JavaScript is required for our website accessibility to work properly. סוגרים עשור: המון מחאות - מעט תוצאות | זמן ישראל

מחאות בלי תוצאות

על הנייר, מצבם הכלכלי של הישראלים השתפר פלאים בעשור האחרון ● אבל כל מי שחי פה מרגיש על כיסו את יוקר המחיה המאמיר ● אירה טולצ'ין אימרגליק מסכמת עשור שנפתח במחאה חברתית מבטיחה, ונגמר ב-3 מערכות בחירות יקרות על חשבון הציבור ● סוגרים עשור: כתבה חמישית בסדרה

מפגינה נגד התייקרות המים והחשמל, 2018 (צילום: גילי יערי/פלאש90)
גילי יערי/פלאש90

על הנייר, מצבם הכלכלי של הישראלים השתפר פלאים בעשור האחרון ● אבל כל מי שחי פה מרגיש על כיסו את יוקר המחיה המאמיר ● אירה טולצ'ין אימרגליק מסכמת עשור שנפתח במחאה חברתית מבטיחה, ונגמר ב-3 מערכות בחירות יקרות על חשבון הציבור ● סוגרים עשור: כתבה חמישית בסדרה

"יוקר המחיה" הוא אולי המושג השגור ביותר בפי הפוליטיקאים בעשור האחרון. המפלגות שילבו אג'נדה חברתית במצע שלהן, שרי אוצר וכלכלה עסקו ברפורמות שכל מטרתן הייתה להוריד מחירים או לבלום את עלייתם, ושרים אחרים החלו להתייחס לאזרחי ישראל בתור "צרכני שירותים", שאותם אמור לספק המשרד שעליו הם ממונים, בין אם מדובר בתחבורה, בריאות, חקלאות, או איכות הסביבה. אפילו ראש הממשלה של העשור הזה הכריז שהוא "לא שוכח את החיים עצמם".

העשור שנפתח עם המחאה החברתית, הגדולה והמשמעותית ביותר שהייתה כאן, לא הותיר לפוליטיקאים ברירה, אלא לאמץ את השיח שמציב את האזרח במרכז. בתום העשור נשאלת השאלה אם האמירות של נבחרי הציבור היו ריקות מתוכן וקידמו אינטרסים פוליטיים, או שמא אכן התרחש בישראל שינוי אמיתי.

מפגינים הקימו אוהלים ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. המחאה החברתית, יוני 2012 (צילום: Uri Lenz/FLASH90)
מפגינים הקימו אוהלים ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. המחאה החברתית, יוני 2012 (צילום: Uri Lenz/FLASH90)

נתחיל בנתונים היבשים: יוקר המחיה בארץ נמדד רשמית ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באמצעות מדד המחירים לצרכן. המדידה בוחנת את שיעור השינוי שחל במשך הזמן בהוצאה הכספית הדרושה לקניית "סל קבוע" של מוצרים ושירותים. מרכיבי הסל כוללים מזון, פירות וירקות, דיור, תחזוקת דירה, ריהוט וציוד לבית, הלבשה והנעלה, בריאות, חינוך תרבות ובידור, תחבורה ותקשורת.

בעוד שבעשור הקודם, עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור ניכר של 25.6%, הרי שמתחילת 2010 ועד נובמבר 2019 עלה מדד המחירים לצרכן ב-9.4% בלבד. 

אמנם בתחילת העשור, במהלך 2010 ובמחצית הראשונה של 2011, נרשמה עלייה משמעותית במדד המחירים לצרכן בשיעור של 5.7%, ואולם העלייה הזו נבלמה בחודשי המחאה החברתית, ומאז עלה מדד בשיעור של 3.7% בלבד.

תרמו לעלייה הקטנה במדד בעשור החולף מדדים שליליים בשנים 2014-2016     (%0.2- ועד 1.0%-), וזאת עקב ירידת מחירי האנרגיה בעולם, שהובילה לירידה במחירי הנפט, במחירי הדלק והחשמל, ובכל שאר התשומות הנובעות מכך.

אבל הנתון המשמח מכולם הוא שבעוד שמדד המחירים לצרכן וממוצע השכר במשק עלו באופן שווה בעשור הקודם, הרי שבעשור הנוכחי, המדד עלה כאמור ב-9.4%, ואילו השכר הממוצע במשק זינק ב-28.6%. המשמעות של הנתונים האלה היא שלכאורה, עלה כוח הקנייה של הישראלים בצורה משמעותית, שכן שכרם הממוצע עלה בכמעט שליש, בעוד שהמחירים עלו בשיעור נמוך.

בפועל, תמונת המצב שונה, והנתונים המעודדים האלה אינם מתיישבים עם שורה של נתונים אחרים. למשל, איך ייתכן שעדיין יקר בישראל ביחס לעולם? יותר מכל מעידות על כך, בדיקות שעשה משרד הכלכלה לסל הטואלטיקה, ושגילו פערים של עשרות אחוזים במוצרים מיובאים בין ישראל למדינות עולם שונות.

גם הנתון ולפיו החובות של משקי הבית בישראל זינקו במאות אחוזים בעשור האחרון, מ-4 מיליארד שקל בשנת 2010 ל-14 מיליארד שקל בשנת 2017, אינם מתיישבים עם ההנחה שכוח הקנייה של הישראלים עלה.

בנוסף, לא ברור איך יכול להיות שהוצאות הדיור המחושבות במדד הכללי עלו ב-31.5% (מדד הדיור של הלמ"ס, שמודד בכמה עלו הוצאות על דיור, ולא בכמה עלו מחירי הדירות), ואילו מדד מחירי הדירות נסק בלא פחות מ-67.5% בעשור?

משה כחלון ואלי כהן (צילום: Flash90)
משה כחלון ואלי כהן (צילום: Flash90)

הרשתות נלחמות על כיסו של הצרכן

"מדד המחירים מתיישב עם הקביעה של ה-OECD ולפיה בשנים 2015-2017 ירדו מחירי המזון בישראל ב-5%. המדד משקף לגמרי את המציאות הישראלי", אומר אלי כהן, שר הכלכלה והתעשייה בשנתיים האחרונות.

כהן אומר כי מדיניות שהוביל במשרד, ושזכתה לשם "מאבק ביוקר המחיה בישראל", היא זו שמסבירה את נתוני המדד הנמוכים בעשור האחרון.

לדבריו, "המציאות השתנתה בעשור הזה, ושוק המזון הפך תחרותי יותר. פעם שלטו כאן שתי רשתות מזון – מגה ושופרסל, ואילו היום יש הרבה יותר רשתות, והן נלחמות על כיסו של הצרכן ומורידות מחירים. הרשתות האלה נכנסו לתחום המותגים הפרטיים, ובכך הוזילו את הסל.

כהן: "למחאה החברתית היה מקום מכובד. היא כיוונה את מקבלי ההחלטות להסתכל על האזרח הקטן, והציבה את החברות הגדולות תחת זרקור שלילי. אבל האג'נדה של מפלגת כולנו הייתה מתקיימת עם או בלי המחאה"

"מכוח חוק שקיפות המחירים, שחייב את רשתות השיווק והפארם להציג מחירים ברשת, קיבלו הישראלים בעשור הזה את הכלי החשוב מכולם – השוואת מחירים באינטרנט".

כהן אומר כי אין ספק שכוח הקנייה של הישראלים גדל. מה שהשתנה הוא המרכיבים שעליהם הם משלמים. "השאלה היא על מה מוציאים את הכסף. הישראלים אוהבים מותגים ובעשור האחרון הם החלו לצרוך מוצרי פרימיום. כתוצאה מכך גם הוצאות משקי הבית גדלו".

העשור הזה התחיל עם רפורמת הטלפונים הסלולריים של משה כחלון, שהיה שר התקשורת מטעם ליכוד. אתה חושב שכולנו קמה על אדי הרפורמה?

"זו בהחלט רפורמה שהיה לה שכר, ומפלגת כולנו קיבלה ממנה רוח גבית. מעבר לכך, למדנו שכדי לעורר תחרות בתחום, לא חייבים להכניס שחקן גדול, אלא אפשר להסתפק בשחקן קטן. גולן טלקום, למשל, נכנס לשוק הסלולר, ועשה מהפכה אמיתית בתחום, למרות שמדובר בשחקן קטן".

מלבד רפורמת הסלולר, כיצד הצלחתם לתרום, לדעתך, להורדת יוקר המחיה?

