JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אריה אגוזי: שפל של פוליטיקאים | זמן ישראל

שפל של פוליטיקאים

שר הביטחון ישראל כ"ץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל אייל זמיר בטקס סיום קורס קצינים בבה"ד 1, 30 באוקטובר 2025 (צילום: נועם רבקין פנטון/פלאש90)
נועם רבקין פנטון/פלאש90
שר הביטחון ישראל כ"ץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל אייל זמיר בטקס סיום קורס קצינים בבה"ד 1, 30 באוקטובר 2025

לא מן הנמנע שמומחים של ספר השיאים הבינלאומי יגיעו בימים הקרובים לישראל. המטרה תהיה קביעת שיא עולמי בשפל של פוליטיקאים. בחודש אוגוסט פרסמתי כאן "מכתב לרמטכ"ל". ידעתי מה צפוי לו מהפוליטיקאים העלובים. 

כתבתי אז, בין היתר, שחבורת אנשים חסרי ידע הכריחו את המפקד העליון של הצבא לעשות משהו שהוא בניגוד לדעתו המקצועית ולדעתו של כל מי ששירת פעם בצה"ל בתפקידי פיקוד בכירים:

"חבורת האפסים לא סופרת את חיילי צה"ל. היא כאן כדי לשרת אדם אחד שאיש כבר לא מצליח להבין בדיוק מה מניע אותו. לא היה בהיסטוריה מקרה דומה שפוליטיקאים אפסים, בובות על חוט, מכריחים את מפקד הצבא לפעול בניגוד לכל הגיון…חבורת האפסים הזו לא תהסס להטיל על הרמטכ"ל את האשמה לכישלון המהלך והוא יכשל. 

"אז רב אלוף זמיר, תודיע בבקשה לחבורת האפסים שלא תיתן פקודות שיסכנו בצורה מיידית את הלוחמים ואת החטופים. אין לכך תקדים אבל גם אין תקדים לממשלה חסרת אחריות כזו. זה צעד לא פשוט של מפקד צבא אבל זה צעד אחראי ומתבקש. ואם הבובות העלובות ימשיכו לתקוף אותך, לפגוע בכבודך ובסמכותך, הנח מכתב התפטרות. לעתים מול מחדל שמסכן חיים של חיילים ואזרחים בצורה ברורה, יש צורך בצעד דרסטי".

כך כתבתי אז כי הבנתי מה עומד לקרות. חזיתי את מה שיקרה כי אני יודע מה רמתם של הפוליטיקאים שאמורים לנהל את עניני המדינה. לפי דיווחים השבוע,  ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ נפגשו בעקבות העימות החריף בין השר כ"ץ לבין הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר.

"אם הבובות העלובות ימשיכו לתקוף אותך, לפגוע בכבודך ובסמכותך, הנח מכתב התפטרות. לעתים מול מחדל שמסכן חיים בצורה ברורה, יש צורך בצעד דרסטי". כך כתבתי אז לזמיר כי הבנתי מה עומד לקרות

הרקע לעימות בין השניים נבע מהחלטת השר לבחון מחדש את מסקנות ועדת תורגמן ולהקפיא מינויי בכירים בצה"ל. הוועדה, בראשות אלוף (במיל') סמי תורג'מן, עבדה במשך שבעה חודשים וכללה 12 אלופים ותת-אלופים שראיינו מאות עדים. הדוח סוכם על ידי מפקד הצבא והוצג לשר באופן אישי. כ"ץ החליט להעביר את הדוח לבחינה של מבקר מערכת הביטחון למשך 30 יום – והקפיא את המינויים הבכירים בצה"ל.

המשבר פרץ לאחר שזמיר תקף את החלטת השר להקפיא את המינויים בטענה ל"שימוש פוליטי הפוגע במוכנות הצבא" ובכך ש"ההחלטה להטיל דופי בדוח, שנכתב במשך שבעה חודשים על ידי 12 אלופים ותתי-אלופים, שסוכם על ידי מפקד הצבא ושהוצג לשר באופן אישי – מעוררת תמיהה". על כך הגיב שר הביטחון בטענה החמורה שמדובר בחתרנות ו"גובל במרידה בסמכות". 

לפי הדיווח, זמיר הודיע כי עודכן מהתקשורת על התהליכים המתוכננים בזמן שהיה בתרגיל פתע מטכ"לי ברמת הגולן. הרמטכ"ל כתב שהדוח הוגדר מלכתחילה לשימושו לבחינת איכות התחקירים והפקת לקחים בצה"ל "ולא לשימוש פוליטי", וכי עצירת המינויים לשלושים ימים נוספים "פוגעת בכושרו של צה"ל ובתהליך המוכנות שלו לאתגרים הקרובים".

כ"ץ השיב שהרמטכ"ל "כפוף לראש הממשלה, לשר הביטחון ולממשלת ישראל" ושיגבש החלטותיו בנושא המינויים לאחר קבלת מסקנות המבקר.

וכל העימות הזה בזמן שישראל במלחמה.

הממשלה לא הקימה ועדה לחקירת המחדל של ה-7 באוקטובר. זמיר מינה ועדה והשר לא מקבל את מסקנותיה.

עולם הפוך. 

אבל זה היה צפוי, כאמור, כאשר ממנים אחד כמו ישראל כ"ץ לתפקיד שר ביטחון היה ברור ששיקולים פוליטיים תמיד יכוונו את מעשיו.

הממשלה לא הקימה ועדה לחקירת מחדל 7/10. זמיר מינה ועדה והשר לא מקבל את מסקנותיה. עולם הפוך. אבל זה היה צפוי. כשממנים אדם כמו כ"ץ כשר ביטחון, היה ברור ששיקולים פוליטיים יכוונו את מעשיו

וכאן אני מגיע לזווית נוספת. 

יש תורה ידועה הנקראת תורת הכאוס – מנהיגים יוצרים כאוס בארצותיהם כדי להסיט את תשומת הלב ממחדליהם. ראש הממשלה הרי היה יכול לסיים את העימות המסוכן של שר הביטחון והרמטכ"ל בשיחת טלפון. אבל נוח לנתניהו שיש פרשיות שמסיטות את תשומת הלב. וכל זה בזמן שמלחמות קיימות נמשכות וחדשות בפתח. כאשר נתניהו בחר את כ"ץ לתפקיד שר הביטחון במקומו של יואב גלנט, אשר הוזז ממקומו כי עמד על דעתו המקצועית, היה ברור שזה יהווה מקור לבעיות קשות.

המצב הזה מביא את ישראל לשפל חדש. מה צריכים מפקדים וחיילים בצה"ל לחשוב כאשר הם רואים את ההתנהלות הזו של פוליטיקאים בכירים? לו כ"ץ היה שומע מה חושבים עליו במערכת הביטחון הוא היה מסתגר בביתו. אבל מה שמניע אותו הם שיקולי פריימריז, וזה אוטם את כל החושים למה שקורה סביב, גם אם מדובר בביטחון המדינה.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 643 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 2 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.