לפני כחודש, כשהביאה את בנה למעון, הבחינה רעות בהודעה שעיריית פתח תקווה הדביקה בכניסה. לפי ההודעה, העירייה פיזרה במעון מלכודות דבק, כנראה בעקבות תלונות על חולדות. רעות נדהמה. מעבר לעובדה שמדובר במלכודות אכזריות במיוחד, היא לא הבינה איך ייתכן שעירייה מתהדרת בפומבי בכך שהיא עוברת על החוק.
רק שעיריית פתח תקווה לא עברה על החוק, משום שהשימוש במלכודות דבק עדיין לא הוצא מהחוק בישראל. הבלבול של רעות לא מקרי. ספק אם יש חוק שעלה בכנסת ונתקע לפני אישורו כל כך הרבה פעמים – לפחות ארבע בעשור האחרון.
גם ספק אם יש עוד חוקים ששורר סביבם קונצנזוס כה רחב. כולם תומכים: ח"כים משני צידי המפה, ארגוני חברה אזרחית, מומחים ואפילו שני משרדי הממשלה הרלוונטיים – חקלאות והגנת הסביבה. ובכל זאת, גם אחרי שורה הולכת ומתארכת של ניסיונות, ועל אף תמיכה גורפת מקיר לקיר – החוק עדיין לא עבר, ומלכודות הדבק הן עדיין פריט חוקי בישראל. איך זה יכול להיות?
כולם תומכים: ח"כים משני צידי המפה, ארגוני חברה אזרחית, מומחים ואפילו שני משרדי הממשלה הרלוונטיים – חקלאות והגנת הסביבה. ובכל זאת, ועל אף תמיכה גורפת מקיר לקיר – החוק עדיין לא עבר
מלכודות דבק משמשות בעיקר ללכידת מכרסמים והן פשוטות ויעילות. כפי שעולה משמן מדובר בלוח המצופה בדבק רב־עוצמה שבעל החיים נתפס בו ולא יכול להיחלץ. מאותו רגע, נגזר עליו מוות כמעט ודאי אבל לא לפני שיעבור ייסורים קשים וממושכים, שבסופם ימות מצמא או תשישות. תועדו מקרים שבהם חולדות ניסו לכרסם את האיבר הדבוק כדי להיחלץ.
"ככל שהם נכנסים יותר ללחץ וזזים יותר הם נדבקים יותר", אומר טל וינברג, יו"ר ארגון המדבירים בישראל. מעבר לעובדה שמדובר בצורת המתה אכזרית במיוחד, היא גם לא מדויקת: איש לא יכול להבטיח שמי שייתפס בדבק יהיה בעל החיים שאותו מבקשים להדביר.
"הגיעו למרפאה שלנו שני גורי חתולים שנתפסו במלכודת דבק", מספרת עו"ד רוני בן דוד מהלשכה המשפטית של "תנו לחיות לחיות". גם חיות בר מוגנות מקפדות את חייהן במפגש עם מלכודות הדבק. ברשות הטבע והגנים דיווחו במהלך השנים על נחשים, לטאות וציפורים שזה קרה להן.
"סובלות במיוחד הציפורים, שלעיתים קרובות בזמן שהן מנסות להיחלץ, חלק מהנוצות שלהן נמרטות מהבסיס", נכתב בפוסט שהעלתה הרשות בנושא, "במקרים קשים יותר, ציפור שנמצאת במצוקה עלולה לשבור את עצמות הכנפיים שלה. לעיתים חיה אחת נלכדת במלכודת, ולאחריה חיה נוספת שהתכוונה לצוד אותה והפכה לניצודה בעצמה, וכך נוצרת שרשרת של נלכדים במלכודת הדבק".
החילוץ של בעל חיים שנלכד במלכודת דבק הוא משימה לא פשוטה, שדורשת כמות נדיבה של חומרים נוגדי־דבק כמו שמן זית וידיים מיומנות של וטרינר/ית, כפי שניתן לראות בכמה סרטונים שהופצו ברשת.
כמה מדינות בעולם כבר הוציאו את מלכודות הדבק מהחוק, ביניהן איסלנד, ניו זילנד, בריטניה, פינלנד, אירלנד וחלק ממדינות אוסטרליה. הניסיונות ללכת בעקבותיהן בישראל יחגגו בקרוב 15 שנה
כמה מדינות בעולם כבר הוציאו את מלכודות הדבק מהחוק, ביניהן איסלנד, ניו זילנד, בריטניה, פינלנד, אירלנד וחלק ממדינות אוסטרליה. הניסיונות ללכת בעקבותיהן בישראל יחגגו בקרוב 15 שנה.
ב־2011 הגיש חבר הכנסת דאז איתן כבל הצעת חוק בנושא, ומאז הריטואל חזר על עצמו שוב ושוב. בהיעדר חוק, ב־2021 ניסה המשרד להגנת הסביבה להגביר את המודעות הציבורית באמצעות הסלוגן "משנים תפיסה – עוברים למלכודת קופסה", אבל קשה לומר שנחל הצלחה מסחררת.
למעשה, נוסח החוק שהוסכם לא אסר לחלוטין על שימוש במלכודות דבק בישראל. הוא החריג את המדבירים המוסמכים. "צריך להשאיר למדביר מקצועי את האופציה להשתמש במלכודת דבק", אומר וינברג, "זה לפעמים הכרחי כשמדובר בחלל צר שאי אפשר להכניס אליו מלכודת גדולה יותר.
"חשוב לזכור שמלכודת הדבק אולי אכזרית כלפי בעלי החיים, אבל בטוחה יותר בשביל בני האדם מול חלופה כמו פיזור רעל או כמו מלכודת קפיץ שיכולה לרסק לילד את האצבעות".
גם המחיר מהווה שיקול בהשארת מלכודת הדבק בשימוש: כיום אפשר להשיג אותה כמעט בכל טמבוריה או משתלה בעלות של כמה שקלים. הכוונה הייתה שהמדבירים המוסמכים יורשו להמשיך להשתמש בהן, אבל רק בנסיבות חריגות ותחת הנחיות קפדניות – למשל, החובה לחזור בתוך פרק זמן מסוים אל המלכודת ולהמית את החיה שנתפסה כדי לגאול אותה מייסוריה.
"הבעיה היא כל אותם יצורים מסכנים שנתפסים כשהם בכלל לא היו המטרה, וזה קורה כשאנשים לא מקצועיים מניחים את המלכודות במקומות לא נכונים. זה קורה יותר מאז שהמוצר נהיה פופולרי"
"מלכודת דבק היא מוצר הכרחי למדבירים", אומר אדי טייאר, מדביר ותיק. "אני משתמש בה הרבה פעמים לצרכי ניטור ובדיקה. בדרך כלל מדברים עליה בהקשר של מכרסמים וחולדות, אבל כשיש בעיה של פשפשי מיטה אני שם מתחת לרגליים של המיטה מלכודות דבק, ואם יש בחדר פשפשי מיטה והם שואפים להגיע אל הבן אדם זה יתפוס אותם בדרך.
"הבעיה היא כל אותם יצורים מסכנים שנתפסים כשהם בכלל לא היו המטרה, וזה קורה כשאנשים לא מקצועיים מניחים את המלכודות במקומות לא נכונים. זה קורה יותר מאז שהמוצר נהיה פופולרי ואפשר להשיג אותו בכל מקום בכמה שקלים".
קרה לך שחזרת אל מלכודת הדבק וגילית בעל חיים שנתפס על לא עוול בכפו?
"קורה שנתפסות לי שממיות, בעיקר במחסנים, ואז אני בוזק מעט שמן ומשחרר אותן".
בניסיון האחרון להעביר את החוק, לפני מספר חודשים, זה נראה קרוב מאי פעם. חברי כנסת מיש עתיד – יסמין סאקס פרידמן, יוראי להב־הרצנו ונאור שירי – חברו לקטי שטרית מהליכוד וקידמו את הצעת החוק. משרדי החקלאות והגנת הסביבה הצהירו שהם בעד – כפי שהם מצהירים כבר שנים – והחוק עבר בקריאה ראשונה במליאה ונראה שדרכו סלולה. אבל אז הגיעה פניית הפרסה.
זה קרה בישיבת ועדת החינוך, שבה החוק היה אמור להיות מאושר ולעבור לקריאה שנייה ושלישית. לפתע התברר שבהיעדר משאבים וכוח אדם, אף משרד לא מוכן לקחת אחריות על היישום והאכיפה של החוק.
"אף משרד לא הסכים לקחת אחריות על הביצוע, על האכיפה והיישום. כל משרד אמר שהשני יטפל בזה. נשמעו משפטים כמו 'לא נכניס לחוק עבירה שאין לנו את היכולת לאכוף אותה'. וככה זה נפל"
בסיכום הדיון שפרסמה מזכירות הוועדה מופיעה שורה שכנראה מסגירה את תמצית הסיפור: "במשרד להגנת הסביבה הביעו תמיכה בהצעת החוק והתנו את יישומה אצלם בקבלת משאבים ותקני כוח אדם ליישום ואכיפה. משרד האוצר לא שלח נציג לדיון ומסר חוות דעת בכתב שלפיה אין עלות תקציבית לחוק". ואם האוצר לא מתקצב, המשרד להגנת הסביבה לא מוכן לבצע והחוק נשאר על הנייר.
"כולם הסכימו שזה דבר נורא", אומרת עו"ד בן דוד מ"תנו לחיות לחיות". "כבר קבעו דיון והיה ברור שכולם באותו ראש ומצביעים בעד החוק. זה היה אחרי שהייעוץ המשפטי עשה שיחות עם כולם, ואז משרד החקלאות חזר בו וסירב שזה ייכנס לחוק צער בעלי חיים שנמצא תחת אחריותו.
"אף משרד לא הסכים לקחת אחריות על הביצוע, על האכיפה והיישום. כל משרד אמר שהשני יטפל בזה. נשמעו משפטים כמו 'לא נכניס לחוק עבירה שאין לנו את היכולת לאכוף אותה'. וככה זה נפל".
בלית ברירה, ב"תנו לחיות לחיות" החליטו לבקש סעד מבג"ץ והגישו עתירה. העתירה מופנית כלפי השרה להגנת הסביבה. לטענת עורכי הדין בן דוד וארז וול, חוק הסדרת העיסוק בהדברה תברואית שחוקק ב־2016 מסמיך את השרה להגנת הסביבה לקבוע "אמצעי טיפול" שהשימוש בהם מוגבל למדבירים בלבד.
השניים מבקשים מבית המשפט להורות לשרה להכניס את מלכודות הדבק לרשימה הזו, ולהתיר את מכירתה רק למי שמציג תעודת מדביר מוסמך. אחרי שורה של ניסיונות חקיקה כושלים וכל כך הרבה בעלי חיים שמתו בייסורים – חלקם בכלל בטעות – אולי באמת הגיע הזמן.
"משרד החקלאות לא יתמוך בהצעת חוק שאינה ישימה, אשר מחד כוללת איסור שימוש במלכודת ומאידך אינה אוסרת את מכירתה"
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "ככלל, עמדתו העקרונית של המשרד להגנת הסביבה, כפי שהוצגה בדיונים בכנסת, היא להגביל את השימוש במלכודות דבק (שהן 'אמצעי טיפול' כהגדרתם בחוק המדבירים) בידי מדבירים מורשים ובתנאים מוגדרים. נוסיף כי לשם כך לא נדרש להתקין תקנות בנושא מתוקף חוק המדבירים.
"מאחר שהנושא תלוי ועומד בבית המשפט, תשובתו המקצועית והמפורטת של המשרד תימסר במסודר לבית המשפט".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "משרד החקלאות וביטחון המזון רואה חשיבות רבה בצמצום הפגיעה בבעלי חיים לצד שמירה על בריאות הציבור. המשרד לא יתמוך בהצעת חוק שאינה ישימה, אשר מחד כוללת איסור שימוש במלכודת ומאידך אינה אוסרת את מכירתה. מעבר לכך, המשרד אינו עוסק בנושאי ההדברה שאינם לשימוש בחקלאות".









































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו