בקצרה:
- רשות התעופה האזרחית, הכפופה לשרת התחבורה, היא שמעניקה היתרי הפעלה לחברות תעופה זרות וקובעת את תנאי ההפעלה שלהן בישראל.
- ישראל דורשת מחברות זרות שלא לשבץ בטיסות אליה אנשי צוות ממדינות שאין להן יחסים איתה, אבל אף גוף ישראלי לא אחראי על כך בפועל.
- לפי דיווח בחדשות 12, עשרות טייסים עומאנים נחתו בישראל בשנים האחרונות בטיסות של פליי דובאי.
- ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה אחרי הפיגוע בטיסת פליי דובאי: "ברור שהייתה כאן פרצה, ואנו מטפלים בכך".
- מבקר המדינה המליץ ב-2024 לשרת התחבורה מירי רגב לגבש מדיניות כוללת לאבטחת התעופה.
- ראש שב"כ דוד זיני הזהיר במשך חודשים מפני האבטחה בטיסות מהאמירויות.
האחריות על הפיקוח על חברות תעופה זרות שטסות לישראל נמצאת בידי משרד התחבורה בראשות מירי רגב. רשות התעופה האזרחית מעניקה לחברות האלה היתרי הפעלה וקובעת את תנאיהם, ואגף הביטחון של המשרד מופקד על האבחון הביטחוני של טיסות זרות.
אבל התנאי, שלפיו רק טייסים ממדינות שיש להן יחסים עם ישראל ינחתו בארץ, לא נאכף, ועשרות טייסים עומאנים נחתו בנתב"ג. המשרד קיבל אזהרות ממבקר המדינה ומראש שב"כ בחודשים שקדמו לאירוע.
מי מפקח על חברות תעופה זרות שטסות לישראל?
האחריות על פיקוח על חברות תעופה זרות מוטלת על גופים של משרד התחבורה. רשות התעופה האזרחית (רת"א) היא זו שבסמכותה להעניק היתרי הפעלה למובילים אוויריים זרים ולקבוע את תנאי ההפעלה שלהם בישראל; רת"א כפופה לשרת התחבורה מירי רגב. לצידה פועל במשרד התחבורה מרכז תפעול ביטחון התעופה, שאחראי לבקרת נוהלי הביטחון הנוגעים להגעת כלי טיס למרחב האווירי של ישראל.
עמוד אגף ביטחון, חירום וסייבר באתר משרד התחבורה מונה בין תפקידי האגף "אבחון ביטחוני של טיסות זרות החוצות/מגיעות לישראל" ו"מתן הנחיות ביטחון לחברות תעופה בהתאם לחלוקת אחריות".
עו"ד יצחק רז, לשעבר חוקר התאונות הראשי במשרד התחבורה וראש מנהל התעופה האזרחית בשנים 2003–2004, אמר בריאיון ל"הארץ": "אין ספק שמשרד התחבורה הוא אחראי על ההיבט הביטחוני של חברות התעופה הזרות בסיוע שב"כ ומוסד… זה לא בוצע כמו שצריך."
הכלל שהיה אמור לחול פשוט. לדברי רגב, הסכם התעופה עם איחוד האמירויות קובע ש"רק טייסים ממדינות שיש לישראל יחסים דיפלומטיים איתן רשאים לנחות בישראל". כדי לאכוף כלל כזה מספיק לבדוק דרכון.
אלא שלפי תחקיר "הארץ", אף גוף ביטחוני בישראל, כולל שב"כ והמוסד, אינו מפקח על אנשי הצוות של חברות זרות. ישראל דורשת מהחברות שלא לשבץ תושבי מדינות שאין לה יחסים איתן, "אך לא מפקחים על כך בפועל".
בחדשות ערוץ 12 נחשף ש"בשנים האחרונות נחתו בישראל עשרות טייסים עומאנים במסגרת טיסות של חברת פליי-דובאי".
לשכת רה"מ הודתה בכך יותר מפעם אחת. נתניהו אמר בריאיון ל"פוקס ניוז": "ברור שהייתה כאן פרצה, ואנו מטפלים בכך". דובר לשכת רה"מ, דורון ספילמן, אמר ל"רויטרס": "מעתה, לגבי כל טייס שיטוס לישראל, המדינה תדע את זהותו ותערוך לו בדיקה ביטחונית כלשהי". ההכרזה על כך כצעד חדש מלמדת שהדבר לא נעשה לפני כן.
לפי החוק מ-2023, רשימה הכוללת שם מלא ואזרחות מועברת 48 שעות לפני הטיסה. משרד התחבורה לא השיב על שאלת "הארץ" אם אכן קיבל את רשימת אנשי הצוות ואם בחן אותה.
רגב התנערה מאחריות. בריאיון לכאן 11 אמרה ש"הרשימה לא התקבלה במשרד" וטענה: "מי שאמור לבצע את האימות זה גורמי מודיעין, ואנחנו לא גורמי מודיעין".
לפי דיווח בזמן ישראל, הטייס העומאני, חמאם אל חמאמי, הצטרף לחברה שמונה חודשים לפני האירוע. גורם ישראלי אמר ל-ynet ש"הטייס מעומאן לא נחת בעבר אף פעם בישראל". לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", עומאן אסרה על טייס המשנה לטוס מטעמה לאחר שפיתח השקפות אידיאולוגיות קיצוניות, והוא עבר לטוס בחברת פליי דובאי.
אילו אזהרות התקבלו לפני הפיגוע בטיסת פליי דובאי?
שתי אזהרות קדמו לאירוע: דוח של מבקר המדינה ממאי 2024, והתרעות של ראש שב"כ בחודשים שלפני האירוע.
בדוח "אבטחת התעופה הבין-לאומית האזרחית מישראל ואליה" קבע המבקר שהתחום מתנהל בלי מדיניות כוללת ובלי חלוקת אחריות מוסדרת. הביקורת נערכה בין אפריל 2022 ליוני 2023, בין היתר במשרד התחבורה, בשב"כ, ברשות שדות התעופה ובמל"ל. לפי הדוח, הביקורת בחנה במפורש גם את אבטחתם של מטוסים אזרחיים זרים הנכנסים למרחב האווירי של ישראל. הדוח המלא חסוי, ופורסמו ממנו רק ההמלצות ותקציר.
בסיכום הדוח נכתב:
"משרד מבקר המדינה ממליץ למל"ל לקיים עבודת מטה, בשיתוף עם משרד התחבורה, משרד האוצר, רש"ת, שב"כ והמשטרה, שבה ייבחן נושא אבטחת התעופה האזרחית הבין-לאומית בישראל על כלל היבטיה – התעופה היוצאת מישראל, התעופה הישראלית בחו"ל והתעופה הזרה הנכנסת, וכן תיבחן הרלוונטיות של החלטות הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני העוסקות בנושא, שחלקן התקבלו עוד בשנות השבעים של המאה העשרים."
דוח מבקר המדינה, מאי 2024
המל"ל – המטה לביטחון לאומי – הוא הגוף שמתאם את מדיניות הביטחון עבור ראש הממשלה. ההמלצה האחרונה בדוח הופנתה לשרה רגב:
"משרד מבקר המדינה ממליץ לראש הממשלה, לשרת התחבורה ולשר האוצר להידרש לנושא ולגבש מדיניות כוללת בתחום אבטחת התעופה".
רגב כיהנה כשרת התחבורה כשהדוח פורסם, ועדיין מכהנת בתפקיד, כשנתיים וחצי אחר כך.
האזהרה השנייה הגיעה משב"כ. הפרשן עמית סגל דיווח בחדשות 12 ש"ראש השירות דוד זיני הזהיר במשך חודשים מפני מעטפת האבטחה בטיסות מהאמירויות". לפי הדיווח, "בחודש יולי האחרון, שירות הביטחון הכללי הודיע לחברות התעופה הישראליות על איסור נחיתה בדובאי עד סוף חודש אוקטובר".
האיסור חל רק על החברות שבאחריות שב"כ. פליי דובאי, חברה זרה שהפיקוח עליה נמצא בידי גופי משרד התחבורה, "המשיכה להפעיל 10 טיסות יומיות בקו שבין תל אביב לדובאי כסדרן".
רגב ומנהל רת"א שמואל זכאי קיבלו את התמונה הזאת בכתב שלושה שבועות לפני האירוע. ב-9 בספטמבר – שלושה שבועות לפני הפיגוע – פנה מנכ"ל ארקיע, עוז ברלוביץ, לזיני, רגב וזכאי במכתב שפורסם ב"גלובס".
ברלוביץ כתב:
"מאז המלחמה, שירות הביטחון מונע את הפעלת טיסותיהן של חברות התעופה הישראליות לאיחוד האמירויות משיקולי ביטחון. במקביל, חברות התעופה האמירתיות ממשיכות להפעיל לישראל קרוב למאה טיסות שבועיות. הנוסעים בקו הם ברובם המכריע ישראלים".
גורמי הביטחון ממתינים להסכם בין המדינות שיסדיר את הסוגיות הביטחוניות. ארקיע היא בעלת עניין בנושא: ברלוביץ ביקש לחדש את טיסות החברה לדובאי, ולא לעצור את הטיסות של החברות האמירתיות.
שני בעלי התפקידים שמופקדים על הפיקוח על חברות התעופה הזרות קיבלו, אפוא, בכתב את המידע שהמחלוקת הביטחונית מול האמירויות לא נפתרה, ושכמאה טיסות בשבוע ממשיכות לנחות בישראל.
ביום שלאחר הפיגוע, פנו ארבעה חברי כנסת – אפרת רייטן (הדמוקרטים), רם בן ברק (יש עתיד), חילי טרופר ועודד פורר – ליו"ר ועדת החוץ והביטחון בועז ביסמוט. במכתבם הם ביקשו לכנס את הוועדה לדיון דחוף גם בפגרת הבחירות, בהשתתפות ראש שב"כ.
הארבעה דרשו לבחון את חלוקת האחריות בין הגופים, ואת האופן שבו מטופלות התרעות על קווים שבהם טסים ישראלים בחברות זרות. הם הזכירו שמבקר המדינה הצביע כבר ב-2024 על הצורך להסדיר את האחריות בתחום.
כיצד הגיבה מירי רגב לפיגוע בטיסת פליי דובאי?
רגב הגיבה בהאשמות כלפי חברת התעופה. בהערכת המצב טענה השרה שפליי דובאי הפרה את הסכם התעופה כשהציבה טייס עומאני בתא הטייס, ודרשה להשעות את טיסות החברה לישראל עד תום החקירה. באתר "ג'רוזלם פוסט" ציטטו גורם במשרד התחבורה, שאמר כי מדובר בהפרה ברורה של ההסכם של החברה עם ישראל, ששב"כ צריך לבדוק.
ההשעיה אושרה לשישה ימים. במקביל קיבלו חברות התעופה הישראליות אישור זמני לטוס לאמירויות במטוסים חכורים. בתגובות שפורסמו לא התייחסו השרה והמשרד לשאלה כיצד אישרו רת"א ואגף הביטחון עשרות טיסות עם טייסים עומאנים שכבר הגיעו לישראל בעבר.
מי מנהל את משרד התחבורה?
תחקיר גלובס קבע שבתוך כשנה מכניסתה של רגב לתפקיד שלטו מקורביה ברוב חברות התשתית שבאחריות משרדה. את משרד התחבורה מנהל מנכ"ל שוועדת המינויים פסלה בתחילה, ובגופים שתחתיו חזר אותו דפוס: מועמד מקורב לשרה נפסל מפני שלא עמד בתנאי הסף.
בינואר 2023 פסלה ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה את מועמדותו של משה בן זקן למנכ"ל, וקבעה ש"אינו עומד בכישורי הסף הנדרשים". בן זקן, פעיל בליכוד, היה ראש המטה של רגב בעבר ולפי פרסומים ממארגני הליכודיאדה. הוא כיהן בינתיים כמשנה למנכ"ל, וכעבור חצי שנה אישרה הוועדה את מינויו.
לאחר שהמנכ"ל הקודם של רשות שדות התעופה, חגי טופלנסקי, התפטר, רגב דחפה למנות במקומו את עופר מלכה, ששימש כמנכ"ל המשרד בכהונתה הקודמת. הוועדה למינויי בכירים בשירות הציבורי פסלה את מלכה ב-2024, והרשות נשארה שנה וחצי בלי מנכ"ל קבוע.
רגב מינתה למנכ"ל זמני את אבנר פלור, ראש מנהל התשתיות במשרדה. אבל פלור לא עמד בתנאים הדרושים לתפקיד, והוועדה קצבה את כהונתו לשלושה חודשים בלבד. קשה שלא לראות קשר בין הכאוס הניהולי ברש"ת לכאוס שהתחולל בנתב"ג באוגוסט.
