוסטרציה (צילום: iStock/WhitcombeRD)
צוללנים בדהב, סיני, אילוסטרציה (צילום: iStock/WhitcombeRD)

בעניין נסיבות מותם של חייט והירשמן, ההתאחדות בצרות. בהתאחדות יודעים על מעורבותו, בהתרסה, בקנטרנות ובעידוד לדבר עבירה, של מדריך צלילה משורותיה. בהתאחדות יודעים כי הירשמן וחייט, צעירים שביקשו להתנסות בכול, צללו שתי צלילות עברייניות ולא חוקיות באותו יום. בבוקר צללו הירשמן וחייט לקניון, אתר צלילה ידוע ליד החור הכחול.

הצלילה הרשלנית הראשונה העידה על מצב הרוח המסוים מאוד של חייט והירשמן אותו בוקר. הם נכנסו למים, ומבלי להתייעץ בשעוני הצלילה שלהם, נפלו לעומק של 45 מטר, 15 מטר יותר מהצלילה המותרת לפי חוק, למי שאינו מדריך. הם יצאו מהצלילה, נחו, אכלו ואחר פגשו מדריך צלילה, שלפי העדויות השונות התגרה בהם.

הצלילה הרשלנית הראשונה העידה על מצב הרוח של חייט והירשמן אותו בוקר. הם נכנסו למים, ומבלי להתייעץ בשעוני הצלילה שלהם, נפלו לעומק של 45 מטר, 15 מטר יותר מהצלילה המותרת לפי חוק

חייט והירשמן לא היו זקוקים להמלצות כדי לבצע צלילת עומק נוספת באותו בוקר, קרובה מדי לצלילה הראשונה ועל בטן מלאה, אבל התרסתו של המדריך עזרה להם להחליט. אם כבר לחור הכחול, הוא אמר להם, אתר שחוויית הצלילה בסיני לא שלמה בלעדיו, אז לעבור דרך הנקבה הצרה המובילה אל הים הפתוח. לשם המעבר המסוכן הזה צוללים לחור הכחול. הירשמן וחייט נענו לאתגר, וצללו.

בהתאחדות אומרים כי חוק הצלילה מלווה בסנקציה החמורה ביותר: עונש מוות. מי שצולל צלילה מופרעת ולא אחראית – מת. לרוב יש לנו גוויות, אומרים בהתאחדות, ואת אלה איננו יכולים להעמיד לדין. אבל זו רק חצי האמת.

גם עם מדריך צלילה שעבר על כל כללי הבטיחות הנהוגים ועודד במקום להרתיע ולעצור, לא יכולה ההתאחדות למצות את הדין. אין לה את הכלים ואת הסמכות לכך. היא יכולה לשלול את רישיון הצלילה שלו ולאסור עליו להדריך, אך המשטרה לא ראתה בתאונה מקרה פלילי וסגרה את התיק.

מעבר צר ב"חור הכחול", דהב, סיני, אילוסטרציה (צילום: iStock/WhitcombeRD)
מעבר צר ב"חור הכחול", דהב, סיני, אילוסטרציה (צילום: iStock/WhitcombeRD)

* * *

בעומק של 90 מטר הופך האוויר במכל הצלילה לרעל. מי שמתכנן צלילה עמוקה יותר מ־90 מטר ורוצה לחזור ממנה, מצטייד בבלוני הליום. בצלילה רגילה מהסוג והעומק שביצעו חייט והירשמן, החמצן והחנקן הורגים אותך, כל אחד בתורו ולפי סדר. בדרך אל ההרעלה הפטאלית ואל המוות, עובר הצולל דרך אזור דמדומים ורוד ונעים הנקרא שכרון מעמקים.

זה מונח רפואי מעורפל במקצת, שמדעני ענף הצלילה. כמו ד"ר יהודה מלמד, מומחה בעל שם עולמי, ממשיכים לחקור. שכרון המעמקים הוא מצב של שיכרון שאינו שונה מהשפעת אלכוהול או סמים הקשור להתמוססות החנקן בגוף.

בצלילה רגילה מהסוג והעומק שביצעו חייט והירשמן, החמצן והחנקן הורגים אותך, כל אחד בתורו ולפי סדר. בדרך אל ההרעלה הפטאלית ואל המוות, עובר הצולל דרך אזור דמדומים ורוד ונעים הנקרא שכרון מעמקים

במידה מסוימת, וגם זה טעון עדיין הוכחה מדעית נחרצת, קשורה תחושת השיכרון אותה חווה הצולל, התעלות חושים אופורית או דכדוך ומלנכוליה, למצבו הפסיכולוגי בשעה בה נכנס למים.

אם נכנסת למים בתחושת שליחות עליונה, כדי לחצות את סף המוות, מסובך בבולשיט מיסטי ונאיביות ישראלית של "לי זה לא יקרה", רוב הסיכויים ששכרון המעמקים שלך יתאפיין בתחושת התעלות. יש שיכורים בכיינים וטרחניים ויש שיכורים נועזים ונחרצים; חייט והירשמן נכנסו לחור הכחול כדי להוכיח משהו לעצמם. שכרון מעמקים קשור גם לחילוף החומרים בגוף, לגודלו של הצולל ולכמות המזון בקיבתו.

דורון הירשמן ואיציק חייט בצלילה האחרונה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)
דורון הירשמן ואיציק חייט בצלילה האחרונה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)

אבל כל זה אינו חשוב, אומרים בהתאחדות. צלילה החוצה את הקו האדום של 30 מטר, היא צלילה פושעת נגד החוק. מי שיורד מתחת ל־30 מטר, יודע כי קיימת סכנה אמיתית לחייו במקרה הגרוע, ונזק בלתי הפיך לגופו במקרה הטוב.

לא במקרה, טוענים בהתאחדות, הורדנו לדפוס בימים אלה ממש ולפני התאונה, טבלאות צלילה חדשות. עומק הצלילה המקסימלי הקודם שלנו למדריכים שלושה כוכבים היה 50 מטר, והורדנו אותו ל-24 מטר, לקול טרוניות חובבי הצלילה.

הנה, הם מראים לי פרוטוקול של ישיבת ההנהלה החדשה של ההתאחדות שנערכה ערב התאונה, הנושא הראשון על סדר היום, כפי שהועלה על ידי החברים, הוא "חקירת תאונות צלילה, כי אלו הן התאונות היחידות בארץ שאינן נחקרות מבחינה מקצועית, לקבוע פרוצדורה ואת סמכויות החוקר, ולהגדיר מה זאת תאונה".

צלילה החוצה את קו ה-30 מטר, היא צלילה פושעת נגד החוק. מי שיורד מתחת ל־30 מטר, יודע כי קיימת סכנה אמיתית לחייו במקרה הגרוע, ונזק בלתי הפיך לגופו במקרה הטוב

גם אם יצאת מצלילת עומק לא מבוקרת שלם, אומרים בהתאחדות, לא יצאת בריא. נגרם לך נזק בלתי הפיך. צולל בריטי שהיה תחת מעקב רפואי נהרג בקטטה בפאב. גווייתו הגיעה לידיו של הרופא שטיפל בתופעות הדקומפרסיה מהן סבל, וכאשר ביצע בו את הניתוח שלאחר המוות, גילה הרופא צלקות בחוט השדרה ובמוח.

למערכות העצבים יש רזרבות גדולות בגוף, אבל מי שקונה את העובדות הרפואיות כלשונן, מקבל תמונה עגומה מאוד של אלפי צוללים עם בעיות בריאותיות חמורות שלא ידוע מתי יבואו לידי ביטוי.

צוללן בצלילת עומק בים האדום, אילוסטרציה (צילום: iStock/kanarys)
צוללן בצלילת עומק בים האדום, אילוסטרציה (צילום: iStock/kanarys)

אין להסיק מכך כי ענף הצלילה רווי משוגעים פוטנציאליים המבקשים להשתולל, אבל בהתאחדות יודעים כי המדריכים אינם שומרים על החוקים אותם הם משננים לחניכיהם. זהו מקרה קלאסי של החתול השומר על השמנת וגם מכניס את הראש לתוכה כאשר לא מסתכלים.

בתחילת השבוע חטפה ההתאחדות לצלילה טיל ים־אוויר מהטלוויזיה הישראלית. סרט תדמית הרואי מאת דוד פילוסוף, עסקן צלילה ידוע, מו"ל מגזין הצבע "ים" וצלם תת־ימי, הגיע לידיה של מערכת "מבט" נטולת החומרים המצולמים, והוא שודר כלשונו בראש המהדורה. ההרפתקנים של הגדוד הקדוש למדו מ"מבט" כי החור הכחול, כמו גם הקניון, הוא אכן אתר צלילה מרהיב ושווה סיכון, וגם מיהרו לתכנן גיחת פתע לסיני.

ענף הצלילה לא רווי משוגעים פוטנציאליים המבקשים להשתולל, אבל בהתאחדות יודעים כי המדריכים אינם שומרים על החוקים אותם הם משננים לחניכיהם. זהו מקרה קלאסי של החתול השומר על השמנת

האנשים האחראים של הענף התקשרו בבעתה איש אל רעהו, וקיללו את הטלוויזיה הישראלית על חוסר האחריות שהפגינה. למה לא הוצאתם תגובה זועמת לעיתונות, שאלתי אותם השבוע, ולא צלצלתם ל"מבט", שם יכול כל טמבל בעל אינטרס להעביר הסתייגות טלפונית. לא חשבנו על זה, אמרו בהתאחדות. האמת שההתאחדות אינה אשמה. היא פשוט מטרה נוחה בשל זמינותה וההיבט ההרפתקני והמצ'ואיסטי של הענף.

למחרת להלוויה של דורון הירשמן הגיעו הורים עם ילדיהם השזופים אל מועדון הצלילה בנמל תל אביב, בו שוכנים משרדי ההתאחדות, ורשמו את הבנים לקורס צלילה. ברגעים אלה ממש נעים צוללים צעירים אל עבר החור הכחול, ובהתאחדות יודעים כי הקיץ הזה לא יעבור ללא תאונת צלילה נוספת, ואין בידם להושיע.

תיירים מתכוננים לצלילה בבלו הול, החור הכחול, דהב, סיני (צילום: הדס פרוש/פלאש90)
תיירים מתכוננים לצלילה בבלו הול, החור הכחול, דהב, סיני (צילום: הדס פרוש/פלאש90)

* * *

גיל מזרחי, חבר של חייט והירשמן, שהיה איתם בדהב, לא ירד אל החור הכחול. מזרחי רגיל שהחבר'ה אומרים עליו שהוא פחדן. מזרחי הוא דוגמה למי שטרם חצה את המפתן ואינו משתוקק "לדחוף את גבולות המעטפת", כתיאורו של טום וולף את האסטרונאוטים של תכנית החלל האמריקנית בספרו "החומר הנכון".

מזרחי השתתף בגיחות הכוחניות של החבורה הירושלמית. הוא יצא איתם ערב אחד לנחל רחף בגליל, ונכנס איתם למסלול סנפלינג מסוכן בלילה, כאשר השלט הקבוע בכניסה לאתר מתריע מפני הרפתקה לילית כזו. החבר'ה נכנסו בעשר וחצי בלילה והחלו מהלכים על המצוקים הגבוהים עם החבלים והרתמות. הם חצו מצוק מסוכן במיוחד ללא חבל אבטחה, כל זאת בחשכה מוחלטת, ומזרחי התנגד.

החבורה נכנסה למסלול סנפלינג מסוכן בלילה, למרות השלט בכניסה לאתר שהתריע, והחלו ללכת על המצוקים הגבוהים. הם חצו מצוק מסוכן במיוחד ללא חבל אבטחה, כל זאת בחשכה מוחלטת

הגדוד הקדוש קרא לו פחדן. אלה נערים שיוצאים בארבע בבוקר מהבית ונוסעים שלוש שעות על אופנועים, כדי להגיע לאתר מסוים ובו צוק ממנו מזנקים אל מים רדודים במיוחד. אלה הנערים הרודפים בסמטאות הגדה ועזה אחרי רוחות רפאים, יורים ולא פוגעים, מתבזים והופכים מתוסכלים וממורמרים על ששלחנו אותם למשימות שיטור לא מוסריות.

חלקם בוקים שאינם מבדילים בין טוב ורע ובין מוות וחיים; חלקם ילדים רגישים ויצירתיים עם עתיד מזהיר, שלמדו לחיות עם המוות והם אינם מפחדים ממנו. הם אינם יודעים להוריד הילוך והם מחפשים ריגושים גם מחוץ לצבא.

הם היו ארבעה, וחייט והירשמן התכוננו לצלילה בחור הכחול שעה שגיל מזרחי ואורי יפה ניהלו איתם קרב מאסף אבוד. תשעה חודשים קודם לכן ירדו חייט והירשמן לדהב כדי לצלול בחור הכחול, אבל אז הם פגשו צולל שאמר להם, אתם מטורפים, זאת התאבדות, והם השתכנעו ולא צללו.

אחרי הצלילה הקשה לקניון והארוחה, פגשו הארבעה מדריך צלילה שהפיל עליהם את התיק החולני. זה כמו להיות בניו יורק ולא לטפס על פסל החירות, אמר להם, כאילו שכל מי שמגיע לניו יורק מעפיל עם חבלים על פסל החירות הניצב בכניסה לנמל.

הם היו ארבעה, וחייט והירשמן התכוננו לצלילה בחור הכחול שעה שגיל מזרחי ואורי יפה ניהלו איתם קרב מאסף אבוד. יחסי הכוחות היו שניים נגד שניים, וחייט והירשמן לבשו את הבלונים ונכנסו לים

אפשר לעשות את זה עם שנורקל, אמר להם. יחסי הכוחות היו שניים נגד שניים, וחייט והירשמן לבשו את הבלונים ונכנסו לים. מזרחי צעק אחריהם ככל ששמעו, כולל משהו בנוסח "מה למסור להורים שלכם?", וחייט שיהק בתשובה והכניס את ראשו למים.

דיווח בעיתון "חדשות" ב-5 ביולי 1991 על היעלמותם של דורון הירשמן ואיציק חייט
דיווח בעיתון "חדשות" ב-5 ביולי 1991 על היעלמותם של דורון הירשמן ואיציק חייט

שני צוללים שונים לעולם לא ייתקפו בשיכרון מעמקים באותו עומק. שיכרון מעמקים ממתין לך איפשהו ליד גבול 40 המטר, אך הוא יכול לתקוף אותך קודם לכן או עמוק יותר.

הצולל השיכור, כפוף למצב רוחו הראשוני ולתגובתו הכימית לתופעה, יהפוך אפאטי, ישנוני, עליז, נמרץ, נבוך, מדוכא, מגוחך, אך בעיקר, בעל יכולת שיפוט ושיקול דעת נמוכה ואומללה ביותר. שיכור מעמקים עלול להוציא את וסת האוויר מפיו ולנסות ולהנשים דג חולף.

שיכרון מעמקים מכה באזור 40 המטר. הצולל השיכור, כפוף למצב רוחו ולתגובתו הכימית, יהפוך אפאטי, ישנוני, עליז, נמרץ, נבוך, מדוכא, מגוחך, אך בעיקר, בעל יכולת שיפוט ושיקול דעת נמוכה ואומללה ביותר

בהתאחדות טרם פסלו את האפשרות כי תקלה בציוד, כמו וסת אוויר מקולקל, היא שדרדרה את הצלילה אל המוות; אך נדמה כי הדינמיקה של הצלילה הקטלנית נמצאת בתחום בריאות הנפש. סביר להניח כי אחד מהשניים נתקף בשיכרון מעמקים ראשון, וכי השני, שראה את מצוקתו, ניגש לעזור לו.

מאותה נקודה ואילך, כפוף לסוג השיכרון, סביר כי שני צוללים, שהם גם חברים, נתפסו בחיבוק של עוזר ונאבק, ויחד שקעו אל החור. ההיבט המזוויע באמת של הצלילות העמוקות האלה, ללא ציוד מתאים, הוא שגם אם היו מצליחים לחזור ולשוב אל פני המים, כשהם שוברים בדרכם המבוהלת מעלה כל חוק של דקומפרסיה, רוב הסיכויים כי היו מתים בידי חבריהם ותוך ייסורים עזים על החוף.

דורון הירשמן ואיציק חייט מתכוננים לצלילה האחרונה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)
דורון הירשמן ואיציק חייט מתכוננים לצלילה האחרונה (צילום: אתר ההנצחה לזכרו של איציק חייט)

בכל סיני אין תא לחץ אחד, עדות מרשיעה לקלות הדעת של המצרים, וגם תא לחץ פעיל ותקין, כמו זה המוצב בבית החולים "יוספטל" באילת, לא יכול להציל צוללים שגרמו לעצמם נזק בלתי הפיך. איבוד הכרה משאיפת מים נגרם בתוך 20 שניות, אחריו בא המוות המוחי והצולל ממשיך לשקוע עד שהוא נבלם בקרקעית האתר או בריף.

אם מדובר בריגושים, דומה כי מדינת ישראל הגיעה לרגע קשה של הכרעה. עדיף לתת לגדוד הקדוש מנות קצובות של קראק או ל.ס.ד ולהקים קייטנות בהשגחת רופאים לטריפים והזיות. הורי חייט והירשמן דיברו השבוע על הרפתקנות וסוג של טריפ אישי.

בכל סיני אין תא לחץ אחד, אבל גם תא פעיל ותקין לא יכול להציל צוללים שגרמו לעצמם נזק בלתי הפיך. איבוד הכרה משאיפת מים נגרם בתוך 20 שניות, אחריו בא המוות המוחי

זה מינוח מדויק מטעם הורים שאינם יכולים לנהל את חיי ילדיהם, כיוון שמי ששולח את ילדו לסיירת דובדבן אינו יכול לאסור עליו לצלול, לקפוץ ולטייל. היתרון של טריפ סמים מבוקר, הוא שבסופו אתה גומל אותם והם מחליפים את הג'ינס הקרוע והולכים ללמוד מנהל עסקים באוניברסיטה.

אופציית המוות הוטמעה במערכת הדם של הצעירים האלה, ולעתים נדמה כי הם מתנהגים כמי שגורלם נגזר והם רק בוחרים את הזמן והשיטה. גם אם לא חיפשו חייט והירשמן את מותם בחור הכחול, איך קוראים למה שנראה כמו מוות, מריח כמו מוות והוא סופי כמו מוות?

פורסם לראשונה ב"חדשות" 1991

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 2,354 מילים
כל הזמן // יום ראשון, 24 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח באיראן: "ארה"ב מעכבת סעיפים בהסכם, עדיין קיימת אפשרות שההסכם יבוטל"

טראמפ: "ההסכם תלוי רק בי"; נשיא איראן: "מוכנים להרגיע - לא חותרים לנשק גרעיני" ● דיווח: בכירים בישראל הזהירו שההסכם "לא משרת את האינטרסים של ישראל" ● דיווח: החרדים הבהירו לנתניהו שלא יתמכו בשום נוסח של חוק הפטור מגיוס ● דיווח: איזנקוט נפגש עם גפני לאחר קריאת הרב לנדו לפיזור הכנסת ● דיווח: הרצוג הקפיא את העיסוק בבקשת החנינה של נתניהו

לכל העדכונים עוד 38 עדכונים

הגיע הזמן ללחוץ

זו אקסיומה מתמטית שסבתא פולנייה הרבה יותר פולנייה מאמא פולנייה. מכאן נגזר המשפט הגיאומטרי האומר שתכונות פולניות מתגברות עם הגיל. אבל זה בעצם פוסט על תפיסת המציאות של עם ישראל לקראת הבחירות. הוא רק מתחיל עם סבתא פולנייה, ילד בן שלוש, ומקלדת.

בשלהי האלף הקודם, האמא הפולנייה שלי הייתה בטוחה שהבכור שלנו לא מקבל מספיק חינוך טכנולוגי. היא לא באמת יכלה לבדוק זאת, כי היא גרה בארץ ואנחנו לא. אבל עובדות מעולם לא עצרו פולנייה נחושה.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 916 מילים ו-1 תגובות

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
אמיר בן-דוד

אולי זה נגמר

אחרי שבועות של מתח, עם הצהרות מלחמה מטורללות בסגנון קומיקס וסרטוני AI ברמת חטיבת ביניים – נראה שאנו קרובים מתמיד להכרזה שהעימות בין ארה"ב (וישראל) לאיראן הסתיים ● וגם: לפתוח את המצר הארור! ● בינתיים בצפון ● המפלגות הערביות מתקרבות לאיחוד ● בוב דילן בן 85 ● ועוד...

שלט חוצות במרכז טהרן שבו נראה המנהיג העליון המנוח של איראן, האיתוללה עלי חמינאי. 5 במאי 2026 (צילום: AFP)
AFP

חומת המגן של דירוג האשראי - השווקים מחכים ל"מקצוענים" בכנסת

בשולי הכותרות הפוליטיות הרועשות, מתרחש בימים אלה תהליך שראוי לקבל תשומת לב רחבה דווקא מהציבור הכלכלי: שילוב גובר של אנשי מקצוע בעלי ניסיון כלכלי וניהולי מוכח בתוך הרשימות לכנסת. לא כקישוט, לא ככותרת, אלא כחלק מליבת קבלת ההחלטות.

כך למשל, גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר, הודיע כי לרשימתו יצורף שאול מרידור, מי שכיהן כראש אגף התקציבים במשרד האוצר. מדובר בתפקיד מהמשמעותיים ביותר במגזר הציבורי הישראלי.

רו"ח דניאל יעקובזון הוא דירקטור בחברה ציבורית, ראש תחום החשבונאות הניהולית בביה"ס לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל ואב ל-3 ילדים קטנים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 718 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד העיר את הרוב הדומם

מעקב זמן ישראל המחאה הציבורית בעקבות תחקיר זמן ישראל נושאת פירות: ראש עיריית רחובות מתחיל לסגת מההחלטה להציב בית כנסת בתוך בית ספר יסודי בעיר ● במקביל, הציבור החילוני התייצב בהמוניו לצד גלידריה שנפתחה בשבת וספגה התנכלויות מצד העירייה ● שוב הוכח כי לציבור יש יכולת להיאבק בהדתה ובפגיעה באיכות החיים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 810 מילים ו-1 תגובות

האמת המדממת של הלוחם לא מעניינת כי היא מקלקלת את החגיגה

"התקשורת לא רק מדווחת על המלחמה; היא הופכת אותה להצגה הטובה ביותר בעיר. הבעיה היא שהשחקנים על הבמה לא יכולים לרדת ממנה כשהאורות כבים, בעוד שהקהל כבר מזמן עבר לערוץ אחר" (מייקל הר).

תקשורת המיינסטרים הישראלית אוהבת את הלוחמים שלה ערוכים היטב, עם מוזיקה מרגשת ופילטר של גבורה עילאית. במשך חודשים המכונה הזו עבדה בשיא ההספק.

איריס בוקר היא פרשנית גיאופוליטית בעלת פודקסט "חדשות האפוקליפסה", משוררת וסופרת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 606 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

ישראל הפכה לשק החבטות של הקמפיינים המקומיים בארה"ב

מדמוקרטית בטקסס שמציעה לסרס "ציונים אמריקאים" ועד ציר רפובליקאי בקנטקי שלועג ליריבו על קשרים עם איפא"ק: שאלת הסיוע לישראל הפכה למטבע עובר לסוחר בבחירות האמצע בארה"ב ● עם תמיכה צונחת בקרב צעירים משני צידי המתרס הפוליטי, המועמדים מגלים שהדרך הקלה ביותר למשוך תשומת לב היא לתקוף את בת הברית במזרח התיכון ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

תגובות אחרונות

נראה שבישראל השלימו עם העובדה שאם אכן יושג הסכם מול טהרן, נושא הגרעין יידחה לסוף המשא ומתן ● בזמן שהאיראנים דורשים "הפסקת אש אזורית" שתגן על חזבאללה ומפשירים מיליארדים מקטאר, בירושלים מתמקדים בניסיון לוודא שארצות הברית תוציא את כל האורניום המועשר ● במקביל, רצף התאריכים שמתקרב דוחק את הנשיא האמריקאי להשיג שקט בכל מחיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 556 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הפסולת בצפון נשרפת, והמשילות איתה

ראשי ערים נורים בזה אחר זה, אתרי פסולת בוערים, הגליל הופך לטריטוריה של משפחות פשע והממשלה לא קיימת ● מתברר שדווקא יש ח"כים לשעבר שנוסעים באוטובוסים ● אם זה לא כותרות על הספארי, זה לא מעניין את כרמל שאמה הכהן ● וגם: כשהמדרגות הקסומות של חיפה הופכות ליריד אמנות מקומית

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,672 מילים

בזמן שדרמר ממשיך בשיחות עם שר החוץ הסורי, דמשק מכריזה כי אין כניסה לסחורות ישראליות ● באבו דאבי רוצים להתנתק מהורמוז ולהקטין את התלות בטהרן ● בחתונה המונית בטהרן הייתה חסרה רק עוגה עם חבל תלייה עליה ● והשבוע ב-1967: מצרים הכריזה על סגירת מצרי טיראן בפני ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 984 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

איש נבואי קוסמי עליז

עלי מוהר הציע לנו חיבור לאחד התדרים העדינים ביותר של החילוניות הישראלית, של התל אביביות, של "הנעשה בעירנו". תדר של בהירות. של כמיהה לנורמליות

עלי מוהר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע - ללא ספק חסר חשיבות לאומית - שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מ... המשך קריאה

הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע – ללא ספק חסר חשיבות לאומית – שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מעלה אל הכיוון אליו הסתכל, שמחתי לראות שהוא מכוון אל חרמש הירח, שבין כל האורות המלאכותיים שאנחנו מוקפים בהם, עדיין שבה את ליבו. זה אמנם היה בהוד השרון ולא בתל אביב, אבל כל הארץ הפכה בטון כבר מזמן.
עלי מוהר היה גיבור תרבות של עלומי, הייתי מחכה ליום חמישי או שישי לקרוא 'מהנעשה בעירנו' וגם 'בשער', שהיה מצחיק ושנון למרות חוסר אהדתי לכדורגל. ואכן, גם אצלי כמו אצלך הוא עדיין קיים ותופש מקום, בזרם התודעה הממשיך לזרום.

לכתבה המלאה עוד 1,335 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

התגלמות העצמאות השיפוטית

אין שופטים כמו חשין. יש טובים ממנו, יש גרועים ממנו, אבל כמוהו אין. הוא לא פחד מכלום ומימש את עצמאותו בקורפוס השיפוטי שלו. והוא לא היה מסכים לקבל את מה שהשופטים סופגים כיום

שופט בית המשפט העליון מישאל חשין

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 620 מילים
חבר, אתה חסר

מחפש הפשרות

השילוב בין עוצמת המנהיגות, המעמד ההלכתי, הפרגמטיות, השיח, הדאגה האמיתית לציבור והסנטימנט כלפי כל אדם - הרב עובדיה הותיר אחריו ואקום שמורגש כיום יותר מתמיד

הרב עובדיה יוסף

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 611 מילים
חבר, אתה חסר

לא דפק חשבון

כשם שנשא את "נאום המחרשה" המפורסם ב-2016, גם ב-2026 אין שום סיכוי שדניאל היה מרכין ראש בפני המתקפה על הערכים והמדינה שבהם כל כך האמין

רוני דניאל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 806 מילים
חברה, את חסרה

"הלכתי לישון אישה וקמתי מפלגה"

יש הרבה סיבות להתגעגע לאלוני: מחויבותה הנמרצת לזכויות אדם, שוויון וחירות הפרט, אך גם כישוריה האינטלקטואליים ויכולתה האינסופית להתעמת עם הציבור הדתי והחרדי בשפה שלו

שולמית אלוני

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 556 מילים
חבר, אתה חסר

הנביא בשער

הוא היה פנאט של נורמות, אתיקה, חוק וסדר – אבל לא היה צדקן. כמו נביא, משה נגבי ניצב בשער ואמר: זה המסר שלי והוא לא נועד למקח וממכר או לפשרות. תרצו, תקחו. לא תרצו, אשדר גם ל-20 איש

משה נגבי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 654 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.