"הורדנו חסמי יבוא והפחתנו מכסים על שורה ארוכה של מוצרים. כמו כן שברנו את המונופול של מכון התקנים, שהקשה על ייבוא".

עד כמה המחאה החברתית גיבשה את האג'נדה שלך ושל משה כחלון בכל הקשור ליוקר המחיה?

"אני וכחלון גדלנו בליכוד של בגין, ובגין זכור בזכות שני דברים – שלום עם מצרים וצמצום הפערים בין המרכז לפריפריה. גם מצביעי הליכוד מגיעים ממעמד בינוני עד נמוך, לכן היה זה טבעי שנקדם אג'נדה שתאפשר להם להתפרנס.

"למחאה החברתית היה מקום מכובד. היא כיוונה את מקבלי ההחלטות להסתכל על האזרח הקטן, והציבה את החברות הגדולות במשק תחת זרקור שלילי. אבל האג'נדה של מפלגת כולנו הייתה מתקיימת עם או בלי המחאה".

"לא מספיק להכריז על רפורמה"

אחת מיוזמות המחאה החברתית, ח"כ סתיו שפיר (המחנה הדמוקרטי), קצת פחות מרוצה מהטיפול של משרדי הממשלה ביוקר המחיה בעשור האחרון, ולדבריה, מטרות המחאה החברתית הושגו באופן חלקי בלבד.

"המחאה הכניסה את השוק לתודעה שיש פה צרכנים, והחברות הפסיקו לעלות מחירים, כי לראשונה היה כאן חרם ומחאה אמיתיים שהוציאו אלפי אנשים לרחובות", אומרת שפיר ומתייחסת, בין השאר, לחרם שהוכרז בימי המחאה החברתית על תנובה בעקבות העלאת מחירי הקוטג' (ושגרם לחברה להוריד את מחיר הגבינה). "בהמשך הופנה הזרקור כלפי הממשלה, שבמשך שנים ארוכות לא ניצבה להגנת האזרחים, והפקירה אותם מול אינטרסים כלכליים של טייקונים".

סתיו שפיר (צילום: Tomer Neuberg/FLASH90)
סתיו שפיר (צילום: Tomer Neuberg/FLASH90)

שפיר: "לא מספיק להכריז על רפורמה ולערוך מסיבת עיתונאים, כדי לטפל ביוקר המחיה. אחת הבעיות ברפורמות ממשלתיות, היא חוסר העקביות. כל שר מעביר רפורמה שתירשם על שמו במנותק מהשר הקודם"

עם זאת מציינת שפיר כי מה שמעלה את יוקר המחיה בישראל אינן ההוצאות בסופרמרקט, אלא הפרטת השירותים הציבוריים והקיצוץ בשירותי החינוך, הבריאות, והרווחה, וכמובן הוצאות הדיור.

"מדובר בקיצוצים תקציביים מתמשכים שקשה לראות בדפים של האוצר", אומרת שפיר. "יותר ויותר חלקים מהתקציב הועברו במשך שנים למה שנקרא 'רזרבות סמויות', כלומר לתקציב בתוך תקציב המדינה, שאמנם רשום במשרד מסוים, אך שבפועל המשרד לא יכול להשתמש בו, והוא הולך למטרות פוליטיות".

דוגמאות לפגיעה בשירותים ציבוריים, שמביאים ליוקר המחיה, לא חסרות. "ההורים שלנו, למשל, לא נדרשו לשלם אלפי שקלים בחודש על גני ילדים, כפי שמשלמים הורים כיום. הם גם לא נדרשו להוציא כסף על שירותי רפואה, אבל כשמערכת הבריאות הציבורית מידרדרת, אנשים משלמים יותר על בריאות".

שפיר סבורה כי אחת הבעיות המרכזיות בהתמודדות הממשלה עם יוקר המחיה היא השינויים התכופים מדי במדיניות. "לא מספיק להכריז על רפורמה כזו או אחרת ולערוך מסיבת עיתונאים, כדי לטפל ביוקר המחיה בישראל", אומרת שפיר.

"אחת הבעיות המרכזיות ברפורמות, היא חוסר עקביות. שרים לא מסתכלים בצורה הוליסטית על המצב. כל שר מעביר רפורמה שתירשם על שמו במנותק מקודמו. המקרה של הדיור הוא קלסי. שר האוצר יאיר לפיד בא עם חוק מע"מ אפס, ואילו כחלון הגיע עם מחיר למשתכן, אך בפועל שניהם לא פתרו את הבעיה.

"לא מספיק לבנות דירות שיהפכו לפרוורי שינה, כפי שקרה בפרויקטים של מחיר למשתכן. חשוב לטפל במקביל גם בדיור הציבורי. אחרת, זורקים את המשפחות הזכאיות לדיור ציבורי לשוק השכירות"

"כדי לפתור את בעיית מחירי הדיור צריך להסתכל על שלושה שווקים במקביל: דיור ציבורי, דיור להשכרה ודיור לרכישה. צריך לדאוג שתהיה כאן תחבורה ציבורית מעולה, כדי שאנשים ירצו לעבור לגור גם באזורים מרחוקים מהמרכז, וצריך לדאוג שבאותם אזורים גם תהיה זמינות של השירותים החברתיים.

"לא מספיק לבנות דירות שיהפכו לפרוורי שינה, כפי שקרה בפרויקטים של מחיר למשתכן. חשוב לטפל במקביל גם בדיור הציבורי. אחרת, זורקים את המשפחות הזכאיות לדיור ציבורי לשוק השכירות, וזה מחליש אותן עוד יותר".

גם הורדות מכסים על יבוא לא יוריד את יוקר המחיה, לדעת שפיר. "כשמורידים מכסים על יבוא ירקות ופירות ולא דואגים לחקלאות הישראלית, זה גרוע.

"לא שווה שנקנה עגבנייה בזול אם מקצצים תמיכות ופוגעים בחקלאים, כי בסוף פוגעים בנו. המזון המקומי תמיד יהיה זול יותר מהמיובא, וצריך לפתח אותו".

חקלאים ישראלים שותלים צמחי זעתר בשדות בעמק יזרעאל. נובמבר 2019 (צילום: Anat Hermony/Flash90)
חקלאים ישראלים שותלים צמחי זעתר בשדות בעמק יזרעאל. נובמבר 2019 (צילום: Anat Hermony/Flash90)

הטריק של הפוליטיקאים

על פי הכלכלן ד"ר יצחק ספורטא מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, מדד המחירים לצרכן משקף מגמה כלל עולמית, ולא מספר את הסיפור של כל הישראלים. "אנחנו משק שאינו נפרד מהמשק העולמי, וגם במדינות אחרות העשור הזה מתאפיין במדד נמוך שבא לצד ריבית נמוכה".

ספורטא: "הממוצע אינו רלוונטי, כי לכל משפחה יש מבנה הוצאות אחר. משפחות עניות, למשל, מוציאות את רוב הכסף על דיור ומחירי הדיור עלו, אז מה זה עוזר להן בדיוק שמחירי השמפו ירדו בארבעה שקלים?"

האם ניתן להסיק מהמדד על מה שקורה בישראל?

"מדובר במדד שנותן מחיר מוצע לאלפי מוצרים ושירותים, ומדדים ממוצעים אף פעם לא מהימנים מספיק. מדד הדיור, למשל, כלול בו בצורה חלקית, ולצד עליות במחירי הדיור, היו ירידות בתחומים אחרים. למשל בתחום ההלבשה, שידע ירידת מחירים משמעותית (בעיקר בזכות קניות האונליין באתרים מחו"ל, אט"א).

"הממוצע אינו רלוונטי, כי לכל משפחה יש מבנה הוצאות אחר. משפחות עניות, למשל, מוציאות את רוב הכסף על דיור ומחירי הדיור עלו, מה זה עוזר להן בדיוק שמחירי השמפו ירדו בארבעה שקלים?"

משהו בכל זאת השתפר לדעתך בכלכלה הישראלית בעשור האחרון?

"לא. יש במדינה טריק שהפוליטיקאים משתמשים בו. בוכים על משהו מסוים, ואז כאילו מתקנים רק אותו. כמו מחיר הקוטג', למשל. אין פה הסתכלות עמוקה שאומרת 'בואו נבנה כאן כלכלה שתאפשר לאנשים בכל הגילאים, בכל המעמדות, ובכל האזורים לחיות בצורה סבירה. 'בואו נפענח את מבנה ההוצאות של כל המגזרים – הקשישים, המשפחות במגזר הערבי, הסטודנטים, וכו' – ולפי זה נבנה מדד וכך נדע מה לשפר'.

"אני לא חושב שאנחנו במגמת שיפור, אולי רק בהתמתנות של הרוע. אם המספרים מראים לי שהמחירים יורדים, אבל הקשישים צריכים לבחור בין תרופות לבין מזון, משהו מהותי כאן לא בסדר".

"היו לנו כמה שנים טובות, אבל עכשיו יש לנו גירעון תקציבי, ובעקבותיו שוב יגיע משבר. גדל כאן דור שלם של פרילנסרים, אנשים שחיים ללא ביטחון תעסוקתי, ללא חסכונות או פנסיה, וחסרי יכולת לרכוש דירה"

מה אתה צופה בעתיד?

"הכלכלה עובדת בגלים. היו לנו כמה שנים טובות, אבל עכשיו יש לנו גירעון תקציבי, ובעקבותיו שוב יגיע משבר. גדל כאן דור שלם של פרילנסרים, אנשים שחיים ללא ביטחון תעסוקתי, ללא חסכונות או פנסיה, וחסרי יכולת לרכוש דירה".

מה אתה חושב שצריך לעשות?

"צריך לבנות תכנית לאומית מתוך תפיסה ברורה – לאן אנחנו רוצים להגיע. כל עוד לא יחליטו לפתור אחת ולתמיד את בעיית העוני ואת משבר הבריאות במדינה זה לא יקרה. אף אחד לא לוקח על עצמו את האתגר.

"כל עוד הפוליטיקאים ימשיכו להסתכל על מדדים ממוצעים שמשרתים רק אותם, בעיותיהם של אנשים ספציפיים לא ייפתרו. כל מגזר, כל אזור מגורים וכל אוכלוסיית גיל צריכה טיפול אחר, וצריך לבנות מדדים שישקפו זאת".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,639 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

יירוטים בשמי כרמיאל לראשונה מאז הכרזת הפסקת האש

צה״ל הודיע כי הוא נערך להתגברות הירי לצפון; רוחצים בחוף נהריה תועדו נמלטים על רקע נפילות קרובות בים; רקטות שנורו לצפת וקריית שמונה יורטו; הלילה נפלה רקטה בקריית שמונה וגרמה נזק - ללא נפגעים ● יועצו של חמינאי: טראמפ בוגד בדיפלומטיה; הגסת׳: ארצות הברית מוכנה לחדש את התקיפות נגד איראן אם לא יושג הסכם ● דיווח: ארצות הברית סייעה לכוון ספינות במצר הורמוז

לכל העדכונים עוד 7 עדכונים

הפה של מאי גולן לא רק דוחה, הוא גם מסכן את ישראל

בשבוע שעבר, השרה לשוויון חברתי מאי גולן עלתה לנאום במליאת הכנסת והטיחה בחבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת הדמוקרטים שהוא "מחתן כלבים בבתי הכנסת ההזויים שלך".

כידוע, גלעד קריב אינו מפקד פלגה ביחידת עוקץ הצה"לית ולא אחראי על צוותי כלבנים, אלא אחד ממנהיגי היהדות הרפורמית בישראל.

צח בורוביץ' הוא מנכ"ל חברת "הקבינט" קשרי ממשל ולובינג, ובעברו איש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 548 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אנרגיות של מלחמה בעמק

חברי קיבוץ גבעת חיים מאוחד הצביעו נגד הקמת תחנת כוח גזית, אבל זו רק התחנה הראשונה במאבק שמסעיר את עמק חפר ● אתרי הטבע בצפון שוב נסגרו בגלל המלחמה, והישראלים מתנתקים מחבל ארץ שאין לו תחליף ● הגשר החדש מעל הירקון אלגנטי ומזמין אבל נטול צל ● וגם: רשתות ישנות ממטעי הבננות מגנות על חיילים בלבנון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,682 מילים
אמיר בן-דוד

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות: 1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור. 2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת... המשך קריאה

מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות:
1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור.
2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת לכל "ימני" באשר הוא).

לפוסט המלא עוד 1,259 מילים ו-2 תגובות

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

למקרה שפיספסת

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

תגובות אחרונות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.