התנהלות השרה רגב דוחפת אנשי מקצוע לעזוב את המשרד. לפי סקירה של ynet, עד דצמבר 2024 עזבו את מערכת התחבורה לא פחות מ-17 בכירים, ביניהם ראשי אגפי התכנון, ראש הרשות לתחבורה ציבורית, מנכ"ל הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ומנכ"ל רכבת ישראל. ממשרד התחבורה לא נמסרה תגובה לכתבה.
מי אחראי לפקח על טיסות זרות שנוחתות בישראל?
האחריות הראשית לטיסות זרות שנוחתות בישראל היא של משרד התחבורה, גם אם בהמשך היא מתחלקת בין כמה גופים. היתר ההפעלה של פליי דובאי ותנאיו נקבעו ברשות התעופה האזרחית, והאבחון הביטחוני של טיסות זרות מופיע בתפקידי אגף הביטחון באתר המשרד.
מי שמעניק את ההיתר וקובע את תנאיו הוא גם מי שצריך להסדיר את פעילות הגופים האחרים סביבו. מבקר המדינה דרש "ראייה מתכללת" בתחום ופנה בעניין זה לשרה רגב. הכלל שרגב ציטטה הוא בדיקה מנהלית ולא מבצע מודיעיני. מפעילה זרה שהפרה את ההסכם עשרות פעמים בלי שהדבר התגלה, מעידה לא רק עליה אלא גם על מי שהיה אמור לאכוף עליה את ההסכם.
שאלות שעולות מן הנושא
האם משרד התחבורה אחראי לפיקוח על חברות תעופה זרות?
כן. רשות התעופה האזרחית, הכפופה לשרת התחבורה, מעניקה למובילים זרים היתרי הפעלה וקובעת את תנאיהם. אגף הביטחון של המשרד אחראי, לפי אתר המשרד, ל"אבחון ביטחוני של טיסות זרות החוצות/מגיעות לישראל". לפי ynet, הפיקוח על פליי דובאי אינו באחריות הישירה של שב"כ.
האם ישראל יודעת מראש מי הטייסים בטיסות זרות שנוחתות בה?
הרשויות אמורות לדעת. במענה על פניית "הארץ" מסרה רשות המיסים כי רשימות הצוות והנוסעים של טיסת פליי דובאי התקבלו בישראל. דובר לשכת ראש הממשלה אמר ל"רויטרס" אחרי האירוע שמעתה ישראל תדע את זהות כל טייס שטס אליה ותערוך לו בדיקה ביטחונית.
הדרישה שלא לשבץ אנשי צוות ממדינות שאין להן יחסים עם ישראל לא נאכפה בפועל והבדיקות נפלו בין הכיסאות.
האם מבקר המדינה התריע מראש על הפיגוע בפליי דובאי?
לא. הדוח ממאי 2024 היה דוח מערכתי. אבל הוא הצביע על כשלים שבאו לידי ביטוי בפיגוע. הוא המליץ לבחון את "התעופה הזרה הנכנסת", ציין שחלק מהחלטות הממשלה בתחום התקבלו בשנות השבעים, וקרא לשרת התחבורה לגבש מדיניות כוללת.
מקורות: משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, דף אגף ביטחון, חירום וסייבר (gov.il, נשלף ב-1 באוקטובר 2026); מבקר המדינה, "אבטחת התעופה הבין-לאומית האזרחית מישראל ואליה", דוח שנתי, מאי 2024; N12, "פרסום ראשון: עשרות טייסים עומאנים נחתו בישראל בשנים האחרונות", 30 בספטמבר 2026; N12, עמית סגל, "האזהרה של זיני שקדמה לניסיון הפיגוע", 30 בספטמבר 2026; "גלובס", על מכתב מנכ"ל ארקיע לראש שב"כ מ-9 בספטמבר 2026; זמן ישראל, "הכאוס הניהולי בנתב"ג תרם לקריסה שלו השבוע", 23 באוגוסט 2026.
ענבל שגיב נקדימון, מתרגמת ומרצה, תושבת הגליל. תרגמה יותר ממאתיים ספרי פרוזה ועיון בנושאים מגוונים.



תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו