התגובה של דרום קוריאה לוירוס הקורונה הפוכה מהתגובה של ישראל, סין ואיטליה – והיא מביאה תוצאות טובות.
הטיפול של סיאול בהתפרצות מדגיש שקיפות ונשען על שיתוף פעולה ציבורי במקום צעדים דרסטיים כמו סגרים, השבתות נרחבות ואיסורי נסיעה גורפים. חרף אי הוודאות שנשארה, מומחי בריאות הציבור מתחילים לראות בגישה הדרום-קוריאנית מודל לחיקוי עבור מדינות המחפשות דרך לטפל במגפה.
הטיפול הדרום-קוריאני בהתפרצות מדגיש שקיפות ונשען על שת"פ ציבורי במקום צעדים דרסטיים כסגרים, השבתות נרחבות ואיסורי נסיעה גורפים. חרף אי הוודאות, מומחי בריאות הציבור מתחילים לראות בו מודל
בעוד שסין, שם מקור הנגיף, ולאחרונה איטליה, שמו את מיליוני אזרחיהם בהסגר, דרום קוריאה לא הגבילה את תנועת האנשים – אפילו לא בעיר בה פרצה המגפה במדינה. במקום זאת, הרשויות מיקדו את הסגר החובה בחולים נגועים ובאנשים עימם הם הגיעו למגע קרוב, תוך שהם מייעצים לציבור להישאר בבית, להימנע מאירועים ציבוריים, ללבוש מסכות ולתרגל היגיינה טובה.
ובעוד שמדינות רבות הטילו איסורי נסיעה גורפים – כולל ארה"ב, שהכניסה מגבלות דרמטיות על נסיעות מאירופה, סיאול הציגה במקום זאת "נהלי הגירה מיוחדים" לגבי מדינות שנפגעו קשה כמו סין, המחייבים את הנוסעים ממדינות אלו לעבור בדיקות טמפרטורה, לספק ולאמת פרטי קשר ולמלא שאלוני בריאות.
דרום קוריאה אינה ייחודית בהצלחה מסוימת במאבק שלה בנגיף. סינגפור, טייוואן והונג קונג, שעברו בעבר התפרצויות כמו תסמונת הנשימה החריפה – סארס, ומרס, הצליחו לשמור על מספר נמוך של מקרי מחלה תוך הימנעות מסוג הצעדים הדרקוניים שבוצעו בסין.
ככל שמדינות כמו ישראל, ארה"ב, איטליה ואיראן נאבקות בנגיף, הטיפול של דרום קוריאה בהתפרצות כולל תגובה ממשלתית מתואמת. עבור ישראל ומדינות אחרות, הנסיון מדרום קוריאה מורה על חלופה הרבה יותר טובה מזו בסין להתמודדות עם ההתפרצות, ולא פחות חשוב, מלמד כי קבלת ההחלטות בדבר אופן הטיפול בהתפרצות המגפה אינה מחייבת בחירה בין הגנה מירבית לבין הפרעה מינימלית.
הנסיון מדרום קוריאה מורה על חלופה טובה מזו בסין להתמודדות עם ההתפרצות, ולא פחות חשוב, מלמד כי קבלת ההחלטות לגבי הטיפול בהתפרצות לא מחייבת בחירה בין הגנה מירבית לבין הפרעה מינימלית
דרום קוריאה שהפכה דמוקרטית בסוף שנות השמונים לאחר עשרות שנים של דיקטטורה צבאית, לא הסתירה את רצונה לקדם אלטרנטיבה ליברלית. במסיבת העיתונאים עם התקשורת הזרה, אמר סגן שר הבריאות קים גאנג-ליפ, כי "בעוד שנקיטת אמצעים דרסטיים כמו סגירת אזורים מושפעים הוכיחו יעילות צנועה, הם סבלו מהיותם כופים ובלתי גמישים. קוריאה, כמדינה דמוקרטית, מעריכה גלובליזציה וחברה פלורליסטית. לכן אנו מאמינים שעלינו לפעול מעבר למגבלות הגישה המקובלת למאבק במחלות זיהומיות".
קים הדגיש כי אמון הציבור הוא קריטי לאסטרטגיה של הממשלה. ככל שיימסר מידע שקוף ומהיר יותר, כך האנשים יסמכו על הממשלה ויפעלו באופן רציונלי לטובת הקהילה בכלל.
עם כ-8,000 מקרים מאושרים של הדבקות ויותר מ-65 מקרי מוות, דרום קוריאה היתה עד לאחרונה המדינה עם מספר מקרי ההדבקה הגבוהים ביותר שדווחו מחוץ לסין. אך מאז הפכה דרום קוריאה למקור השראה ותקווה לשלטונות ברחבי העולם כשהם נאבקים להלחם במגפה.
בדרום קוריאה, הגרף המורה על המקרים החדשים של המחלה (קוביד-19 Covid-19) עלה במשך שבועות בקו תלול – המחשה ברורה של התפשטות מהירה, לכאורה בלתי ניתנת לעצירה של נגיף הקורונה. ואז הקו שינה כיוון והפך שטוח יותר. לאחר שהודיעה על 600 מקרים חדשים ב-3 במרץ, הרשויות דיווחו על 131 זיהומים חדשים שבוע לאחר מכן. ב-13 למרץ דיווחו גורמים רשמיים על 110 בלבד, המספר היומי הנמוך ביותר מאז 21 בפברואר. באותו יום, מספר החולים המחלימים – 177, עלה לראשונה על מקרי הדבקות חדשים.
לדברי איאן מקיי, וירולוג מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, אחרי יותר משבוע של מגמת ירידה במקרי הדבקות, נראה כי הגישה בדרום קוריאה הצליחה לשנות את כיוון המגיפה. גישה זו נראית פחות דרמטית ושימושית יותר למדינות אחרות, בהשוואה לגישה ששימשה את סין. אם המגמות הללו יימשכו, הן יצליחו לעצור את צמיחת המגיפה.
נשיא דרום קוריאה מון ג'ה-אין Moon Jae-in, בעודו מזהיר מפני אופטימיות מוקדמת, הביע תקווה כי דרום קוריאה תוכל בקרוב להיכנס ל'שלב יציבות' אם המגמה תחזיק מעמד.
תוכנית רחבה של בדיקות לוירוס
הציר המרכזי בתגובה של דרום קוריאה הייתה תוכנית בדיקות לוירוס, אשר סיננה יותר אנשים לנפש מאשר בכל מדינה אחרת. באמצעות עד כ-15,000 בדיקות ביום הצליחו עובדי הבריאות לבדוק כ-250,000 איש, בערך אחד מכל 200 דרום קוריאנים – מאז ינואר.
בדרום קוריאה יש מערכת ביטוח בריאות לכלל האוכלוסייה והעומס הכלכלי בבדיקות נמוך מאוד. כדי לעודד השתתפות בבדיקות, הבדיקה אינה כרוכה בתשלום עבור כל מי שהופנה על ידי רופא, או עם תסמינים לאחר מגע עם אדם עם מקרה מאושר או לאחר נסיעה לסין. עבור כל מי שפשוט חושש מהסיכון להידבקות, העלות היא במחיר סביר יחסית, כ-135 דולר. הבדיקות זמינות במאות מרפאות, כמו גם בכ-50 תחנות בדיקה בדרכים drive-through , שיכולות לבדוק חשודים במחלה תוך דקות ספורות.
בדרום קוריאה יש מערכת ביטוח בריאות לכלל האוכלוסייה. כדי לעודד השתפפות, הבדיקה בהפנייה אינה כרוכה בתשלום. לאחרים העלות נמוכה והבדיקות זמינות במאות מרפאות ותחנות בדיקה תוך דקות ספורות
ההיקף העצום של הנתונים שנאספו איפשר לרשויות לאתר את ריכוזי ההדבקה clusters of infection ולאפשר מיקוד טוב יותר של מאמצי ההסגר והחיטוי שלהם, ולשלוח לציבור התראות טקסט ולהודיע להם על תנועות העבר של חולים נגועים באזורם – עד לרמת שמות החנויות והמסעדות שהחולים ביקרו בהם.
היכולת של דרום קוריאה לבדוק לגילוי מוקדם של וירוסים התפתחה במהלך התפרצות השפעת החדשה בשנת 2009 והתפרצות Mers – תסמונת הנשימה במזרח התיכון ב- 2015, והיא נמנית בין המדינות המובילות בעולם בתחום זה.
איסוף נתונים זה איפשר גם לרשויות דרום קוריאה לקבל אינדיקציה ברורה יותר לפוטנציאל ההרג של הוירוס, ששיעור התמותה שלו שונה משמעותית מכ-5%ם באיטליה לכ-0.8% בדרום קוריאה. למרות שגורמים הכוללים איכות שירותי בריאות, גיל המטופל ומודעות הציבור יכולים להשפיע על שיעור התמותה של הנגיף, היקף הבדיקות הוא מהמשפיעים ביותר. להשוואה, ביפן השכנה אשר אישרה יותר מ-600 מקרים, לא כולל ספינת הטיול דיאמונד פרינסס, הרשויות בדקו רק מעל 10,000 איש, נכון ליום שישי ב-13 למרץ.
בארצות הברית, שם הרשויות אינן מסוגלות לאשר את מספר הבדיקות מאז שהן מבוצעות על ידי מגוון של מעבדות פדרליות, מעבדות מדינה ומעבדות פרטיות, ההערכה כי סך הכל נבדקו פחות מ-5,000.
וויליאם שפנר, פרופסור לרפואה מונעת ומחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ונדרבילט בארה"ב, אמר כי דרום קוריאה השיגה הישג מרהיב המאפשר לעובדי בריאות שם לעקוב אחר הנגיף ולהעריך את עוצמתו. בעוד שבארה"ב "איננו בטוחים היכן נמצאת ההדבקה ואיך היא מועברת ורק עכשיו אנו מתחילים לבדוק".
פתיחות ושקיפות
דרום קוריאה ייחודית בכך שהפכה ככל הנראה את כיוון גאות המגפה (turning the tide) בחזרה ממסלול ההתפרצות הגדולה, תוך שמירה על פתיחות ושקיפות. הדוגמה של דרום קוריאה מצביעה על כך שמדינה יכולה להכיל את התפשטות הנגיף בפרק זמן קצר יחסית מבלי להסתמך על אמצעי הכלה דרקוניים ו'בכל מחיר'.
סין אסרה למעשה 60 מיליון איש בווהאן, מרכז ההתפרצות, ואסרה על שאר התושבים במחוז הוביי לעזוב את בתיהם, תוך הגבלת תנועותיהם של מאות מיליוני אחרים ברחבי הארץ על ידי סגירת התחבורה הציבורית, איסור על נסיעות במכוניות פרטיות והקמת מחסומים בדרכים.
סין אסרה למעשה 60 מיליון איש בווהאן, מרכז ההתפרצות, ואסרה על שאר התושבים במחוז הוביי לעזוב את בתיהם, תוך הגבלת תנועותיהם של מאות מיליוני אחרים ברחבי הארץ בסגירת התחבורה הציבורית, ומחסומי דרכים למכוניות פרטיות
סין טוענת כי עצרה למעשה את התפשטות הנגיף לאחר שרשמה למעלה מ-80,000 מקרים ו-3,100 מקרי מוות, והעדכונים היומיים שלה נפלו בשבועות האחרונים מאלפי מקרים חדשים לעשרות. עם זאת, יש עדיין ספקנות בדבר המספרים הרשמיים, לאחר שגורמים מקומיים ומחוזיים בהוביי ניסו בתחילה להסתיר את היקף ההתפרצות.
במהלך שנראה כי מטרתו להצביע על הצלחת האמצעים הקשים של בייג'ינג, ביקר ב-10 למרץ נשיא סין, שי ג'ינפינג בווהאן, במהלכו קרא לעסקים ולמפעלים לחזור לעבוד כרגיל ולמדינה להתמקד מחדש בצמיחה כלכלית.
לדברי לורנס גוסטין, מאוניברסיטת ג'ורג'טאון. בוושינגטון, "למרות שסין הצליחה לשלוט במגפת הקורונה, אני לא חושב ששיטותיה הדרקוניות ראויות להעתקה בדמוקרטיות ליברליות. במרבית הדמוקרטיות מעריכים זכויות אדם וחירויות ולא את מידת השליטה החברתית שראינו בסין. דרום קוריאה מציעה מודל טוב יותר".
אך באינדיקציה בולטת לכך שאפילו חברות דמוקרטיות ליברליות יכולות להעתיק את הטקטיקות הנוקשות של סין, איטליה הודיעה ב-9 למרץ על הסגר בפריסה ארצית. זאת לאחר קפיצה גדולה במספר המקרים של הקורונה. חנויות, מסעדות וברים נסגרו, ואילו אסיפות פומביות ורוב הנסיעות נאסרו במדינה האירופית, אשר אישרה יותר מ-15,000 מקרים ו-1,000 מקרי מוות נכון ל-11 למרץ, מה שהופך אותו לאתר להתפרצות הגדול ביותר מחוץ לסין. נראה שאיטליה הגיבה לאט להתפרצות, בניגוד לדרום קוריאה.
לדברי לורנס גוסטין, מאוניברסיטת ג'ורג'טאון. בוושינגטון, "למרות שסין הצליחה לשלוט במגפת הקורונה, אני לא חושב ששיטותיה הדרקוניות ראויות להעתקה בדמוקרטיות ליברליות, בהן מעריכים זכויות אדם וחירויות
המומחים טוענים כי יתכן שהדגש על משמעת וקהילה בחברה בדרום-קוריאה איפשרו לה להימנע מיישום צעדים דרקוניים יותר. נראה הצעדים האלו שהצליחו מאוד, נשענים על כך שהאוכלוסייה המקומית תשתף פעולה עם התגובה הממשלתית. לא ברור עד כמה גישה זו תהיה יעילה בתרבויות אחרות והיא דורשת תקשורת אפקטיבית עם האוכלוסייה המקומית.
חלק מהמומחים מזהירים כי מוקדם לדעת אם דרום קוריאה הצליחה באמת לשלוט בנגיף. גילוי מקבץ חדש הכולל כמאה נדבקים במרכז שיחות בסיאול המאוכלסת בצפיפות, הביאה לגידול במספר במקרים ב–11 למרץ, והעלה חשש שהנגיף נמצא על סף התפשטות לא נשלטת בפריסה ארצית.
לדברי קים דונג-היון, נשיא האגודה הקוריאנית לאפידמיולוגיה, "עדיין מוקדם לומר אם התגובה עובדת. יש אשליה במספרים, נראה כי המספרים היומיים של מקרים חדשים הולכים וקטנים ככל שהבדיקות באזור ההתפרצות הראשוני מתקרבת לסיומה, אך קיימים אשכולות חדשים המתגלים בסיאול ובאזורים אחרים. איננו יכולים להוריד ערנות".
כמו במקומות אחרים, דרום קוריאה ניצבת בפני גורמים לא ידועים כמו התחממות בשבועות הקרובים והגעתם של מטיילים ממקומות קורונה חדשים מעבר לים. לדברי איאן מקיי מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, "אנו רואים שבדרום קוריאה ניתן להאט מגפות גדולות. האם ניתן למנוע אותם? זה יהיה האתגר עבור מדינות שעדיין לא ראו הדבקה קהילתית נרחבת".
חלק מהמומחים מזהירים כי מוקדם לדעת אם דרום קוריאה הצליחה באמת לשלוט בנגיף. גילוי מקבץ חדש של כ-100 נדבקים במרכז שיחות בסיאול, העלה חשש שהנגיף נמצא על סף התפשטות לא נשלטת בפריסה ארצית
לנוכח אי הוודאות, נראה כי קוריאה הדרומית נחושה להמשיך באסטרטגיה שלה. בביקור במרכזי בקרת קוריאה ולמניעת מחלות, אמר הנשיא מון כי תגובתה של המדינה זכתה להכרה בינלאומית ואיפשרה לה להימנע מהבחירה הקיצונית באיסורי נסיעה גורפים. ובתגובה להחלטת ארגון הבריאות העולמי להכריז על הנגיף כמגפה עולמית, קרא הנשיא לדרום קוריאה לשמור על התקווה שניתן להתגבר על הנגיף. "זה עלול לקחת יותר זמן ממה שחשבנו, כולם, בבקשה אל תתעייפו".
אמנון פורטוגלי הוא חוקר תאגידים, ניאוליברליזם ואנרגיה.
אז מה לא מספרים לנו בערוצי ה"חדשות" על ה"סקרים" שהם מפרסמים? בזכות הצייצן ניר קלקשטיין נברתי באתר של ועדת הבחירות המרכזית, שהערוצים מחויבים על פי חוק לדווח לה על הסקרים שלהם. הנה כמה ממצאים מעניינים שמשום מה לא תראו על המסכים שלכם:
אז מה לא מספרים לנו בערוצי ה"חדשות" על ה"סקרים" שהם מפרסמים? נברתי באתר ועדת הבחירות המרכזית, שהערוצים מחויבים עפ"י חוק לדווח לה על סקריהם. הנה כמה ממצאים מעניינים שמשום מה לא יראו לכם
מה לגבי מתלבטים? ומה לגבי מידת הביטחון בהצבעה שהנשאל/ת מוסר לסוקר, אולי אפילו תחת לחץ מסוים לתת תשובה? ובכן, כל אלה "לא נלקחים בחשבון". הבנתם? האם סקר כזה יכול להיחשב מהימן? תענו לעצמכם.
ומה לגבי מי שכאשר מציבים אותם בפני שאלה בינארית – נגיד נתניהו או לפיד – אומרים "נייט" לשניהם? יש הרבה כאלה. אבל גם את זה לא יספרו לנו.
רוב מוחץ של ישראלים טורקים לסוקרים את הטלפון או מסרבים לענות לשאלה באמצעות סמס/מייל/אינטרנט. אילו מין אנשים כן מוכנים לענות? מה מאפיין אותם? האם הם יכולים להיחשב "מדגם מייצג"? תחשבו לבד
לכל השקשוקה הזו יש להוסיף את גודל המדגם. 500 איש זה מדגם קטן. סקרים רציניים דוגמים 1500 איש ומעלה. ואת הישענות מכוני הסקרים על "פאנלים" אינטרנטיים, כלומר אנשים שנרשמים לפאנלים במטרה לענות על סקרים מכל סוג *תמורת תשלום*. ולפי השמועות מפלגות "דואגות" לשלב אנשים שלהם בפאנלים כאלה.
אז עד כמה הסקרים הללו משקפים מציאות, או יוצרים מציאות? כדי לקבל בוחן-מציאות שווה לחזור לסקרים של הסבב הקודם, באותה נקודת זמן.
המספרים והפערים מדברים בעד עצמם.
ברור שככל שהדברים תלויים בכלי התקשורת או בסוקרים – ה"חגיגה" על חשבון הציבור תימשך.
בכנסת הבאה ראוי שהמחוקקים/ות יידרשו לנושא, ויצרו סטנדרט מקצועי ומחייב לסקרים פוליטיים, בפרט בתקופת בחירות.
זוכרים את הפינה השבועית שלי ????️איך נראו הסקרים באותה תקופה לפני הבחירות האחרונות?????️
אז קבלו את סקר אין12 שבוצע 75 יום לפני בחירות 2021 שזה בערך מקביל להיום מול הבחירות הקרובות בנובמבר.
ואם אתם תוהים איפה נעלמה מפלגת "העבודה" אז בשלב הזה היא הייתה במצב של מוות קליני עם 1.3% pic.twitter.com/lltBOXKVzB— ???????????????????????? ???????????????????? ???? (@limor_moyal) August 15, 2022
ערן עציון הוא יזם מדיני ופוליטי, דיפלומט בכיר לשעבר, כיהן כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, וכראש התכנון המדיני במשרד החוץ. המוטו שלו הוא: Speak Truth to Power. מאמין שהמפתח לעתיד ישראל, והעולם החופשי, הוא מהפיכה בשיטה הדמוקרטית
הפוליטיקה הישראלית רוויה דמויות שטניות ודמויות סתמיות. יש סיכוי לא רע שגדי איזנקוט אינו כזה. טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה.
האם טוב שהצטרף לבני גנץ ולא ליאיר לפיד? זה כבר יותר מסובך.
טוב שהרמטכ"ל בדימוס החביב לכאורה מצטרף לפוליטיקה, כי כל קול בולט נגד הימין מגדיל את הסיכוי להציל את המדינה. האם טוב שהצטרף לגנץ ולא ללפיד? זה כבר יותר מסובך
לגנץ שאיפות להיות ראש ממשלה, ואלה מפריעות מאוד ליצירת מומנטום מאחורי ראש הממשלה לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד של הגוש עלול להשאיר אנשים בבית ביום הבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים ליצחק רבין, גנץ מלהק עצמו כאן כחתרן סטייל שמעון פרס דווקא. זה לא עושה חסד עם הזיכרון של אף אחד מהם.
מצד שני, יש לגנץ (ושותפו גדעון סער) כרגע יותר סיכויים למשוך קולות מהימין השפוי. רק אלוהים יודע מדוע שפויים אלה רואים עצמם כימין (לא רוצים מדינה דו-לאומית; לא רוצים תאוקרטיה; לא רוצים אוטוקרטיה; אבל ימין, רק ימין – כוחו של מיתוג, אולי). אופטימלית שלישיית ה"מחנה הממלכתי" תוכל להביא מספר משמעותי של קולות ימין מבלי לגרוע מלפיד, ובזאת להגדיל את הגוש.
ההתפתחות גם עשוייה להזיק לאיילת שקד – סליחה, ל"רוח הציונית" – ולהורידה שאולה אל מתחת לאחוז החסימה. זה כמעט חשוב כמו שמרצ כן תעבור, כי הרי ברור שאם שקד בפנים היא חוברת לבנימין נתניהו ולפי הסקרים דהיום מביאה אותו לרוב. הכחשותיה זוכות בצדק לאפס התייחסות.
איילת שקד אומרת כי הרוח הציונית בעד הקמת ממשלת אחדות רחבה אבל בשיחות שניהלה עם חבר מפלגתה מתן כהנא היא סרבה להתחייב שלא תהיה חלק בממשלה צרה בראשות נתניהו ותשלים לו ל-61 מנדטים, אם יידרש לכך. כעת הפרטים במלואם באתר וואלהhttps://t.co/9qYLconYmp
— יקי אדמקר (@YakiAdamker) August 14, 2022
לקינוח – וזה ממש סופלה שוקולד – אם שקד תיעלם היא תיקח אתה גם את כייס הבחירות המיוסר, שותפה יועז הנדל, האיש שמנע מגנץ להקים ממשלה ב-2020. יהיה בזה צדק פואטי.
לגנץ שאיפות להיות רה"מ, שמפריעות ליצירת מומנטום מאחורי רה"מ לפיד. היעדר מומנטום מאחורי מועמד הגוש עלול להשאיר אנשים בבית בבחירות. על אף דמיונו הפיזי המסוים לרבין, גנץ מלהק עצמו כחתרן סטייל פרס
עם זאת, יש כאן עניין גדול אפילו יותר מחסימת נתניהו והחזרת הפוליטיקה למידת זוהמה נסבלת.
בראיון ל"מעריב" מינואר הבהיר איזנקוט כי הוא מבין את ההתאבדות הדמוגרפית הגלומה בהמשך התמזגות ישראל עם הפלסטינים בגדה המערבית. הוא חזר על זה השבוע כאשר הודיע על הצטרפותו לגנץ. עוד כרמטכ"ל בזמן אינתיפאדת הסכינים הוא התריע נגד אצבע קלה על ההדק והפגין את הגועל הראוי מפסטיבל אלאור אזריה (החייל שהוציא להורג תוקף פלסטיני פצוע, והוריו זכו לטלפונים פופוליסטיים מנתניהו).
נראה ש"שמאלנות" זו היא המניע העיקרי של איזנקוט לכניסה לפוליטיקה.
חשוב שזה מגיע מגנרל, ועוד אחד שנראה יותר מיושב מיאיר גולן. תמיד הרגשתי שהציבור לא מבין באמת את המידה המדהימה שבה האנשים המופקדים על ביטחונו אינם אוהבים את הכיבוש. עמדתם זו נובעת בעיקר מהנימוקים האסטרטגיים-דמוגרפיים לעיל – וגם, לפעמים, כסוגיה משנית, במודל של אהוד ברק, גם על רקע מוסרי.
הייתם חושבים שהנקודה הזו הובהרה היטב כבר ב-2012 על ידי הסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל. ריבונו של עולם – ראשי השב"כ, הממונה על שמירת אותו כיבוש!
הדבר חל במידה רבה, כמובן, על רוב ה"ביטחוניסטים" הבכירים, גם כמוסד ואפילו במשטרה.
הייתם חושבים שהנקודה הובהרה כבר ב-2012 בסרט "שומרי הסף", שבו כל ששת (!) ראשי השב"כ החיים – כולל אחד מבולבל שכעת הוא בליכוד – חשפו את עמדתם שהכיבוש מהווה סכנה לישראל
זה שהמרכז-שמאל לא עשה מזה שימוש יעיל, מול ציבור די מיליטריסטי, זה פשוט מטורף. מדובר במקרה קלאסי של בזבוז משאב יקר. זה צריך להופיע בכל ספר לימוד על פוליטיקה שלומיאלית.
זה נבע מפחד לומר דברים ברורים, מחלה של המרכז-שמאל ברוב העולם. כיוון שעמדותיו לרוב דורשות תחכום והעמקה, הבנת היסטוריה, וראיה קדימה, הוא מפחד מהציבור (ודי לקורא ברמיזא). גם ה"בטחוניסטים" עצמם כאלה (מלבד אולי אהוד ברק ואותו יאיר גולן). גם גיבורים גדולים בורחים מהמונח "שמאלני".
זה מביא אותנו לניסוי 2019 עם מפלגת "כחול לבן", ששיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות. גנץ ניסה אף להדוף את הסכנה באמצאות תשדירים המתהדרים בכלל בהרג מחבלים, משל היה רפול איתן או אפי איתם. כך כחול לבן גם לא הציגה חזון, וגם ספגה בוז על היותה "מפלגת גנרלים" מהגוורדיה של המופת האזרחי בימין.
זה עבד בערך כמו שהקמפיין של בוז'י הרצוג הלא-גנרל עבד ב-2015. רק באמצאות עריקת אביגדור ליברמן לשמאל (כי נזכר שאינו רוצה תאוקרטיה) השיג גנץ תיקו, וההמשך ידוע. איכשהו החבורה הזאת חושבת שהגיעה להישגים אדירים בכך שירשה את האלקטורט השבוי של מפלגת העבודה, ולא הרבה יותר. אנשים הרי אוהבים להתהדר.
בניסוי 2019 מפלגת "כחול לבן" שיקפה באור זרקורים את האמת הנסתרת של היורים והבוכים עם הפלאפלים. אבל במקום להיות מה שהיא, כחול לבן פחדה לומר דבר מחשש השמאלנות
אפשר לקוות שאיזנקוט רציני מעט יותר. אם כך, אולי סוף סוף היתרון הבטחוניסטי – שפשוט חייב להיות קיים פוטנציאלית – יתממש.
אני מבין שכרגע הוא מרוכז כמו קרן לייזר בסילוק נתניהו, ולכן גם הוא יהסס להתבטא בכל נושא אחר. זה לא חכם לדעתי, אבל גם לא מופרך לחלוטין.
השאלה היא מה יהיה אחר כך. נאמר שביבי נכשל בפעם החמישית ברציפות, אולי עושה עסקת טיעון, אולי זוכה בחבילת חינון, ואז נחזה בליכוד נטול נתניהו, מראה אחרית הימים. האם הליכוד הזה יהיה פרטנר לממשלה הרחבה שאיזנקוט מנסה לקדם, אולי כדי לעשות שלום?
פעם הייתה תקווה שליכוד שפוי יותר יכול להיות חלק ממהלך להציל את ישראל – בגדה המערבית, ביחס לחרדים, כל הסיפור. התקווה הזו תמיד הייתה קלושה – אבל היא הייתה קיימת. הרי היו שם פעם דן תיכון ומשה ניסים ודומיהם – אלה לא משוגעים. היו לליכוד כמה בעיות (הקבעון בלבנון, אינפלציה של 400 אחוזים, מניעת הסכם לונדון שהיה מעביר את הבעיה הפלסטינית לירדן, ועוד) – אבל זו לא היתה מפלגה אוטוריטרית לפחות. היא ידעה שיש שופטים בירושלים.
רשימת הכנסת שנבחרה לאחרונה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של דונלד טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני הזה, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא היה מטורף.
הכנופיה החדשה – אפשר לקרוא לה אולי "הליכודניקים החדשים" – תלך עם הראש בקיר ותשמח לשרוף את המועדון. היא גם לא תנטוש את נתניהו כל כך מהר. היא אינה שותפה סבירה לקואליציה "ממלכתית" עתידית. היא גם לא שותפה לגדי איזנקוט כפי שהוא מציג את עצמו.
היא לא ממלכתית.
רשימת הכנסת שנבחרה בפריימריז בליכוד היא סימן רע מאוד, תאום סיאמי לרפובליקאים של טראמפ. אם לשפוט לפי העשיריה הראשונה, אין זכר לליכוד הישן והבינוני, שאולי לא היה גאון גדול אבל גם לא מטורף
האם איזנקוט מתעתע, כמו חלק מקודמיו? העת עת צרה. אין זמן לבזבז. איזנקוט יצטרך להחליט בהקדם מי הוא באמת.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/13/815441078/south-koreas-drive-through-testing-for-coronavirus-is-fast-and-free
https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-14/south-koreas-rapid-coronavirus-testing-far-ahead-of-the-u-s-could-be-a-matter-of-life-and-death
https://www.bbc.com/news/world-asia-51836898