בצלאל סמוטריץ' לא אמר את מה שהוא חושב על טבח השבעה באוקטובר בהיסח הדעת ("מחדל טקטי"). הוא אפילו חזר פעמיים על האמירה שלו בריאיון אתמול ברדיו 103, לפיה הקמת ממשלה עם מנסור עבאס (שלא היה שר בממשלת לפיד-בנט אלא רק חבר בקואליציה) היא חמורה יותר מהאסון ב-7 באוקטובר 2023.
זו לא פליטת פה ולא יעזרו התירוצים. הפילוסופיה המדינית-גזענית של סמוטריץ' זורמת אצלו בעורקים ופורצת החוצה באופן טבעי. זוהי שנאת ערבים בלתי הגיונית, בלתי מתפשרת ולא נתונה לשום משא ומתן.
את הערבים באשר הם צריך להשמיד, לאבד ולחסל, ולא משנה אם מדובר בשכנים של אשתך במחלקת יולדות, או האויבים מחמאס, או רע"ם של מנסור עבאס. מבחינת סמוטריץ' כולם היינו הך, וישראל לא תשקוט עד אשר תסתיים כאן תוכנית ההכרעה של הפלסטינים, שאותה הוא מטפח ומקדם מדי יום גם בגדה המערבית וגם בעזה.
זו לא פליטת פה ולא יעזרו התירוצים. הפילוסופיה המדינית-גזענית של סמוטריץ' זורמת אצלו בעורקים ופורצת החוצה באופן טבעי. זוהי שנאת ערבים בלתי הגיונית, בלתי מתפשרת ולא נתונה לשום משא ומתן
שנאת הערבים של סמוטריץ' משתלבת וגוברת אצלו על אסון השבעה באוקטובר. סמוטריץ' לא מוכן לקחת אחריות על האירוע הזה. הוא רואה בזה אסון נורא, לדבריו, אבל גם פועל יוצא של אסטרטגיה שלא לקחה בחשבון את המדיניות האידיאולוגית שלו ושל חבריו.
במלים אחרות, מי שמדבר עם ערבים, מנסה להגיע איתם לפשרות, מנהל איתם משא ומתן או יושב איתם בקואליציה אחת הוא האחראי לטבח.
השבעה באוקטובר הוא עוד אירוע ברצף ההיסטוריה שמכיל את הסכמי השלום שלהם הוא מתנגד, הוויתורים שהביאו למלחמת יום כיפור, הסכמי אוסלו וההתנתקות (או "הגירוש") שבה נלחם ברחובות. הממשלה שותפה לאסון הזה רק ברמת המחדל הטקטי, אבל האחריות היא של השמאל ושותפיו הערבים.
הפרופורציות הללו מבית מדרשו של סמוטריץ' מאפשרות לו מצד אחד להאשים את המתנגדים לממשלה באחריות הכבדה למה שמתחולל כאן לאורך שנות דור, ומצד שני להעמיד את השבעה באוקטובר על קצה הסקאלה הזו. זה לא האירוע החמור ביותר, הוא אומר; להקים ממשלה עם רע"ם זה חמור יותר.
תורת היחסות של סמוטריץ מגמדת בעצם את טבח השבעה באוקטובר, כמעט עד כדי הכחשה. זה לא הדבר הכי קשה, מחדל טקטי בתוך האסטרטגיה הגדולה שאנחנו בימין לא שייכים לה. זה הכול
תורת היחסות של סמוטריץ מגמדת בעצם את טבח השבעה באוקטובר, כמעט עד כדי הכחשה. זה לא הדבר הכי קשה, מחדל טקטי בתוך האסטרטגיה הגדולה שאנחנו בימין לא שייכים לה. זה הכול.
ההישגים של הממשלה שלו מאז השבעה באוקטובר אפילו מאפילים על הטבח, שבו נרצחו 1,200 איש ובעקבותיו יצאנו למלחמה ואנחנו סופרים למעלה מ-800 חללים. "נצטרך לתת דוח לציבור – אבל גם על כל ההישגים בעזה", הוא כותב, "איך לקום מאסון כזה ולתקן 30 שנות קונספציה מאז יום כיפור".
ברמה הטקטית, אם כבר מדברים על זה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, סמוטריץ' וחבריהם בימין רוצים קמפיין בחירות שמתחיל מהשבעה באוקטובר והלאה. נתן אשל אמר כבר לזמן ישראל לפני כשנה כי עד הבחירות כולם ישכחו את ה-7 באוקטובר. עכשיו סמוטריץ' מעדיף את האסון הזה על ממשלה עם מנסור עבאס, רחמנא ליצלן.
ברמה הטקטית, נתניהו, סמוטריץ' וחבריהם בימין רוצים קמפיין בחירות שמתחיל מהשבעה באוקטובר והלאה. נתן אשל אמר כבר לזמן ישראל לפני כשנה כי עד הבחירות כולם ישכחו את ה-7 באוקטובר
גוש השינוי מתעקש על בחירות שייסובו על האסון והטבח, כולל הקמת ועדת חקירה ממלכתית וקידום חוק גיוס ולא חוק פטור לחרדים, לצד המאבק נגד ההפיכה המשטרית. לפי שעה, האסון הנורא לא יורד מסדר היום. להיפך: אפקט השבעה באוקטובר מביא בכל יום לפוליטיקה דמויות חדשות וחיוביות שמזוהות עם המאבק לשחרור החטופים ולקידום ועדת חקירה אמיתית.
ובכל זאת, סמוטריץ' יכול לרשום לעצמו ניצחון קטן, או לפחות פייט הגון מול היריב איתמר בן גביר. אחרי שכל המדינה עסקה במסיבת היום הולדת של השר ובעוגה עם חבל התלייה, בא סמוטריץ' עם קונטרה משלו על מנסור עבאס. אולי בסקרים הבאים הוא יצליח להרים את הראש מעל אחוז החסימה.














































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו